Panas Badan Semasa Menopause. Bagaimana Atasinya?

Hot flushes atau panas badan adalah gejala yang umum yang dirasakan oleh wanita di masa pre-menopause atau setelah memasuki fasa menopause.
.
Gejalanya  rasa panas badan, diikuti dengan berpeluh, serta jantung yang berdebar-debar. Sensasi panas itu biasanya bermula di dalam dada, kadang juga pada wajah dan leher, kemudian menjalar ke seluruh tubuh.
Inilah yang dirasakan oleh ibu saya yang sudah menopause. Rasa panas badan yang saya maksudkan bukan disebabkan cuaca sahaja.Tapi, cuba bayangkan bila orang lain rasa sejuk dalam tempat berhawa dingin,si ibu rasa biasa biasa je.
.
Mandi pon , rasa sejuk kejap je. Duduk di bawah kipas pon masih berpeluh peluh,tak macam biasa. Masalah susah nak tidur malam ,memang perkara biasa. Ibu saya perlu tidur dekat dengan kipas bagi mengurangkan rasa panas badan
.
.
Jom kita baca info mengenai masalah panas badan yang sering menyerang wanita pre-menopause dan setelah menopause
    

Punca Berlakunya Panas Badan 

Rasa  panas badan berlaku disebabkan perubahan hormon. Kadar estrogen berkurangan, pengaruh langsung pada hypothalamus (bahagian otak yang berfungsi untuk mengawal nafsu makan, kitaran tidur, hormon seksual, serta suhu tubuh) . Hypothalamus juga mengesan pengurangan estrogen sebagai arahan untuk menaikkan suhu badan.
    .
Hasilnya, jantung pun berdegup lebih cepat dan pembuluh darah di bawah kulit membesar untuk menyalurkan darah lebih banyak untuk mengurangkan rasa panas badan.Sebenarnya itu merupakan mekanisme tubuh yang biasa untuk mempertahankan diri terhadap panas yang berlebihan dari luar tubuh, seperti cuaca yang panas atau udara lembap. Namun jika proses tersebut dicetuskan dari dalam.
 .
Tetapi untuk kes masalah menopause keadaan ini dicetuskan dari dalam iaitu disebabkan penurunan kadar estrogen, maka arahan dari otak yang mengelirukan tersebut dapat membuat tubuh menjadi tidak selesa. Sebagai contoh, di tengah ruangan yang sejuk, atau saat sedang tidur lelap, tetiba anda diserang rasa panas dan berpeluh banyak.
.
Pada sejumlah wanita, peningkatan haba badan meningkat  6º Celsius.

Bilakah Rasa Panas Badan ini dirasakan?

Gejala ini umumnya berlangsung dua hingga tiga tahun sebelum  memasuki fasa menopause, dan beberapa tahun selepas menopause kerana perubahan hormon masih berlaku. Selepas itu, frekuensinya berkurangan dan hilang, seiring dengan habisnya estrogen di dalam tubuh.
 

Jenis Hot flushes atau Panas Badan Semasa Menopause

Anda tak sendirian. Hot flushes atau panas badan  dialami sebahagian besar wanita yang akan memasuki fasa menopause. Ada dua jenis hot flushes atau panas badan yang gejalanya paling sering dijumpai.
  • Pertama, hot flushes standard, yang berlangsung singkat dan mencapai intensiti haba maksimum hanya dalam beberapa saat atau berlangsung selama 2-3 minit dan perlahan-lahan menghilang.
  • Kedua, hot flushes lambat, dengan tahap intensiti haba yang lebih rendah namun bertahan lama, kira-kira 30 minit hingga satu jam.

Kesan Daripada Hot flushes atau Panas Badan

Serangan hot flushes atau panas badan yang umum terjadi daam tempoh  30 saat hingga 5 minit.
.
Semakin banyak hormon estrogen dalam badan yang berkurangan, kian parah pula gangguan yang dirasakan. Hot flushes yang teruk boleh menjejaskan pelbagai aktiviti. 
 .
Sebagai contoh, tidur terganggu, sehingga mempengaruhi mood, kepekatan, serta mencetuskan pelbagai masalah fizikal lain. Kerana hormon estrogen umumnya lemah di malam hari, maka sebahagian wanita sering mengalami hot flushes di malam hari.
 .
Uniknya, ada sebahagian wanita yang tak pernah mengalami gangguan ini -Anda harus bersyukur. Kebelakangan ini, hot flushes  banyak dialami berpunca daripada pola hidup tak sihat, seperti obesiti, merokok, dan tekanan
    

Vitamin Shaklee Yang Membantu masalah Menopause

GLA Complex Shaklee adalah vitamin terbaik yang boleh diambil oleh wanita yang menghampiri menopause ataupun yang telah menopause.
.
Bagaimana GLA Complex Shaklee membantu wanita-wanita ini?
.

  • Antara fungsi utama GLA Complex ialah mengawal selia hormon estrogen dan testosteron. Semasa menopause, hormon estrogen turun secara mendadak. Pengambilan GLA complex membantu dalam penghasilan semula hormon estrogen. Selain itu hormon estrogen yang meningkat akan membantu pemulihan mood swing yang biasa berlaku dikalangan wanita menopos.
READ :  10 Tips Penjagaan Rahim Dari Dr Hamid Arshat Yang Wanita Perlu Tahu

 

  • Bagi wanita yang mengalami menopause awal (pre-menopause) adalah sangat digalakkan mengambil GLA. Ini kerana GLA membantu melambatkan menopos dengan cara memperbaiki keadaan semasa seperti rasa panas (hot flushes), insomnia, ketidakhadaman dan depresi.
  • Pengambilan jangka panjang juga mampu melambatkan penuaan, mengetatkan kembali uterus, memberi tone kepada uterus dan kulit menjadi lebih lembap dan muda.
  • Wanita menopause yang kerap mengalami kepanasan dan timbul bintik ruam, ia boleh dikurangkan dengan GLA. GLA membantu memperbaiki inflamasi kulit seperti kulit kering, eczema, kegatalan, dan mengurangkan rasa sakit seperti bengkak sendi.
  • Pertambahan berat wanita selepas menopause juga agak membimbangkan. Ini juga boleh ditangani dengan mengambil GLA complex. GLA membantu menurunkan kadar kolesterol jahat LDL, meransang peredaran darah, memperbaiki tekanan darah tinggi, dan mampu membantu menurunkan berat badan.

#TESTIMONI 1

#TESTIMONI 2

#TESTIMONI 3

Jadi, GLA Complex adalah sangat disarankan untuk wanita berusia terutamanya yang bakal, dan sedang menghadapi menopause.
————————————
Saya Nornadia Mansor , 
ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Panas Badan Semasa Menopause. Bagaimana Atasinya? was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.