OMEGA 3 DIPERLUKAN SEJAK DARI JANIN LAGI !

“Pertama, bayi memerlukan banyak omega-3 asid lemak yang ditemui dalam ikan untuk otak, saraf dan pembangunan mata,” kata Susan Brewer, seorang pakar diet yang berdaftar. “Dan apabila mereka bertukar dari susu badan atau susu formula kepada makanan pejal, kebanyakan mereka tidak mendapat cukup sumber omega-3.”

“Kedua, makanan pilihan kesukaan kanak-kanak selalunya akan berkembang pada umur mereka 5 tahun, jadi saya menggesa ibu bapa untuk membantu anak-anak mereka mendapat khasiat daripada makanan laut lebih awal,” katanya.

Ikan yang tinggi dalam kandungan asid lemak Omega-3 seperti salmon, mempunyai banyak faedah kesihatan dan membantu untuk mencegah penyakit arteri koronari, tetapi kebanyakan orang dewasa tidak makan ikan dua kali seminggu sebagaimana yg disyorkan oleh pakar. Oleh sebab tu, ibu bapa dinasihatkan untuk memberikan hidangan ikan kepada anak-anak mereka sejak bayi lagi.

Otak bayi yang baru lahir mengandungi 50% DHA 50 peratus. Bagaimanapun, bayi dan kanak-kanak mempunyai hati yang tidak matang dan tidak boleh mensintesiskan DHA yang cukup untuk memastikan bekalan yang mencukupi kepada tisu saraf untuk tumbesaran tubuh badan mereka. Jika kanak-kanak kecil akan mendapat DHA, mereka mesti mendapatkannya dengan cara menelan.


Omega-3 adalah penting untuk kesihatan kanak-kanak dari awal lagi – sebenarnya, sebelum mereka dilahirkan! 

READ :  TESTIMONI VIVIX : HOT FLASHES HILANG, LEBIH BERTENAGA & SAKIT KAKI KURANG

Berikut adalah beberapa bukti.

1. Perkembangan kognitif. Beberapa kajian menunjukkan bahawa bayi makan formula diperkaya dengan penambahbaikan menunjukkan asid lemak omega-3 DHA dalam koordinasi tangan-mata, span perhatian, kemahiran sosial, dan skor ujian kecerdasan. Kajian telah menunjukkan bahawa kanak-kanak yang dilahirkan oleh ibu-ibu yang mengambil suplemen omega-3 (DHA dan EPA) semasa mengandung dan semasa bulan pertama penyusuan menjaringkan lebih tinggi pada ujian kognitif di usia 4 tahun berbanding kanak-kanak yang ibu tidak mengambil makanan tambahan DHA dan EPA.

2. Risiko asma. Satu kajian 2008 mendapati bahawa anak-anak remaja wanita yang mengambil minyak ikan semasa hamil adalah kurang berkemungkinan telah dibangunkan asma.

3. Pertumbuhan. 
Terdapat beberapa bukti bahawa apabila omega-3 ditambah ke dalam formula, ia menggalakkan pertumbuhan dan perkembangan otak pada bayi pramatang.

4. Preterm labor.
 Satu kajian 2003 mendapati bahawa wanita yang memakan telur yang diperkaya dengan omega-3 adalah kurang berkemungkinan untuk pergi ke Preterm labor daripada wanita yang memakan telur standard.

Hubungi :
SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
Inbox Facebook Page : https://www.facebook.com/messages/213935701956029

Setiap pembelian di laman BUTIK IMPIANNA, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan dan layak dijemput ke ekslusif group di FB.
OMEGA 3 DIPERLUKAN SEJAK DARI JANIN LAGI ! was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.