Tips Untuk Kurus Dengan Cepat & Sihat Selepas Bersalin

Sudah tentu terdetik rasa cemburu melihat kesempurnaan bentuk tubuhnya. Pasti ramai yang tertanya-tanya, bagaimana si ibu yang sudah melahirkan anak masih kekal langsing.Apakah rahsia mereka?
“Cantiknya badan dia walaupun baru lepas bersalin. Hissh… apalah rahsianya!”.
Mungkin itulah yang terdetik di hati  apabila melihat rakan anda yang masih kurus selepas bersalin.
Seluar jeans sebelum hamil masih tak muat ?Kenaikkan berat badan semasa mengandung boleh coverline lagi, sebab ada baby dalam perut. Tapi kalau dah lepas bersalin pun tak kurus kuru , mula lah mak mak ni bingung:
  • butang seluar jeans tu lagi sikit je nak terputus kalau nak pakai jugak ?
  • tak kurangkan makan pun masih tak kurus ?
Semua ibu bersalin nak cepat kurus kan? Tengok macam mana ibu muda ni boleh kurus dengan cepat tanpa menyusutkan susu badan. best giler!

Bagi anda yang ingin mengetahui tips kurus dengan cepat dan kembali mendapatkan tubuh persis anak dara selepas bersalin, terukan membaca artikel ini 🙂

Bilakah tempoh yang sesuai untuk memulakan proses turunkan berat badan atau kurus selepas bersalin

Berikan sedikit masa bagi badan anda pulih sepenuhnya daripada proses kelahiran. Sebaiknya eloklah anda tunggu paling kurang enam minggu sebelum berfikir untuk menguruskan badan.
Buat sementara itu anda boleh memulakan beberapa senaman ringan seperti berjalan, senaman lantai pelvis dan regangan, sebaik sahaja anda rasa cukup bertenaga.
Kira-kira enam minggu selepas proses kelahiran barulah anda sesuai untuk melakukan senaman yang lebih kuat.

Tips Untuk Kurus Dengan Cepat & Sihat Selepas Bersalin

1. Diet yang Berkhasiat

Cara turunkan berat badan selepas bersalin dengan kurangkan makanan yang berorientasi, makanan segera dan minuman gas kerana makanan dan minuman yang mempunyai kandungan lemak dan gula yang tinggi.

  • Amalkan makan sekurang-kurangnya lima hidangan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap hari dan juga mengambil makanan yang makanan berserat tinggi seperti oat, kekacang, dan bijirin dalam diet anda.
  • Pastikan hidangan makanan anda juga mengandungi makanan berkanji seperti roti, nasi dan pasta.
  • Jangan sesekali meninggalkan sarapan anda kerana ia boleh meningkatkan metabolisme badan dan menyebabkan kadar pembakaran tenga berlaku lebih cepat.
  • Kawal juga saiz hidangan anda dan kekerapan anda mengambilnya pada waktu makan.
READ :  Ucapkan Selamat Tinggal Pada Jerawat dengan Set Kecantikan Shaklee

.

2. Bertungku

Selepas bersalin perut ibu lebih mudah membuncit dan menggeleber kerana lapisan perut yang ditinggalkan oleh bekas kandungan. Oleh itu,kaedah bertungku atau bertuam dengan menggunakan batu khas sangat sesuai untuk dilakukan.

Tujuan bertungku ini adalah untuk mengeluarkan saki baki darah kotor, mengecutkan dan memulihkan rahim serta urat saraf disekeliling peranakan dan juga bahagian lain.

.

3. Berbengkung

Bengkung digunakan untuk mencegah peranakan ‘jatuh’ dan juga mengecutkan semula rahim. Sebelum berbengkung, perut elok disapukan dengan bahan campuran yang ditumbuk seperti lada hitam, raga tapai dan air asam jawa.

Selain itu, kaedah moden pemakaian ‘girdle’ juga boleh digunakan untuk mengembalikan tubuh badan anda kepada bentuk asal.

.

4. Berurut

Berurut adalah bertujuan untuk pulihkan kesegaran badan, lancarkan peredaran darah, membuang angin, membetulkan urat, kemaskan bahagian perut dan cepatkan pengeluaran darah nifas serta kekotoran.

READ :  Vitamin Untuk Anak Cergas : Mealshake & Omega Guard.

.

5.Penyusuan Susu Ibu

Penyusuan susu ibu sebenarnya sangat membantu mengurangkan berat badan kerana ia dapat membakar 500 kalori setiap hari hanya dengan menyusu.

  • Sepanjang tempoh penyusuan,anda harus berhati-hati memilih makanan dan jangan mengamalkan diet yang ketat kerana ia boleh memberi kesan kepada susu badan anda dan anak anda.
  • Perlu diingatkan bahawa penyusuan badan tidak menghalang anda untuk mengamalkan diet, tetapi pastikan kalori anda tidak terbuang melebihi 1800 kalori sehari.
  • Kelebihan menyusu yang lain adalah ia membantu mengecutkan rahim si ibu selain mengembalikan bentuk badan yang asal.

.

6. Senaman

  • Senaman ringan boleh dilakukan untuk mengembalikan otot-otot yang telah kendur. Berjalan kaki adalah senaman awal yang terbaik.
  • Jangan manjakan diri anda,pastikan anda bergerak dan melakukan kerja-kerja rumah yang lain.Tetapi cukup sekadar kerja rumah yang ringan sahaja kerana anda masih dalam tempoh pemulihan selepas bersalin.Jika anda sudah melepasi tempoh berpantang,anda bolehlah mengamalkan senaman harian dengan cara naik turun tangga dan juga senaman lain yang dirasakan sesuai.
  • Kurus dengan cepat secara sihat, itu yang sebaiknya para ibu selepas bersalin amalkan.

Bagaimana Vitamin Shaklee Dapat Membantu Ibu untuk Kuruskan Selepas Bersalin

Dipercayai pengambilan makanan tambahan , dapat meningkatkan lagi peratus untuk menurunkan berat badan dengan cepat.

Sesuai untuk ibu-ibu menyusu yang mahu kelihatan langsing, sentiasa bertenaga dan dalam masa yang sama menyusukan anak.

READ :  10 Tips Penjagaan Rahim Dari Dr Hamid Arshat Yang Wanita Perlu Tahu

# Testimoni 1: berat badan turun 8kg selepas bersalin dalam masa sebulan setengah bersama set kurus shaklee

berat badan turun mendadak selepas bersalin,jamu selepas bersalin yang bagus,shaklee untuk kurus selepas bersalin,shaklee untuk kurus selepas bersalin

# Testimoni 2:Konsisten diet untuk turunkan berat badan selepas bersalin dengan set kurus shaklee
berat badan turun mendadak selepas bersalin,jamu selepas bersalin yang bagus,shaklee untuk kurus selepas bersalin,shaklee untuk kurus selepas bersalin

.

# Testimoni 3: Berat badan turun hampir 20kg selepas berslain dan susu badan meriah & kulit lebih cantik

 
Anda juga inginkan perubahan seperti ini? Jangan fikir lama-lama, dapatkan segera Set Kurus Shaklee, anda pasti akan berpuas hati. Sebarang pertanyaan ataupun tempahan boleh terus hubungi saya.
.
Dan, jika anda inginkan konsultation berterusan serta guide yang khusus untuk anda, boleh terus dapatkan daripada saya.
.
Saya sediakan ekslusif untuk anda, customer-customer saya.. HANYA untuk customer saya.. Dan  Harga terbaik untuk anda sudah pasti!

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Tips Untuk Kurus Dengan Cepat & Sihat Selepas Bersalin was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.