Tekanan Darah Tinggi Semasa Mengandung : Risiko dan Cara Mengatasi

tekanan darah tinggi semasa mengandung.kesan tekanan darah tinggi semasa mengandung
Tekanan darah tinggi semasa mengandung juga dikenali sebagai Pregnancy Induced Hypertension, perlu pemantauan rapi kerana mempunyai risiko pada ibu dan bayi . Jadi nak kena pergi check up dengan kerap tu memanglah dah satu hal, tapi gigihlah juga pergi check demi bayi dalam kandungan.
.
Tekanan darah yang normal adalah antara 140 ke 90, manakala bagi ibu mengandung tekanan darah yang normal adalah antara 110 ke 70.
 .
Jika melebihi 110, ia dikategorikan sebagai tekanan darah tinggi. Ia turut bergantung kepada analisis oleh doktor yang akan turut mengambil kira pelbagai faktor lain.

Risiko dan Komplikasi Darah Tinggi Semasa Mengandung

Yang paling ditakuti ialah komplikasi tekanan darah tinggi sepanjang mengandung dan semasa nak melahirkan tu. Tekanan darah tinggi ibu hamil juga boleh mengancam nyawa ibu dan juga bayi di dalam rahim. Antara kesan dan risikonya adalah;

Kesan pada bayi

  •  Berlaku ‘placental abruption’ berikutan pengasingan placenta dari dinding rahim sebelum bersalin yang mana menyebabkan pendarahan faraj dan pendarahan dalam badan yang mendorong kepada kes KEMATIAN  dan KECACATAN BAYI
  •  Pertumbuhan dalam rahim yang terencat yang mana berikutan pencerutan salur darah yang membawa oksigen dan nutrisi kepada bayi.
  •  TUMBESARAN bayi terjejas menyebabkan berat badan bayi ringan. Bayi memerlukan bantuan pernafasan dan sokongan incubator selepas dilahirkan.
  •  Kelahiran bayi pra-matang boleh berlaku berikutan kelahiran yang mendadak. Kelahiran elektif pramatang kadangkala dilakukan untuk mengelakkan ibu dan bayi mendapat komplikasi.
  •  Kadangkala bayi akan melepaskan najis sebelum sempat dilahirkan, penyedutan najis oleh bayi itu sendiri akan berlaku menyebabkan kerosakan paru-paru.
 .

Kesan kepada ibu

  •  Kadangkala boleh membawa kepada kematian atau koma jika berlaku keadaan ‘eclampsia’ (tidak boleh bergerak) yang mana disebabkan oleh pembengkakan dibahagian otak (cerebral oedema).
  •  Berlaku strok jika terdapat pendarahan dibahagian otak.
  •  Kegagalan hati.
  •  Pembengkakan hati 
Jika anda mengalami tekanan darah tinggi semasa mengandung, ikuti segala nasihat doktor dan sila mengambil langkah berjaga- jaga seperti sediakan keperluan bayi sebelum bersalin dan dalam kereta.

Jenis Darah Tinggi Semasa Mengandung

Terdapat dua jenis nama yang diberikan kepada masalah tekanan darah tinggi semasa mengandung , bergantung bila ia berlaku:
.

1. Berlaku sebelum usia kandungan 20 minggu – ini dipanggil Essential Hypertension.

Ini mungkin berlaku kerana sebelum mengandung si ibu sudah mempunyai tekanan darah yang tinggi.
Pemeriksaan terhadap pesakit akan dilakukan untuk melihat sama ada terdapat penyakit lain yang berkaitan buah pinggang atau sejarah perubatan keluarga yang sememangnya ada menghidap darah tinggi.
.

2. Berlaku selepas usia kandungan 20 minggu – ini dipanggil Gestational Hypertension

Inilah yang dikatakan tekanan darah tinggi semasa mengandung. Semasa hamil, berlakunya proses perkembangan uri (plasenta), di mana terdapat banyak saluran darah di dalam uri.

Apabila salur darah dalam uri tidak berkembang seperti yang sepatutnya ia boleh mengganggu pengaliran darah hingga menyebabkan tekanan darah tinggi.
.
Ia disertai dengan simptom seperti rasa dengan nyeri di beberapa bahagian tubuh. Selain itu, ia dapat dinilai melalui ujian air kencing, di mana tiadanya protein berlebihan dalam urin. Jika tidak dapat dikawal, pesakit mungkin mengalami pre-eklampsia pada minggu-minggu berikutnya.

 6 Cara Turunkan Darah Tinggi Semasa Mengandung

Beberapa perkara yang perlu dilakukan untuk menurunkan tekanan darah tinggi semasa mengandung adalah:

1. MEMATUHI TARIKH TEMUJANJI / PEMERIKSAAN

Paling penting, ibu hamil perlu mematuhi tarikh temujanji untuk memastikan pemeriksaan dapat dijalankan sekerap mungkin.
.
Sekiranya berlaku perubahan mendadak pada tekanan darah, maka pihak hospital dapat mempreskripsikan ubat dan rawatan yang sepatutnya berdasarkan tempoh kehamilan.
.

2. MENGAMALKAN DIET SIHAT

Darah tinggi semasa hamil tidak sama jenisnya dengan darah tinggi yang biasanya dihidapi oleh orang yang tidak mengandung. Maka, sesetengah pakar berpendapat ia tidak berkait secara langsung dengan pemakanan bergaram.
.
Walaupun begitu, seeloknya ibu hamil perlu mengekalkan diet yang sihat sepanjang kehamilan untuk meminimakan sebarang risiko darah tinggi semasa hamil.
.

3. KEKAL AKTIF

Antara faktor yang menjadikan seseorang lebih cenderung mengalami darah tinggi semasa hamil adalah berat badan berlebihan, gaya hidup yang kurang aktif, dan umur melebihi 40 tahun.
.
Pelbagai cara boleh dilakukan untuk mengamalkan senaman ringan dan mengekalkan gaya hidup aktif. Tak perlu pergi gym, berjalan-jalan di taman pun dapat memberi kesan yang baik.
.

4. ELAK STRES

Salah satu faktor pemicu terjadinya peningkatan tekanan darah adalah kerana terlampau stres. Dalam keadaan terlalu letih, risau, atau stres, sistem peredaran darah boleh terjejas hingga berlakunya peningkatan tekanan darah.
.
Pastikan anda mendapat rehat yang secukupnya dan jangan teragak-agak mendapat bantuan apabila perlu.
.

5. MINUM AIR SECUKUPNYA

Selain itu, jangan lupa minum air secukupnya untuk mengekalkan kesihatan tubuh yang optimum. Elakkan minuman manis dan berkafein dalam kuantiti yang banyak.
.

 6. PATUHI JADUAL UBAT-UBATAN YANG DISARANKAN OLEH DOKTOR

Sekiranya anda dipreskripsikan dengan ubat, pastikan semua ubat-ubatan dimakan mengikut jadual. Jangan risau, semua ubat ini adalah selamat dan diberikan mengikut dos yang sesuai.
Perlu diingat bahawa tekanan darah tinggi yang tidak terkawal boleh menyebabkan pelbagai komplikasi seperti dinyatakan diatas
Di samping itu, ibu yang mempunyai darah tinggi semasa hamil adalah dinasihatkan supaya bersalin di hospital dan bukannya bersalin sendiri di rumah atau ‘gentle birth’ yang dipantau oleh bidan. Sebaliknya, pastikan ada doktor pakar yang akan membuat rawatan susulan dan rawatan sokongan.
.

7. Pengambilan Supplement

Selain daripada patuh kepada jadual rawatan doktor dan juga mengamalkan ubat-ubat yang dibekalkan oleh doktor, ibu-ibu juga boleh amalkan vitamin untuk menampung kekurangan nutrisi dalam badan. Antara yang disarankan adalah:
.
set darah tinggi shaklee untuk ibu mengandung,darah tinggi semasa mengandung shaklee
set darah tinggi shaklee untuk ibu mengandung

 (i) Omega Guard

minyak ikan Shaklee (OMEGA GUARD)  yang boleh membantu mengawal tekanan darah menjadi paras normal.
OMEGA GUARD Shaklee adalah suplemen semulajadi yang selamat dan sesuai untuk ibu hamil. Selain untuk kawal masalah tekanan darah tinggi, ia juga dapat membantu perkembangan otak dan mata bayi di dalam kandungan.
.
Minyak ikan akan membantu mencairkan darah untuk pengaliran darah yang lebih lancar.Sesetengah orang mempunyai darah yang lebih pekat, yang mengganggu kelancaran pengaliran darah dan menyebabkan tekanan darah tinggi.
Minyak ikan yang kaya EPA dan DHA akan membantu  dinding arteri menjadi lebih elastik. Dinding yang elastik membantu perjalanan darah yang lancar dan mengelakkan tekanan darah menjadi tinggi.
 .

(ii) B Complex

Membantu meredakan tekanan dan membekalkan nutrisi vitamin B yang lengkap untuk kesihatan saraf. Ini kerana tekanan darah tinggi berpunca daripada stress dan tekanan perasaan dan ia memberi kesan kepada saraf.
.
B Complex juga mengandungi asid folik yang bagus untuk kesihatan bayi anda dari spina bifida.
.

(iii) Garlic Complex

Berasaskan  bawang putih ,berupaya meningkatkan kesihatan kardiovaskular dan membantu mengekalkan tekanan darah normal serta tahap kolestrol yang normal. Kajian menunjukkan pengambilan 2-4 biji tablet garlic akan menurunkan tekanan darah yang tinggi sehingga 8 poin.
.

Testimoni Pengguna

# Testimoni 1 : Sekarang saya sudah bebas darah tinggi, semua dah kembali normal

turunkan darah tinggi semasa mengandung,darah tinggi shaklee,darah tinggi semasa mengandung shaklee
.

# Testimoni 2 : Tekanan darah tinggi menurun selepas 1 hari amalkan vitamin Shaklee

darah tinggi semasa mengandung shaklee,set darah tinggi shaklee untuk ibu mengandung

.

# Testimoni 3 : Tekanan darah tinggi turun sejak amalkan Omega Guard

turunkan darah tinggi semasa mengandung,darah tinggi shaklee,darah tinggi semasa mengandung shaklee

———————————–
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Tekanan Darah Tinggi Semasa Mengandung : Risiko dan Cara Mengatasi was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

READ :  Kenali Punca Terjadinya Jerawat Mengikut Posisi

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.