Tips Atasi Luka Bersalin Supaya Cepat Sembuh dan Kering Tanpa Bermasalah

Tahniah buat anda yang sudah selamat bergelar ibu dan sedang menempuhi alam yang baru. Tak semua ibu ibu yang bernasib baik dapat melahirkan bayi secara normal tanpa sebarang jahitan. Itu berlaku pada ibu mertua saya , anak 6 orang dan yang bongsunya sebaya anak sulung saya melahirkan normal tanpa jahitan!

Tapi, saya pula melahirkan anak saya secara normal dengan jahitan episotomi . Itulah yang dikatakan nasib masing masing tak sama ūüôā Cuma kita kena banyak berdoa

Kembali ketajuk asal , terdapat 2 jenis luka bersalin iaitu

  • Episiotomi bagi ibu yang ¬†bersalin secara normal
  • Caesarean bagi ibu yang ¬†bersalin secara pembedahan

Sangat penting untuk kita menjaga luka selepas bersalin dengan baik untuk mengelakkan sebarang jangkitan kuman , jahitan terbuka , pendarahan yang boleh menyebabkan masalah lain berlaku.

Apa itu Episiotomi dan Caesarean?

Apa itu Episiotomi?

Semasa bersalin, ramai wanita akan mengalami koyakan pada faraj semasa bayi melalui ruang pelvis. Untuk mengurang risiko ini doktor akan melakukan episiotomy dimana faraj wanita digunting sedikit untuk memudahkan laluan bayi.
 .
Kebiasaannya , doktor akan membuat episiotomi pada kes-kes berikut:
  • Kandungan sulung
  • Sebelum prosedur vacuum atau forceps
  • Untuk kelahiran songsang
 

Apa itu Pembedahan Caesarean ?

Pembedahan caesarean atau dikenali sebagai c-section adalah kaedah yang digunakan untuk melahirkan bayi secara pembedahan
 .
C-section dimulakan dengan doktor membuat hirisan pada bahagian ari-ari atas sedikit dari bulu pubis. Bayi anda akan dikeluarkan dari hirisan tersebut. Sebelum itu, doktor pakar bius akan memberikan spinal anaethesia dimana anda akan merasa kebas dari pusat kebawah. Abdomen anda akan dicuci dengan teliti dan pembedahan akan bermula sejurus selepas itu.

Cara Penjagaan Luka Bersalin Agar Cepat Sembuh dan Kering Bagi Ibu Bersalin Normal

Ini adalah beberapa tips yang saya lakukan untuk memastikan luka bersalin sembuh dengan cepat tanpa bermasalah. Yelah kan , kalau tak jaga betul betul kawasan luka bersalin boleh sebabkan banyak komplikasi yang memudaratkan seperti jahitan terbuka , pendarahan , jangkitan kuman dan banyak lagi
 .

(1) Pad Ais.

Sebaik sahaja melahirkan, letakan pad ais pada luka, ia bukan sahaja mengalakkan luka cepat baik malahan mengurangkan sakit. Letak pada luka selama 10 minit 3-4 jam sekali.
.

(2) Pastikan kawasan perineum bersih.

Pastikan luka bersih dengan membasuh mengunakan air biasa atau lebih baik lagi mengunakan cecair pembasmi kuman yang dipreskripsi oleh doktor. Tidak perlu gunakan cairan sabun yang kuat. Bersih dari depan kebelakang untuk mengelakan cemaran najis.
.
Semasa kecing, cuba duduk secara mencangkung (squat) dan siram air suam semasa kencing.Darah nifas dan air kencing boleh menyebabkan jangkitan kuman pada luka. 
.

(3) Pastikan ia kering.

Mengeringkan kawasan luka menggalakkan proses pemulihan. Bilas faraj 2-3 jam sekali dan biarkan kering dari darah nifas. Anda boleh mengunakan pengering rambut jika mahu. Anda juga digalakkan untuk mendedahkan luka sekali sekala.
.

(4) Jangan duduk atau berbaring terlalu lama.

Guna bantal donat atau pelampung berenang berbentuk bulat untuk mengelakkan dari tekanan pada luka.
.

(5) Semasa buang air besar,

tekan dengan lembut kawasan episiotomi untuk mengurangkan tegangan. Ia juga dapat mengurangkan sakit dan mengelakkan jahitan terbuka.

.
(6) Elak dari sembelit.

Pastikan minum air secukup untuk melancarkan perjalanan usus. Sememangnya masalah sembelit semasa berpantang sangat menakutkan.Jangan tak tahu, ada ibu ibu yang terpaksa gunakan julap untuk mengeluarkan najis.
.
Alhamdulillah, saya bebas dari masalah sembelit semasa berpantang , lawas je tiap hari. Ketahui rahsia bebas sembelit semasa berpantang
.

(7) Sitz bath.

Amalkan  sitz bath dengan merendam pungung anda dalam besin berisi air garam. Ia mengurangkan sakit dan membersih luka sehingga dalam vagina.

.
(8) Senaman Kegel.

Buat senaman kegel secara rutin. Ia membuat luka cepat sembuh dengan mengalakkan perjalanan darah ke vagina. Buat 100-200 kali sekali. Anda akan dapat melihat perubahannya.
.

(9) Jangan percaya pada mitos.

Mitos seperti minum air banyak akan meyebabkan peranakan berair atau memakan sayuran kerana menyebabkan angin adalah tidak benar sama sekali. Minum air secukupnya penting kerana selepas 1-3 hari bersalin badan secara semula jadi akan membuang air lebihan yang terkumpul semasa hamil dan ini akan membuatkan badan kekurangan air medadak, menjurus kepada masalah sembelit dan kekurangan susu badan.
.
Kekurangan air juga menyebabkan luka episiotomi sukar sembuh dan masalah sembelit pula akan menyebabkan kesakitan ketara pada luka anda.
 

Vitamin Shaklee Untuk Cepat Menyembuhkan Luka

Seperti kita semua sedia maklum, Set Berpantang Shaklee memang bagus untuk kesihatan si ibu selepas bersalin, penghasilan susu badan , si ibu lebih bertenaga serta memberikan nutrisi yang diperlukan si ibu.
Tapi hari ini, saya nak fokuskan produk yang terkandung dalam Set Berpantang Shaklee yang membantu menyembuhkan luka bersalin dengan cepat iaitu
 .

a) Energizing Soy Protein (ESP)

Tersenyum sendiri saya. Memang sedia maklum yang protein soya Shaklee sangat sesuai diambil oleh para pesakit.

READ :  Bagaimana Berat Badan Mempengaruhi Kesihatan & Kesuburan ?

Penuh kebaikkan dan sesuai diambil oleh mereka yang sedang pulih dari pembedahan. Tak payah risau lagi pasal gatal-gatal atau bernanah di tempat luka pembedahan. Senang dihadam dan paling penting kaya dengan khasiat protein yang diperlukan.

READ :  Formula Tarik Rezeki bagi Rezeki Yang Susah Nak Masuk, Memang Mengejutkan

Dengan ESP Shaklee, selain membekalkan protein untuk memulihan luka, ia juga membekalkan tenaga. Jadi badan pesakit tidak la lemah dan bantu mereka untuk lebih ceria.

Mereka-mereka yang dalam proses penyembuhan atau akan melalui pembedahan tak lama lagi

READ :  Rahsia Maintain Kurus dan Ramping Selepas Bersalin !

BONUS : Malah,membantu banyakkan dan pekatkan susu badan ,kulit wajah lebih berseri

 

b) Sustained Released Vita C Plus

Vitamin C penting dalam pembentukan kolagen dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan. Membantu dalam proses pemulihan luka dan membantu meningkatkan taraf sistem pertahanan badan.

Testimoni  Set Sembuh Luka Shakle

# Testimoni 1 : Luka Pembedahan Lebih Cepat Kering!

# Testimoni 2 : Luka czer cepat sembuh dan Nurse cakap “jahitan melekap dengan cantik”

Pembedahan Caesarean Section,Luka Bersalin Cepat Sembuh ,luka bersalin, luka bersalin terbuka,luka bersalin cepat sembuh dengan shaklee,zinc untuk penyembuhan luka,Tips Atasi Luka Bersalin Supaya Cepat Sembuh dan Kering Tanpa Bermasalah, testimoni zinc complex,set berpantang shaklee, sembuhkan luka dengan cepat

# Testimoni 3 : Emergency Ceaser , 2 hari luka bersalin dah ok . Hari ke 4 saya dah boleh naik turun tangga. Seminggu – Luka kering cantik jer

Pembedahan Caesarean Section,Luka Bersalin Cepat Sembuh ,luka bersalin, luka bersalin terbuka,luka bersalin cepat sembuh dengan shaklee,zinc untuk penyembuhan luka,Tips Atasi Luka Bersalin Supaya Cepat Sembuh dan Kering Tanpa Bermasalah, testimoni zinc complex,set berpantang shaklee, sembuhkan luka dengan cepat

#Testimoni 4 : Selepas amalkan selama 3 hari, luka jahitan dah tak rasa sakit . Memulihkan luka dalaman dan luaran dengan berkesan

Pembedahan Caesarean Section,Luka Bersalin Cepat Sembuh ,luka bersalin, luka bersalin terbuka,luka bersalin cepat sembuh dengan shaklee,zinc untuk penyembuhan luka,Tips Atasi Luka Bersalin Supaya Cepat Sembuh dan Kering Tanpa Bermasalah, testimoni zinc complex,set berpantang shaklee, sembuhkan luka dengan cepat

# Testimoni 5

 .
Berminat nak tahu lanjut tentang set bersalin Shaklee? Jom klik sini SET BERSALIN SHAKLEE
Ini peluang terbaik anda untuk cepatkan penyembuhan luka anda dengan produk Shaklee pada harga istimewa.
.
Hubungi saya sekarang untuk konsultasi produk mengikut kesesuaian anda.
————————————
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
.
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
.
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱¬†Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
‚úČÔłŹ¬†Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAU
.
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
✅ Jadual pengambilan vitamin
✅  Tips ekslusif
✅ Konsultasi percuma berterusan
Tips Atasi Luka Bersalin Supaya Cepat Sembuh dan Kering Tanpa Bermasalah was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.