Rahsia Disebalik Kenapa Berpantang 44 Hari

kenapa mesti 44 hari? Tentu ramai di antara kita yang tidak tahu dan tidak pasti mengapa tradisi berpantang selama 44 hari selepas bersalin diamalkan masyarakat Melayu.
 .
Berpantang selama 44 hari memang menjadi amalan yang amat popular dalam kalangan masyarakat orang Melayu sejak zaman berzaman. Mengikut panduan perubatan moden, tempoh berpantang bersalin atau puerperium adalah dalam lingkungan 42 hari atau enam minggu.
Tempoh ini dianggap sebagai tempoh pemulihan fungsi kewanitaan daripada segala gejala kecederaan serta tekanan jiwa dan mental. Pada ketika ini juga rahim mulai menguncup, mencerut dan mengecil seperti keadaan sediakala. Proses ini digelar involusi.

Rahsia Disebalik Kenapa Berpantang 44 Hari?

Pantang bersalin dimestikan genap 44 hari kerana itulah tempoh yang mencukupi bagi memulihkan organ kewanitaan “balik seperti sediakala”.
.
Selepas 42 hari, rahim telah mengecut dan pulang ke “sarang” iaitu balik ke rumahnya di bahagian pelvis atau di sudut ari-ari di atas tundun, tetapi mulut rahim atau pintu servik masih mentah, bengkak dan tersembul.
 .
Disamping itu, urat peranakan di bahagian faraj masih sengal dan ngilu. Angin darah kotor atau angin merian masih berlegar-legar di salur darah di dalam rahim dan jika berjimak pada masa ini boleh menyebabkan angin merian berputar di seluruh sendi anggota.
 .
Kesan sampingannya akan dikesali oleh wanita itu sendiri, iaitu mudah alah pada persekitaran dan pemakanan, mudah uzur dan tertekan. Untuk mendapatkan kemantapan dan keselesaan fungsi organ kewanitaan, petua Melayu mengesyorkan sanggama hanya dimulakan secara aktif dan agresif selepas lapan minggu.
 .
Setelah genap 44 hari, di rumahnya, rahim sudah pun pulih dan mulutnya kembali normal. Dengan atur cara rawatan dalam pantang yang cermat di sepanjang tempoh itu, kesihatan ujud anggota terpelihara serta dipertingkatkan.
.
Pada hari ke 45, kewanitaan ibu bersalin pulang pulih seperti sediakala, bahkan lebih kemas daripada anak dara!!!

Rahsia di sebalik angka 44 dari sudut ilmu dan tradisi Melayu.

Menurut buku ‘Ensiklopedia Perbidanan Melayu’ (Anisah Barakbah,2007:196), Rahsia alam dan sifat kejadian manusia dilambangkan dengan angka 44 . Alam dikatakan mempunyai 4 penjuru dan setiap penjuru melambangkan unsur tanah, air, api dan angin.
 .
Dalam ilmu sufi,sifat kejadian manusia dilambangkan secara makrifat melalui keempat-empat unsur. Di setiap penjuru pula dibahagikan lagi kepada 44 dimensi dan di setiap dimensi dijaga pula oleh 44 malaikat dan mungkin inilah juga sebabnya kita sering mendengar lumrah masyarakat Melayu dahulu menyebut ‘selisih malaikat 44’ atau ‘simpang malaikat 44’.
.
Ilmu makrifat turut menyatakan perkaitan kejadian alam dan pergerakan cakerawala di mana 4 penjuru alam yang mengandungi 44 dimensi itu berhubung langsung dengan alam nyata.
.
Kejadian manusia,berasal daripada tanah, bermula daripada perjalanan roh melalui 44 dimensi. Tanah ialah makam ketujuh daripada peringkat petala bumi. Justeru,deria rangsang manusia berkait rapat dengan pergolakan kejadian alam.
 .
Proses kematian seseorang pula dikatakan bermula 44 hari sebelum kematiannya,iaitu dipercayai pintu dimensi telah terbuka dan menghubungkan alam nyata dan alam ghaib. Dengan itu, konsep pemulihan seseorang perlu melalui pusingan yang sama dalam proses kejadian manusia,iaitu 44 hari sebagai waktu sempurna pulih sediakala. Tempoh pantang bagi yang keguguran pula bergantung kepada usia kehamilan.
Bagi yang keguguran di usia kandungan antara 2 minggu hingga 3 bulan,perlulah berpantang selama 30 hari. Di usia kandungan 4-5 bulan, pula berpantang selama 40 hari dan di usia kandungan 6 bulan dan ke atas , jumlah hari berpantang adalah 44 hari…”

Antara Pilihan Set Berpantang Terbaik..

set berpantang shaklee,set berpantang ,vitamin untuk berpantang
Kenapa juga saya mengesyorkan anda menggunakan Set Bersalin Shaklee dan bukan jenama X, bukan jenama Y , dan bukan jenama Z? Pasti ada rahsia tertentu mengapa Set Bersalin Shaklee merupakan set rawatan lepas bersalin yang menjadi pilihan selepas bersalin?
.
Biar saya terangkan ciri-ciri dan kelebihan  menggunakan set bersalin Shaklee ini . Saya mahu anda anda juga dapat mendapat faedahnya seperti yang pernah saya alami
.
✅ Terbukti Membantu Menurunkan Berat Badan Si Ibu Kepada Asal
✅ Selamat Dimakan 
✅ Melengkapkan Nutrisi yang Diperlukan Badan
✅ Membantu Meningkatkan Aliran Susu Badan
✅ Si ibu Lebih Cergas Dan Bertenaga
✅ Cepat Menyembuhkan Luka Bersalin Normal @ Pembedahan
✅ Menstabilkan Emosi Si Ibu Semasa Berpantang
✅ Tempoh Berpenggunaan yang Lama
✅ Harga Yang Berpatutan
✅ Meningkatkan Sistem Imun Si Ibu dan Anak
✅ Mencantikkan Kulit Si ibu 
✅ Membantu Tumbesaran Bayi 
.

Khasiat Vitamin Shaklee Untuk Ibu Berpantang

(a) Vitalea Iron Formula (120 Tablet)
    • Ibu yang sedang berpantang di galakkan ambil Vitalea,semasa dlm pantang banyak makanan yg tak boleh dimakan ,jadi tenaga kita akan berkurang
    • Mengandungi zat besi yg sangat penting dalam pembentukan sel darah merah,  Menggantikan semula darah yg hilang semasa bersalin.
    • Kekurangan zat besi menyebabkan ibu pucat ,letih dan lesu serta tidak bermaya.
    • Untuk menyusukan bayi ,pengambilan zat besi adalah sangat penting.
READ :  Tips Atasi Luka Bersalin Supaya Cepat Sembuh dan Kering Tanpa Bermasalah
vitalea untuk ibu berpantang,fungsi vitalea untuk ibu berpantang
Khasiat dan fungsi Vitalea untuk ibu berpantang

.

(b) B Complex (120 Tablet)
    • Membantu menstabilkan hormon badan kita
    • Jika kekurangan B complex,boleh menyebabkan ibu dalam pantang mengalami gangguan emosi.
    • Membantu kita lebih bertenaga dan emosi lebih seimbang.
    • Menukarkan makanan kepada tenaga
READ :  Tips Elakkan Jaundis Pada Bayi Tanpa Perlu Ditahan Di Wad
b complex shaklee untuk ibu berpantang
Khasiat dan fungsi B Complex Shaklee untuk ibu berpantang
.
(c) Zinc  Complex (120 Tablet)
    • Ibu yang tidak makan  pati ikan haruan, zinc complex adalah pengganti kpd makanan tersebut.
    • Galian yang sangat penting dalam membantu proses pemulihan.
    • Membantu proses baiki luka dalam badan kita terutama luka dalaman (rahim).
    • Pengambilan zink bagi ibu yang menyusu akan membantu anak  membesar dgn baik.
    • Mengurangkan masalah rambut gugur selepas bersalin
    • Membantu masalah KEDINGINAN selepas bersalin

.

(d) Vitamin C (180 Tablet)
    • penting untuk pembentukan kolagen
    • mempercepatkan penyembuhan luka
    • memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.
    • meningkatkan sistem imun badan
.
(e) ESP Shaklee  (850 gram)
      • Ia memberi tenaga berpanjanga
      • membantu melancarkan penghasilan susu ibu
      • penting untuk kelenjar dan tumbesaran
      • mencantikkan kulit si ibu
      • membantu kawal paras kolesterol 
      • memberikan rasa kenyang pada kadar yang lama.
      • Sangat bagus utk perkembangan dan tumbesaran bayi kerana khasiat ESP ini dapat mengalir kepada bayi melalui susu ib

Jom lihat apa kata pengguna SET BERPANTANG SHAKLEE yang berjaya 

Testimoni 1 

testimoni set berpantang,set berpantang shaklee
Serba sedikit pengalaman Eyda consume Set Bersalin Shaklee :
  • Sejurus after bersalin Eyda ambil Esp + Ostematrix nak bagi hilang lenguh-lenguh badan + tambah tenaga(memang berkesan)
  • Luka cepat sembuh(hari ke7 pantang nurse datang cek luka dah kering)
  • BABY GEBU + PUTIH(Sampaikan nurse & doctor pun tegur “Baby awak macam Chinese,Putihnya!”)
  • Susu badan memang banyak.
  • Baby langsung tak kena jaundis(demam kuning)
  • Badan rasa segar + bertenaga
  • Takde sakit urat dan lenguh badan
  • Rahim cepat mengecut(bidan yang cakap masa datang urut)
  • Langsung tak kena sembelit
  • Sangat energetic sebab rasa sihat tak macam lepas bersalin.
  • Rambut Alhamdulillah langsung tak gugur.
  • Dapat bonus lain  Ramai yang tegur kulit muka nampak cerah + flawless (saya memang jenis tak suka makeup..memang natural face macam tu je.Mula-mula tak caya orang cakap sampailah che suami tegur 2,3hari lepas cakap muka nampak lain.)
Alhamdulillah..rezeki Allah beri pada saya masa mengandungkan ank ke3 ini dapat consume Shaklee..Now memang ternyata Shaklee memang BERKESAN .

Testimoni 2

testimoni set berpantang,set berpantang shaklee

Testimoni 3

testimoni set berpantang,set berpantang shaklee

Testimoni 4

testimoni set berpantang,set berpantang shaklee

Testimoni 5

testimoni set berpantang,set berpantang shaklee

Testimoni 6

 

READ :  Proses Pemulihan Ibu Selepas Bersalin Secara Normal dan Caesarean
Testimoni 7
testimoni set berpantang,set berpantang shaklee
Pengalaman berpantang anak kedua 2013 – shaklee set berpantang dan penyusuan
  • Susu badan sangat banyak hingga bengkak breast tanpa perlu urutan
  • Badan bertenaga dan sihat walaupun malam hanya tidur 1 jam
  • Tak pernah tidur siang
  • Tiada masalah kaki kejang
  • Bebas buasir – buang air besar setiap hari dan tidak menakutkan lagi
  • Kesan hitam di ketiak, leher dan breast hilang
  • Kulit lembap dan bersih
  • Kulit bayi bebas ruam dan glowing
  • Berat bayi bertambah
  • Berat ibu berkurang kembali seperti berat masa anak dara
  • Hilang bau badan
  • Bebas masalah rambut gugur
  • Jahitan episotomi cantum dengan cantik dan baik keseluruhan dalam seawal 7 hari

 

Alhamdulillah. Inilah pengalaman saya menggunakan produk shaklee. memang terbaik sangat2 dan saya sangat recommend pada ibu2 muda yang bakal melahirkan anak.
.
Tempoh MENGANDUNG, MELAHIRKAN dan BERPANTANG menjadi sangat fantastic.
Anda dah lihat sendiri apa kata mereka. Saya hanya mengesorkan yang terbaik untuk anda .Saya telah pun menerangkan kelebihan SET BERPANTANG SHAKLEE kepada anda. Saya yakin anda pasti mahukan kesihatan dalaman dan luaran yang tiptop !
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan
————————————
Rahsia Disebalik Kenapa Berpantang 44 Hari was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.