Rawat dan Pulihkan Tulang Patah / Retak dengan Cepat

Patah tulang memerlukan masa yang  lama untuk dipulihkan  kerana tubuh tidak mampu memenuhi keperluan tulang. Mereka yang mengalami patah tulang ingin segera pulih pada keadaan tulangnya agar cepat sembuh seperti ke keadaan semula.

Ada yang sampai berbulan-bulan atau bahkan bertahun-tahun tergantung pada tingkat keparahannya, jenis tulang serta jenis patah tulangnya (fraktur).

Apalagi jika seseorang tersebut seorang pekerja kerjaya tentu menginginkan untuk segera pulih kembali agar boleh melakukan aktiviti seperti biasa

 

Apa maksud tulang patah?

Tulang patah ni bermaksud terputusnya kesinambungan struktur tulang , berpunca dari kecederaan atau keretakan yang disebabkan oleh hentaman secara tepat atau tidak tepat.
patah tulang, tulang patah sebab kemalangan, pulihkan tulang patah
Jenis patah tulang

Terdapat 2 jenis patah yang berlaku iaitu:

  • Patah tertutup (kecederaan tidak dapat dilihat)
  • Patah terbuka (tulang yang patah keluar menembusi kulit dan menyebabkan luka dan pendarahan mudah mendapat jangkitan).

Tanda Tanda dan Gejala Patah Tulang

Patah tulang mempunyai tanda-tanda dan tanda-tanda yang jauh berbeza daripada terseliuh. Antara tanda dan gejala patah tulang adalah:

  • Rasa sakit apabila disentuh
  • Bengkak atau lebam di bahagian yang patah
  • Mati rasa di kawasan retak
  • Hilang fungsi pada anggota yang patah
  • Perubahan pada rupa bentuk
  • Berbunyi pada bahagian yang digerakkan
  • Sakit semasa berjalan dan tidak dapat mengangkat beban berat atau menyokong beban badan
 

Proses penyembuhan bagi patah tulang

Menurut Dr. Zubaidi Haji Ahmad, proses penyembuhan patah tulang melalui 3 proses secara serentak iaitu berlakunya
  1.  pembengkakan (inflamasi)
  2.  penyingkiran sel-sel tulang yang rosak
  3.  pembentukan semula tulang yang baru.
Proses pembengkakan mengambil masa beberapa hari. Pembekuan darah akan berlaku ditempat yang patah bagi memberikan kestabilan kepada struktur dan rangka awal tulang yang baru.
 .
Kemudian, sel-sel tulang yang rosak beserta darah beku tadi dikeluarkan bagi memberikan ruang kepada sel-sel tulang baru yang kuat dan kaya dengan kalsium.
Tulang yang patah boleh menyebabkan kecacatan kekal jika tidak dirawat dengan cara yang betul. Mungkin ramai beranggapan yang mengurut boleh memperbetulkan kembali.

Apalagi jika tulang yang patah itu merupakan dari bahagian yang sangat penting seperti tulang paha, kaki atau tulang belakang, ambil masa yang agak lama untuk pulih

READ :  Patah Tulang Sembuh dalam Masa Sebulan, Doktor Terkejut

Patah tulang dapat menyembuh dalam waktu yang singkat iaitu sekitar tiga minggu untuk daerah seperti jari-jari kaki, sedangkan untuk tulang paha memerlukan selama 24 minggu.

Tetapi bukan semua bahagian di badan kita akan sembuh dan pulih dengan mengurut sahaja. Perlu disokong dengan nutrisi yang cukup untuk tulang.
 

Bolehkah Tulang Yang Patah Sembuh Tanpa Pengambilan Ubat dan Vitamin ?

Selepas melakukan pembedahan atau hanya dirawat oleh dukun patah tulah tulang, langkah selanjutnya ialah menunggu pemulihan.

Sebenarnya tubuh boleh memulihkan sendiri keadaan bahagian tubuh yang rosak seperti halnya patah tulang, namun tanpa di beri pengambilan seperti vitamin (makanan tambahan) atau ubat maka akan sangat lambat sekali untuk pulih.

Tubuh sendiri tidak mampu menghasilkan nutrisi yang diperlukan oleh tulang, maka tubuh sangat memerlukan pengambilan nutrisi untuk memulihkan kembali tulang yang patah tersebut.

 

Nutrisi Yang Diperlukan untuk Bantu Cepatkan Pemulihan Tulang Yang Patah Atau Retak

Nutrisi memainkan peranan yang amat penting bagi proses penyembuhan berlaku. Badan kita memerlukan tenaga, protein, dan zat galian seperti kalsium dan fosfat bagi membolehkan proses ini berjalan lancar.
 .
Budaya masyarakat kita yang terlalu suka berpantang memberi kesan yang negatif terhadap proses penyembuhan. Ayam dan telur contohnya, adalah 2 sumber makanan yang amat kaya dengan protein.
vitamin untuk patah tulang, shaklee untuk patah tulang,tulang patah cepat sembuh
Tulang patah cepat sembuh dengan Srt Patah Tulang Shaklee


1. Ostematrix Shaklee ( Kalsium )

Tulang mempunyai beberapa unsur dalam pembentukan tulang, diantaranya yang paling besar ialah kalsium
 .
Kalsium adalah nutrisi yang bertanggungjawab untuk menjaga tulang agar tetap sihat. Klasium ini juga diserap oleh tubuh bersama dengan vitamin D. Membantu mempercepatkan pemulihan atau penyembuhan patah tulang.Pembentukkan tulang lembut hingga tulang keras sangat memerlukan kalsium yang tinggi. Bagi memastikan penghasilan sel tisu yang baru untuk tulang.
 .

2. Zinc Complex 

Pembentukkan tulang lembut hingga tulang keras sangat memerlukan kalsium yang tinggi. Bagi memastikan penghasilan sel tisu yang baru untuk tulang.
 .

Mengapa mereka yang patah tulang ni memerlukan protein ? Sebab anggota badan kita terdiri daripada protein. Tulang, kulit, rambut, otot, dan organ diperbuat dari protein. Selain itu, ESP diperlukan untuk mempercepatkan pertumbuhan sel-sel tulang yang telah ‘tercedera’ atau mungkin mati akibat patah tulang tersebut.

READ :  Tulang Retak dan Patah Tulang Kembali Bercantum Dengan Cepat

Protein amat penting bagi pembetukan tisu yang baharu serta bagi membolehkan kadar albumin iaitu sejenis protein pengangkutan (transport protein) menjalankan tugasnya iaitu membawa nutrisi serta sel-sel penyembuhan ke tempat yang cedera.

Ambil secara konsisten selama 120 hari untuk kesannya. Kerana dalam masa 120 hari adalah untuk sel dalam badan akan bertukar ataupun di renew. Jadi, sel-sel yang mati disebabkan oleh tulang yang patah/retak akan diperbaharui.

Testimoni pengguna Yang Mengalami Masalah Patah Tulang dan Berjaya Sembuh

Testimoni 1: Tulang yang patah, cepat sembuh 3 bulan dari anggaran doktor dengan mengamalkan Set Tulang Patah Shaklee

Saya bekerja di site. Malang tidak berbau,terjatuh dari tingkat 1 & patah tulang belakang. Bayangkan tulang belakang patah

Nak bangun dari baring pun tak boleh 😭. Apatah lagi nak bergerak ke toilet

Doktor anggarkan dalam masa 6 bulan baru tulang-tulang beliau bersambung kembali. Tapi dengan ikhtiar supplement semulajadi Shaklee, proses penyembuhan jadi semakin cepat. Sakit yang dialami oleh beliau juga berkurang

.

Testimoni 2: Alhamdulillah setelah mengamalkan supplemen Set Patah Tulang Shaklee tersebut dengan konsisten selama sebulan tanpa culas, tulang patah yang dialami oleh saya sudah bercantum semula!!. Dengan izinNya jua. 

Saya terlibat dalam kemalangan jalan raya. Akibatnya saya mengalami patah tulang belakang dan juga patah tulang di atas telapak kaki saya.

READ :  Patah Tulang Sembuh dalam Masa Sebulan, Doktor Terkejut

Sampai bila saya nak berkerusi roda dan terbaring atas katil sahaja tunggu tanpa buat apa-apa. Perlukan usaha juga kan sebab doktor hanya bagi ubat tahan sakit sahaja. Takkan boleh sembuh dengan ubat tu ja.

Alhamdulillah setelah mengamalkan supplemen Set Patah Tulang Shaklee tersebut dengan konsisten selama sebulan tanpa culas, tulang patah yang dialami oleh saya sudah bercantum semula!!. Dengan izinNya jua. Alhamdulillah…Menakjubkan!!

Doktor pun berkali-kali tengok xray macam tak percaya. Siap tanya dah berapa lama accident ni sehinggakan doktor tu pun panggil doktor yang dari pemerhatian saya lebih senior dari dia untuk mengesahkannya.

.

 Testimoni 3: Selepas 3 minggu amalkan Set Patah Tulang Shaklee, paha yang patah dah boleh bengkokkan , tak sakit sangat dan dah boleh menapak kat lantai

.

Testimoni 4: Bahagian yang patah semakin sembuh dan ayah boleh berkerja semula dengan light duty selepas mengamalkan Set Patah Tulang Shaklee

testimoni shaklee patah tulang,testimoni patah tulang

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Rawat dan Pulihkan Tulang Patah / Retak dengan Cepat was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.