Umur dah Dewasa , Tapi Ketinggian Macam Kanak Kanak

Tambah Ketinggian
Salam, pernah tak anda punyai kawan yang kurang ketinggiannya jika dibandingkan rakan rakan lain seusianya? Mesti ada kan 🙂  Nak tahu tips bagaimana tambah ketinggian badan dengan berkesan?
.
Memiliki tubuh yang tinggi lampai adalah menjadi dambaan bagi setiap lelaki mahupun wanita. Faktor ketinggian juga antara penambahan keyakinan kepada diri seseorang
 .
Sebenarnya takda pon spesifik ketinggian mengikut tahap usia, ketinggian tak menganggu kesihatan. Tapi ia akan menganggu kesihatan bila ketinggian anda tak ideal dengan berat badan, maka terhasillah BMI yang tak normal (underweight) atau obesiti.
.
Haaa.Fahamkan?

Adakah ketinggian anda  bersesuaian dengan BMI  ?

Anda boleh mengira kesesuaian berat badan dan ketinggian anda melalui sistem pengiraan Indeks Jisim Tubuh (BMI).  Indeks Jisim Tubuh merupakan kaedah untuk mengenalpasti  berat badan yang sihat)

Formula Pengiraan :
BMI Formula :  BMI( kg/m2) = berat dalam kilogram / tinggi dalam meter²

Tips Naikkan Ketinggian Badan Dari Nutrisionist

Ada tips berkesan untuk naikkan ketinggian badan dari perkongsian Pakar Nutritionist Shaklee , Ms Celine hasil pegi kelas nutrisi shaklee tempoh hari. Antara tipsnya adalah ;
Kalau ada anak perempuan.Hari pertama datang haid tu tulis tarikhnya dan mula makan dan minum makanan yang tinggi kalsium dalam tempoh 3 tahun dari tarikh awal haid tu.Kalsium yang diperlukan remaja adalah 1000mg tika ini sangat penting. Ia mempengaruhi ketinggian tubuh remaja wanita.
 .
Bagi lelaki. Ia memerlukan makanan tinggi kalsium sehingga beliau berumur 21 tahun untuk ketinggian tubuhnya.
Ingat!! Selepas tempoh kedua dua  tersebut.Tiada lagi ketinggian tubuh.Ia akan statik dgn ketinggian itu seumur hidup. Jadi kalu “rendang” je tubuh tu salah 1 punca adalah kekurangan nutrisi dari kalsium yang diperlukan untuk ketinggian mengikut kajian dan yang disampaikan oleh Nutritionist tersebut.
 .
Saya harapkan ibu ibu amik tahu dan bertindak bijak untuk ketinggian anak ye.
 

Bagaimana ketinggian boleh ditingkatkan?

Keperluan makanan utama bagi menambahkan tinggi anda ialah kalsium. Anda perlu mengambil sebanyak mungkin kalsium yang sesuai untuk tumbesaran anda. Biasanya kalsium ditemui dalam susu.
.
Nak tak nak anda perlu minum susu untuk mendapatkan kalsium. Jika keperluan untuk tulang adalah kurang ,pasti anda akan semakin rendah.

Kalsium ,sumber utama untuk tambah ketinggian dan kesihatan tulang

Bagi anda yang nak tambah ketinggian, sumber kalsium sangat penting. Anda boleh mendapatinya dari susu , keju ,avocado ,kacang badam  ,brokoli, santan dan banyak lagi.

READ :  22 Khasiat dan Kebaikan OsteMatrix Shaklee

Tapi ,ada juga yang tak boleh nak minum susu . Boleh gantikan keperluan kalsium dengan vitamin Ostematrix Shaklee . Ada yang lebih senang ditelan ,ditambah pulak dengan kalsium tinggi

kalsium untuk ketinggian,Kalsium dan ketinggian Tubuh Badan,kalsium untuk ketinggiaN, kalsium untuk tinggi, ostematrix shaklee, makanan tinggi kalsium, kaya dengan kalsium,kalsium dan ketinggian, tingkatkan ketinggian

Setiap tablet Ostematrix Shaklee mengandungi 250mg kalsium.Sebab itulah kita disarankan mengambil Ostematrix 3 biji sehari sebelum tidur.

READ :  Kisah Doktor Mengandung dan Vitamin : Saya tidak lagi serik untuk mengandung

Info dari sususejat.com :

…ini juga bergantung pada faktor umur. Manusia masih boleh jadi ‘tinggi’ ketika awal 20-an (ada yang sampai umur 24 tahun pun masih boleh meningkat tinggi, ada juga yang dah berhenti seawal 22 tahun, ini bergantung pada genetik/jantina)..

Sumber tenusu kaya dengan kalsium dan vitamin D yang membantu pertumbuhan tulang…

Individu digalakkan untuk mengambil 1000mg kalsium setiap hari dan cara yang terbaik bukanlah ambil sekaligus 1000mg kerana ianya tidak akan menghasilkan kesan yang baik.

Antara Manfaat Ostematrix Shaklee :

  • Kalsium menghalang osteoporosis, menguatkan kuku, kerangka gigi, sistem saraf. Ia juga merawat tulang retak, osteomalacia (rickets dewasa), kuku rapuh, eczema, konvulsi/kekejangan, gusi berdarah dan merangsang darah untuk memekat.
  • Pengambilan 600mg kalsium sebelum tidur  akan memperbaiki kebas-kebas, kekejangansakit sendi dan arthritis.
  • Kajian menunjukkan dengan pengambilan 1000mg kalsium dan magnesium meringankan sakit semasa haid dan membantu membuang air kecil.
  • Kalsium adalah mineral alkalin, dan ianya berkesan memastikan imbangan pH tubuh. Ianya juga menghalang obesiti di waktu umur tua. Tambahan pula kalsium membantu sel menyerap nutrient dan merangsang detoksifikasi.
  • Memelihara metabolisma kerangka dan pertumbuhan otot, menyusun enzim yang diperlukan untuk membaiki tulang rawan dan menghalang arthritis.

Testimoni Shaklee yang membantu menambahkan ketinggian 

Ini BERITA BAIK untuk anda-anda semua, kita terus baca testimoni adik comel ni tentang kekurusan dan bagaimana cara “tambah ketinggian” (pasti menambah ketinggian tu ramai yang tak percaya meh kenalan dgn adik comel kita ni…(dah jumpa face to face)
cara tambah tinggi dengan shaklee
Sejak amik oste memang perasan ketinggian semakin bertambah, dan kawan kawan pun tegur tinggi..dari 142cm sekarang dah 158cm….”

apa kata Amanie:

“….Ni pulak testi set kurus.. dalam masa 3 bulan amanie loss 10kg. Sekarang berat 46kg.. lepas tu amanie ada amik ostematrix setiap mlm.. n sejujurnya ketinggian bertambah. Sebelum ni memang amanie tak minum susu, jadi kurang kalsium.
.
Sejak amik oste memang perasan tinggi makin naik, dan kawan kawan pun tegur tinggi..dari 142 sekarang dah 158….”
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Umur dah Dewasa , Tapi Ketinggian Macam Kanak Kanak was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.