Tips Mudah dan Senang Hamil Yang Anda Perlu Tahu

Tidak mudah untuk hamil dengan cepat dan kadang kadang ia boleh memberikan tekanan perasaan apabila sanak saudara dan kawan-kawan kerap bertanya soalan yang sama.

Tekanan perasaan pula boleh mengurangkan lagi peluang anda untuk hamil.Dalam kebanyakan kes, cuma perubahan kecil sahaja yang perlu dibuat untuk menolong anda hamil dengan cepat.

10 Tips Kesuburan Untuk Bantu Anda Mudah Hamil

Sekiranya anda merancang untuk hamil di sini terdapat 10 tips yang boleh anda amalkan untuk meningkatkan kesuburan anda dan seterusnya hamil dengan lebih cepat dan selamat.

1. Fahami bagaimana kehamilan terjadi 

Jika haid anda teratur, setiap pertengahan bulan telur akan dikeluarkan oleh ovari dan sekiranya dalam masa yang sama anda berhubungan, sperma dari faraj akan berenang kedalam rahim dan akan berjumpa dengan telur yang menanti di salur peranakan (salur fallopian).

Persenyawaan akan terjadi dan selepas itu, telur yang bersenyawa akan mengalami implantasi dan berlakulah kehamilan. Memahami bagaimana sistem reproduksi anda berfungsi menjadikan anda lebih peka kepada faktor faktor kesuburan dan juga memahami mengapa wanita gagal hamil.

.

2. Kenalpasti Masalah Anda

Pastikan anda bebas dari sebarang masalah dengan membuat lawatan doktor. Masalah cyst, endometriosis atau fibroid adalah penyakit yang kerap dikaitkan dengan sukar hamil. Malangnya wanita sering mengalaminya tanpa sebarang tanda dan gejala dan sekiranya diagnosa dapat dibuat diperingkat awal, rawatan yang berkesan mungkin akan dapat diberikan dan mengelak dari masalah sukar hamil.

Sekiranya haid teratur dan sudah mencuba selama 1 tahun untuk hamil, anda mungkin boleh mengambil kira ujian analisa sperma dan HSG ( hysteros-salphingography) untuk memastikan salur fallopian  tidak tersumbat.

READ :  10 Tanda Awal Kanser Payudara Yang Perlu Anda Tahu

.

3. Dapatkan berat badan yang ideal 

Sekiranya anda mempunyai berat badan yang terlalu besar atau terlalu kurus, ia mungkin boleh memberikan masalah kepada kesuburan anda. Kawal berat badan dan cuba kira BMI (Body Mass Index) anda. BMI diantara 20-24 menunjukkan berat optimal.

Ketahui Bagaimana Berat badan berlebihan menganggu kesuburan anda.

.

4. Ketahui waktu subur anda 

Hari subur anda cuma 4-5 hari sebulan dan dengan mengetahui dengan tepat hari subur, anda boleh meninggikan peluang untuk hamil. Hari subur boleh dikiranya dengan tepat sekiranya haid anda teratur.

Catatkan BBT ( Suhu badan asas) anda dan cuba perhatikan tanda tanda ovulasi yang seperti lendir serviks yang lebih licin dan senak perut ditengah bulan. Anda boleh membeli kit ovulasi di farmasi sekiranya mahu untuk meramal masa ovulasi dengan lebih tepat.

Ketahui Cara Menentukan Waktu Subur dengan Mudah

.

5. Hubungan seks yang lebih kerap 

Melakukan seks dengan lebih kerap adalah penting untuk memastikan anda hamil dengan cepat. Seks 3-4 kali seminggu adalah disarankan dan pada hari hari subur, berhubunganlah setiap hari. Sesetengah posisi seks boleh membuatkan anda lebih senang hamil seperti suami berada diatas (missionary position).

Posisi ini mungkin yang terbaik untuk memastikan penetrasi optimal dimana sperma dilepaskan paling rapat dengan bahagian servik. Untuk memastikan tiada tumpahan sperma, letakan bantal dibawah punggung anda selama 30 minit atau membiarkan zakar suami berada dalam faraj selama 15 minit selepas ejakulaSI

READ :  Thalasemia dan Kehamilan : Info Yang Perlu Anda Tahu

info lanjut mengenai  Posisi Seks Yang Meningkatkan Peluan Hamil

.

6. Tingkatkan kesuburan suami 
Pastikan kesihatan reproduksi suami pada takat optimal dengan mengamalkan cara hidup sihat termasuk makanan seimbang dan berat badan optimal, bersenam, tidak merokok dan elakkan dari sebarang minuman keras. Sekiranya terdapat sebarang isu semasa seks seperti ejakulasi pra-matang, eloklah anda boleh berbincang dengan doktor. Ia mungkin juga menjadi penyebab anda lambat hamil.

Ketahui Bilakah Waktu Subur Suami?

.

7. Mengambil multivitamin 
Adalah disarankan kepada semua wanita yang merancang untuk hamil mengambil vitamin harian termasuk asid folik untuk mengurangkan risiko janin cacat. Suami pula disarankan untuk mengambil supplemen zinc untuk meningkatkan kuantiti pengeluaran sperma.

Di shaklee, kami memperkenalkan Set Kesuburan Shaklee yang membantu meningkatkan kesuburan suami dan isteri untuk mengoptimumkan lagi tahap kesuburan dan mempercepatkan proses pelekatan disamping menguatkan rahim (mengelakkan keguguran)

.

8. Bersenam secara rutin

Bersenam adalah cara untuk anda sihat secara keseluruhan dan lebih bersedia untuk menghadapi tekanan semasa hamil dan semasa bersalin.

.

9. Mengambil makanan yang seimbang 

Mengawal pengambilan makanan amat penting terutama apabila anda mengalami masalah ovulasi dan masalah ovulasi pula berkait rapat dengan PCOS, iaitu salah satu sebab mengapa wanita sukar hamil. PCOS pula dikaitkan dengan masalah kebal terhadap insulin dimana ia akan menambahkan lagi masalah ovulasi anda.

Berita baiknya, dengan hanya mengawal diet, kebanyakan wanita PCOS dapat menteraturkan haid mereka kembali seterusnya berovulasi secara semula jadi.

 • Amalkan memakan lelemak monounsaturated dan kurangkan lemak transfat (yang terdapat pada makanan segera)
 • Lebihkan protin dari sayuran seperti produk soya dan kurangkan makan daging.
 • Makanan makanan yang berfiber tinggi seperti seperti sayuran dan whole grains seperti oats.
 • Kurangkan gula dan sebarang karbohidrat termasuk nasi, mee, bihun dan sebagainya.
 • Kurangkan makanan berasaskan susu seperti ais krim, whole milk dan cheese.
READ :  4 Langkah Membeli Produk Shaklee dengan Harga Ahli di Cawangan Shaklee Berdekatan Anda

.

10. Kurangkan Tekanan 
Life is stressful, memang tak logik kalau tiada tekanan dalam hidup ni. Walaubagaimanapun terlalu tertekan dikaitkan pula dengan masalah ketidaksuburan. Cuba buat aktiviti-aktivit ringan yang boleh mengurangkan tekanan anda seperti:

 • Memasak.
 • Bersenam.
 • Mendengar muzik.
 • Membaca dan mendengar audiobooks.
 • Manjakan diri anda dengan spa dan rawatan diri.
 • Habiskan masa dengan kawan dan keluarga.
 • Beromantik dengan suami.

Bagaimana ingin Mendapatkan Set Kesuburan Shaklee?

(i) Buat Belian Secara Online

(ii) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(iii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Tips Mudah dan Senang Hamil Yang Anda Perlu Tahu was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

3 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.