Petanda Anda Mempunyai Kolesterol Tinggi Dalam Badan Dan Cara Mencegahnya

cara menurunkan kolesterol tinggi,tanda kolesterol tinggi,kolesterol tinggi dalam badan.turunkan kolesterol tinggi,turunkan kolesterol dengan shaklee

Adakah anda mempunyai kolesterol tinggi dalam badan? Risiko atau kesan buruk kolesterol tinggi dalam darah terutamanya LDL perlu dikurangkan kerana berkaitan dengan penyakit jantung dan strok, dan yang menjadi penghubung kepada atherosclerosis

Maklumlah, sarapan pagi dengan roti canai & teh tarik, makan petang semangkuk pinggan dengan juadah pembuka selera, di tambah dengan beberapa hidangan sampingan lainnya seperti pemanis mulut, makanan segera dan jajan.

Kandungan kolesterol tinggi dalam darah tidak bergantung kepada usia dan saiz badan seseorang. Jadi tidak pelik jika seorang yang muda dan kurus mempunyai paras kolesterol yang tinggi.

turunkan kolesterol tinggi,turunkan kolestrol,cara mudah turunkan kolesterol jahat,cara menurunkan kolesterol tinggi,turunkan kolesterol dengan shaklee

Keperluan kolesterol dalam tubuh sebenarnya sudah mencukupi pada lemak yang dihasilkan oleh hati tetapi jika pengambilan makanan lemak tepu berkadar tinggi maka hati akan menghasilkan kolesterol lebih banyak lagi sehingga menyebabkan kolesterol yang berlebihan.

Kolesterol yang berlebihan dan tidak digunakan sesuai fungsinya akan bercampur dalam darah (lemak darah)

jenis kolesterol dalam darah ,turunkan kolesterol tinggi,tanda kolesterol tinggi,turunkan kolesterol dengan shaklee,Cara Cepat Turunkan Kolesterol Jahat
2 jenis kolesterol dalam darah , LDL adalah kolesterol jahat yg perlu disingkirkan

Kolesterol jahat iaitu LDL akan membuatkan pembuluh darah tersumbat manakala HDL akan membawa kolesterol ke pembuluh darah untuk dibawa ke hati dan seterusnya akan dikeluarkan dari tubuh

Tanda Tanda Kolesterol Tinggi dalam Badan

Meskipun tadi dikatakan bahawa tidak ada gejala atau tanda tanda kolesterol tinggi, sebenarnya ada beberapa indikator atau kayu ukur yang menentukan seseorang mempunyai kadar kolesterol yang berlebihan.

Untuk keputusan yang lebih sahih, sebaiknya lakukan pemeriksaan darah di klinik atau hospital berdekatan anda . Tidak semua orang mengalami simptom yang sama.

Ini adalah antara tanda tanda kolesterol tinggi dalam badan yang kebanyakan pesakit merasakannya. Antaranya seperti dibawah:

1 | Kesakitan pada kaki

Gejala umum dari kolesterol adalah klaudikasio, iaitu kesakitan pada bahagian kaki atau timbul rasa tidak selesa di bahagian kaki.Disebabkan oleh tersumbatnya arteri sehingga aliran darah yang seharusnya masuk ke kaki menjadi terbantut. Ada kes melaporkan bahawa kakinya terasa berat atau letah ketika digunakan.
 .
Rasa sakit boleh merebak di bahagian kaki, seperti betis, paha, bahkan hingga ke punggung. Akan hilang jika digerak atau berjalan, kemudian muncul lagi ketika digunakan dalam waktu yang cukup lama.
 .

2 | Kekejangan Kaki

Menurut Dr. Darren Schneider:
 .
Ketika tidur, orang yang mempunyai kolesterol tinggi mungkin merasakan kekejangan di bahagian tumit, jemari kaki, atau kaki bahagian bawah.
 .
Rasa sakit akan hilang jika kedudukan kaki berada lebih tinggi dari kedudukan badan.
 .

3 | Kuku berubah

Disebabkan kuku tidak mendapat bekalan darah yang cukup akibat peredaran darah terganggu, akan berlaku perubahan seperti kuku menebal dan tumbuh lebih lambat ketika anda potong.
 .

4 | Kulit ikut berubah

Anda juga boleh melakukan pemeriksaan kolesterol  dengan cara mengangkat atau menggantung atau meletakkan kaki di atas meja / bangku.
 .
Pada awalnya, kaki akan berwarna putih kerana aliran darah terganggu. Tetapi, lama kelamaan terjadi perubahan warna menjadi kemerahan atau keunguan sebab pembuluh darah mengalami pelebaran dan darah mula teralir ke kaki. Jari-jari kaki menjadi pucat ketika duduk kerana kurangnya peredaran.
.

5 | Kaki menjadi sejuk

Indikator yang satu ini tidak boleh ditentukan secara sah, kerana sesetengah orang mengalami gejala ini sering merasakan kedua-dua kakinya sejuk apabila disentuh, meskipun tidak sedang sakit (mungkin faktor cuaca di kawasan tempat tinggal).
 .
Sebaiknya anda harus berwaspada jika terasa sejuk hanya terdapat pada satu kaki saja, kemungkinan besar itu tanda-tanda jumlah lipid dalam darah berlebihan. Jika anda mengalami gejala yang satu ini, terus rujuk pada doktor untuk mendapat maklumat dan kepastian lebih lanjut.
 .

6 | Proses pemulihan luka yang lambat

Gejala kolesterol yang satu ini berkaitan dengan ciri-ciri pesakit diabetes, luka (terutama di bahagian kaki) akan lama sembuhnya. Penurunan pengaliran darah menjadi penyebab luka lambat pulih, atau meski cepat tetapi tidak langsung sembuh secara sepenuhnya
 .

7 | Kebas

Rasa kebas dan kesemutan , antara tanda tingginya zat purin.
 .

8 | Cirit-birit

Dalam memetabolisme lemak, tubuh mempunyai keupayaan menyerap satu pertiga keperluan kolesterol daripada makanan yang dimakan. Kebiasaannya, hati dapat menghasilkan kolesterol sesuai dengan keperluan tubuh, tetapi pada keadaan tertentu hati tidak mampu mengenali keperluan tersebut sehingga mengalami masalah dalam metabolisme lemak.
Pada keadaan  di mana tubuh tidak mampu memetabolisme lemak secara sempurna, akan berpotensi menimbulkan masalah dalam sistem pencernaan dan penyerapan, sehingga gejala cirit-birit yang berlebihan merupakan salah satu kesannya.
 .

9 | Lesu disertai migrain

Meski bukan gejala yang pasti berlaku, tetapi jika dilihat dari puncanya iaitu terganggunya proses metabolisme lemak juga memberi kesan pada sistem pencernaan. Makanan yang dimakan tidak berjaya dicerna dengan baik sehingga terkumpul pada saluran pencernaan.
 .
Rasa kenyang yang timbul akan menghantar isyarat pada otak untuk tidak menambah pengambilan dari luar, sehingga muncul lesu dan bahkan disertai migrain kerana sebetulnya tubuh dalam keadaan kekurangan tenaga.
 .

10 | Gangguan emosi, dan pelupa

Otak adalah bahagian badan yang menjadi tempat simpanan kolesterol paling banyak, kira-kira 25%. Oleh sebab itu, tidak bersungguhnya proses metabolisme lemak membuat pengeluaran kolesterol darah terganggu.
 .
Apabila kadar kolesterol LDL lebih tinggi daripada kolesterol HDL, otak akan menerima kesan seperti berkurangnya daya ingat, mudah beremosi, dan mencetuskan penyakit Alzeimer beserta penyakit neurologi lain.
 .

11 | Kembung Perut

Kerana berlaku masalah ketika mencerna makanan dan memetabolisme lemak, saluran pencernaan akan menyimpan kelebihan gas yang terbantut pada saluran usus yang mengarah ke kawasan perut. Dari situlah awal mula timbul masalah seperti perut atau sesak dada
 .

12 | Lebihan berat badan

Selain gas, tentu lemak juga ikut terkumpul di kawasan perut sebagai kesan sampingan dari terganggunya metabolisme lemak. Dengan begitu, berat badan akan meningkat dan mengakibatkan kegemukan kerana sel-sel lemak semakin banyak, bahkan berpotensi terhadap obesiti.
 .

13 | Jantung terasa sakit atau mengalami palpitasi (berdebar-debar)

Berlebihnya kolesterol akan menyebabkan peredaran darah kerana berlaku penyempitan saluran darah pada bahagian tubuh yang mempunyai kolesterol tinggi. Aktiviti tersebut akan memberikan isyarat kepada jantung untuk berfungsi mengepam darah lebih cepat agar mengalir secara normal.
 .
Kesan sampingan yang dirasakan oleh pesakit adalah rasa sakit di jantung dan kadang-kadang merasa berdebar-debar seperti orang panik.
 .

14 | Lebam pada beberapa bahagian badan

Keadaan dimana terjadi akibat pengumpulan lemak mengakibatkan terbentuknya benjolan yang terletak di antara otot dan kulit yang secara medik dipanggil lipoma. Ketumbuhan ini biasanya muncul di kawasan leher, tangan, perut, dan kaki dengan bentuk kecil dan lembut, berdiameter kira-kira satu inci, dan pusat tumor di bawah kulit.
.
Jika anda merasakan beberapa gejala kolesterol tinggi di atas ,sebaiknya lakukan perundingan pada doktor untuk mengetahui pasti apa yang sedang tubuh anda alami.
 .
Jika benar bahawa kadar kolesterol jahat anda lebih tinggi dari HDL, cubalah ikhtiar untuk menurunkan paras kolesterol ke paras yang seimbang kerana boleh menyebabkan komplikasi lain pada kesihatan seperti penyakit jantung dan strok
 

Risiko atau Kesan Bahaya Kolesterol Tinggi Pada Kesihatan

Risiko dan kesan bahaya akibat kolesterol tinggi dalam badan pada kesihatan adalah sangat menakutkan ,boleh menyebabkan masalah jantung ,tekanan darah tinggi dan serangan strok atau angin ahmar

bahaya kolesterol tinggi,cara menurunkan kolesterol tinggi,risiko kolesterol tinggi,tanda kolesterol tinggi malaysia
Risiko dan akibat bahayanya kolesterol tinggi dalam badan.

(i) Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Kolesterol yang melekat dan berkumpul dalam dinding pembuluh darah menyebabkan tekanan darah tinggi semakin meningkat. Peredaran darah yang seharusnya dialirkan ke organ – organ tubuh membuatkan buah pinggang terjejas.
 .
Komplikasi penyakit akibat kolesterol ini tentunya menimbulkan gangguan pada fungsi jantung yang berperanan dalam mengepam darah dengan meningkatkan tekanan darah ketika peredaran darah menurun
 .

(ii) Penyakit Jantung Koroner

Kolesterol tinggi menyebabkan tinggi risiko mendapat penyakit jantung yang terjadi disebabkan pengumpulan lemak pada dinding pembuluh nadi dan menyebabkan penyumbatan pada pembuluh arteri koronari serta menyebabkan penyakit jantung koronari .
 .
Kolesterol tinggi memberi kesan pada peredaran darah yang tidak lancar dan mengganggu proses mengepam darah pada jantung. Selain itu, bekalan oksigen serta nutrien untuk jantung pun akan berkurang ,hal tersebut boleh memburukkan lagi keadaan bahagian tubuh lain atau akan berakhir dengan kematian.
 .

(iii) Strok atau Angin Ahmar

Kadar kolesterol tinggi dalam darah boleh meningkatkan risiko terkena strok atau angin ahmar, penyumbatan pada pembuluh darah sehingga peredaran darah tidak berjalan normal, hal ini tentunya memberi kesan pada prestasi jantung yang membawa darah menuju ke otak.
 .
Akibatnya otak tidak mendapat bekalan darah sehinggga menimbulkan gangguan fungsi saraf secara tiba – tiba (strok). Stroke boleh menyebabkan lumpuh salah satu atau seluruh anggota badan untuk berderak seperti gangguan berbicara, tidak boleh berjalan dan sebagainya.
 

Bagaimana Mengatasi dan Menurunkan Kolesterol Tinggi?

Untuk mengatasi dan menurunkan masalah kolesterol tinggi dalam badan penting untuk menitik beratkan mengenai pemakanan, gaya hidup seharian. Supplement atau vitamin tambahan juga membantu anda untuk membakar kolesterol dalam badan
Turunkan kolesterol dengan cepat dan berkesan dengan Vitamin Shaklee
Shaklee memperkenalkan produk yang best untuk menghapuskan & turunkan kolesterol dalam badan secara semulajadi  yang membekalkan 2000mg fitoserol tumbuhan iaitu PHYTOCOL-ST SHAKLEE  dan disarankan 100% Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).
.
PhytoCol-ST dapat membantu mengawal dan turunkan paras kolesterol dalam tubuh. Oleh itu ia disarankan kepada sesiapa sahaja yang ingin menjaga kesihatan mereka.
.
shaklee buang kolesterol,harga set kolesterol shaklee,shaklee buang kolesterol,set kawal kolesterol shaklee,phytocol shaklee,phytocol kolesterol
Phytocol-st ,vitamin Shaklee yang terbukti membantu menurunkan Kolesterol secara semulajadi
 

Bagaimana Fitosterol dalam Phytocol-St bertindak Menurunkan Kolesterol?

Kandungan yang terdapat dalam Phytocol-st adalah Fitosterol (dirujuk sebagai sterol dan stanol tumbuhan)ditemui dalam membran sel tumbuh-tumbuhan.

READ :  10 Langkah Mudah & Mudah Mengawal Masalah Penyakit Jantung

Ia juga boleh ditemui dalam kuantiti yang kecil dalam pelbagai tumbuhan,buah-buahan,sayur-sayuran dan bijirin.Dianggarkan 200-400mg sterol tumbuhan dan lebih kurang 50 mg stanol tumbuhan kita makan setiap hari.

Bagaimana Fitosterol dalam Phytocol-St bertindak Menurunkan Kolesterol?
Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam Usus.
.
Ini bermaksud apabila anda mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh anda dan semakin tinggi untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL anda.
.

 

Testimoni Pengguna Phytocol-St Dalam Mengurangkan Kadar Kolestrol

 # Testimoni 1 : Kolesterol jahat dalam badan menurun setelah 1 bulan penggunaan  Phytocol-St Shaklee. Kini menjadi pelanggan tetap saya 🙂

testimoni phytocol-st shaklee,turunkan kolesterol tinggi dalam badan,testimoni kolesterol shaklee,set bajet kolesterol shaklee,shaklee buang kolesterol,set kawal kolesterol shaklee
Testimoni vitamin phytocol-st shaklee yang berjaya membantu menurunkan kolesterol tinggi dalam darah dan badan dengan hanya 1 botol penggunaan

.

# Testimoni 2 : Bacaan Kolesterol dan trigliserida  menurun dari 5.4 kepada 4.7, LDL Cholesterol menurun dari 3.4 kepada 2.6 setelah 1 bulan mengamalkan Phytocol-St Shaklee

Hari ni saya nak kongsikan satu testimoni dari seorang pengguna Phytocol-St Shaklee.. sebelum ini beliau mengamalkan Omega Guard Shaklee untuk mengawal kadar kolestrol tinggi beliau.
setelah shaklee mengeluarkan satu produk baru iaitu Phytocol-St, beliau berhenti sementara mengambil omega dan fokus kepada phytocol sahaja..
testimoni phytocol-st shaklee,turunkan kolesterol dalam badan,testimoni kolesterol shaklee,set bajet kolesterol shaklee,shaklee buang kolesterol,set kawal kolesterol shaklee
Bacaan kolesterol dan trigliserida yang tinggi , semakin menurun dengan mengamalkan vitamin Shaklee iaitu Phytocol-st
.

Testimoni 3 : Vitamin Shaklee, Phytocol-St dan Omega Guard terbukti berjaya turunkan bacaan  kolesterol tinggi  dari 8.6 kepada 5.2 selepas  1 bulan pengambilan

testimoni phytocol-st shaklee,turunkan kolesterol dalam badan,testimoni kolesterol shaklee,set bajet kolesterol shaklee,shaklee buang kolesterol,set kawal kolesterol shaklee

.

Testimoni 4 :  Bacaan kolesterol menurun dari 5.8 kepada 4.9 dengan pengambilan Phytocol st Shaklee

testimoni phytocol-st shaklee,turunkan kolesterol dalam badan,testimoni kolesterol shaklee,set bajet kolesterol shaklee,shaklee buang kolesterol,set kawal kolesterol shaklee

nampakkan perbezaannya.. insyaAllah hasil akan nampak lebih baik bila beliau mengamalkan phytocol-st Shaklee bersama-sama Omega yang telah diamalkan sebelum ini..
Kini kita boleh menikmati makanan kegemaran tanpa perlu bimbang dengan ancaman kolestrol asalkan kita mengamalkan Phytocol Shaklee setiap hari.
.
Sebelum kolestrol melarat dan mengundang penyakit merbahaya adalah lebih baik kita amalkan Phytocol Shaklee untuk turunkan kolestrol secara semulajadi.

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Petanda Anda Mempunyai Kolesterol Tinggi Dalam Badan Dan Cara Mencegahnya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

4 Ulasan

  1. Pengambilan supplement ialah suatu yang bagus untuk kesihatan bagi mengurangkan permasalahan. Ianya boleh dikatakan sebagai tindakan segera. Namun elok juga jika kita sama-sama memikirkan dan memilih untuk merubah 100% cara pemakanan dengan mengambil pemakanan yng sihat. elakkan mengambil makanan yang tinggi lemak, serta berminyak. entri yang sangat menarik =)

    saya cadangkan agar kita bertukar ke gula yang lebih sihat. kita mungkin mampu menghilagkan penyakit pada jangka masa yang cepat tetapi dengan bertukar ke gula sihat stevia, kita juga merubah corak pemakanan yang lebih sihat. singgah ke blog saya juga, penjagaan kesihatan dengan gula stevia (gula sihat). http://emmemarinamohamad.blogspot.com

    semoga berjumpa lagi

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.