Tanda Awal Menopause dan Cara Mengatasinya

Menopaus adalah peringkat kehidupan apabila ovari berhenti menghasilkan telur dan kitaran haid berkurangan dan berhenti.Menopause berlaku dikalangan wanita yang berumur 45 hingga 55 tahun, purata pada umur 50 tahun.
.
Dari segi perubatan ditakrifkan menopaus  apabila seorang wanita tidak mempunyai kitaran haid selama sekurang-kurangnya 12 bulan
.
Menopause memang suatu hal yang ditakuti oleh kebanyakan wanita.Setiap wanita mengalami tanda menopaus yang berbeza beza
.
Ok,mak saya pon dah masuk fasa menopause dah hampir 2 tahun (sekarang mak dah umur 50.Ye, menopause awal! ). Dah simptom simptom nya saya akan nyatakan dibawah. Apa yang saya boleh katakan ,ada sesetengah simptom menopause ni agak buatkan hidup mak macam tak best sikit la..COntohnya mcm hot flushes, kerap kencing…tapi apapon sekarang alhamdulillah dah takde dah simptom tak best tu
.
Jom kita baca
 

Tanda tanda Gangguan Awal Menopause

#1 :Kitaran Haid Terhenti dan Tak Teratur

Tidak seperti haid yang datangnya teratur, anita menopaus mengalami masalah tidak teratur. Gejala ini adalah yang utama muncul pada saat permulaan menopause. Pendarahan akan muncul beberapa kali dalam julat beberapa bulan dan kemudian berhenti sama sekali
 .
 .

#2 : Rasa panas dan Berpeluh di Waktu Malam 

Rasa panas sering dialami oleh wanita yang memasuki fasa menopause.Gejala ini sering dirasakan mulai dari wajah merebak ke seluruh tubuh. Rasa panas ini sering disertai kemerahan pada kulit dan berpeluh dan berlaku selama 30 saat hingga dengan beberapa minit.
 .
Ia terjadi disebabkan oleh kadar hormon estrogen dalam darah akan menurun secara mendadak sehingga mempengaruhi beberapa fungsi tubuh yang dikawal oleh hormon ini.
 .
Rasa panas ini walaupun sudah berlaku sebelum seorang wanita memasuki masa menopause. Gejala ini akan hilang dalam 5 tahun pada kira-kira 80% wanita, selebihnya akan terus mengalaminya sehingga dengan 10 tahun.
 .
Disamping rasa panas dan kemerahan, penderitaan wanita yang sedang menopause juga ditambah dengan berpeluh di malam hari. Gejala ini tentu akan menganggu tidur yang menyebabkan wanita yang mengalaminya akan selalu kurang tidur.
 .
Bagaimana mengatasi rasa panas badan selepas menopause . Klik pada artikel ini untuk info lanjut Panas Badan Semasa Menopause.Bagaimana Atasinya?
 .
 .

#3 : Kekeringan faraj 

Gejala pada faraj muncul akibat daripada perubahan yang berlaku pada lapisan dinding faraj. Faraj menjadi kering dan kurang anjal akibat dari penurunan kadar estrogen.
 .
Selain itu muncul pula rasa gatal pada vagina dan yang lebih parah adalah rasa sakit saat melakukan hubungan intim bersama suami. Perubahan pada faraj ini juga mengakibatkan wanita menopause terdedah kepada jangkitan faraj.
 .
Jika anda mengalami masalah kekeringan vagina & ingin mengatasinya –> (klik sini)
 .
 .

#4 : Kerap Kencing

Perubahan yang terjadi pada lapisan faraj juga terjadi pada saluran urethra. Urethra adalah saluran yang menyalurkan air seni dari pundi kencing ke luar tubuh.
.
Saluran urethra juga akan mengering, menipis dan berkurang elastik akibat dari penurunan kadar estrogen. Perubahan ini akan menyebabkan wanita menopause terdedah terkena jangkitan saluran kencing dan selalu ingin kencing
 .
 .

#5 : Gejala emosi dan kognitif 

Wanita yang akan memasuki masa menopause sering mengalami gejala emosi dan kognitif yang berbeza-beza. Gejala lainnya adalah, keletihan mental, masalah daya ingatan atau cepat lupa dan lekas marah. Perubahan emosi ini terkadang tidak disedari oleh wanita yang sedang menopause
 .
 .

#6 : Perubahan fizikal yang lain 

Perubahan fizikal lain antara lain adalah seperti perubahan pengagihan lemak tubuh yang mana , wanita menopause lemak akan terkumpul pada pinggul dan perut. Perubahan tekstur kulit, kedutan kulit, dan kadang-kadang disertai dengan jerawat.
 

Apakah Vitamin Shaklee yang Membantu Masalah Menopause?

vitamin untuk menopause, menopause, gejala menopause, gla complex, gla complex shaklee

GLA Complex Shaklee adalah vitamin terbaik yang boleh diambil oleh wanita yang menghampiri menopause ataupun yang telah menopause.

READ :  Faktor Penyumbang Masalah Perut Buncit

Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu wanita-wanita ini?

(1) Antara fungsi utama GLA Complex ialah mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. Semasa menopos, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen. Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopos.
 .
(2) Bagi wanita yang mengalami menopos awal (pre-menopos) adalah sangat digalakkan mengambil GLA. Ini kerana GLA membantu melambatkan menopos dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi.
 .
(3) Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda.
 .
(4) Wanita menopos yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi.
 .
(5) Pertambahan berat wanita menopos juga agak membimbangkan. Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. GLA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan.
 

Testimoni Gla Complex untuk Wanita Menopause

#Testimoni 1

menopause shaklee,menopause shaklee vitamin,perimenopause, tanda awal menopause,tanda awal menopause, gejala menopause, apa itu menopause,gla complex dan menopause,masalah menopause

#Testimoni 2

menopause shaklee,menopause shaklee vitamin,perimenopause, tanda awal menopause,tanda awal menopause, gejala menopause, apa itu menopause,gla complex dan menopause,masalah menopause
 
Jadi, GLA Complex adalah sangat disarankan untuk wanita berusia terutamanya yang bakal, dan sedang menghadapi menopause.
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 . 
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN
.
♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Tanda Awal Menopause dan Cara Mengatasinya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.