Teknik Menyusukan Bayi Selepas Pembedahan

Setiap ibu pasti mempunyai keinginan untuk menyusukan anak selepas melahirkannya. Walaupun kadang kala ibu sudah set dalam minda untuk menyusukan bayi namun adakalanya terdapat halangan yang membantutkan rancangan tersebut.
 .
Bagi ibu yang melahirkan bayi secara normal, peluang untuk terus menyusukan bayi sejurus melahirkannya sangat tinggi.
.
Bagaimanapun bagi ibu yang melahirkan anak secara pembedahan Caesarean, peluang menyusukan bayi sebaik dilahirkan bergantung kepada keadaan ibu ketika itu. Ada ibu yang diberikan suntikan bius penuh atau separuh sedar ketika proses pembedahan dijalankan.
 .
Berdasarkan pengalaman, jika diberi suntikan penuh, ibu hanya akan sedar semula selepas enam jam selesai pembedahan. Ini bermakna jika ibu tidak sedar selepas melahirkan anak, dia tidak mampu memberikan susu awal terbaik kepada bayinya.
.
Bahkan ramai beranggapan proses bersalin secara pembedahan menghalang pergerakan ibu. Ini disebabkan oleh luka jahitan yang menghalang ibu untuk bebas bergerak menyusukan bayinya.
 .

Biasanya dengan penggunaan ubat bius epidural, ibu boleh memangku anak dan menyusukan lebih cepat berbanding dengan ibu yang disuntik ubat bius seluruh badan (general anesthesia).Jika ibu sudah faham ,maka masalah tersebut akan menjadi kecil. Tidak dinafikan ada ibu-ibu yang berjaya menyusukan anak sepenuhnya selepas kelahiran secara pembedahan ceasarean.

READ :  Stress atau Tekanan Menjejaskan Kesuburan?

Teknik Menyusukan Bayi Selepas Pembedahan

Sepanjang tempoh berpantang bersalin Caeserean. Taklah semudah ibu yang bersalin normal.Kita nak kena tahan sakit luka pembedahan  lg,nak susukan anak yg 1-2 jam sekali n, nak buat power pumping .

Jadi ,sokongan keluarga terutamanya suami sangatlah penting . Kena 100% kalau isteri tu dah niat nak susukan anak…Jangan putuskan semangat isteri . Jangan sebut langsung pasal nak susu formula , selagi belum cuba susukan anak sendiri..

Dah jadi emak, kena kuat mental fizikal..tau mana baik utk diri sendiri dan bayi..

.

Bagaimana menyusukan anak selepas kelahiran caesar atau bersalin secara pembedahan?

Ibu yang menjalankan pembedahan Caesarean tetap boleh memberikan kolostrum awal kepada bayi sebaik dilahirkan. Berbincang dengan doktor untuk hal tersebut. Jururawat hospital biasanya sedia membantu ibu menjayakan rancangan tersebut dengan cara menunjukkan cara memegang bayi agar tidak membahayakan perut ibu yang baharu dijahit.

 .
Anda boleh minta dari doktor anda untuk menyusukan bayi seawal mungkin (mungkin sebaik sahaja bayi keluar dari perut atau selepas bayi ditimbang)
.
Anda akan ke recovery room selama lebih kurang 30 minit sebelum pindahkan ke wad.
  • Minta bayi anda dihantar ke wad dalam masa terdekat (selepas kelahiran) untuk disusukan.
  • Rooming in dengan baby supaya anda boleh lebih ‘kenal’ dan faham bila si kecil memerlukan susu (bukan ketika dia sudah menangis dengan sepenuh hati)
posisi Menyusukan Bayi Selepas Pembedahan
  • Minta bantuan orang lain untuk mengiringkan anda atau mendudukkan pada setiap kali mahu menyusukan bayi.Ia sangat penting diketahui oleh ibu kerana tekanan pada luka jahitan pembedahan yang boleh menyebabkan luka atau berdarah.Memang hakikatnya menyusukan bayi selepas menjalankan pembedahan Caesarean mempunyai risiko tersendiri.
  • Susukan sekerap mungkin (1.30 jam ke 2 jam sekali) supaya bayi dapat poo dan pee dengan baik. Ianya juga dapat mengurangkan  masalah  jaundis
  • Makan & minum dengan sihat dan banyakkan rehat.
  • Penggunaan bantal penyusuan, badan bayi dapat disokong dengan baik dan rasa sakit di sekitar luka bersalin dapat diminimakan. Walaubagaimanapun, terpulang kepada anda dalam memilih posisi penyusuan yang paling digemari. Jika kesan luka pembedahan terasa sakit, minta pihak hospital memberikan anda ubat tahan sakit agar anda boleh meneruskan penyusuan tanpa sebarang ketidakselesaan.
Sebaiknya dapatkan konsultasi daripada konsultan laktasi secepat mungkin bagi membantu anda menjayakan proses penyusuan dengan selesa. Hal ini penting supaya anda tidak merasakan pedih pada puting payu dara.
————————————
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
 .
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
Teknik Menyusukan Bayi Selepas Pembedahan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.