6 Tips Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes

petua sembuhkan luka kencing manis,luka kaki kencing manis,luka kaki diabetes,Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes
Penjagaan tapak kaki untuk pesakit kencing manis atau Diabetes sangatlah penting ,kerana jika penjagaan tak diambil berat ia boleh menyebabkan luka yang kronik, dan ada kemungkinan sehingga kaki terpaksa dipotong

Sumber dari Nur Nabiila Masfuzah Abdullah (#HashtagBelNawhen) seorang jururawat terlatih yang sangat menitikberatkan pendidikan pesakit bagi meningkatkan kesedaran kesihatan. Beliau juga seorang ahli Medical Mythbusters Malaysia.

————————————

Ibu saya baru didiagnoskan menghidap kencing manis / diabetes pada awal tahun ini. Sebagai seorang Jururawat dan suami merupakan seorang Penolong Pegawai Perubatan, saya dan suami akan kerap ‘membebel’ kepada ibu saya tentang kepentingan pengambilan ubatan mengikut jadual yang betul.

Lebih-lebih lagi ibu saya merupakan seorang yang gemar minum air teh tarik dengan menggunakan susu krim pekat manis. 1 tin susu pekat manis dirumah akan bertahan selama hanya 3 hari untuk 1 tin.
.
petua sembuhkan luka kencing manis,luka kaki kencing manis,luka kaki diabetes,Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes
Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes

Kenapa Penjagaan Kaki sangat Penting bagi Pesakit Kencing Manis?

Pesakit kencing manis sebenarnya memerlukan penjagaan rapi bukan sahaja dari segi pemakanan tetapi juga penjagaan kaki bilamana
 • kawasan tersebut mudah luka dan lukanya akan mengambil masa yang lama untuk sembuh berbanding orang biasa
 • Pesakit kencing manis juga perlu mengawal kandungan gula dalam badan dimana ia boleh merosakkan sistem saraf terutama di bahagian kaki. Apabila sistem saraf rosak, aliran darah terganggu.
 • Pengurangan bekalan darah ke kaki anda akan mengakibatkan anda kurang atau tidak merasa sebarang kesakitan, kepanasan malah anda sendiri tidak perasan apabila perkara ini berlaku.
 • Kerosakan saluran darah di kaki akan menghalang pengaliran darah yang sempurna, menghalang bekalan oksigen dan zat zat yang terkandung di dalam darah dari sampai ke kaki. Tanpa pengaliran darah yang baik, luka di kaki anda lambat atau juga mungkin tidak akan sembuh.
 • Luka yang tidak dirawat dengan baik pula, berisiko tinggi untuk mendapat jangkitan. Ini menyebabkan tisu tisu di kaki akan mati (gangrene), dan jika ia lewat dirawat, ia akan semakin merebak, maka kaki anda perlu dipotong bagi menyelamatkan nyawa anda.

 Tips penjagaan kaki pesakit kencing manis

Berikut merupakan beberapa tips penjagaan kaki pesakit kencing manis ;
.

(1) Membuat pemeriksaan kaki setiap hari

Pemeriksaan kaki setiap hari bagi pesakit kencing manis / diabetes bagi memerhati jika terdapat kesan cakar, bisul, bengkak, rekahan atau luka yang terjadi tanpa sedar. Jika ada, segera rawat dengan segera.
.
Salah satu cara memeriksa tapak kaki adalah dengan menggunakan cermin. Caranya dengan meletakkan cermin di lantai dan lihat sekiranya ada luka di bahagian tapak kaki.
.
Cara ini sesuai bagi mereka yang berbadan besar dan capaian perlihatan adalah terbatas
.

(2) Jaga Kebersihan kaki

Kebersihan pada bahagian kaki sangat penting bagi pesakit kencing manis/diabetes terutamanya dicelah jari-jari kaki. Pastikan tiada kudis dan tidak sentiasa basah. Anda perlu membersihkan kawasan itu bagi mengelakkan kuman berkumpul.
 • Gunakan sabun pembersih yang tidak berasid bagi mengurangkan hakisan pada kulit.
 • Semasa membersihkan kaki, seeloknya gunakan air suam dan lap dengan tuala yang kering dan bersih dengan lembut. Elakkan memberus kaki menggunakan berus yang kasar.
.

(3)  Elakkan kulit kaki dari menjadi kering dan kasar.

Gunakan pelembap atau losyen yang bersesuaian
.
Ini kerana, apabila kulit menjadi kering, anda akan cenderung untuk menggaru dan ini akan menyebabkan kulit kaki menjadi luka.
.
Tetapi elakkan penyapu losyen di celah-celah jari kaki kerana ia akan melembabkan kulit dan menyebabkan risiko jangkitan kuman.
.

(4) Berhati-hati semasa memotong kuku

Anda perlu berhati-hati semasa memotong kuku. Seeloknya,minta pertolongan ahli keluarga atau mereka yang tidak mempunyai masalah penglihatan bagi mengelakkan tersalah potong.
.
Semasa memotong kuku, pastikan potong mengikut bentuk kuku. Jangan memotong di sudut kuku kerana ia akan mengakibatkan cekam atau kuku tumbuh di dalam kulit.
.

(5) Sentiasa pakai kasut semasa di dalam & luar rumah

Anda perlu sentiasa memakai sarung kaki / kasut / selipar walaupun berada di dalam rumah. Ini bagi mengelakkan benda tajam yang berada di lantai akan menyebabkan tapak kaki anda terluka.
.
Carilah stoking dan kasut yang tidak terlalu ketat yang boleh memberi keselesaan pada kaki anda.
.

(6) Berhati-hati bermain dengan haiwan peliharaan

Berhati-hati bermain dengan haiwan peliharaan seperti kucing adakalanya akan mencakar apabila kita terpijak ekor atau semasa memegang mereka. Kesan cakaran ini akan mengambil masa lama untuk sembuh.

Tips Pemilihan Kasut untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes

Tips Pemilihan Kasut untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes
Tips Pemilihan Kasut untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes
Pemilihan kasut yang betul mampu mengurangkan risiko kecederaan pada kaki pesakit kencing manis atau diabetes. Kasut yang bersesuaian dengan ukuran kaki hendaklah menjadi keutamaan apabila anda membeli kasut..

Bukan bergantung kepada kecantikkan kasut yang akan mempersonakan anda.

 • Pilih kasut samada untuk berjalan atau kasut sukan yang dibuat dari material yang lembut terutamanya pada tapak kaki. Seeloknya ia mempunyai bahagian yang akan membenarkan pengaliran udara untuk mengelakkan kaki anda berpeluh.
 • Cuba elakkan dari memakai kasut jenis terbuka di bahagian hujung atau jenis sandal yang mempunyai tali antara ibu jari dan jari kaki kerana ia boleh mencederakan jari kaki anda.
 • Kasut yang anda pilih haruslah muat dengan kaki anda dan ada ruang yang mencukupi bagi jari-jari kaki.
 • Elakkan daripada memakai kasut yang terlalu ketat, bertumit tinggi 👠 dengan bahagian depan yang tirus kerana ia akan memberikan tekanan yang tinggi pada kaki dan boleh menyebabkan kaki anda melecet
 • Sentiasa memakai kasut dengan stokin untuk membantu mengelakkan melecet atau kesakitan pada kaki. Pilih stoking yang lembut dan diperbuat daripada kapas atau campuran kapas yang boleh menyerap peluh dan membantu mengekalkan kekeringan kaki.
 • Elak daripada memakai stoking yang terlalu ketat terutamanya di pergelangan kaki kerana ia boleh menyekat aliran darah ke kaki anda. Tukar stoking setiap hari atau apabila kotor.
 • Ingat! Sentiasa melakukan pemeriksaan terutama di bahagian dalam kasut anda bagi memastikan tidak terdapat benda asing, benda tajam sepertu paku ataupun binatang berbisa. Perkara yang disebutkan seperti diatas akan menyebabkan kemelecetan atau kesakitan pada kaki selain memberi kecederaan di tapak kaki.
**Nota :  👞 Masa terbaik untuk membeli kasut adalah pada waktu petang apabila kaki anda berada dalam keadaan yang sedikit besar atau mengembang. Jika kasut yang dipakai sewaktu kaki anda mengembang berasa selesa, ia pasti akan dapat memberi keselesaan sepanjang hari

Set Sugar Control Yang Mengawal kencing Manis

Shaklee menawarkan Sugar Control set untuk mengawal kencing manis anda.

READ :  5 FAKTA Pesakit Diabetes atau Kencing Manis Boleh Ambil ESP Shaklee

Kebaikan Set Sugar Control  :

 1. Mengekalkan paras gula suhat dalam darah.*
 2. Melegakan rasa kebas dan semut-semutan.*
 3. Membantu menyembuhkan luka.*
petua sembuhkan luka kencing manis,sembuh luka kencing manis,Vitamin Shaklee untuk pesakit kencing manis,harga set kencing manis shaklee
Vitamin Shaklee untuk pesakit kencing manis,
Jadi jangan ambil remeh..pastikan kita buat pemeriksaan doktor dan bebas dari sebarang penyakit.  😀
Jika ada peluang untuk sembuh, kenapa tidak kita cuba kan? Jadi pilihan ditangan anda.

Testimoni Pesakit Kencing Manis

Akhir sekali, jom saya tunjukkan pada anda testimoni pelanggan yang menggunakan Sugar Control Set dibawah :

READ :  6 Risiko Luka Jahitan Tak Dijaga dengan Rapi dan Bagaimana Sembuhkan Luka

# Testimoni 1: Luka di kaki pesakit kencing manis semakin sembuh dan isi baru mula tumbuh selepas 11 ahri pengambilan Vivix dan Zinc Plus Shaklee

suplemen shaklee untuk kencing manis,testimoni set kencing manis shaklee,testimoni vivix shaklee kencing manis,vivix penawar kencing manis
.

# Testimoni 2: Parut berkuping kaki pesakit kencing manis sudah tiada, bacaan gula dalam darah semakin menurun selepas pengambilan Vivix Shaklee

suplemen shaklee untuk kencing manis,testimoni set kencing manis shaklee,testimoni vivix shaklee kencing manis,vivix penawar kencing manis
.

# Testimoni 3: Isi Tumbuh semula sepenuhnyadengan cantik selepas 2 minggu selepas pengambilan Vivix Shaklee

ubat luka kencing manis,shaklee untuk pesakit kencing manis,sembuh luka kencing manis,luka kaki diabetes,luka kaki kencing manis
.
# Testimoni 4: Luka kaki kesan kencing manis cepat sembuh dalam masa 3 bulan ,tanpa sebarang komplikasi selepas mengamalkan Vivix Shaklee

ubat luka kencing manis,shaklee untuk pesakit kencing manis,sembuh luka kencing manis,luka kaki diabetes,luka kaki kencing manis,testimoni vivix untuk kencing manis,suplemen shaklee untuk kencing manis

.

# Testimoni 5: Diabetes atau Kencing manis sembuh 100% selepsa 7 bulan pengambilan Vivix Shaklee

sembuh dari kencing manis,petua hilangkan kencing manis,testimoni vivix untuk kencing manis,suplemen shaklee untuk kencing manis
Perlu diingatkan, selain pemakanan supplement, makan juga harus dijaga, supaya seimbang dan mengambil dalam kuantiti yang betul.
Jika anda mengambil ubat doktor, jangan sewenang2 membuang atau menhentikan pengambilan. Ikut nasihat doktor
Hargailah kaki anda. Jika terjadi luka dan ia berlarutan, segeralah berjumpa doktor. Jangan tunggu sehingga luka menjadi teruk baru ingin mendapatkan rawatan. Rawatan awal dapat mengurangkan komplikasi dari menjadi bertambah teruk dan melarat.

Kurangkan manis dalam minuman,
Tambahkan manis dalam senyuman.

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
6 Tips Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.