Rahsia Vitiligo & Sopak Dirawat dan Beransur Pulih

SOPAK atau dalam bahasa perubatannya Vitiligo merupakan sejenis penyakit kulit yang membuatkan penghidapnya mempunyai kulit bertompok-tompok putih yang tidak mempunyai pigmen

Penyakit vitiligo ini tidak menyebabkan rasa sakit atau gatal, dan bukanlah suatu penyakit berjangkit. Ia menyerang boleh menyerang beberapa kawasan badan secara serentak atau secara berperingkat

Vitiligo atau sopak tidak mengancam nyawa atau menular. Ia boleh memberi tekanan atau kurang keyakinan diri anda. Rawatan untuk vitiligo boleh meningkatkan penampilan kulit yang terjejas tetapi tidak menyembuhkan penyakit ini.

 

PUNCA DAN SEBAB PENYAKIT SOPAK ATAU VITILIGO

Vitiligo ialah penyakit yang digelar sebagai penyakit auto-immune , di mana ia di sebabkan oleh antibodi tubuh pesakit itu sendiri yang membunuh sel-sel warna pada kulit atau pun di sebut sebagai melanosit.

Ia boleh memberi kesan kepada kulit pada mana-mana bahagian badan anda. Ia juga boleh menjejaskan rambut, bahagian dalam mulut dan juga mata. Biasanya, warna rambut, kulit dan mata ditentukan oleh melanin. Vitiligo berlaku apabila sel-sel yang menghasilkan melanin mati atau berhenti berfungsi.

Punca sebenar sopak atau vitilogo masih belum diketahui! Namun begitu, para pakar perubatan kulit mempunyai teori mereka sendiri. Antaranya:

 • Antibodi yang dihasilkan oleh badan kita menyerang sel melanosit itu sendiri.
 • Faktor genetik (keturunan yang mempunyai DNA rosak)
 • Masalah pigmentasi, yang mana sel-sel yang menghasilkan pigmen, iaitu melanosit
 • Kajian menunjukkan pendedahan terlalu lama kepada cahaya matahari dan mengakibatkan sunburn yang seterusnya menjadi sopak.
 • Stress atau tekanan juga boleh menyebabkan sopak!

TANDA-TANDA PENGHIDAP SOPAK

 • Munculnya tompokan putih pada kulit. Tompokan ini biasanya berlaku pada kawasan terdedah kepada cahaya matahari.
 • Sopak boleh juga terjadi pada bahagian yang tersembunyi seperti celah ketiak, lubang hidung serta organ seks.
 • Sopak bersifat progresif, samada lambat atau perlahan. Kadangkala tompokan sopak boleh merebak dengan cepat dan kadangkala lambat.
READ :  Kenali Penyakit Auto Imun - Kecelaruan Sistem Imun Badan

Tiada siapa pun boleh meramalkan sama ada vitiligo seseorang itu akan merebak atau sebaliknya.

Penyakit ini selalunya bersifat progresif di mana tompok-tompok putih ini boleh merebak ke bahagian-bahagian badan yang lain setelah beberapa lama. Ada kalanya kadar merebak ini laju tetapi ada kalanya perlahan.

PENYAKIT AUTO IMMUNE TIADA UBAT?.

Penyakit auto immune seperti SLE, Rheumatoid Arthritis,Vitiligo, Psoriasis, Diabetes Type 1 dan lain-lain termasuk Ulcerative Colitis ni dari segi perubatan belum ditemui penawarnya.
..
Tapi, sebagai USAHA menangani masalah Ini.. pendekatan nutrisi dan pemakanan sihat sangat membantu.
 .
Insya Allah dengan mengamalkan pemakanan yang baik dan makanan tambahan yang berkualiti tinggi dapat mengurangkan kesan penyakit auto imun tanpa bergantung kepada dadah penahan sakit yang kuat (yang beri kesan sampingan) atau prosedur rawatan yang mencecah kos puluhan ribu ringgit.
.

Rawatan Penyakit Sopak.

 1. Rawatan first line ialah dengan menggunakan krim yang mengandungi bahan immunomodulator yang akan mengurangkan atau memberhentikan kerosakan melanosit yang disebabkan oleh antibodi. Ini sekaligus memberi peluang untuk pigmen kembali mewarnai tompokan yang terlibat.
 2. Rawatan foto terapi iaitu rawatan yang menggunakan pancaran cahaya ultra violet juga boleh dilakukan di hospital-hospital yang mempunyai kemudahan tersebut.
 3. Rawatan laser excimer dan rawatan pembedahan yang melibatkan kaedah pemindahan sel kulit atau melanosit yang yang diambil dari kulit normal pesakit itu sendiri.
READ :  Kenali Penyakit Auto Imun - Kecelaruan Sistem Imun Badan

Rawatan penyakit sopak ini memakan masa sehingga berbulan-bulan dan mungkin bertahun lamanya dan pesakit harus faham akan hakikat ini.
.
Ikhtiar Sopak dengan supplimet Vivix dan ESP shaklee

Vitamin Shaklee untuk Masalah Vitiligo atau Sopak

Biasanya rawatan yang doktor akan sarankan adalah pemakanan ubat-ubatan, pembedahan, atau terapi. Ubat yang dibekalkan pula ada yang perlu disapu pada tempat sopak.

Bagi suplemen pula, saya mengesyorkan 2 produk utama untuk digunakan berdasarkan kejayaan testimoni sediada yang digunakan oleh pesakit sopak atau vitiligo,penawar penyakit kulit sopak. Antara yang boleh diambil adalah:

penawar penyakit kulit sopak,hilangkan vitiligo,cara hilangkan sopak,shaklee untuk vitiligo,ubat penyakit sopak
Ikhtiar hilangkan sopak dengan Vitamin Shaklee

#1 : Vivix Shaklee

Dengan mengamalkan minum Vivix setiap hari, Insha Allah penyakit sopak ini boleh dipulihkan.

 • Vivix adalah ramuan botani yang mengandungi resveratrol dan polifenol yang baik dan mengandungi antioksidan yang tinggi untuk melawan dan merawat kerosakan kulit yang berlaku.
 • Vivix melindungi dan membaiki selluler DNA, dan memberi impak positif kepada pengawalan genetik.
 • Vivix bertindak dengan cara menghalang pembentukan protein AGE (Advanced Glycation End products) didalam tubuh. Protein AGE yang terbentuk boleh menyekat sel-sel badan kita daripada berfungsi.
 • Pengambilan secara konsisten akan menghasilkan kesan yang mengagumkan.

.

#2 : Energizing Soy Protein

Energizing Soy Protein (ESP) ,vitamin Shaklee yang membantu atasi masalah sopak atau Vitiligo .

 • Esp merupakan protein yang penting untuk pesakit sopak. Ianya merawat dan memperbaiki sel yang rosak dan mengatasi masalah pigmentasi.
 • Merangsang semula pembentukan semula otot dan kulit. mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot.
 • Pengambilan protein yang cukup akan membantu menghasilkan sel yang sihat

Soy Protein tidak mengandungi kolesterol dan laktosa. Ia mengandungi semua asid-asid amino yang diperlukan oleh tubuh anda bagi mengekal tisu-tisu yang sihat, termasuk 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh dengan sendirinya.

 

 Testimoni Pengguna Shaklee Untuk Vitiligo,Hilangkan Sopak

# Testimoni 1: Hasil pengambilan konsisten dengan ESP, kesan sopak atau vitiligo telah berkurangan dan lama kelamaan telah tiada.

Seorang ibu, namanya Puan Sakinah memang mempunyai penyakit DLE (discoid lupus Erythomathosus) yang kemudiannya beliau perasan beliau juga mempunyai vitiligo atau sopak.
testimoni sembuh vitiligo,shaklee untuk vitiligo,shaklee untuk sopak,testimoni sopak shaklee

#Testimoni 2: Ini adalah perkongsian pesakit Vitiligo atau sopak. Tompok sopak semakin berkurang dan hilang dengan produk shaklee yang beliau ambil.

testimoni sembuh vitiligo,shaklee untuk vitiligo,shaklee untuk sopak,testimoni sopak shaklee
.

Testimoni 3 : Tompok kulit disebabkan penyakit sopak mula menghilang,nampak perubahan positif dan perubahan warna dengan Set Sopak Shaklee

ubat penyakit sopak,testimoni sembuh vitiligo,shaklee untuk vitiligo,shaklee untuk sopak,testimoni sopak shaklee
.

Testimoni 4 : Perubahan warna kulit disebabkan sopak menunjukkan perubahan positif dengan vitamin Shakleetestimoni sembuh vitiligo,shaklee untuk vitiligo,shaklee untuk sopak,testimoni sopak shaklee

 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Rahsia Vitiligo & Sopak Dirawat dan Beransur Pulih was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.