Kitaran Haid Tak Teratur, Mungkin Ini Sebabnya

Ketidakstabilan Sejenis Hormon penting dalam diri seorang wanita iaitu Hormon Perangsang Folikel atau Folikel Stimulating Hormone (FSH) boleh mempengaruhi kawalatur kitar haid seseorang.

FSH berfungsi untuk merangsang pertumbuhan dan kematangan folikel atau sel telur dalam ovari dan juga mempengaruhi pada peningkatan hormon estrogen pada wanita. Pada lelaki, FSH mengatur dan memelihara proses pembentukan sperma.

FSH adalah sejenis hormon yang boleh memberi kesan secara langsung kepada peluang untuk hamil.

punca masalah haid tak teratur,sebab haid tak teratur, hormon tak seimbang menganggu kesuburan, hormon FSH penting untuk kesuburan,hormon kesuburan wanita, kitaran haid tak teratur, haid tak stabil,

FSH dalam badan seseorang berkorelasi dengan kualiti dan kuantiti telur dalam ovari?

Sistem reproduksi lelaki akan sentiasa menghasilkan sperma baru setiap masa melalui proses spermatogenesis. Sebaliknya bagi seseorang wanita, bila dia dilahirkan, ia sudahpun ‘dibekalkan’ dengan sejunlah telur atau dalam bahasa yang mudah, setiap wanita dah ada ’stok telur’ dalam ovari sejak lahir. Setiap bulan, telur ini akan matang dan dibebaskan dari ovari untuk disenyawakan.

Dengan peningkatan usia, kualiti dan kualiti telur ini semakin merosot. Bila keadaan ini berlaku, badan akan cuba untuk stabilkan dengan menghasilkan lebih FSH bagi merangsang fungsi-fungsi Ovari. Keadaan ini biasanya kita dapat lihat pada wanita yang mula mencapai status menopaus.

READ :  Tips dan Petua Mengurangkan Pedih Ulu Hati dan Asid Reflux

Wanita yang mencapai menopaus akan mencatat aras FSH ini sehingga kepada 40 mIU/ml dan seterusnya pengeluaran haid akan terhenti.

Jika badan tidak dapat menghasilkan FSH yang secukupnya, ia akan memberi kesan kepada ’simpanan telur’ dalam ovari seseorang. Keadaan dimana aras FSH yang rendah ini biasa dikesan pada mereka yang mengalami PCOS.

Secara umumnya, bagi wanita yang dalam ikhtiar untuk hamil, aras FSH yang baik adalah dibawah 10mIU/ml. Namun bila aras FSH ini terlalu tinggi atau terlalu rendah ,ia akan mengganggu aturan kitar haid dan seterusnya menjejaskan peluang untuk hamil.

Oleh itu, jika kita dapat mengesan aras FSH dalam badan, ia dapat memberi suatu gambaran tentang tahap kesuburan seseorang wanita.

 

Soalan:

Bagaimana Kita Boleh Kesan Aras FSH ini?

Jawapan:

Sebenarnya, ujian aras FSH ini boleh dilakukan oleh pakar-pakar sakit puan dipusat-pusat rawatan. Kosnya mungkin agak tinggi dan bergantung kepada pusat-pusat rawatan tersebut. Ujian ini dikenali sebagai Ujian FSH hari ke -3.

READ :  Testimoni Vita-Lea

Namun, terdapat satu kit yang dicipta untuk mengesan sendiri aras FSH ini dan ia boleh dilakukan di rumah

Akhir sekali, sebagai peringatan, Semakin meningkat umur, semakin semakin merosot kualiti dan kuantiti’ stok telur’ dalam ovari.

Adakah supplement Shaklee yang mampu membantu wanita yg mempunyai kitaran haid tidak teratur ini?

Gamma-linoleic Acid (GLA) merupakan sejenis acid lemak omega 6 yang digunakan supaya badan kita membentuk prostaglandin iaitu bahan berkesan berupa hormon yang membantu tubuh kita mengawal proses badan yang normal. 
 
Lewat haid, 12 Sebab Mengapa Haid anda Lewat,Mengapa Haid Anda Lewat,punca dan sebab Terlewat Datang Haid,GLA Complex Menyelesaikan Masalah Haid Tidak Teratur,Ketahui punca haid tidak teratur dan cara-cara mengatasinya.
Keistimewaan GLA COMPLEX SHAKLEE berbanding Evening Primrose Oil ( EPO ) jenama lain adalah, EPO diambil daripada bunga evening primsore. Benih bunga liar EP mengandungi 25% asid lemak penting termasuk Linoleic Acid (LA) dan Gamma-Linoleic Acid (GLA).
 .
Asid lemak ini sangat menpunyai banyak fungsi dan sangat penting kepada tubuh kita terutama wanita. EPO supplement perlu mempunyai sekurang kurangnya 8% GLA complex.
 .
Di dalam EPO terdapat 25% GLA dan GLA COMPLEX SHAKLEE memberikan anda 100% GLA. so pastinya GLA SHAKLEE la yang terbaik berbanding EPO

# Testimoni 1  : Period dah teratur, senggugur hilang

# Testimoni 2 : Setahun haid tak datang ,selepas amalkan GLA COMPLEX haid dah teratur

# Testimoni 3 :

Selepas pembelian, saya akan menghubungi anda untuk memberikan konsultasi percuma , jadual pengambilan vitamin
———————————–
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
 .
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Kitaran Haid Tak Teratur, Mungkin Ini Sebabnya was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.