Potensi Kembali Hamil atau Mengandung Selepas Keguguran

Bagi ibu yang mengalami keguguran , potensi untuk kembali hamil atau mengandungmasih ada potensi selagi anda mempunyai rahim dan belum putus haid. Keguguran biasanya tidak menjejaskan keboleh upayaan untuk mengandung lagi.
.
Keguguran adalah suatu perkara yang menyedihkan bila impian suami isteri untuk menimbang zuriat sendiri akhirnya terpadam begitu sahaja. Setiap ujian yang diberikan Allah, ada hikmah disebalik keguguran itu sendiri
.
Insyaallah saya akan merungkai persoalan yang bermain diminda anda mengenai potensi untuk kembali hamil atau mengandung selepas keguguran, saya yakin selepas anda mengalami masalah keguguran, pelbagai perasaan gusar bermain dikepala

Kehilangan bayi sebelum 24 minggu kehamilan dipanggil keguguran. Jika ianya berlaku pada 3 bulan pertama kehamilan dipanggil keguguran awal. Keguguran awal adalah perkara yang biasa berlaku 10-20 kes dalam 100 kehamilan ( 10-20%)

Keguguran lewat berlaku selepas 3 bulan pertama kehamilan, tidak biasa berlaku 1-2 kes dalam 100 kehamilan ( 1-2%)

Adakah keguguran mengganggu kesuburan ?

Sesetengah wanita mengalami keguguran berulang. Ini bermakna mereka telah mengalami tiga atau lebih keguguran berturut-turut.
.
Selalunya selepas keguguran pertama, kekuatan rahim sudah terjejas, dan amat penting untuk anda menguatkan rahim dan elakkan keguguran dari berulang.
.
TETAPI Keguguran secara semulajadinya (Complete Miscarriage) tidak akan menjejaskan kesuburan seseorang wanita. Melainkan, si ibu mempunyai komplikasi-komplikasi keguguran seperti trauma di bahagian peranakan dan jangkitan kuman, boleh menyebabkan kesuburan wanita itu terganggu.
.
Keguguran semulajadi (complete miscarriage) adalah janin yang keluar dengan sendiri dari janin dengan sempurna , tanpa meninggalkan saki baki, tak perlu menjalani proses D&C (Dilation and Curettage) .

Jika pemeriksaan ultrasound mendapati rahim telah kosong, maka ini bermaksud ibu telah gugur secara lengkap. Tiada rawatan lanjut diperlukan.

 

Potensi kembali hamil atau mengandung selepas keguguran

Ya, Keguguran bukan tanda kemandulan. Sudah tentu wanita yang mengalami keguguran boleh mengandung lagi . Anda telah hamil sebelum ini, sudah tentu dia boleh hamil kembali selepas keguguran. cuma Allah lebih sayangkan dia ūüôā Ingatlah, Allah uji sebab Allah sayang.
 .
Untuk anda kembali hamil, saya sarankan anda perlu jaga kesihatan sebaik mungkin kerana bila anda pernah mengalami keguguran dan ingin hamil kembali , anda perlukan tahap kesihatan yang optimum bagi mengelakkan keguguran berulang.

Bilakah waktu terbaik untuk  hamil kembali atau mengandung  selepas keguguran?

Kebanyakan doktor menyarankan agar pasangan yang baru sahaja keguguran bayi supaya menunggu sukurang-kurangnya 3 kitar haid yang normal untuk kembali hamil.
.
Dan jika anda melakukan proses D&C selepas keguguran ,anda disarankan menunggu sekurangnya 6 bulan untuk kembali hamil.
 

Bagaimanakah untuk mencegah keguguran daripada berlaku? 

Keguguran di awal kehamilan kebanyakannya disebabkan oleh faktor janin itu sendiri, iaitu gen yang terhasil daripada pencantuman sperma dan ovum yang tidak normal, dan sememangnya faktor ini tidak boleh dielak atau dicegah.
.

Apa yang penting untuk mencegah keguguran berlaku dan berulang menurut Dr Zubaidi Hj Ahmad adalah :

  1. Kualiti sperma yang berkualiti dan sihat
  2. Ovum yang matang
  3. Rahim yang kuat dan sihat

Berdasarkan sifir yang mudah kejayaan untuk kehamilan dari Dr Zubaidi seperti gambar diatas adalah

Kejayaan untuk Hamil = (Sperma + Ovum yang berkualiti & sihat ) + Rahim yang kuat .

PEMBENTUKAN embrio memerlukan satu telur (ovum) dan satu sperma yang sihat. Satu kajian melaporkan dalam setiap empat telur, hanya satu saja yang mempunyai struktur kromosom yang normal maka tidak hairanlah apabila diketahui peluang pasangan untuk hamil dalam mana-mana satu kitaran haid wanita hanya sekitar 25 peratus saja.
.

(1) Suami, jagalah kualiti sperma anda !

Sperma yang berkualiti dan sihat adalah bergantung pada beberapa aspek iaitu pergerakan sperma yang laju menuju ovum , bentuk sperma yang normal, bilangan sperma yang mencukupi .
.
Untuk si suami ,beberapa aspek penting dalam menjaga kualiti sperma perlulah dititik beratkan. Sebagai saranan, anda  perlu memakan makanan yang berkhasiat dan tidak merokok untuk menjaga kualiti sperma.
.
Jika suami anda seorang perokok, sila minta suami anda untuk merokok di luar rumah kerana rokok boleh menjejaskan kandungan.
.

(2) Ovum Yang Sihat & Rahim Yang Kuat 

Kehamilan yang berisiko tinggi adalah seperti ibu hamil melebihi 35 tahun ataupun terlalu muda, wanita yang menghadapi masalah dalam kehamilan sebelumnya, wanita yang menghidap penyakit-penyakit kronik seperti diabetes, tekanan darah tinggi dan HIV. Ibu yang obese atau terlalu ringan juga dikategorikan sebagai kehamilan berisiko tinggi.
.
Untuk mengelakkan keguguran, kualiti ovum sangat memainkan peranan yang penting . Ovum yang terbaik adalah ovum yang matang

Rahim yang kuat akan menghasilkan hormon endometrium yang tinggi bagi membantu mengelakkan keguguran.Kejayaan kehamilan juga memerlukan embrio yang sihat di samping faktor lain seperti kesesuaian lapisan endometrium rahim yang merupakan kawasan perlekatan janin dan pembesaran seterusnya.

Vitamin Shaklee dapat membantu untuk anda kembali hamil dan mengelakkan keguguran berulang?

Di Shaklee, kami memperkenalkan Set Kuatkan Rahim Shaklee untuk vitamin kuatkan rahim, meningkatkan kesuburan suami isteri, mengoptimumkan tahap kesihatan dengan membekalkan nutrisi yang diperlukan badan untuk persediaan untuk kehamilan seterusnya

READ :  Ketahui Bagaimana Kitaran Haid Berfungsi

Oleh itu, jika keguguran anda tidak disusuli oleh apa-apa komplikasi, insyaAllah semuanya akan kembali normal.

ubat kuatkan rahim, kuatkan rahim selepas gugur,vitamin untuk kuatkan rahim
Vitamin Shaklee untuk kuatkan rahim, ESP dan Gla Complex

Fungsi Vitamin :

(i) Energizing Soy Protein (ESP)

Energizing Soy Protein (ESP) iaitu  protein lengkap yang mengandungi 9 asid amino yang sangat tinggi nilainya dalam pembentukan sel. Sel yang sihat akan memudahkan proses yang berkaitan persenyawaan, perlekatan telur dan lain-lain.

Rahim yang lemah adalah berpunca daripada sel-sel di dalam tubuh yang rosak & ianya perlu dipulihkan dengan segera. Pendarahan yang kerap & banyak yang disebabkan oleh rahim yang lemah boleh membawa kepada risiko keguguran.

Sebab inilah ESP sememangnya dicadangkan untuk wanita hamil & yang baru bercadang untuk hamil. ESP juga amat digalakkan untuk wanita-wanita yang mengalami masalah kesuburan yang ingin meningkatkan tahap kesuburan mereka bagi mendapatkan anak.

.

(ii) Gla Complex

Gla Complex adalah makanan tambahan untuk meningkatkan kesuburan wanita, meningkatkan produksi lendir serviks (cervical mucus) yang berkualiti

Lendir rahim atau servikal mukus yang berperanan untuk kesuburan dan pembuahan kerana dapat membekalkan nutrisi sperma dan memudahkan pergerakan sperma di dalam rahim. 

Gla Complex juga meningkatkan kepekaan seksual wanita dan memperkuat lapisan rahim untuk implantasi sel telur ke dinding rahim yang berjaya. 

Tambahan, cecair serviks yang sangat subur ini juga akan bantu sperma hidup lebih lama iaitu sehingga 5 hari di dalam Tiub Fallopio,walaupun anda tidak melakukan hubungan seksual semasa si isteri sedang subur (waktu ovulasi

Testimoni Pengguna Berjaya Hamil Atau Mengandung Selepas Keguguran

# Testimoni 1 : Setelah 2 kali keguguran,akhirnya disahkan hamil!

.

# Testimoni 2: 6 tahun menanti kehadiran cahaya mata. Selepas 6 bulan mengamalkan vitamin Shaklee ,disahkan hamil

.

# Testimoni 3 : UPT menunjukkan double line setelah mencuba dengan vitamin Shaklee

.

# Testimoni 4: Amalkan Set Kesuburan Shaklee selama 1 bulan, akhirnya disahkan hamil

.

# Testimoni 5 : Berjaya hamil setelah beberapa bulan mengamalkan Set Berpantang  Selepas Keguguran Shaklee

Kenapa saya syorkan Set Shaklee?

Macam saya ceritakan sebelum ini , saya juga pernah mengalami keguguran semasa kandungan 5 minggu dengan complete miscarriage ,mungkin kerana saya terlalu aktif dan kurang menjaga kesihatan diri.
.
Alhamdulillah ,selepas keguguran saya konsisten dengan set kesuburan Shaklee , memang saya tingkatkan perhatian pada kesihatan diri saya. Selepas 2 bulan , saya kembali hamil lagi ūüôā
.
Kombinasi vitamin dan mineral Set Kesuburan Shaklee akan beri harapan kepada suami isteri untuk memiliki cahaya mata. Rupa bayi yang comel, tangisannya membuatkan rumah tangga yang dibina bertambah berseri. Jangan pernah berhenti berharap.
.
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui.
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱¬†Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩¬†Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Potensi Kembali Hamil atau Mengandung Selepas Keguguran was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.