Tingkatkan Peluang Hamil dengan Rahim Terbalik

Kebanyakan wanita yang normal ,mempunyai posisi rahim yang terletak ke depan dan condong ke arah perut atau mengadap pundi kencing, yang dinamakan kedudukan”anteverted uterus”
Retroverted uterus atau rahim terbalik ,adalah mempunyai badan rahim yang mengadap tulang belakang (spine),berkedudukan bengkok ke belakang. Keadaan ini dinamakan “retroverted uterus” atau rahim terbalik. Sekitar 30% wanita mempunyai masalah rahim terbalik.

Sebenarnya, Retroverted uterus atau rahim terbalik bukanlah masalah besar . Hanya orang yang mempunyai kedudukan rahim terbalik adalah golongan minoriti. Sama situasinya  seperti orang yang kidal.

Minoriti but normal person like others.

retroverted uterus, rahim senget, rahim terbalik, masalah rahim

Tanda Tanda  Anda Mempunyi  Rahim Terbalik atau Retroverted Uterus

Tanda Tanda  Anda Mempunyi  Rahim Terbalik atau Retroverted Uterus adalah;

(i) Sakit semasa melakukan hubungan seks

Sewaktu melakukan hubungan suami isteri, anda akan mengalami kesakitan apabila zakar suami terkena pintu rahim (serviks) atau bahagian rahim (uterus) lantaran kedudukan rahim yang terbalik. Dalam terminologi perubatan, ia dikenali sebagai ‘collision dyspareunia’.

Untuk mengelakkan rasa sakit sewaktu anda berhubungan dengan suami, anda perlu mengubah posisi semasa melakukan hubungan intim. Ini membolehkan uterus berubah posisi, dengan itu boleh melegakan rasa sakit.

.

(ii) Rasa sakit semasa haid

Semasa datang haid, anda akan merasa kesakitan di bahagian rahim dan sekitar pinggang. Terminologi perubatan untuk ini ialah ‘dysmenorrhea’.

.

(iii) Sakit pinggang yang kronik

Ramai wanita mengalami sakit pinggang yang kronik. Rumusan terakhir yang boleh dibuat oleh pakar sakit puan jika ia tidak berpunca daripada sebab-sebab yang lain, ini bermakna sakit pinggang yang kronik itu adalah datangnya daripada kedudukan rahim terbalik.

(iv) Sakit semasa haid

(v) Sering buang air kecil

(iv) Sering terkena jangkitan saluran kencing

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita yang mempunyai rahim terbalik mengalami gegala di atas. Ada yang tidak mengalami walau satu pon tanda ini.

Apa yang perlu dilakukan?

Jika keadaan ini berlaku, anda dinasihati agar membuat pemeriksaan pelviks atau ujian scan melalui bahagian faraj yang mampu terus ke dalam uterus. Dengan cara ini kedudukannya boleh diketahui dengan jelas.
Rahim terbalik secara semula jadi tidak perlu dibedah untuk membetulkan kedudukan selagi tidak menunjukkan masalah. Namun jika terbalik disebabkan penyakit, doktor akan menimbang kaedah rawatan bersesuaian seperti laparoskopi, laser, pemberian ubat hormon dan antibiotik.
Jika kedudukan rahim terbalik disebabkan penyakit, radang rahim, endometriosis dan jangkitan pada bahagian peranakan boleh menyebabkan risiko perdarahan diawal kehamilan dan berisiko tinggi untuk melahirkan anak secara pembedahan.
.
Rahim terbalik secara semula jadi tidak perlu dibedah untuk membetulkan kedudukan selagi tidak menunjukkan masalah. Namun jika terbalik disebabkan penyakit, doktor akan menimbang kaedah rawatan bersesuaian seperti laparoskopi, laser, pemberian ubat hormon dan antibiotik.
.
Keadah ini adalah satu pembedahan yang melibatkan pemendekan atau pemanjangan ligamen-ligamen uterus supaya kembali kedudukan yang betul. cuna hirisan kecil dilakukan dan pembedahan dilakukan dengan memasukkan teropong laparoskopi. Ia merupakan surgery ringkas sehari saja tanpa perlu bermalam di hospital.
.
Bagi kes yang sukar dikawal dengan ubat-ubatan, kami akan mencadangkan mereka melalui proses rawatan pembedahan atau laparoscopic adhesiolysis. Lekatan akan dibuka dengan laser, sel endometriosis akan dimatikan dan bahagian pelvik bermasalah akan diperbetulkan atau dibaiki.
.
Selepas menjalani prosedur dan radang diubati, peluang untuk hamil akan lebih tinggi. Dengan fungsi tiub fallopio yang sempurna, wanita boleh mencuba untuk hamil dalam tempoh enam bulan hingga setahun,
 

Benarkah Rahim Terbalik Mempengaruhi Kesuburan?

Menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad dalam blognya, pakar menyatakan bahawa keadaan rahim terbalik tidak mempengaruhi kesuburan dan bukanlah penghalang untuk mendapatkan cahaya mata
.
Ini kerana kebolehan sperma berenang ke tiub fallopian tidak bergantung kepada bentuk rahim namun kebolehan sperma boleh terganggu jika bentuk sperma itu sendiri tidak sempurna, lendiran pangkal rahim yang terlalu pekat atau faktor-faktor lain.
Wanita yang memiliki rahim terbalik secara semula jadi bukan saja tidak menghadapi masalah untuk mengandung, malah mempunyai kemampuan melahirkan anak, sama dengan wanita lain.
Namun, keadaan rahim yang mengarah ke belakang ini kemungkinan boleh menghalang proses persenyawaan. Disebabkan kedudukan rahim yang letaknya bengkok ke belakang, kedudukan mulut rahim tidak menghadap arah kedatangan sperma
.
Doktor pakar berpendapat keadaan rahim terbalik hanyalah variasi tubuh manusia sebagaimana variasi warna rambut dan anak mata. Keadaan ini merujuk kepada keadaan rahim terbalik yang dialami wanita tersebut sejak dilahirkan lagi.
.
Jadi, tak perlulah anda risau berlebihan sebab semua ni kuasa Allah, rezeki Allah. Sepakar mana pon doktor yang merawat, kalau Allah tak izinkan tetap tak akan berlaku. Cuma kita sebagai hambanya, perlulah berusaha atau ikhtiar untuk tingkatkan potensi untuk dapatkan cahaya mata. Insyallah, Allah takkan sia siakan usaha hambanya 🙂
 

Bagaimana Membantu Meningkatkan Potensi Hamil Untuk Rahim Terbalik? 

#1: Sperma yang berkualiti

Akibatnya, sperma perlu berjuang lebih keras untuk memasuki rahim. Meski demikian, bukan bererti persenyawaan tidak mungkin terjadi. Apabila kualiti sperma baik dan mampu bergerak lincah, ia pun dapat menyuburkan sel telur.
.
Dalam hal ini para suami harus memainkan peranan yang penting kerana sperma yang kuat dan laju memainkan peranan yang penting disamping posisi seks yang sesuai. Namun perlu diingatkan usaha, doa dan tawakal juga memainkan peranan yang penting untuk mengandung kerana setiap rezeki adalah daripadaNya.
Bagaimana nak hasilkan air mani dan menguatkan sperma yang berkualiti? Dengan pengambilan Set Kesuburan Lelaki ( Vitamin E Shaklee & Zinc Complex) ia sangat membantu dalam penghasilan air mani yang berkualiti.
READ :  Kesuburan Lelaki : BILA WAKTU SUBUR SI SUAMI?
.

#2: Posisi Semasa Melakukan Hubungan Intim 

Posisi semasa melakukan hubungan intim amat penting , terbaik kedudukan dari belakang (doggy style). Anda boleh mengambil posisi membongkok atau bersujud, dan penetrasi dilakukan dari arah belakang.
.
Dengan begini, hujung zakar pasangan akan langsung menghadap mulut rahim, apabila ejakulasi berlaku, sperma boleh terus berenang memasuki rahim yang kedudukannya terbalik menghadap ke belakang tersebut. Selepas itu tahan diri untuk tidak membalikkan badan
.
Pertahankan kedudukan semula selama 10-15 minit untuk memberi peluang sperma berenang ke arah sel telur.
READ :  Posisi Seks Yang Meningkatkan Peluang Cepat dan Mudah Hamil
.

#3 : Kiraan Waktu Subur

Untuk mendapatkan cahaya mata, anda sebaiknya melakukan hubungan intim pada saat terjadinya ovulasi (masa subur). Ovulasi adalah kejadian dimana sel telur keluar dari ovari dan sedia disenyawakan  oleh sperma.
.
Kebiasaannya wanita yang mempunyai kitaran haid yang teratur (28 hari), waktu terjadinya ovulasi dapat diperkirakan sekitar 2 minggu sebelum terjadinya menstruasi berikutnya.
.
Setelah dikeluarkan, sel telur dapat bertahan hidup selama 24 jam, sementara sperma yang telah dikeluarkan dapat bertahan hidup 48-68 jam, kerana itu disarankan anda melakukan hubungan seksual 2 hari sebelum hingga 2 hari sesudah waktu subur
.
set kesuburan wanita,vitamin untuk cepat hamil,vitamin untuk kesuburan wanita,vitamin shaklee untuk kesuburan,vitamin kesuburan wanita shaklee
Saya suggestkan pengambilan Set Kesuburan Wanita  untuk mendapatkan haid yang teratur , dalam masa yang sama meningkatkan kesuburan, menghasilkan servikal mukus yang berkualiti untuk membantu sperma hidup lebih lama, seimbangkan hormon dalam badan.
.
Haid yang tak teratur, sukar untuk kita kesan waktu subur untuk melakukan hubungan intim bersama suami. Jika terlepas waktu subur, kuranglah potensi untuk mendapatkan cahaya mata
READ :  Vitamin Yang Membantu Meningkatkan Kesuburan Wanita

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Tingkatkan Peluang Hamil dengan Rahim Terbalik was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.