Thalasemia dan Kehamilan : Info Yang Perlu Anda Tahu

Seperti anemia dan leukimia, Thalasemia juga menjadi salah satu jenis penyakit kelainan darah. 

Thalasemia disebabkan kurangnya jumlah sel darah merah (hemoglobin) yang diakibatkan oleh gangguan pembentukan sel darah kerana kerosakan gen dalam tubuh.

Sekiranya anda merancang untuk hamil dan bimbang bahawa anda atau pasangan boleh menjadi penyumbang kepada penyakit ini,anda boleh meminta doktor untuk melakukan ujian darah.
.
Sebelum ini,saya ada kongsikan artikel pengalaman seorang sahabat yang mendapat tahu beliau adalah penghidap Talasemia semasa melakukan pemerikaan kesuburan dan liku luku perjalanan beliau mencuba untuk hamil (TTC)
.
.
Tapi , pada anda yang telah hamil. Biasanya semasa hari pertama untuk buka buku merah di klinik kesihatan ibu dan anak. Jururawat akan mengambil sampel darah untuk mengesan kehadiran penyakit thalasemia pada ibu dan suami.
 

Risiko Kehamilan Mengikut Jenis Thalasemia

Berdasarkan tahap keparahan,dikategorikan kepada dua, iaitu Thalasemia major dan minor.
 .

Thalasemia Minor 

Biasanya tidak menunjukkan gejala dan tidak memerlukan tranfusi darah. Namun , ia boleh menyebabkan

 • Anemia semasa kehamilan. Anemia ialah kekurangan darah yang mana ia boleh menyebabkan mudah pitam, mudah letih dan tidak aktif.
 • Berikan kesan yang tidak baik kepada bukan sahaja ibu hamil malahan ia juga akan memberi kesan yang tidak baik kepada kandungan.
 .
 .

 Thalasemia Major 

Memerlukan transfusi darah secara rutin yang mana individu itu mewarisi gen yang rosak daripada kedua-dua ibu bapanya.

 • Mungkin mengalami kesukaran untuk hamil tanpa rawatan kesuburan.
 • Sekiranya anda hamil, berkemungkinan
  1. mengalami komplikasi semasa kehamilan. Ini kerana, sistem badan anda tidak dapat menampung tambahan tekanan daripada tumbesaran bayi.
  2. boleh menjejaskan perkembangan tulang yang mana secara tidak lansung menyukarkan proses bersalin secara normal. Ini menyebabkan proses bersalin dilakukan secara pembedahan.
 

Risiko Pada Bayi Sepanjang Kehamilan 

Thalasemia ini bersifat genetik atau keturunan. Jadi, ibu hamil dengan mengidap Thalasemia akan meningkatkan risiko gangguan kesihatan kepada janin yang dikandungnya, seperti:
 • janin mengalami anemia
 • janin mengalami penyakit jantung
 • tubuh janin mengalami pengumpulan cecair
 • bayi yang dilahirkan akan mengalami gangguan tumbesaran
 .
Apabila bayi dipengaruhi oleh Alpha Talasemia Major, kebarangkalian untuk terus hidup sangat rendah.
Sesetengah ibubapa memilih untuk mengakhiri kehamilan itu kerana bayi berkemungkinan tidak mempunyai kualiti hidup yang baik walaupun mereka menjalani rawatan rapi.
 

Bagaimana Mengesan Bayi dalam Kandungan Pembawa Thalasemia

Sekiranya anda dan pasangan telah disahkan menghidap Talasemia, terdapat beberapa ujian yang boleh dilakukan untuk mengetahui jika bayi anda telah mewarisi iaitu :
.
1- Chorionic Villus Sampling yang mana ia melibatkan pengambilan sampel kecil daripada plasenta untuk ujian DNA pada kira-kira 11 minggu hingga 14 minggu kehamilan

.

2- Amniosentesis di mana bendalir amnion yang mengelilingi bayi anda diuji di antara 15 minggu dan 18 minggu kehamilan.
.
3- Pensampelan darah janin di mana sampel darah diambil dari tali pusat pada kira-kira 18 minggu hingga 21 minggu kehamilan.
 .
Ujian ini digunakan apabila keputusan ujian lain inconclusive.Jika anda bimbang bahawa bayi anda mungkin mempunyai talasemia, cuba untuk mendapatkan diagnosis seawal mungkin dalam kehamilan anda .
 

Tips Kesihatan Untuk Ibu Mengandung Yang Mengalami Thalasemia

Bagi anda yang mengidap Thalasemia perlu melakukan beberapa perkara yang boleh melindungi kehamilan, iaitu:
 1. Rutin kawalan kesihatan Ibu dan janin

  Ibu hamil dengan Thalasemia harus melakukan pemeriksaan rutin dengan doktor kandungan untuk memantau sulpai oksigen ke janin. Selain kawalan kehamilan, anda juga perlu melakukan pemeriksaan dengan doktor penyakit dalam untuk melakukan pemindahan darah jika anda mengalami Thalasemia mayor.
 .
 1. Rajin mengambil makanan bernutrisi

  Ibu hamil wajib mengambil makanan yang mengandung gizi seimbang untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin. Bagi Ibu hamil penghidap Thalasemia perlu mengonsultasikan jenis makanan yang perlu dimakan dan dihindari agar tidak memburukkan lagi kesihatan anda.
 .
 1. Melakukan beberapa siri ujian

  Ibu hamil dengan Thalasemia perlu dipantau kesihatan melalui saringan ujian, seperti ujian penapisan (screening) untuk memastikan janin mewarisi Thalasemia atau tidak, perundingan genetik, dan diagnosis pranatal.
 .
 1. Atur emosi

  Ibu hamil pesakit Thalasemia  sebaiknya elakkan stres dan kemurungan kerana boleh membuatkan jantung, hati, dan sistem hormon terpaksa bekerja keras dan tidak memburukkan lagi kesihatan anda.

Vitamin Shaklee yang Membantu Masalah Talasemia

Peringatan  Untuk pesakit Talasemia, sebaiknya tidak mengambil sebarang vitamin ataupun supplemen yang mengandungi zat besi (iron), sekiranya anda perlukan pemindahan darah. Pemindahan darah akan menyebabkan orang itu menerima kadar zat besi yang sangat tinggi, sehingga boleh menyebabkan kematian jika tidak dikawal.
 .
Jangan khuatir kerana didalam set ini atau vitamin Shaklee dibawah tidak mengandungi sebarang vitamin zat besi seperti yang saya nyatakan diatas 🙂
.
.
 • Vitamin B-Complex membantu dalam meningkatkan tenaga
 • diperlukan untuk membina sel darah merah.
 • Disarankan kerana protein membantu di dalam pembinaan sel-sel baru dalam tubuh badan, termasuklah sel-sel darah merah.
 • membantu meningkatkan tenaga.
.
Zinc Complex

 • Baik untuk Thalasemia MINOR sahaja kerana  ianya membantu dalam meningkatkan sistem imun tubuh penghidap serta mengurangkan risiko high-density lipoproteinsmenurut Dr. M Aroon Kamath dalam artikelnya di Doctors Lounge.
READ :  Testimoni Pesakit Kanser Usus Kembali Sihat Selepas Pengambilan Vitamin Shaklee
 .
 • Lengkap dengan Magnesium dan Vitamin D
 • memberi manfaat kerana membantu meningkatkan tenaga

Testimoni Pesakit Thalasemia dengan Set Thalasemia Shaklee

# Testimoni 1
# Testimoni 2
 
 

# Testimoni 3

 
Jika anda berminat untuk mendapatkan supplement untuk Talasemia Shaklee, bolehlah menghubungi saya untuk membuat pilihan suplemen kesihatan anda dari Shaklee. InsyaAllah, saya akan cuba membantu untuk membuat pilihan yang terbaik!
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
.
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :

☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan

READ :  Tips Menjemput Rezeki dengan Mudah
Thalasemia dan Kehamilan : Info Yang Perlu Anda Tahu was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.