Makanan yang Membantu Meningkatkan Berat Badan

Sebahagian besar orang ingin menurunkan berat badannya, sebahagiannya lagi ingin menambah berat badan . Kebanyakan orang yang kurus mempunyai sistem metabolisme yang cepat, sehingga kadang-kadang sangat sukar bagi mereka untuk meningkatkan berat badannya.
.
Banyak alasan mengapa seseorang ingin menambah berat badan, samada untuk memperbaiki penampilan, meningkatkan keyakinan diri, membesarkan otot tubuh, sehingga alasan kesihatan.
.
Cara terbaik menambah berat adalah dengan makan dan sihat, serta memperhatikan pengambilan kalori yang masuk ke tubuh.
 

Makanan yang Membantu Meningkatkan Berat Badan

Berikut ini adalah 10 makanan yang akan dapat menambah berat badan secara sihat .
1

Daging Merah

Jika anda ingin menambah berat badan, tingkatkan pengambilan daging merah. Misalnya steak, yang mengandungi banyak protein dan zat besi. Anda memerlukan kandungan tinggi lemak dalam setiap potongannya. Makanan-makanan ini tinggi akan kolesterol, dan sesuai untuk keperluan anda.
.
2

Susu Penuh Krim

Anda memerlukannya untuk membantu menambah berat badan. Selain itu, susu penuh krim sangat bernutrisi tinggi, khususnya vitamin A dan vitamin D. Anda boleh menggunakan susu dengan banyak cara seperti mencapurnya dengan bijirin, oat, ataupun dalam bentuk segelas susu untuk diminum. Jika anda terbiasa minum kopi , gunakan susu i sebagai krimer – nya.
.
3

Kacang Tanah

Dilengkapi dengan protein dan lemak,  sangat sesuai bagi anda yang ingin menambah berat badan. Satu sudu makan mentega kacang mengandungi 100 kalori dan 4 gram protein.
.
Selain itu kacang tinggi akan kandungan folat, magnesium, vitamin E dan juga vitamin B3. Anda boleh menikmatinya bersamaan dengan roti atau oat.Ketika memilih produk mentega kacang, pilihlah produk yang alami dan murni, tanpa kandungan gula tinggi dan pelbagai bahan tambahan lain.
.
4

Buah-buahan Tropika

Hidup di negara tropika seperti Malaysia, rugi kalau tidak mengeksploitasi pelbagai buah tropika yang sangat baik untuk menambah berat badan. Seperyi betik, mangga, pisang , dan nanas, yang mempunyai kandungan tinggi gula semula jadi. Buah-buahan ini akan juga akan memberi tenaga lebih setiap hari.
Tambah sebanyak mungkin buah dalam pola makan sehari-hari. Tidak perlu bimbang, kerana tidak ada orang yang menjadi terlalu gemuk kerana memakan buah-buahan.
.
5

Avocado

Buah hijau yang popular ini sangat baik untuk menambah pengambilan lemak sihat ke dalam tubuh anda. Buah avokado mengandungi kalori yang tinggi, termasuk juga potasium, asid folik, vitamin E dan vitamin B. Anda boleh menikmatinya sebagai campuran dalam salad atau dibuat jus. Nikmat dan sihat, bukan?
.
6

Roti Gandum

Roti bagus sebagai untuk menambah berat badan secara sihat. Khususnya roti gandun atau roti wholewheat. Berbeza dengan potongan roti putih yang biasa kita makan semasa kecil, roti gandum lebih menyihatkan kerana kandungan nutrisinya.
.
Roti gandum mengandungi serat atau fiber dan beberapa mineral yang tidak dimiliki roti biasa. Kelebihan ini akan membuat anda kenyang lebih lama dan tenaga yang lebih, di samping lebih sihat untuk pencernaan.
.
7

Mentega

Tidak ada yang lebih nikmat selain mentega untuk masakan. Membuat hidangan lebih berkalori dan lebih nikmat . Mentega mengandungi lemak sihat (lemak tak tepu) yang tinggi.Gunakan sebagai penyelia pada roti atau untuk menggoreng telur saat sarapan pagi.
.
8

Kacang

Kacang adalah makanan ringan yang sangat baik untuk meningkatkan berat badan anda. Kandungan lemak dan nutrisinya amat tinggi. Walaupun terdapat banyak macam kacang dengan kandungan nutrisi yang berbeza, namun hampir semuanya baik untuk tujuan menambah berat badan anda.
.
9

Keju

Keju termasuk salah satu makanan kegemaran di pelbagai tempat.Keju mengandungi semua nutrisi yang dimiliki susu kerana keju memang merupakan hasil olahan susu.
.
Jadikan keju sebagai isi roti anda atau mencampurnya dengan telur saat sarapan. Anda bahkan juga boleh memakannya langsung sebagai ‘makanan ringan’, kerana keju sangat tinggi protein. 

READ :  Jenis Kegemukan dan Cara Mengatasinya
10

Kentang

Bagi anda yang ingin menambah berat badan, anda harus menambah karbohidrat dalam pola makan anda. Kuncinya adalah memilih jenis karbohidrat yang mempunyai nilai nutrisi.
.
Kentang adalah pilihan sempurna, kerana mengandungi protein yang tinggi, selain kandungan serat atau fiber dan vitamin C yang melimpah.
.
Makan kentang dengan kulitnya untuk mendapatkan nutrisi yang lebih optimum. Apabila kentang telah dikupas, protein akan berkurangan lebih dari separuh. Cara yang mudah adalah dengan membersihkan dan merebus kentang, maka anda boleh menggunakannya buah kentang ‘yang utuh’ begitu mereka telah masak.

Kenapa perlukan Makan Tersebut untuk meningkatkan berat badan?

Makanan membekalkan kalori pada badan. Untuk meningkatkan berat badan, seseorang yg kurus perlu mengambil makanan melebihi keperluan kalori badan kerana kebiasaannya mereka yang kurus ini memiliki metabolisme badan yang tinggi.
.
Sebagai contoh , jika seorang dewasa memerlukan 2000 kalori, tapi untuk meningkatkan berat badan dengan berkesan, seseorang itu dinasihatkan mengambil kalori lebih dari keperluan.
 .
Rujuk gambar dibawah :
Di samping pengambilan makanan yang sihat dan tepat, pengambilan supplement atau vitamin .
.
Jadi, saya syorkan pada anda Set Weight Gain untuk hasil yang optimum dalam membantu anda mendapatkan BMI yang ideal dan menghapuskan gelaran si kurus kering serta membantu anda meningkatkan metabolisme tubuh dan meningkatkan selera makan. 
 .
Selain itu ,ikuti program kecergasan atau bersukan dan angkat berat juga dapat membantu membentuk otot badan dan memberikan ruang untuk protein yang masuk ke dalam tubuh anda.Tak perlu susah susah beli ‘dumb bell’. Cara saya , ambil botol mineral yang berisi 1liter atau bersamaan 1kg , boleh dibuat sebagai dumb bell ekonomi.hihi

Fungsi Vitamin dalam Set Weight Gain Shaklee

set weight gain shaklee,ubat gemuk,pil gemuk,vitamin naikkan berat badan

1- Mealshake

 • Meal Shakes membekalkan 35% atau lebih nilai harian bagi 19 vitamin dan mineral yang penting. sumber yang kaya kalsium, fiber dan protein.
 • Protein penting untuk tambah berat sebab protein bantu badan bina sel,  tambah berat badan , pasti ada penambahan sel.
 • Fungsi organ jadi lebih efektif sebab protein bantu organ menjalankan tugasnya, contoh usus serap nutrien makanan.
 • Ia juga membantu menambah selera makan.
 • mempunyai kalori yang tinggi untuk segelas mealshake untuk membantu meningkatkan berat badan dengan lebih efektif
READ :  Atasi 4 Masalah Wanita Dalam Hubungan Seks dengan Berkesan!

.

2- Vitalea

 • Vitalea membekal 23 jenis vitamin penting bersama iron yang sangat penting dalam pembentukan sel darah merah, banyak membantu mencantikkan kulit wajah, kuku yang licin, rambut yang kuat.
 • Bila darah lancar, nutrien boleh disebar secara berkesan dalam badan dan semua sel sihat dan membesar dengan baik.
 • Meningkatkan sistem imun badan. Kebiasaannya mereka yang mengalami masalah kurang berat badan, lebih kerap dijangkiti penyakit seperti demam, batuk ,selsema kerana kekurangan nutrisi dalam badan
 • Kurangkan nafsu terhadap makanan segera, bila anda lapar.Anda lebih utamakan makan makanan berat seperti  nasi,,roti
READ :  Anxiety Disorder : Review Pesakit Yang Tidak Lagi Diserang Penyakit Kemurungan

.

3- B Complex

 • Kekurangan Vitamin B1 boleh menyebabkan kurang selera makan. Pengambilan B1 (Thiamine) boleh baiki selera makan. Keperluan Thiamine adalah 5mg hingga 30mg dan mungkin meningkat kepada 300mg.
 • Stabilkan hormon dalam badan

Apakah Istimewanya Set Weight Gain Shaklee berbanding produk lain ?

Secara kesimpulannya, vitamin Meningkatkan Berat Badan Shaklee (Set Weight Gain) membantu anda :
 • Meningkatkan selera makan
 • Mengalakkan pertumbuhan otot
 • Mencapai fizikal yang ideal
 • Menambahkan berat badan tanpa lemak berlebihan
 • Meningkatkan daya tahan tubuh terhadap penyakit
 • Memaksimumkan pengunaan nutrien dalam badan
 • Meningkatkan sistem pencernaan
 

Testimoni Set Weight Gain Shaklee

Saya lampirkan himpunan testimoni yang berjaya meningkatkan berat badan dengan Set Weight Gain Shaklee bersertakan pengambilan vitamin secara konsisten

# Testimoni 1

Testimoni Set Weight Gain Shaklee, Naikkan Berat Badan , Set Weight Gain Shaklee
.

# Testimoni 2 

Testimoni Set Weight Gain Shaklee, Naikkan Berat Badan , Set Weight Gain Shaklee
 .

# Testimoni 3

Testimoni weight gain , testimoni weight gain shaklee, weight gain shaklee

  .

# Testimoni 4

Testimoni weight gain , testimoni weight gain shaklee, weight gain shaklee
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
.
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ jadual pengambilan vitamin
☑ tips ekslusif
☑ konsultasi percuma berterusan
Makanan yang Membantu Meningkatkan Berat Badan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.