Pengalaman Merawat Demam Denggi dengan Vitamin Shaklee

Demam denggi semakin meningkat hari demi hari. Tak terlepas, suami saya sendiri pun ‘suspect’ demam denggi pada tahun lepas. Mulanya ingatkan demam biasa,tapi bila lihat pada tanda tanda demam denggi, tanpa lengahkan masa terus bawa suami ke klinik kesihatan terdekat .
.
Mengikut produser, suami perlu diambil sample darah untuk diuji samada positif atau negatif demam denggi. Ujian saringan perlu dijalankan iaitu selama seminggu dibawah pemerhatian doktor untuk check bacaan platelet darah, bezanya suami saya tidak dimasukkan kedalam wad.

Semasa demam denggi, bilangan platelet dalam darah menurun , apabila positif demam denggi yang seterusnya penyebab kegagalan organ badan kita untuk berfungsi.

Bacaan platelet normal untuk demam denggi , iaitu di antara 150 hingga 400

Platelet amat diperlukan untuk membekukan darah. Kebiasaanya, pesakit demam denggi akan mengalami sindrom penurunan platelet yang amat ketara dalam tempoh beberapa hari selepas dijangkiti virus denggi ni.

Saya juga mencuba pelbagai petua untuk merawat demam denggi,menaikkan platelet antaranya minum sup ketam, minum 100 plus, minum air rebusan daun betik dan banyak lagi.

Alhamdulillah ,selama seminggu , pemantauan keatas bacaan platelet beliau semakin normal dan 100% bebas denggi. Itulah kuasa Allah, nyamuk kecik tu pun boleh bikin huru-hara.

 .
Tengok sharing Pn Sarah; Nutritionist Shaklee kita ni :

Bagi kes denggi berdarah pula, platelet mungkin akan turun ke tahap minumum yang akan akhirnya membawa maut! nauzubillah!  Sebelum itu, jom ketahui info lanjut mengenai demam denggi :
 

Bagaimana Demam Denggi Boleh Merebak?

Demam Denggi merupakan sejenis penyakit yang disebabkan oleh jangkitan virus Denggi (genus Flavivirus) yang disebar oleh nyamuk Aedes betina.
Denggi disebarkan oleh nyamuk aedes, merebak melalui gigitan nyamuk aedes orang yang berpenyakit virus denggi kepada orang yang sihat
.
Ia tak berjangkit secara direct dari manusia… tapi kalau dah sorang dalam rumah kena, tak mustahil semua pun kena sebab share enviroment yg sama kan?
bagaimana demam denggi merebak,cara demam denggi berjangkit,adakah demam denggi boleh berjangkit
Bagaimana demam denggi merebak dan berjangkit?
Terdapat dua jenis denggi iaitu
  1. Demam Hemoragik Denggi (DHF)
  2. Sindrom Kejutan Denggi (DSS).
READ :  Tips untuk Membantu Anak-anak Anda Bersedia ke Sekolah
 

Tanda Tanda Demam Denggi

Ketahui tanda tanda dan gejala demam denggi yang perlu anda ambil perhatian .Virus Denggi akan terpendam di dalam badan pesakit selama 3 – 14 hari (purata 4 hingga 6 hari) sebelum menunjukkan tanda-tanda. Pesakit mungkin akan mengalami demam mengejut diikuti dengan berbagai-bagai tanda dan gejala tidak khusus.
Tanda Tanda Demam Denggi.gejala demam denggi
Tanda Tanda Demam Denggi

Demam denggi kebiasaannya berlarutan selama enam hingga tujuh hari dengan demam kembali memuncak pada akhir demam . Secara klinikal :

  •  bilangan sel darah pembeku (platelet) akan turun sehingga hilang demam denggi
  •  bendalir plasma darah dari salur darah ke dalam tisu perantara atau ruang ke tiga (third space loss di antara selaput paru-paru, ruang peritoneum dan sebagainya), kerana kapilari darah menjadi rapuh (capillary fragillity).
Pada peringkat ini pesakit terdedah kepada renjatan dan risiko perdarahan.
 

Langkah Pencegahan Demam Denggi

Cara dan langkah pencegahan demam denggi sangat perlu dititikberat kerana ia adalah penyakit berjangkit . Lindungilah kerluarga anda dari demam denggi dengan beberapa langkah, antaranya:

cara cegah demam denggi
cara cegah demam denggi

(i) Lindungi diri anda dari gigitan nyamuk

Pakai pakaian yang menutupi kebanyakan bahagian tubuh kerana ini boleh melindungi dari gigitan nyamuk. Pasangkan jaring nyamuk dan skrin pada tingkap untuk mencegah nyamuk dari memasuki rumah.

.

(ii) Elakkan dari membuat lawatan ke kawasan berisiko tinggi di waktu siang

Elak dari bertandang ke kawasan berisiko (kawasan bandar) di siang hari. Ini adalah kerana nyamuk Aedes bukanlah serangga malam. Waktu puncak ia mencari makan ialah di awal pagi dan awal senja.
.

(iii) Musnahkan tempat pembiakan nyamuk

Nyamuk Aedes membiak dalam tempat-tempat takungan air seperti tayar buruk dan bekas menyimpan air.  Apa yang anda dan keluarga perlu lakukan ialah:
  1. Tutup dengan rapat semua bekas air seperti baldi, bejana air dan tong-tong atau masukkan ubat pembunuh jentik-jentik ke dalamnya.
  2. Salin air dalam jambangan bunga setiap minggu.
  3. Buangkan air dan basuh pengalas pasu bunga setiap minggu.
  4. Periksa saluran air hujan (saluran bumbung) setiap minggu dan buang daun-daun kayu atau sampah sarap lain yang menyekat aliran air.
  5. Bersihkan persekitaran rumah anda. Buangkan semua bekas atau benda yang boleh menakung air seperti tin-tin kosong dan botol ke dalam beg plastik dan letakkan dalam tong sampah yang bertutup.
READ :  Scabies atau Kudis Buta: Bagaimana Merawatnya dengan Berkesan ?

.

(iv) Hapuskan nyamuk Aedes dewasa

Gunakan penyembur serangga bagi membunuh nyamuk dewasa di dalam rumah. Melakukan semburan menyeluruh bahagian rumah. Untuk lebih berkesan, semburan perlulah dilakukan ke seluruh bahagian dalam rumah. Anda juga boleh menggunakan ubat nyamuk untuk mengelakkan anda dan keluarga dari digigit nyamuk.
 

Vitamin Shaklee yang Membantu Mengurangkan Demam Denggi 

Vitamin Shaklee juga ada rangkaian rawatan untuk mempercepatkan penyembuhan demam denggi ,meningkatkan imun badan untuk melawan virus demam denggi dan meningkatkan bacaan platelet yang rendah
 
Pengalaman Merawat Demam Denggi dengan Vitamin Shaklee, Vitamin Shaklee yang Membantu Mengurangkan Demam Denggi , Langkah Pencegahan Demam Denggi, Gejala atau Tanda Demam Denggi, Bagaimana Demam Denggi Berjangkit, Suplemen yang Boleh Membantu Bila Diserang Demam DENGGI, MERAWAT DENGGI DENGAN SHAKLEE, Rawatan Demam Denggi dengan Shaklee
Vitamin Shaklee untuk demam denggi, membantu meningkatkan imun badan dan menaikkan platelet dalam darah
 
  • Performance drink mempunyai garam yang mengembalikan dan menstabilkan kandungan air di dalam badan dan sangat bagus untuk mengelakkan dehidrasi. Memandangkan pesakit denggi akan kerap muntah dan tidak selera makan maka ia akan menyebabkan badan letih dan kekurangan air.
  • Performance drink juga memberikan tenaga kepada pesakit demam denggi , berbeza dengan 100Plus.  100Plus tidak mempunyai banyak garam natrium di dalamnya. Di dalam lebihnya banyak kandungan gula
  • Membekal tenaga & daya ketahanan fizikal – ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolism air dalam tubuh. Ia mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus magnesium dab chloride.
  • Tidak mengandungi perisa. pewarna dan bahan pengawet sepertimana minuman isotonik sukan di pasaran.
 .

(ii) Nutriferon

Immune booster’ yang berperanan supaya badan mendapat signal untuk menghasilkan antibodi semulajadi untuk melawan virus demam denggi. Tindakan nutriferon adalah berlaku secara semulajadi. Ia nya adalah amat selamat untuk badan serta meningkatkan sistem pertahanan badan
  • Mengukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari – ianya adalah satu-satunya interferon semulajadi didunia. Mampu merangsang dan mempertingkat secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selsema, flu, alergi, inflamasi dan influenza.
 

Testimoni Penggunan Set Denggi Shaklee

Testimoni 1: Positif denggi dan 8 botol Saline dimasukkan ke dalam badan.Selepas mengamalkan vitamin shaklee platelet semakin meningkat, tiada denggi berdarah dan demam denggi semakin pulih sepenuhnya

penawar demam denggi,pengalaman demam denggi,cara menaikkan platelet darah
.

Testimoni 2: Pengamalan anak disahkan positif demam denggi dan paltelet manurun . Selepas mengamalkan Nutriferon dan Peformance Drink, platelet semakin menaik dan demam denggi semakin sembuh 

.

Testimoni 3: Demam denggi semakin pulih selepas mengamalkan Vitamin Shaklee . Bacaan platelet meningkat dari 65 kepada 178

.

Testimoni 4: bacaan platelet disebabkan demam denggi semakin meningkat dari 160 kepada 234 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Pengalaman Merawat Demam Denggi dengan Vitamin Shaklee was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.