Pantang Larang dan Tips Pengambilan Supplement yang Berkesan

Ada yang dah lama amalkan vitamin Shaklee tapi rasa tak ada apa apa kesan. Macam tak ambil vitamin jeeer ūüôā Sebelum itu sebaiknya saya sarankan ada agar ISTIQAMAH ( amalan yang dilakukan sedikit tapi berterusan) untuk mendapatkan hasil terbaik selepas menggunakan vitamin atau supplement Shaklee kerana proses penambahbaikan sel ¬†hidup adalah antara 90-120 hari , lebih kurang 3 bulan

Ini adalah serba sedikit perkongsian ringkas mengenai Pantang Larang dan Tips Pengambilan Supplement yang Berkesan.

Untuk detail yang terperinci, sila rujuk pada SID @ Pengedar Shaklee yang anda beli untuk konsultasi lanjut dan vitamin yang bersesuaian dengan anda.

Pilihlah Pengedar Shaklee yang mempunyai info mengenai vitamin dan konsultasi terbaik

Cara Pengambilan Vitamin Yang Betul

Jom kita semak bagaimana cara ingin mengoptimumkan keberkesanan terhadap pengambilan vitamin dengan cara pengambilan vitamin yang betul :

Protein [ MEALSHAKE @ ESP @ CINCH MIX SHAKE ]

sebaiknya diambil di waktu pagi semasa pesut kosong..kerana waktu pagi metabolisme kita tinggi..
 .

Alfalfa Complex

sebaiknya tidak diambil bersama vitamin E atau GLA.. vitamin E akan menghalang penyerapan alfalfa kerana alfalfa boleh mengganggu penyerapan vitamin E oleh tubuh badan manusia.
 .

Kalsium (Ostematrix)

Kalsium sebaiknya diambil di waktu malam sebelum tidursebaiknya bersama segelas susu
 .

Vitamin C (Sustained Released Vita C Plus)

Patahkan 2 dahulu semasa demam, batuk atau selsema untuk meningkatkan tahap imun badan

Tablet ini adalah  Sustained Release yang membawa maksud dilepaskan mengikut masa dan perlahan-lahan mengikut keperluan tubuh badan kita . Jadi, bila tablet ini dipatahkan, lapisan sustained release itu sudah tiada dan vitamin C itu diserap serta merta oleh tubuh badan kita

 .

Multivitamin (Vitalea)

jangan diambil dengan minuman bersusu kerana boleh mengganggu keberkesanan penyerapan zat besi dan sebaiknya diambil bersama dengan vitamin C kerana iron memerlukan vitamin C untuk lebih mudah diserap
 .

Vitamin Larut Lemak ( Vitamin A, D,E K) 

Diambil selepas mengambil makanan berlemak / berminyak kerana vitamin larut lemak memerlukan lemak untuk memudahkan penyerapan
 .
Nota Kaki : Jadual Pengambilan Vitamin adalah dibawah tanggungjawab pengedar Shaklee yang anda pilih untuk membeli. Jadi,pilihlah pengedar Shaklee yang mempunyai info dan konsultasi yang baik

Pantang Larang Pengambilan Vitamin

(i) Jangan mengambil vitamin dengan minuman berkafein

Pengambilan vitamin bersama minuman berkafein mengurangkan efisiensi penyerapan vitamin. Jika anda ingin ambil minuman berkafein, pastikan anda ambil 1/2 jam sebelum atau selepas makan suplemen
 .
  • Kafein ni bersifat ‘diuretic’¬†– bila kita ambil, dia akan meningkatkan urination level kita (kerap kencing).
  • Vitamin B pulak adalah antara vitamin yang larut air (water-soluble) dan boleh tersingkir dari badan apabila kaffein tu flush out liquid dari badan kita.
  • Kafein boleh menyebabkan calcium dikeluarkan daripada badan melalui air kencing dan najis.
Untuk setiap 150mg kaffein yang kita minum (lebih kurang segelas cawan kopi), 5mg kalsium akan hilang.
.

(ii) Pengambilan air kosong dipandang remeh.

Ramai antara kita yang kurang mengambil air kosong dan lebih gemar dengan air berperisa, kan? Tahukah anda? Air yang manis boleh meningkatkan kepekatan darah serta menyebabkan kegemukan.
.
Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik.
 .

(iii) Elakkan makan vitamin secara banyak sekaligus pada satu masa.

Apabila kita makan semua vitamin secara sekaligus, ini meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu. Ramai yang suka amalkan ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air.
.
Sebaiknya agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan anda agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu satu masa dan tidak membebani buah pinggang anda
 .

(iv) Elakkan pengambilan vitamin bersama ubat.

Sekiranya  dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat secara serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini hanya akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik.
 .
Semoga bermanfaat untuk anda !
————————————

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱¬†Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩¬†Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.

]

Pantang Larang dan Tips Pengambilan Supplement yang Berkesan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

READ :  Tips Semulajadi Membetulkan Kedudukan Songsang Bayi Dalam Kandungan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.