Obesiti atau Berat Badan Berlebihan Punca Sukar Hamil?

obesiti dan berta badan berlebihan menjejaskan kesuburan

Tanpa mengira jantina kegemukan memberi impak yang bukan sedikit kepada masalah kesuburan. Ada kajian menyatakan 12% masalah ketidaksuburan disebabkan oleh masalah berat badan.

Berat badan unggul dapat diketahui dengan mengira Indeks Jisim Badan (BMI) dengan berat badan dalam kg dibahagikan dengan ketinggian kuasa dua dalam meter. Dari situ kita dapat ketahui berat badan kita ideal atau pun tidak.

kajian berat badan dan kesuburan seseorang
Kajian artikel 2017 mengenai menurunkan berat badan dapat meningkatkan  kesuburan seseorang
Jika anda mempunyai berat badan berlebihan dan  dan bercadang untuk mendapatkan zuriat. Ambillah langkah untuk menurunkan berat badan anda sekurangnya 5% dari berat badan anda  sekarang untuk bantu meningkatkan kesuburan , mengurangkan risiko keguguran dan peluang hamil
.
Cara pengiraan BMI untuk mengetahui samada berat badan anda ideal atau tidak;
cara kira BMI
cara kira BMI, tentukan samada berat badan anda ideal atau tidak
 .
Walau bagaimanapun, ada berita baik. Sekiranya anda berjaya mengurangkan berat badan anda, peluang anda untuk mendapat zuriat yang sihat adalah cerah.

Bagaimana Berat Badan Berlebihan atau Kegemukan Jejaskan Kesuburan?

i) Kesuburan LELAKI

 

Masalah kegemukan kepada lelaki boleh menjejaskan kesuburan ,antaranya menyebabkan :

 1. masalah varikosel iaitu pengembangan salur darah dalam skrotum (kantung buah zakar) yang boleh menjejaskan penghasilan sperma.
 2. Sistem reproduksi tersumbat
 3. jumlah dan kualiti sperma yang rendah, bilangan sperma normal sangat sedikit jika dibandingkan dengan bilangan sperma yang rosak.

Ada penyelidik mengatakan, lemak-lemak yang terkumpul di sekitar testis boleh meningkatkan suhu di kawasan sekitar . Oleh kerana sperma sangat sensitif pada suhu yang tinggi, maka kehadiran lemak ini boleh menyebabkan sperma mati dan tidak lagi aktif.

Namun, kajian menyeluruh tentang hal ini masih belum dijalankan.. Ini sebabnya zakar dicipta di luar badan supaya suhu badan yang tinggi tidak membunuh sperma.

.

ii) Kesuburan WANITA

Kajian oleh penyelidik dari jabatan Obstetrik, Ginekologi dan Biologi Reproduktif Universiti Michigan Amerika Syarikat, mendapati kebanyakan wanita yang menghadapi masalah berat badan berlebihan akan mengalami masalah-masalah kesuburan seperti di bawah:

Wanita obesiti berisiko sebanyak 28 peratus berdepan dengan kesukaran mendapatkan zuriat. Dan sekiranya hamil, kandungan mereka tidak akan bertahan sehingga ke peringkat kelahiran. Manakala untuk kes berjaya pula, jumlah kelahiran pra matang turut sama meningkat.

 • Wanita gemuk sukar untuk hamil kerana tubuh mereka tidak bersedia untuk pembesaran janin melainkan mereka berjaya menurunkan berat badan seperti yang disarankan oleh doktor serta menjaga kesihatan sebaiknya
 • Mengganggu keseimbangan hormon yang mungkin akan mengakibatkan kitaran haid tidak teratur yang secara tidak langsung memberi kesan kepada kesuburan.
 • Menurut kajian yang dilakukan oleh Gesink Law et al. 2007, peluang untuk hamil bagi kehamilan yang pertama akan merosot sebanyak 8% jika seseorang itu terlebih berat badan
 • Berat badan belebihan pada wanita dikaitkan dengan ‘Polycystic Ovarian Syndrome’ (PCOS), iaitu suatu keadaan dimana seseorang itu tidak mempunyai kadar hormon FSH dan LH yang cukup untuk mematangkan folikel telur dalam ovari. – menyebabkan proses ovulasi tidak berlaku.
 • Obesiti akan menyebabkan penghasilan hormon estrogen yang berlebihan. Hormon estrogen yang berlebihan juga akan mengganggu proses pematangan folikel telur dalam ovari dan seterusnya menghalang proses ovulasi.
 • Berat badan berlebihan antara punca tempoh rawatan untuk hamil mengambil masa yang lama disebabkan badan kurang bertindak balas ubat kesuburan atau suntikan hormon; memerlukan dos ubat atau suntikan yang tinggi.
 • Jika wanita yang mempunyai berat badan berlebihan disahkan hamil,ia berisiko tinggi mengalami komplikasi ketika hamil seperti mendapat kencing manis dan tekanan darah tinggi, risiko keguguran, kecacatan bayi atau bayi dalam kandungan menjadi besar

Tips Tingkatkan Kesuburan Untuk Pasangan Yang Obesiti

Wanita hamil dengan berat badan lebih juga meningkatkan resiko obesitas pada bayi yang akan dilahirkan.Kajian perubatan berkualiti tinggi telah membuktikan yang jika anda menurunkan berat badan berlebihan melalui ;

 1. Kurangkan berat badan sekurangnya 5%-10% dari berat badan sekarang sebelum anda merancang untuk mengandung. Sekiranya anda merancang untuk hamil dalam masa terdekat, sebaiknya ketahui berat badan ideal yang boleh dicapai melalui diet seimbang dan senaman.
 2. Pantau pengambilan kalori dan berat badan anda. Sekiranya sudah disahkan hamil, jangan pula anda berdiet untuk menguruskan badan pula dan tidak bermakna juga anda boleh menjamah menu kegemaran tidak sihat anda sebelum ini.
 3. Konsisten dalam senaman adalah perlu meskipun dalam keadaan hamil. Rujuk pakar senaman dan doktor untuk mengetahui senaman yang sesuai untuk anda.
 4. Amalkan gaya hidup sihat dan berhentilah merokok dan meminum minuman keras (alkohol). Sentiasa beringat bahawa berat badan adalah satu perkara mustahak yang wajar diberi perhatian.

Vitamin Shaklee untuk Turunkan Berat Badan dan Tingkatkan Kesuburan

Detoks Bersama Set Detoks Shaklee Untuk Meningkatkan Kesuburan

Shaklee Total Detox  Solution boleh diambil setiap hari sebagai diet tambahan untuk makanan dan juga untuk membantu menangani beban toksik harian tubuh badan dan kesan-kesan yang mungkin berbahaya tekanan oksidatif.
 .
Apabila diambil sebagai petunjuk, anda boleh mendapat manfaat yang maksimum bahawa program detox ini akan menawarkan :
✔ sistem penghadaman yang sihat
✔ kulit yang berseri,
✔ badan yang sihat
✔ lebih bertenaga
 .
set detox shaklee,shaklee turunkan berat badan
Turunkan berat badan dan detoks dengan Set Detoks Shaklee
 

 Testimoni yang berjaya hamil selepas penggunaan set slimming shaklee! :

# Testimoni 1:  Berjaya turunkan berat badan dan berjaya hamil dengan mengamalkan Set Kurus Shaklee 

.

# Testimoni 2 : Berjaya Turun 10kg dan alhamdulillah disahkan hamil selepas mengamalkan Vitamin Shaklee . Terbukti menurunkan berat badan dapat meningkatkan kesuburan

.

Testimoni 3 : 2 tahun mencuba untuk hamil, setelah mencuba detoks bersama Set Detoks Shaklee ,kini puan Azrin berjaya hamil anak keduanya (jarak dengan anak pertama 5 tahun)

.

Testimoni 4 : Puan Nana berkahwin hampir 3 tahun ,dah macam macam usaha dilakukan. Akhirnya selepas mencuba set Detoks Shaklee. Kini berjaya Hamil

 

READ :  Tingkatkan Kesuburan, Peluang Kehamilan dan Elakkan Keguguran Dengan Suplemen Shaklee

# Testimoni 7 : . Hasilnya berat badan turun 10kg ,senggugut hilang , kitaran haid semakin normal dan akhirnya berjaya hamil setelah menjalani 3 bulan detoks dengan SET DETOKS SHAKLEE secara konsisten

Moga bermanfaat.

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Obesiti atau Berat Badan Berlebihan Punca Sukar Hamil? was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.