SOAL JAWAB MENGENAI KEGUGURAN: ADAKAH ANDA BERISIKO!

keguguran,kuatkan rahim
Keguguran adalah suatu perkara yang menyedihkan bila impian suami isteri untuk menimbang zuriat sendiri akhirnya terpadam begitu sahaja. Tetapi kita harus tahu, setiap ujian yang diberikan Allah, ada hikmahnya. Hikmah disebalik keguguran itu sendiri.

Pengguguran atau keguguran kandungan adalah proses mematikan dan keluarkan bayi di dalam kandungan samaada secara sengaja ataupun tidak melalui apa-apa cara sekalipun sebelum perkembangan janin belum cukup matang untuk membolehkannya hidup dan bertahan di luar rahim.

 

Janin dikatakan belum cukup matang apabila mempunyai berat kurang daripada 500gm ataupun sebelum mencapai umur 24 minggu dalam kandungan.Keguguran kurang 13 minggu dikenali sebagai keguguran peringkat awal.

 

keguguran,kuatkan rahim

Kebiasaannya, keguguran yang berlaku secara semulajadi (complete miscarriage) adalah berikutan fetus atau janin yang mempunyai kromosom atau genetik yang rosak dan tidak mampu untuk meneruskan kehidupan jika dapat dilahirkan. Ini merangkumi 50% daripada kesemua keguguran yang berlaku.Tidak kurang juga keguguran yang berlaku disebabkan oleh faktor ibu itu sendiri

Faktor utama berlakunya keguguran adalah :

Fakta mendapati daripada keseluruhan kehamilan, 20% daripadanya akan mengalami keguguran samaada berlaku secara spontan atau disengajakan. Dan daripada 20% jumlah keguguran ini pula, 80% daripadanya adalah berlaku dalam jangka masa trimester pertama kehamilan iaitu 3 bulan pertama atau 12 minggu kehamilan.

Disini, saya senaraikan persoalan yang sering ditanya oleh ibu yang pernah mengalami keguguran janin .

.

Persoalan : Adakah keguguran akan mengganggu tahap kesuburan dan bolehkan seseorang itu hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Ya, sudah tentu wanita yang mengalami keguguran boleh hamil kembali. Wanita tersebut telah hamil sebelum ini, sudah tentu dia boleh hamil kembali selepas keguguran. Ini maknanya anda ada peluang menjadi ibu ! dan petanda bahawa anda anda subur, mungkin keguguran sebelumnya bahawa bayi itu bukan rezeki anda .Banyakkan berdoa
 
Keguguran secara semulajadinya tidak akan menjejaskan kesuburan seseorang wanita. Melainkan, seperti apa yang telah saya terangkan sebelum ini berkenaan komplikasi-komplikasi keguguran seperti trauma di bahagian peranakan dan jangkitan kuman, boleh menyebabkan kesuburan wanita itu terganggu.
Untuk anda kembali hamil, saya sarankan anda perlu jaga kesihatan sebaik mungkin kerana bila anda pernah mengalami keguguran dan ingin hamil kembali,anda perlukan tahap kesihatan yang optimum bagi mengelakkan keguguran berulang.

Persoalan: Bilakah seseorang wanita boleh hamil kembali selepas mengalami keguguran?

Kebanyakan doktor menyarankan agar pasangan yang baru sahaja keguguran bayi supaya menunggu sukurang-kurangnya 3 kitar haid yang normal untuk kembali hamil.

Dan jika anda melakukan proses D&C selepas keguguran ,anda disarankan menunggu sekurangnya 6 bulan untuk kembali hamil.

READ :  10 Tips Penting untuk Mengekalkan Kesihatan Kulit Wajah
 

Persoalan: Bagaimanakah untuk mencegah keguguran daripada berlaku? Dan adakah keguguran boleh berulang?

Keguguran di awal kehamilan kebanyakannya disebabkan oleh faktor janin itu sendiri, iaitu gen yang terhasil daripada pencantuman sperma dan ovum yang tidak normal, dan sememangnya faktor ini tidak boleh dielak atau dicegah. Tetapi jangan risau, jika keguguran anda berpunca daripada faktor janin yang tidak normal ini,keguguran ini biasanya tidak akan berulang.
 
Begitu juga dengan si bapa, perlu memakan makanan yang berkhasiat dan tidak merokok untuk menjaga kualiti sperma. Jika suami anda seorang perokok, sila minta suami anda untuk merokok di luar rumah kerana rokok boleh menjejaskan kandungan.
Terdapat sesetengah golongan wanita yang cenderung untuk mengalami keguguran dan mempunyai masalah, kehamilan ini dipanggil kehamilan yang berisiko tinggi dan perlu sentiasa mendapatkan pemeriksaan doktor ketika hamil.
 
Kehamilan yang berisiko tinggi adalah seperti ibu hamil melebihi 35 tahun ataupun terlalu muda, wanita yang menghadapi masalah dalam kehamilan sebelumnya, wanita yang menghidap penyakit-penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan HIV. Ibu yang obese atau terlalu ringan juga dikategorikan sebagai kehamilan berisiko tinggi.
 
Jika keguguran anda berulang secara semulajadi, anda perlu melakukan pemeriksaan doktor untuk menentukan faktor yang menyebabkan keguguran anda berlaku. Anda juga perlu bertanya lanjut kepada doktor mengenai keguguran pertama anda, supaya faktor keguguran tersebut dapat dikesan, dan menolak kemungkinan masalah yang serius terdapat pada diri anda.

Apakah Vitamin Shaklee dapat membantu untuk anda kembali hamil dan mengelakkan keguguran berulang?

Di Shaklee, kami memperkenalkan Set Kesuburan Shaklee untuk menguatkan rahim, meningkatkan kesuburan suami isteri, mengoptimumkan tahap kesihatan dengan membekalkan nutrisi yang diperlukan badan untuk persediaan untuk kehamilan seterusnya
Oleh itu, jika keguguran anda tidak disusuli oleh apa-apa komplikasi, insyaAllah semuanya akan kembali normal.
Set Kesuburan Shaklee bukan sahaja meningkatkan kesuburan TETAPI juga :
  • memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, & pelekatan telur
  • mematangkan ovum untuk memudahkan proses persenyawaan
  • bantu sperma hidup lebih lama sehingga 5 hari di tiub Fallopio
  • hasilkan servikal mukus yang berkualiti & subur
  • menstabilkan hormon
  • menguatkan rahim
  • menghasilan sperma yang sihat
  • melancarkan aturan haid supaya lebih teratur
  • membekalkan nutrisi lengkap yang diperlukan dalam badan sebagai persediaan hamil
  • mengecutkan CYST / FIBROID / ENDOMETRIOSIS
# Testimoni 1

# Testimoni 2

# Testimoni 3

# Testimoni 4

Kenapa saya syorkan Set Kesuburan Shaklee?

Macam saya ceritakan sebelum ini , saya juga pernah mengalami keguguran semasa kandungan 5 minggu dengan complete miscarriage ,mungkin kerana saya terlalu aktif dan kurang menjaga kesihatan diri. Alhamdulillah ,selepas keguguran saya konsisten dengan set kesuburan Shaklee , memang saya tingkatkan perhatian pada kesihatan diri saya. Selepas 2 bulan , saya kembali hamil lagi 🙂
Kombinasi vitamin dan mineral Set Kesuburan Shaklee akan beri harapan kepada suami isteri untuk memiliki cahaya mata. Rupa bayi yang comel, tangisannya membuatkan rumah tangga yang dibina bertambah berseri. Jangan pernah berhenti berharap. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
ATAUPUN

♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457

untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
☑ -Layak dijemput ke ekslusif group di FB.
———————————–
SOAL JAWAB MENGENAI KEGUGURAN: ADAKAH ANDA BERISIKO! was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.