Leukemia atau Kanser Darah : Ketahui Simptom,Diagnosis dan Rawatan

kanser darah leukemia

Bayangkan , anda menghidap leukemia dan terpaksa menjalani rawatan,kemoterapi, dan ubat ubatan…dan akhirnya doktor mengesahkan sel kanker leukemia sudah hilang dan and telah sembuh.

Leukemia adalah kanser darah atau sum-sum tulang (yang menghasilkan sel-sel darah) dan bercirikan penggandaan luar biasa sel darah putih, leukosit . Ia merupakan sebahagian dari kelompok penyakit yang lebih luas yang dikenali sebagai neoplasma hematologi

Bagaimana Kanser Darah Atau Leukemia Boleh Terjadi?

Leukemia adalah suatu jenis kanSer yang bermula dari sel darah putih di dalam sum-sum tulang. Dalam keadaan normal, sel darah putih, berfungsi sebagai pertahanan tubuh, akan terus membelah dalam suatu kawalan yang teratur.

Bagi penghidap leukemia,Sel-sel tidak matang  dan terus membahagi dan membiak ”,tidak berfungsi seperti sel darah putih yang normaldan tidak dapat berfungsi untuk mengawal jangkitan dalam badan  . Ia adalah sebahagian daripada kumpulan penyakit yang dikenali sebagai neoplasma hematologi atau”Hematological Neoplasm

Kehadiran sel sel darah putih yang tinggi akan mengganggu keupayaan sum-sum mengeluarkan sel-sel darah yang lain seperti sel darah merah dan platelet.

Sumsum tulang memproduksi sel darah putih yang tidak normal yang disebut sel leukemia. Sel leukemia yang terdapat dalam sumsum tulang akan terus membelah dan semakin mendesak sel normal, sehingga produksi sel darah normal akan mengalami pengurangan.

Simptom Simptom Penyakit Leukemia

Tiada tanda atau gejala tertentu yang membolehkan doktor membuat diagnosis tanpa ujian makmal.

Dalam semua jenis leukemia, tanda-tanda yang lebih biasa yang disebabkan oleh kekurangan sel darah yang normal daripada dengan kehadiran sel darah putih yang tidak normal.

Oleh kerana sum-sum tulang menjadi penuh dengan sel-sel leukemia, ia tidak dapat menghasilkan sejumlah besar sel-sel darah normal yang diperlukan oleh badan. Ini membawa kepada:

 • Anemia – disebabkan oleh kekurangan sel darah merah
 • Tak bermaya – keletihan, sesak nafas, pucat,  berdebar-debar
 • Jangkitan – sel darah putih tidak dapat berfungsi dengan baik dan pengeluarannya yang berkurangan boleh menyebabkan demam dan jangkitan yang kerap
 • Demam, malaise (rasa sakit umum) dan berpeluh
 • Purpura (lebam kecil dalam kulit), tempoh yang lama , hidung berdarah, gusi berdarah
 • Pendarahan dan lebam – disebabkan kekurangan platelet
READ :  6 fakta mengejutkan tentang KESUBURAN !

Terdapat beberapa gejala yang hanya dapat dilihat pada pesakit tertentu atau jenis tertentu. Contohnya, kanak-kanak kecil yang menhidap jenis ALL mengadu rasa sakit pada tulang atau sendi dan, dalam leukemia  jenis AML, gusi mungkin bengkak oleh sel-sel leukemia dalam tisu.

Dalam keganasan limfoid, nodus limfa (kelenjar) mungkin membengkak. Beberapa jenis lukemia, hati semakin membesar (hepatomegali) atau limpa (organ sistem kekebalan yang terdapat di bawah tulang rusuk di sebelah kiri)

.

Simptom leukimia,kanser darah leukemia, Tanda Kanser Darah,tanda leukemia,tanda tanda leukemia malaysia

Kategori Penyakit Leukemia

Dikategori berdasarkan CEPATNYA PENYAKIT INI BERKEMBANG DAN TERSEBAR, iaitu :
1. AKUT (merebak dengan cepat) : Sel darah sangat tidak normal, tidak dapat berfungsi seperti sel normal, dan jumlahnya meningkat secara cepat.Keadaan penderita jenis ini merosot dengan cepat.

2. KRONIK (merebak perlahan) : Pada awalnya sel darah yang abnormal masih dapat berfungsi, dan mungkin tidak menunjukkan gejala. Perlahan-lahan, leukemia kronik memburuk dan mula menunjukkan gejala ketika sel leukemia bertambah banyak dan produksi sel normal berkurang.

Dikategori berdasarkan jenis sel darah putih yang terkena. Maksudnya, ia dapat muncul dari sel limfoid  atau mieloid

Secara keseluruhan, jenis terbahagi kepada :

Lymphocytic kronik (CLL)  : kerap menimpa orang dewasa yang berumur lebih 55 tahun, dan jarang sekali mengenai anak-anak.

 Myelogenous kronik (CML): terutama mengenai orang dewasa.

 Lymphocytic Akut   (ALL): 95% terjadi pada kanak-kanak, namun dapat juga mengenai dewasa.

 Myelogenous akut  (AML): lebih banyak terjadi di kalangan orang dewasa berbanding kanak-kanak.

 jenis lainnya : hairy cell lukemia, merupakan suatu jenis kronik yang jarang ditemukan.

kanser darah leukemia,jenis leukemia,jenis leukemia yang paling berbahaya

Diagnosis Penyakit Leukemia atau Kanser Darah

Walaupun doktor mungkin mengesyaki pesakit mempunyai leukemia berdasarkan tanda-tanda dan gejala, ia hanya boleh didiagnosis oleh ujian makmal.

 • Ujian Darah – Hasil kiraan darah  biasanya akan menunjukkan sel leukimia dan bacaan darah. Sampel darah akan diambil untuk menguji sebarang masalah dengan hati, buah pinggang atau organ lain.
 • Sampel Sum Sum Tulang – Kebanyakan pesakit  akan mempunyai sampel sumsum tulang yang diambil untuk mengesahkan diagnosis dan untuk membantu menentukan jenis barah darah  & jenis pesakit yang ada.
 • X-ray dada akan diambil serta imbasan, mencari nodus limfa bengkak, atau tapak lain yang terjejas.
READ :  Kenalpasti Usus yang Sihat Melalui Najis

Dalam sesetengahnya, tetapi tidak semua, jenis lukemia diambil contoh cecair yang mengelilingi otak dan saraf tunjang – cecair serebrospinal (CSF). Ini kerana beberapa jenis sel leukemia dapat masuk ke dalam sistem saraf, yang melindungi mereka dari kebanyakan jenis rawatan.

Beberapa ujian darah dan imbasan akan diulang untuk memeriksa tindak balas terhadap rawatan dan sebarang komplikasi.

Rawatan Bagi Pesakit Leukemia

Sesetengah pesakit tidak memulakan rawatan segera,hanya perlukan pemeriksaan secara berkala. Ini dikenali sebagai “tunggu dan lihat” atau “pemantauan aktif”. Ini terutamanya berkaitan dengan pesakit dengan CLL.

Hampir semua pesakit dengan CML atau dengan jenis AKUT akan memulakan rawatan tidak lama selepas diagnosis.

Jenis lukemia kronik biasanya tidak dapat disembuhkan, tetapi boleh dirawat. Cara utama rawatan adalah:

 • Kemoterapi – ubat membunuh sel. Steroid biasanya digunakan bersama dengan kemoterapi untuk lukemia limfoid
 • Terapi radiasi – biasanya hanya untuk pemindahan sel stem atau penyakit tempatan misalnya. Dalam limpa
 • Ubat-ubatan yang secara khusus mengenali dan membunuh sel-sel leukemia
 • Terapi biologi – rawatan yang menggunakan sistem imun untuk memusnahkan sel barah. Selalunya penggunaan antibodi  – ini dikenali sebagai antibodi monoklonal.
 • Pemindahan sel stem – Ini boleh dilakukan dengan menggunakan sel-sel stem anda yang sihat atau sel stem dari seorang penderma. Ini adalah yang paling biasa dilakukan untuk jenis akut jika kemoterapi tidak menyembuhkan

Bagaimana Vivix Shaklee membantu kanser darah atau leukemia

Selain meneruskan rawatan perubatan hospital sepeti biasa, saya sarankan pengambilan makanan tambahan iaitu Vivix Shaklee yang membantu untuk melawan penyakit kanser darah atau leukemia

Kandungan utama dalam VIVIX adalah RESVERATROL yang merupakan sejenis bahan yang dikeluarkan oleh tumbuhan sebagai pertahanan tumbuhan tersebut daripada penyakit. Kajian menunjukkan bahawa resveratrol boleh bertindak sebagai antioksidan terhebat dan anti keradangan

Testimoni Vivix untuk Leukimia,Ubat bagi pesakit leukemia,vivix untuk leukemia,Leukemia dan VIVIX Shaklee,Testimoni Leukimia Sembuh Dengan Vivix

.

Ternyata Vivix Shaklee sangat membantu pesakit kanser  dan mengelakkan sel kanser membiak dengan lebih teruk kerana Vivix Shaklee mengandungi kuasa 10 kali resveratrol yang menentang sel kanser.

Testimoni Pengguna Vivix Yang Menghidap Leukemia atau Kanser Darah

#Testimoni 1 : Kuman dalam darah semakin berkurang selepas pengambilan Vivix Shaklee

Testimoni Vivix untuk Leukimia,Ubat bagi pesakit leukemia,vivix untuk leukemia,Leukemia dan VIVIX Shaklee,Testimoni Leukimia Sembuh Dengan Vivix

 #Testimoni 2 : supplemen Shaklee berkesan sangat dalam membantu hadapi rawatan kemoterapi since dia ada leukemia, apa lagi kalau supplemen diambil oleh orang yang belum sakit.

Testimoni Vivix untuk Leukimia,Ubat bagi pesakit leukemia,vivix untuk leukemia,Leukemia dan VIVIX Shaklee,Testimoni Leukimia Sembuh Dengan Vivix

I am a PhD researcher, spending most of the time working in the laboratory.

I have no experience at all dealing with online businesses, and I don’t trust them at all, until I see it for myself. With ZERO knowledge, ZERO online biz skills, ZERO income, still I manage to earn a side income to cover the cost of the supplements I need! 😉✌🏼

Previously I thought I’m healthy and I never take supplements. I thought by eating healthily, a daily walk from house to school or campus since the age of 13 were sufficient, I never expect that I’ll be fighting with leukemia today. 😪

I met SHAKLEE through my sister, and I started to realize the importance of taking supplements to provide the needs of our body.

If u think HEALTHY is expensive, then try ILLNESSES! I know how much it takes battling with illness, and seriously it’s not fun at all, but with the help of supplements I realized the side effects of chemotherapy reduced drastically. So if supplements works on me, a cancer patient, I believe it does bring wellness to normal people like u!

Prevention is always better than cure, invest on health before it’s too late!

 

READ :  Surah dan Doa Amalan untuk Ibu Hamil

# Testimoni 3 : Sel kanser dari 30% ,menurun kepada 0%!
Testimoni Vivix untuk Leukimia,Ubat bagi pesakit leukemia,vivix untuk leukemia,Leukemia dan VIVIX Shaklee,Testimoni Leukimia Sembuh Dengan Vivix

.

Testimoni 4 : Selepas2 bulan mengamalkan Vivix, Sel kanser dah hilang

Testimoni Vivix untuk Leukimia,Ubat bagi pesakit leukemia,vivix untuk leukemia,Leukemia dan VIVIX Shaklee,Testimoni Leukimia Sembuh Dengan Vivix

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Leukemia atau Kanser Darah : Ketahui Simptom,Diagnosis dan Rawatan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.