Semak Bacaan Ujian Kesihatan Hati , LIVER FUNCTION TEST (LFT)

Semak Bacaan Ujian Kesihatan Hati , LIVER FUNCTION TEST (LFT)

Menjadi satu amalan, apabila doktor ingin memulakan sesuatu rawatan ubatan, pesakit akan menjalankan ujian fungsi hati. Ujian ini amat penting bagi mengetahui status hati kita iaitu Ujian Kesihatan Hati atau  LIVER FUNCTION TEST (LFT)

Selepas pengambilan ubatan beberapa bulan, ujian fungsi hati akan dijalankan semula untuk mengetahui samada ubatan yang diberi boleh menyebabkan kegagalan fungsi hati ataupun tidak.

Paras enzim hati akan meningkat jika seseorang itu mengalami jangkitan virus Hepatitis A, B dan C; minum banyak minuman beralkohol, pengambilan ubat dan masalah hati berlemak.

Apa itu Liver Function Test (LFT) – Ujian Fungsi Hati ?

Ujian fungsi hati ( LFTs ), merupakan satu kumpulan ujian darah yang mengesan keradangan dan kerosakan kepada hati. Melalui ujian ini, ia boleh menyemak bagaimana hati berfungsi.
.
Ujian enzim hati termasuk ALT, AST, alkaline phosphatase; true liver function tests (LFTs) termasuk  PT, INR, albumin, dan bilirubin.
.
Ujian fungsi hati atau Liver Function Test (LFT) , dijalani dengan mengambil sedikit sample darah dan air kencing pesakit

Kenapa Perlu Semak Fungsi Hati ?

Berapa kalikah dalam masa setahun anda mengambil ujian darah Anda? Adakah ketika didatangi penyakit sahaja? Adakah anda tidak berani utk mengambil Darah?

Seharusnya, setiap orang perlu menjalani ujian darah 3 bulan sekal untuk ketahui tahap kesihatan Anda. Sekurang-kurangnya ia adalah langkah awal perlu dibuat sebelum berlaku pada paras yang teruk.

Kerana panel ujian hati diperintahkan sebagai ujian rutin makmal. Ramai doktor memeriksa hati dalam pesakit baru atau semasa pemeriksaan fizikal tahunan.
.
Doktor perlu menjalankan enzim hati dan ujian fungsi hati jika:
 • mengambil ubat yang boleh merosakkan hati
 • mempunyai penyakit hati
 • mempunyai tanda-tanda penyakit hati atau sistem hempedu (sakit perut, loya dan muntah-muntah, atau kulit kuning)
 • minum alkohol secara berlebihan
 • Ujian hati boleh dilakukan bersama-sama dalam panel atau diuji secara berasingan
.
Jika diperhatikan laporan makmal diatas , kesemua ujian adalah dibawah paras normal. Maknanya, tiada masalah berkaitan hati.  Tetapi jika salah satu bacaan melebihi paras biasa (Reference Range), ini bermakna hati anda mungkin mempunyai masalah 

Semak Bacaan Ujian Kesihatan Hati , LIVER FUNCTION TEST (LFT)

Ujian makmal boleh dilakukan terhadap darah bagi menentukan status fungsi hati kita atau dikenali sebagai Liver Function Tesy (LFT) . Antara ujian makmal yang dilakukan adalah ujian penentuan paras analit berikut :

 • Protein, albumin dan globulin
 • Bilirubin
 • Enzim Alkaline Phosphatase (ALP)
 • Enzim Alanine Transaminase (ALT)
 • Enzim Aspartate Transaminase (AST)
 • Gamma-glutamyl transpeptidase (GGT)

bacaan ujian kesihatan hati,liver function test

.

 ➡   ALT dan AST

Ujian Alanine Aminitransferase (ALT) dan Aspartate aminotransferase (AST) Salah satu komponen ujian darah adalah ujian melibatkan Fungsi hati (Liver Function Test),  digunakan untuk mengesan tahap kecederaan hati.

READ :  Atasi Masalah Sakit Pinggang Semasa Mengandung

Apabila sel-sel hati yang rosak atau musnah , enzim dalam sel-sel bocor keluar ke dalam darah , di mana ianya boleh diukur dengan ujian darah. Ujian hati memeriksa darah untuk dua enzim hati utama:

normal paras ALT adalah rendah (10-40) IU/L

Nilai ALT yang tinggi (10X normal) menunjukkan serangan akut hepatitis akibat infeksi virus.

.
Jika bacaan kedua ALT dan AST ditemui  dalam jumlah yang tinggi dalam darah , kerosakan hati sedang berlaku dan mungkin kerosakan yang serius.
.
Nilai ALT selalu dibandingkan dengan nilai ujian ALP(alkaline phosphate), jumlah protein dan bilirubin untuk mengenalpasti jenis kecederaan hati.

 ➡  Alkaline Phosphatase (ALP) , 5’ Nucleotidase, and GGT

Satu lagi fungsi utama hati adalah pengeluaran hempedu , yang membantu mencerna lemak. Hempedu mengalir melalui hati dalam sistem tiub kecil ( saluran ), dan akhirnya disimpan di dalam pundi hempedu , di bawah hati.
Apabila aliran hempedu adalah lambat atau tersekat, tahap darah enzim hati tertentu akan meningkat
 • Alkaline phosphatase (ALP)
 • 5′ nucleotidase
 • Gamma-glutamyl transpeptidase (GGT)
Ujian hati boleh menyemak mana-mana atau semua enzim di dalam darah. Alkaline phosphatase adalah yang paling sering diuji daripada ketiga-tiga di atas.
Jika Alkaline Phosphatase, 5’ Nucleotidase, and GGT adalah tinggi , aliran hempedu sedang bermasalah dan boleh jadi serius. Masalah aliran hempedu boleh disebabkan oleh masalah di dalam hati, pundi hempedu, atau tiub yang menghubungkan mereka.

 ➡ Albumin & Globulin

Albumin & globulin merupakan protein utama dalam darah. Albumin dibentuk di hati dan 50-60% secara bandingan daripada keseluruhan protein dalam serum.

Kedua-dua albumin dan globulin berguna untuk mengukur status pemakanan seseorang individu.

Kedua-duanya juga berguna untuk mendiagnos penyakit hati, gastrointestinal dan buah pinggang; ketaknormalan protein; kanser dan kegagalan sel darah.Peningkatan paras globulin boleh disebabkan inflamasi dan infeksi yang kronik.

 Tahap albumin adalah rendah untuk orang yang mempunyai penyakit hati yang kronik dan teruk, kerana hati tidak membuat jumlah biasa albumin.

 ➡  Bilirubin

Bilirubin merupakan pigmen kekuningan dalam hempedu. Ianya dibentuk hasil daripada pemecahan haemoglobin dalam sel darah merah dan diubah secara kimia oleh hati seterusnya dirembes sebagai hempedu.

 Hati memproses bilirubin supaya ia boleh dikeluarkan dalam najis. Bilirubin mengalir melalui saluran hempedu hati , larut dalam hempedu.
Paras bilirubin diukur untuk mengetahui seseorang itu mempunyai cukup ‘bahan’ untuk menghasilkan sel darah baru.
Tahap darah Bilirubin meningkat jika aliran hempedu terjejas. Ini boleh berlaku jika ada penyakit hati yang teruk, penyakit pundi hempedu, atau lain-lain keadaan sistem hempedu.
.
Tahap bilirubin yang sangat tinggi menyebabkan penyakit kuning(jaundis) , di mana kulit dan putih mata kuning.
Bilirubin boleh menjadi ujian fungsi hati yang berguna dalam orang yang ada masalah aliran. Bilirubin yang tinggi juga boleh hadir dalam orang-orang yang ada anemia hemolitik.

Bagaimana Meningkatkan Kesihatan Hati Secara Optimum?

set hati shaklee,supplement untuk hati,detox hati shaklee

 

READ :  Mumnesia : Pelupa Selepas Bersalin Boleh Diatasi ?

Fungsi Vitamin di dalam Set Kesihatan Hati Shaklee

(1) :Nutriferon 

nutriferon untuk hepatitis hati

Nutriferon mengandungi interferon yang bertindak melindungi kita daripada sebarang penyakit influenza dan pelbagai penyakit lagi. Dalam bidang perubatan, suntikan interferon juga dibuat untuk merawat penyakit hepatitis, anjing gila, kanser dan HIV. Namun suntikan ini sangat mahal dan hanya diberikan untuk memperlahankan virus dalam badan.

Nutriferon pula sesuatu yang mudah didapati dan boleh diambil selalu oleh sesiapa sahaja dan fungsinya untuk meningkatkan interferon dalam badan kita.

Dengan pengambilan Nutriferon setiap hari, dapat meningkatkan inteferon dan ini menguatkan tindakbalas immune sistem tubuh kita. NutriFeron (Produk exclusive Shaklee) adalah campuran yang dipatenkan dari ekstrak tumbuhan yang sekian lama terbukti dapat mengukuhkan sistem imun.

 • Nutriferon membantu galakkan penghasilan interferon supaya dapat menghantar isyarat kepada sel imun untuk melawan virus dalam hati
 • Membantu mengurangkan risiko kerosakan hati

Dengan pengambilan setiap hari, NutriFeron menguatkan tindak balas imun dengan meningkatkan interferon semulajadi badan .

(2) : Dtx Complex 

dtx complex ,testimoni dtx complex ,harga dtx complex shaklee

Shaklee DTX Complex mengandungi satu campuran proprietari ekstrak daripada gabungan ekstrak biji benih pokok susu tisel, schizandra, ekstrak dendalion, cendawan reishi, kunyit dan articok.

 • Digunakan secara tradisional untuk tonik hati.
 • Kaya dengan bahan antioksida, melindungi hati daripada toksin, termasuklah dadah, racun dan bahan kimia.
 • Merawat masalah hati seperti hepatitis dan sirosis.
 • Mengurangkan kadar kerosakan hati akibat lebihan alkohol.
 • Membantu mencegah masalah kulit seperti psoriasis dan ekzema.
 • Membantu menjana semula sel- sel hati.
 • Melawan tumor dan kanser.
 • Merendahkan paras gula dalam darah. Baik juga untuk masalah kekembungan dan lebihan air.
 • Membina imun – membantu dalam mencegah atau merawat kanser.
 • Merawat sindrom keletihan yang kronik.
 • Membantu mencegah penyakit jantung.

Sangat digalakkan untuk ambil suplemen berasaskan herba kerana herba dapat menyahkan dan membuang semua mendapan daripada toksik dan bahan kimia pada hati. Apabila hati bersih dan sihat bolehlah anda pertimbangkan suplemen dan vitamin asas yang lain.

.

(3) Vivix

vivix shaklee untuk hati, ubat hati,sembuh penyakit hati

Vivix merupakan tonik kesihatan eksklusif yang mengandungi resveratrol tulen dan ekstrak polifenol yang mempunyai manfaat yang banyak. Campuran polifenol ini telah melalui pelbagai ujian makmal dan menunjukkan kesan positif terhadap 4 mekanisme penuaan sel.

READ :  Ketahui Bagaimana Kitaran Haid Berfungsi

Vivix dapat membantu untuk detox keseluruhan badan terutama bahagian hati. Ia juga dapat menormalkan kembali kandungan beralkali dalam badan.

vivix shaklee untuk hati, ubat hati,sembuh penyakit hati

Vivix terbukti berkesan untuk JANTUNG, HATI & DARAH :

[1] Menurunkan tekanan darah,
[2] Mengawal paras gula, bantu pesakit diabetes,
[3] Mencegah & kurangkan strok,
[4] Membantu pesakit jantung,
[5] Mengurangkan lemak dalam darah,
[6] Mengurangkan asma dan alergi
[7] Kesihatan sel

.

Jika sudah terbukti anda mengalami gangguan fungsi hati tahap kronik doktor akan menyarankan melakukan operasi pembedahan atau transplantasi hati.  Ia memakan kos yang agak tinggi!

Testimoni Pengguna Set Kesihatan Hati

# TESTIMONI 1  ; Ayah menghidap Hepatitis B dan Kanser Hati, Sekarang sihat sepenuhnya 

sembuh hepatitis b , hepatitis b boleh sembuh,ubat hepatitis

.

# Testimoni 2

Untuk penyakit HEPATITIS B, seperti ini sngat digalakkan ambil Vivix kerana vivix ada kandungan antioksidan yg kuat. Penyakit bertambah teruk kalau sistem pertahanan tubuh pon lemah, so memang perlu pastikan imun sistem kita kuat. Ambil vivix, imun sistem makin kuat & sel2 rosak dibaharui..

sembuh hepatitis b , hepatitis b boleh sembuh,ubat hepatitis

# TESTIMONI 3 :

Masalah Hati Bengkak. Selepas 2 bulan penggunaan Vivix, DTX dan NutriFeron bacaan fungsi hati bertambah baik dan hati sudah tidak bengkak. Boleh tengok H (high-bacaan tinggi) di Liver Function Tests tu semakin sikit.

Extra effect
– Bacaan asid uric menurun sedikit walhal fokus kepada masalah hati.
– Triglycerides pun menurun dari high ke normal

sembuh hepatitis b , hepatitis b boleh sembuh,ubat hepatitis

Oleh sebab itula saya ingin mencadangkan set yang boleh membantu anda memulihkan kesihatan anda dengan melengkapkan nutrisi,gizi serta meningkatkan daya tahan badan anda terhadap serangan penyakit. Badan yang sihat akan membawa kepada kehidupan yang lebih sihat secara menyeluruh.

 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

Pembayaran boleh dibuat menggunakan Kad Debit atau Kad Kredit

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Semak Bacaan Ujian Kesihatan Hati , LIVER FUNCTION TEST (LFT) was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.