Memahami Apa itu Indeks Glisemik

Jika anda perasan, seringkali anda melihat Indeks Glisemik (IG) apabila mencari info berkaitan ESP (Energizing Soy Protein). Hari ini saya akan bincangkan tentang Indeks Glisemik ini.
 .
Harap dapat memberi info berguna untuk kesihatan anda.
 ,
Sebelum saya terangkan bagaimana untuk menggunakan indeks glisemik, saya ingin tekankan bahawa IG adalah semata-mata satu elemen dalam membuat pilihan yang sihat tentang apa yang anda makan.
 .
Terdapat banyak perkara-perkara lain yang perlu mengambil kira seperti kepadatan nutrien, saiz bahagian, kandungan lemak, masa makanan dan makanan ringan, dan banyak lagi.
 .
Bagaimanapun, IG adalah sesuatu yang mudah dilakukan dan boleh membuat impak yang besar kepada lemak badan, jisim tanpa lemak, kesihatan dan tenaga.
 

Apakah Kepentingan Glisemik Indeks?

Indeks glisemik adalah satu alat yang tidak ternilai dalam membuat makanan ringan dan makanan pilihan.
.
Memilih makanan yang glisemik rendah boleh membantu untuk:
  • mengurangkan lemak badan
  • tenaga keseimbangan
  • menstabilkan paras glukosa darah
  • meningkatkan profil darah anda yang berkaitan dengan kolesterol, trigliserida, dan paras glukosa

Apa itu Glisemik Indeks ?

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mempunyai karbohidrat ke atas paras glukosa darah. Pendek kata, ia menempatkan kedudukan karbohidrat berdasarkan impaknya terhadap paras gula atau glukosa dalam darah.
.
Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik (GI) yang tertinggi yang akan menyebabkan paras glukosa dalam darah meningkat dengan cepat manakala yang mempunyai GI rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan dan teratur sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan kita pada kadar yang terkawal.

Glukosa adalah satu bentuk tenaga yang anda metabolismekan daripada makanan dan bahan api untuk otak dan otot anda. Paras glukosa perlu berada dalam julat ideal agar tubuh anda untuk berfungsi secara optimum. Mana-mana paras glukosa masa menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah ia memberi kesan jisim badan tanpa lemak anda, jisim lemak, tenaga, prestasi, dan kesihatan.

READ :  PARUT JERAWAT HILANG DENGAN SHAKLEE VITAMIN E

.

Insulin memainkan peranan penting dalam menstabilkan tahap glukosa darah. Apabila glukosa memasuki aliran darah, insulin dilepaskan untuk memudahkan kemasukannya ke dalam otak, otot dan sel-sel lemak, dengan itu mengurangkan jumlah glukosa dalam aliran darah. Insulin juga memberi kesan sama ada atau tidak tenaga diangkut ke sel-sel lemak atau sel-sel otak dan otot.

.

Indeks glisemik adalah ukuran berapa cepat makanan yang kita makan dapat dipecahkan kepada glukosa (tenaga)dan dilepaskan ke dalam aliran darah. Makanan glisemik tinggi dapat dilepaskan ke dalam aliran darah dengan cepat menyebabkan kenaikan glukosa, manakala makanan glisemik rendah dilepaskan lebih lambat dari masa ke masa.

.

Umumnya, Indeks Glisemik ini ialah kadar penyerapan karbohidrat pada skala 0-100 dan kepantasannya menjadi glukosa dalam darah. Semakin cepat kadar penyerapannya/ penguraian, semakin tinggi indeks glisemiknya

Pentingkah GI yang rendah?

Terdapat bukti saintifik yang kuat untuk menyokong bahawa makanan rendah GI boleh memberi manfaat untuk pencegahan dan rawatan beberapa penyakit kronik. Diet rendah GI secara langsung atau tidak langsung mempengaruhi banyak proses termasuk aktiviti fizikal, fungsi kognitif, peraturan selera makan dan keseimbangan tenaga.
.
Makanan glisemik rendah dapat dikeluarkan pada badan dengan lebih perlahan, adalah bekalan tenaga jangka panjang, dan kurang cenderung untukk disimpan sebagai lemak kerana anda mempunyai lebih banyak masa untuk menggunakannya.
.
Secara umum, cuba untuk makan makanan glisemik yang lebih rendah.

Bagaimana Mengenalpasti Makanan Berglisemik Rendah

Terdapat 3 perkara yang akan membuat makanan glisemik yang lebih rendah:
  1. FAT
  2. FIBER
  3. PROTEIN
Lemak , serat dan protein makanan yang mengandungi lebih rendah nilai indeks glisemik. Lemak, serat dan protein dipecahkan kepada tenaga dan dilepaskan ke dalam badan dengan lebih perlahan, jadi anda tidak akan ada permintaan yang mendadak glukosa dan anda akan berasa penuh lagi.
.
Biji-bijian, buah-buahan yang paling segar dan sayur-sayuran, banyak produk tenusu, kekacang, dan daging adalah lebih rendah glisemik.
.

Tahukah anda ? ESP Soy Protein Isolate powder Shaklee merupakan satu-satunya produk di pasaran yang menjamin penyediaan 9 asid amino penting yang tidak dapat dihasilkan oleh tubuh manusia. ia turut diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral.

 

Ia terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya.  Sangat sesuai untuk semua peringkat umur tua dan muda.Manakala indeks glisemiknya yang rendah iaitu 39, menjadikan ia sangat sesuai kepada pengidap kencing manis.Jadi, pilihan ditangan anda. Pilih yang terbaik untuk kesihatan anda.

glisemik indeks
 

Kebaikan Makanan yang Mempunyai Glisemik Rendah

2. Mengurangkan Risiko Sakit Jantung
3. Mengurangkan Risiko Strok
4. Mengurangkan keradangan.
5. Mengurangkan jerawat
6. Menguatkan sistem imun.
7. Meningkatkan daya serapan vitamin C.
8. Mengurangkan risiko kanser payudara
9. Membantu meningkatkan pengambilan serat.
10. Mengurangkan Homocysteine.
11. Menambahkan tenaga
12. Memberikan ketenangan.
13. Meningkatkan kecerdasan otak.
14. Memperbaiki PMS dan masalah wanita.
15. Meningkatkan IQ kanak-kanak.
Yang ke-16 paling diminati: Mengawal Berat Badan!
.
Makanan rendah GI adalah lebih perlahan dicerna dan menjadikan kita merasa kenyang dalam temph yang lama. Bila rasa kenyang, tak perlu makan.Secara langsung ia mengawal kita makan berlebihan dan mengawal jumlah kalori yang di ambil. Jadi, ESP Shaklee boleh membantu anda menurunkan berat badan.

READ :  Tips dan Petua Mengurangkan Pedih Ulu Hati dan Asid Reflux
 .
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
📞SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima jadual pengambilan vitamin, tips ekslusif , konsultasi percuma berterusan
Memahami Apa itu Indeks Glisemik was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.