Benarkah Morning Sickness Petanda Baik untuk Ibu Hamil?

Morning sickness adalah rasa mual dan muntah yang biasanya terjadi pada trimester pertama kehamilan. Rasa mual dan muntah ini terjadi kerana makanan tertentu, adakalanya karena mencium bau makanan tertentu saja .
.
Setiap wanita hamil memiliki tahap mual yang berbeza, ada yang tidak merasakan apa-apa, tapi ada juga yang merasa mual dan bahkan ada yang merasa sangat mual dan muntah setiap saat sehingga memerlukan bantuan ubat (hiperemesis gravidarum). Mual-mual ini adalah disebabkan oleh peningkatan hormonal.
.
Berdasarkan pengalaman saya sendiri, saya mempunyai alahan yang teruk semasa hamil anak sulung ..bayangkan 3 bulan saya tak mampu makan nasi,kalau makan je mesti keluar balik & hanya makan pelam muda je (nasibla masa tu musim pelam), selepas masuk trimester kedua Alhamdulillah dah boleh terima semua makanan.
 

Benarkah Morning Sickness Petanda Baik untuk Ibu Hamil?

 Morning sickness adalah satu petanda POSITIF yang kandungan anda sedang membesar dengan sihat & bagaikan juara. Disamping itu, mengurangkan risiko keguguran kerana bayi anda sedang bertindakbalas dengan hormon

Mungkin ada benar juga ujian ini, saya pernah hamil tapi tiada sebarang alahan dan akhirnya gugur semasa 5 minggu kehamilan (mungkin kandungan masih terlalu awal kerana kebiasaannya alahan bermula semasa 4 minggu kehamilan dan keatas).Tapi ini semua ujian dari Allah, ibu mertua saya sendiri tak pernah mengalami sebarang alahan semasa mengandung keenam anaknya 🙂 Jadi ibu yang tak mengalami sebarang alahan tak perlu risau.

READ :  PARUT JERAWAT HILANG DENGAN SHAKLEE VITAMIN E

Stay positive!

Soalan ini telah dikaji secara meluas . Senarai di bawah menunjukkan beberapa pemerhatian yang menarik daripada kajian ini.
 • Satu  kajian menunjukkan bahawa  loya dan muntah-muntah mempunyai  risiko yang lebih rendah daripada keguguran, terutamanya di  kalangan wanita lebih tua. Dalam kajian 2,500 wanita hamil , mereka yang tidak mengalaminya  adalah 3.2 kali lebih berkemungkinan untuk keguguran berbanding mereka yang tidak.
 • Sesetengah penyelidik mendapatiia dapat  mengurangkan risiko kelahiran pra-matang dan
  berat kelahiran yang rendah di kalangan wanita yang mengalaminya
 • Satu kajian menunjukkan bahawa 78.5 % daripada wanita di Amerika Syarikat dilaporkan loya pada trimester pertama , manakala dalam kajian global  hanya 41.1 % melaporkan morning sickness dalam jangka pertama
  kehamilan.
Walaubagaimanapun, ingin menekankan bahawa wanita yang tidak mengalami demam pagi tidak perlu bimbang. Majoriti wanita yang mengandung dan tidak mengalami demam pagi menyampaikan sihat , bayi gembira. 🙂

Bagaimana Vitamin Shaklee membantu mengurangkan MORNING SICKNESS atau Alahan semasa Mengandung ?

Morning sickness yang teruk boleh menyebabkan wanita kehilangan bendalir tubuh yang banyak, dan kehilangan zat galian akan memberikan kesan kepada bayi sekiranya ia berlaku dalam jangka masa yang lama .
 .
Bayi mungkin akan mengalami kekurangan berat badan , tidak membesar secara normal kerana
kekurangan zat-zat penting yang diperlukan untuk tumbesaran bayi.
Di dalam set ini terdiri daripada:1. Multivitamin / Vitalea
2. B Complex
3. Vitamin C
4.Ostematrix / Kalsium
– See more at:
http://dazzlingmoms.com/2011/12/morning-sickness-jum-atasinya-dengan-b-complex-dan-ostematrix.html#sthash.2VO1XptY.dpuf
Yang mana satukah di antara supplement-suplement di atas boleh mengurangkan  morning sickness?
Performance Drink
 • Meningkatkan Tenaga dan Daya Ketahanan Badan – Memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat. Menggantikan air yang hilang akibat muntah. Meningkatkan daya tahan otot.
 • mengurang Dehidrasi @ sebagai ‘kekurangan air yang banyak dalam badan’. Seseorang ibu yang hamil, perlu memastikan dirinya tidak dehidrasi. Ini adalah kerana, air sangat penting dalam membantu hati dan ginjal membuang kumuhan daripada badan si ibu dan bayi dalam kandungannya.
READ :  Blighted Ovum atau Kehamilan Kosong Punca Keguguran.

 

Peppermint Ginger Plus
 • Ia tidak mengganggu bayi kerana ia diperbuat dari bahan semulajadi dan mempunyai sijil KKM. Direka khas oleh pakar herba utk mengurangkan morning sickness ibu hamil.
 • Halia merupakan herba terbaik dalam memelihara saluran penghadaman dan mempunyai ciri-ciri semulajadi yang nyaman dan dapat melegakan senak perut.
 • Pudina pula merupakan herba yang membantu dalam menggalakkan sistem penghadaman secara sihat dengan melegakan dan menyamankan perut.

 Testimoni Pengguna

# Testimoni 1
# Testimoni 2
# Testimoni 3

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Buat Belian Secara Online

(ii) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(iii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Di dalam set ini terdiri daripada:1. Multivitamin / Vitalea
2. B Complex
3. Vitamin C
4.Ostematrix / Kalsium
– See more at:
http://dazzlingmoms.com/2011/12/morning-sickness-jum-atasinya-dengan-b-complex-dan-ostematrix.html#sthash.2VO1XptY.dpuf
Benarkah Morning Sickness Petanda Baik untuk Ibu Hamil? was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.