Merokok Menjejaskan Kualiti Sperma dan Tahap Kesuburan

Kesukaran untuk hamil tidak semestinya disebabkan oleh wanita sahaja tetapi juga lelaki. Hampir 30 hingga 40 peratus infertiliti atau kemandulan disebabkan oleh faktor lelaki. Walaupun lelaki dapat terus menjadi ‘produktif’ pada usia yang lebih lanjut tetapi ianya tidak bermakna mereka lebih subur.
.
Ramai lelaki mengalami masalah alat seksual tak berfungsi dengan baik seperti ejakulasi pramatang, kegagalan ereksi dan sebagainya.
.
Terdapat juga lelaki yang mempunyai kualiti dan kuantiti sperma yang rendah akibat faktor genetik, merokok, meminum minuman keras dan mengamalkan gaya hidup yang tidak sihat.
Keratan Mingguan Malaysia,2013
Merokok sememangnya adalah tabiat yg mengundang pelbagai keburukan dari segi kesihatan. Begitu juga dengan kesuburan. Sudah pastinya merokok adalah salah satu punca ketidaksuburan dan menyebabkan sperma si suami abnormal
 

Adakah Merokok Menganggu Kesuburan?

Ini terjadi pada salah seorang pelanggan sebelum ini yang mempunyai masalah kekurangan sperma yang disahkan oleh pakar disebabkan tabiat merokok. 5 tahun menanti kehadiran cahaya mata, akhirnya berjaya hamil .

Merokok juga mengganggu pergerakan sperma. Pergerakan sperma ialah keupayaan bergerak secara ke depan memasuki pangkal rahim (serviks) dan salur Fallopio untuk berjumpa dengan ovum (telur) bagi proses persenyawaan.

Sperma perlu bergerak laju dan sehala supaya dapat bergerak dalam kelajuan baik supaya mudah sampai ke destinasi. Ini terhalang akibat merokok.

READ :  Badan Kurus Bukan Petanda Anda Sihat dan Bebas Kolesterol

Toksin daripada asap rokok disedut akan melalui paru-paru dan seterusnya memasuki sistem peredaran darah.Dari sistem peredaran darah,sudah pasti ia akan dapat diserap melalui testis dan mempengaruhi penghasilan sperma dari segi kuantiti. Ada kemungkinan juga sperma yang abnormal juga dihasilkan kesan  dari toksin asap rokok.

Bilangan sperma yang tidak mencukupi untuk berinteraksi dengan ovum (telur) bagi memudahkan penetrasi satu sperma ke dalam telur semasa proses persenyawaan.

Merokok juga menyebabkan penghasilan sperma berbentuk tidak normal akibat tindak balas bahan radikal bebas daripada bahan kimia rokok. Sperma yang tidak berbentuk normal tidak dapat bergerak dan mensenyawakan ovum.

Bagi wanita pula, adalah dipercayai bahawa merokok boleh menyebabkan seseorang wanita itu mengalami menopaus lebih awal.

Kajian Saintifik Merokok terhadap Sperma

Asap rokok mengandungi ’Polycyclic Aromatic Hydrocarbons’ (PAH) yang mematikan sel telur di dalam ovari
.
Dr. Jonathan Tilly  dari Massachusetts General  Hospital telah membuat satu ujikaji terhadap tikus makmal dengan memberi pendedahan kepada unsur unsur  PAH. Mereka mendapati  bahawa  sel sel telur tikus tersebut mati.
.
Kemudian mereka telah membuat ujian yang sama  terhadap sel telur dari tisu manusia. Setelah beberapa hari,kesan yang sama juga didapati iaitu sel telur tersebut mati.
 

Apakah Vitamin yang dapat Meningkatkan Kualiti dan Kuantiti Sperma ?

READ :  Sukar Turunkan Berat Badan Berpunca Dari Masalah Hormon

☢ VITAMIN E SHAKLEE + SELENIUM 

Bagi suami yang merokok , pengambilan vitamin E sangat penting kerana banyak nutrisi vitamin e  yang terjejas akibat tabiat merokok dan Vitamin E dapat mengurangkan ketagihan merokok
.
Kajian telah mendapati vitamin e mampu memulihkan kemampuan reproduktif. Orang lelaki yang mengambul 600IU – 800IU vitamin e sehari mampu meningkatkan jumlah sperma mereka
.
Terdapat kajian yang melibatkan 690 lelaki tidak subur yang menerima tambahan selenium dan vitamin e untuk sekurang-kurangnya 100 hari.
 .
Hasil kajian mendapati  :
  • 52% – Meningkat pergerakan sperma dan morfologi
  • 37% – Kehamilan secara spontan -ini berlaku kepada isteri mereka
  • 11% – tiada keputusan – kemungkinan mereka mempunyai masalah lain.
READ :  Amalan Untuk Memusnahkan Sel Barah atau Kanser dan Rawatan Alternatif
Kesimpulan – tambahan selenium dan vitamin e boleh meningkatkan kualiti air mani dan mempunyai kesan bermanfaat pada kesihatan khasnya pada keatifan sperma
 

Testimoni Pengguna

# Testimoni 1 

# Testimoni 2

 
———————————–
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
 .
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Merokok Menjejaskan Kualiti Sperma dan Tahap Kesuburan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.