Perancangan Awal Elakkan Susu Badan Berkurang Semasa Berpuasa

Bulan puasa akan menjelang beberapa hari saja lagi. Bagi anda ibu-ibu yang masih menyusukan anak terutama yang masih bayi, sudah pasti keadaan ini akan sedikit merunsingkan anda dengan omongan orang luar yang mengatakan susu ibu berkurang semasa berpuasa!

Bercakap tentang persediaan bagi ibu menyusu untuk ketibaan bulan puasa, tiada apa persediaan khas yang harus dilakukan melainkan kita harus bersedia dari segi mental dan fizikal sahaja. Mental bermakna, buang perasaan kita atau jangan set kan minda kita “Esok nak kena puasa dah, susahlah nak menyusu anak”..

Ok..ni salah satu benda yang bermain di minda saya apabila tibanya bulan puasa ataupun bila nak berpuasa ganti. Kita fikirkan begitu kerana kita fikir apabila kita makan minum cukup, maka banyaklah susu kita. Sedangkan kita tidak sedar penghasilan susu juga bergantung kepada demand daripada anak kita.

Ya betul, ibu menyusu diberikan rukhsah untuk tidak berpuas, tapi kan lebih baik jika mampu berpuasa sambil menyusukan anak?

Katakanlah ,

  1. Anda kini mempunyai stok susu sebanyak 20 Oz dalam Freezer
  2. jumlah pengeluaran susu yang di pam ialah 17 Oz sebelum bulan puasa (kecuali hari minggu sebab boleh direct feeding sepanjang hari)
  3. Bayi  anda cuma minum 15 Oz saja sehari (bekalan ke Taska waktu anda bekerja)
  4. Jumlah pengeluaran susu yang di pam di bulan puasa nanti jatuh kepada 9 Oz sehari
Jika situasi anda sama seperti di atas, carta berikut menunjukkan bekalan susu yang boleh anda jangka,
Yup, by 2nd weeks of Ramadhan, bekalan susu habis. Time ni kalau tak cukup susu, bayi anda akan melalak kelaparan; terutamanya kalau anak lelaki.

Apa Persediaan Yang Perlu Dibuat Bagi Mengelakkan Susu Berkurangan?

Mula banyakkan susu dari sekarang, jangan tunggu last minute atau yakin tak tentu hala. Dengan hanya meningkatkan pengeluaran susu yang di pam (untuk bekalan anak ke Nursery atau Taska) daripada 17 Oz kepada 20 Oz sehari (Ya, Cuma 3 Oz saja), bekalan susu anda dah cukup nak cover sampai akhir ramadhan. Tak caya tengok carta di bawah,

Kedua-dua kes di atas ni tak ambil kira kalau bayi atau nak kecil anda minum makin banyak & anda pun tak outstation ke mana-mana sehingga terpaksa menyediakan stock 2-3x ganda daripada biasa. Jika anda jangkakan kedua-dua perkara di atas bakal berlaku, saya nasihatkan cuba ikhtiarkan sesuatu sehingga boleh menambahkan pengeluaran susu sebanyak 25 Oz sehari sebelum masuk bulan puasa.

READ :  Bantu Anak ADHD atau Hiperaktif Lebih Fokus Melalui PEMAKANAN
Jika anda Berjaya menghasilkan 25 Oz susu sehari mulai sekarang sebelum masuk bulan puasa, anda bakal menyimpan stok susu sebanyak 100 Oz menjelang Syawal! Dengan jumlah sebegini, anda tak perlu lagi risau kalau tiba-tiba bos suruh outstation kerana urusan pejabat.

READ :  Kelebihan dan Manfaat Herbal Blend Multipurpose Cream Shaklee

Perlu ikut rules ‘Supply and Demand’. Lagi kerap kita mengosongkan payudara, lagi mudah susu akan dihasilkan semula. Tidak kiralah walaupun semasa berpuasa.

Selain dari itu, anda juga boleh mengamalkan tips dibawah :

Macam mana nak banyakkan susu cara yang paling selamat?

Cubalah menggunakan produk semulajadi seperti Shaklee. Set Penyusuan Shaklee ,vitamin untuk ibu menyusu) yang paling berkesan. Selain boleh meningkatkan susu badan (jika anda mengikut nasihat & pesanan yang diberikan nanti), banyak juga yang gemar menggunakannya sebab badan tidak lagi lesu seperti dulu walaupun seharian bekerja.

KEBAIKAN SET MIGHTY 3 GEM SHAKLEE*

1. Kekal cergas & bertenaga semasa puasa

2. Menu yang sangat mudah untuk sahur secara cepat dan mudah

3. Kekal kenyang dan kurang rasa haus ketika puasa

4. Membantu menghidratkan kembali setelah seharian berpuasa

5. Membantu orang yang bermasalah minum air dan tiada selera makan

6. Membantu ibu menyusukan anak berpuasa dengan gembira

Set Mighty 3 Gems merupakan pilihan yang tepat dan terbaik sebagai menu utama semasa bersahur dan sarapan pagi yang berkhasiat


# Testimoni 1

# Testimoni 2

Jadi ibu-ibu semua, jangan risau jika muncul bulan puasa atau ibu berpuasa ganti. Selagi ada kemahuan, di situ ada jalan. Selagi ada usaha, di situ ada hasilnya walaupun tak seberapa. Teruskan penyusuan untuk anak anda walau susu merudum sekalipun. 

Yang penting, jangan tertekan atau stress bila susu kurang kerana stress sememangnya akan menyebabkan susu ibu berkurang. Cuba amalkan suplemen sepanjang tempoh bulan puasa bagi memastikan anda juga bertenaga dalam menguruskan kerja harian anda. Walaupun anda tidak makan, tidak semestinya susu ibu turut berkurang. 

Susu berkurang bukan disebabkan kita berpuasa, tapi ianya disebabkan oleh faktor lain iaitu kurangnya mengaplikasi konsep supply & demand serta pemikiran yang negatif terhadap susu berkurang semasa berpuasa.

————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com

ATAUPUN

♥ Walk in ke mana cawangan Shaklee seluruh Malaysia yang 
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥

Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif 
☑ Konsultasi percuma berterusan 
☑ -Layak dijemput ke ekslusif group di FB.
——————————–
 smile emoticon

Perancangan Awal Elakkan Susu Badan Berkurang Semasa Berpuasa was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.