Rawatan Mengurangkan Sakit Tulang Belakang atau Slipped Disc Tanpa Pembedahan

“sakitnya belakang saya, doc! Nak bangun drp katil pun susah…sakit gila pinggang ni. Nak pakai & buang seluar pun susah. Nak pusing kanan kiri pun susah . Nak rukuk sujud solat pun tak bermaya .Kadang rasa KEBAS dan otot lemah dr pinggang ke kaki saya doc!”
Terjadi sejak kejadian kemalangan motor baru baru ni dimana beliau jatuh & pinggang terhentak divider jalan.
.
Bila doktor check  & buat x-ray. Tulang belakangnya terlari. MRI terbukti SLIP DICS L3 dan L4. Maka saraf dari pinggang ke kaki TERSEPIT yg akibat kesakitan diatas. Jika slip disc semakin akan ganggu saraf KENCING, saraf JUBUR dan saraf KELAMIN, GANGGU SARAF TUNJANG…..maka akan LUMPUH KESELURUHAN ANGGOTA dr paras pinggang ke bawah!!….Dasyat BAHAYA nya!!
.
Pihak hospital mencadangkan saya untuk melakukan pembedahan namun disebabkan risiko yang tinggi memandangkan usia  dan juga penyakit kencing manis yang alaminya  sekarang. Beliau mencari alternatif semulajadi
 .
Sebelum itu, pasti anda nak tahu dengan lebih lanjut lagi mengenai ‘Slipped Disc’

Slipped disc adalah masalah tulang belakang beralih atau menggelongsor dari kedudukan asalnya di sebabkan oleh gel di antara tulang yang berfungsi menyerap tekanan bocor dan menyebabkan berlakunya peralihan. Jadi , tulang akan menekan pada saraf-saraf yang mengawal anggota badan seperti kaki, tangan dan leher yang menyebabkan kesakitan yang teramat sangat sehingga boleh menyebabkan berlakunya kebas.

Walau bagaimanapun, penyusutan cakera sering berlaku hasil daripada peningkatan usia

Tanda tanda Slipped Disc

  • Sakit-sakit berpanjangan
  • Kebas dan kejang kaki
  • Sensasi cucukan (prickly sensation) dalam satu atau kedua-dua kaki
  • Kebas tangan bagi cakera gelincir yang berlaku di bahagian cervical (tulang vertebra C1 hingga C8)
  • Lemah tenaga batin atau sukar untuk bersama.
  • Sakit belakang yang bertambah teruk walaupun dalam keadaan berehat berbanding apabila anda bergerak.
READ :  Omega 3 Terbukti Membantu Kecerdasan Otak

Tanda-tanda penyakit ini selalunya muncul secara beransur-ansur dan terus bertambah kronik jikalau tidak mendapatkan sebarang rawatan.

Punca-punca Slipped Disc

Terdapat beberapa faktor-faktor yang boleh melemahkan tisu cakera dan kadang-kadang boleh membawa kepada penyakit slipped disc, contohnya:
  • Membongkok sambil mengangkat benda berat
  • Kerja-kerja yang melibatkan mengangkat benda berat
  • Kerja-kerja yang melibatkan banyak duduk, terutamanya memandu
  • Berat badan berlebihan
  • Sukan lasak, seperti angkat berat
  • Kecederaan trauma pada tulang belakang, seperti jatuh atau kemalangan kereta

Adakah cukup sekadar mengambil ubat penahan sakit?

Ia berlaku apabila sakit belakang berada di tahap kedua dan ketiga di mana kesakitan dirasakan berterusan walaupun selepas pengambilan ubat penahan sakit.

Komplikasi Slip Disc Tanpa Rawatan

Apa pun jawapannya, jangan ambil mudah kerana sakit belakang kronik juga boleh mengundang gangguan fungsi seksual terutama kepada kaum lelaki.

Pakar Reumatologi dan Sakit Kronik, Dr. Anwar Samhari Md. Arshad berkata, sakit belakang kronik yang berterusan boleh menjejaskan keupayaan seks lelaki secara langsung atau tidak.

“Kesakitan tersebut menekan atau menghimpit saraf sakrum menyebabkan ia menekan terus saraf pelvik lalu mengganggu keupayaan seksual termasuk mati pucuk,” kata pakar dari Pusat Perubatan KPJ Pulau Pinang itu.

Selain itu kata beliau, pesakit juga boleh mengalami gangguan fungsi seksual secara tidak langsung akibat pengambilan ubat terapeutik dan juga disebabkan kemurungan, stres dan gangguan psikologi

Rawatan untuk masalah Slipped Disc

Setakat ini masih belum ada ubat untuk menghilangkan penyakit Slipped Disc ! Cuma terdapat beberapa kaedah bergantung pada severity slip disc itu sendiri.
  • Ada kes yang memerlukan pembedahan.
  • Rawatan Fisioterapi yang merupakan salah satu cara rawatan terbaik walaupun ianya memakan masa. Fisio bermula dengan rawatan cold pack pada peringkat permulaan diikuti dengan hot pack ditempat sakit. Rawatan diteruskan dengan senaman ringan bagi menguatkan otot-otot bahagian yang terlibat.
  • Rawatan thermal seperti bersauna adalah digalakkan bagi mengurangkan sakit.
READ :  NUTRIFERON SHAKLEE meningkatkan sistem imun anda
Walaubagaimanapun, slip disc mungkin berlaku kembali jika kita tidak mengambil langkah berhati-hati terutamanya ketika aktiviti yang berat menggunakan tulang belakang.

Vitamin Shaklee yang Membantu Masalah Slipped Disc

 
(1) OSTEMATRIX– Sumber kalsium yang penting untuk kesihatan tulang,otot dan ligament istimewanya Ostematrix dari Shaklee ini kerana lengkap dengan magnesium dan Vitamin D. Magnesium membantu penyerapan kalsium dan membantu menguatkan tulang. Vitamin D merangsang penyerapan kalsium dengan optimum.
.
(2) OMEGA GUARD Mengurangkan inflamasi atau radang akibat sakit sendi. Bertindak sebagai pelincir pada sendi. 
.
(3) VIVIX™ -Merupakan agen anti penuaan di mana menjaga keanjalan struktur cakera tulang belakang dan mengurangkan risiko Slipped Disc. Menyokong kesihatan sendi dan menyokong kesihatan menyeluruh. VIVIX merupakan formulasi TERUNGGUL dari Shaklee yang membantu kesihatan dengan 4 mekanisme tindakan. Ia juga memperbaiki sel seawal peringkat DNA lagi.
 

Testimoni Yang Mempunyai Masalah Slipped Disc

 # Testimoni 1 : Sakit tulang belakang no 4,5 & 6. Pernah menjalani 2 kali pembedahan dan dah bermacam supplement dicuba. Akhirnya sejak amalkan Vitamin Shaklee,beliau kini bertambah sihat dan tak perlu buat rawatan susulan.

rawatan slipped disc,ubat untuk slipped disc,kesan slipped disc,tanda tanda slipped disc,Punca-punca Slipped Disc

 # Testimoni 2 : Sejak amalkan vitamin Shaklee selama sebulan,slipped disc saya semakin berkurangan sakitnya. Sekarang dah boleh dukung anak 19kg naik tangga tingkat 2

rawatan slipped disc,ubat untuk slipped disc,kesan slipped disc,tanda tanda slipped disc,Punca-punca Slipped Disc

READ :  Cara Atasi Penapis Buah Pinggang Bocor atau Nephrotic Syndrome

 # Testimoni 3 : Alhamdullillah,dah semakin sihat. Pinggang dah tak sakit sangat. Tilang belakang pun dah nampak back to normal

 # Testimoni 4

 # Testimoni 5 : Saya jatuh atas lantai, doktor bagi painkiller dos paling tinggi, 3 bulan saya makan pun masih rasa menyucuk,tulang belakang rasa nak tercabut

sebotol habis, rasa nyilu kat belakang tulang dah takde! Berbaloi sangat

 # Testimoni 6 : Setelah amalkan Vivix,sampai harini ..rasa nyilu,sakit kat belakang dah tak terasa lagi!

Kalau anda lihat testimoni diatas, mereka bertemu dengan supplement Shaklee setelah menjalani pembedahan . Tapi, setelah amalkan supplemt Shaklee, masalah Slipped Disc beransur baik dan mereka boleh menjalani rutin harian dan cergas seperti sediakala.

Bayangkan kalau mereka bertemu dengan Shaklee pada awal dulu ..mungkin lebih jimat kos dari melakukan pembedahan

 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Rawatan Mengurangkan Sakit Tulang Belakang atau Slipped Disc Tanpa Pembedahan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.