Kesan Sampingan Selepas Menjalani Rawatan Kemoterapi

Kesan sampingan selepas menjalani rawatan kemoterapi adalah kurang menyenangkan,ia akan pulih setelah selesai rawatan. Kemoterapi menghapuskan sel yang terbahagi dengan kerap, seperti sel kanser. Termasuklah sel sel yang sihat jugak akan rosak. 
.
Namun begitu, rawatan ini tidak hanya menghapuskan sel kanser tetapi juga sel biasa yang terbahagi dengan cepat.
.
Jika doktor telah memilih kemoterapi sebagai rawatan bersesuaian untuk anda, ia amat penting untuk anda mempelajari bagaimana untuk menguruskan kesan sampingan yang mungkin anda alami
.

Benarkah Rawatan Kemoterapi dapat Menyembuhkan Kanser ?

Ramai pesakit beranggapan proses kimoterapi dan radioterapi boleh menyembuhkan kanser. Ini membuktikan proses kimoterapi dan radioterapi hanya boleh melambatkan sel kanser daripada merebak, dan bukan mematikannya.
.
Dalam pemerhatian pesakit kanser tahap satu, setelah menjalani proses pembedahan seperti mastectomy atau lumpectomy, dan selepas menjalani rawatan kimoterapi dan selang beberapa tahun, mereka mendapat relapse atau kanser berulang.
.
Untuk pengetahuan semua, setiap tubuh badan manusia mempunyai sel kanser. Sel kanser ini adalakanya hanya diam dan tidak merbahaya kepada tubuh seseorang.
.
Tetapi kadang-kala sel kanser itu akan menjadi abnormal dan membiak menjadi satu ketumbuhan yang dipanggil tumor. Sel-sel tadi perlu membiak berjuta-juta sel untuk menjadi satu tumor yang besar.
.
Proses pembesaran tumor ini memakan masa yang lama, adakalanya bertahun-tahun. Sebab itulah ,ramai di antara pesakit tidak tahu ada ketumbuhan dalam badan mereka sehinggalah ketumbuhan itu sudah menjadi kanser.
 

Berapa Lamakah Tempoh Kesan Sampingan Kemoterapi?

Tempoh untuk pulih dari kesan sampingan kemoterapi berbeza dengan setiap pesakit dan ini bergantung kepada banyak faktor termasuk kesihatan keseluruhan dan jenis ubat yang diambil
.
Oleh sebab sel-sel biasa sembuh dengan cepat, kesan sampingan yang dialami biasanya akan hilang selepas rawatan
berakhir.
.
Walaupun kebanyakan kesan sampingan hilang dengan agak segera, ada juga yang mengambil masa lebih lama untuk hilang sepenuhnya.
 

Kesan Sampingan Selepas Rawatan Kimoterapi

Ubat anti kanser mendatangkan pelbagai kesan sampingan yang berlainan. Tidak semua pesakit kanser mengalami kesan sampingan serupa dengan ubat yang sama dan ada juga pesakit yang mengalami kesan sampingan yang sedikit.
.
Seseorang pesakit tidak mungkin mengetahui reaksi mereka terhadap ubat tersebut sehingga dirawat dengan ubat tersebut.
.
Kesan sampingan dari rawatan kimoterapi
READ :  Minyak Berurut Moden Yang Terbaik : MARVELOUS MASSAGE GEL (MMG)

 

(1) Anemia

Anemia ialah kesan sampingan dialami oleh lebih daripada 50 peratus pesakit yang menjalani kemoterapi. Kemoterapi mengurangkan keupayaan sum-sum tulang untuk menghasilkan sel darah merah yang membawa oksigen ke semua bahagian badan.
.
Apabila terdapat kekurangan sel darah merah, tisu badan anda tidak mendapat oksigen yang cukup untuk berfungsi. Keadaan yang dikenali sebagai anemia ini mungkin dapat dikenal pasti oleh perasaan kelesuan yang keterlaluan, kelemahan, keletihan, kekuatan dan/atau pening-pening.
.

(2) Sembelit

Oleh sebab ubat anti kanser boleh menyebabkan perubahan dalam kebiasaan sistem usus, anda mungkin mengalami sembelit. Kekurangan aktiviti fizikal dan diet tidak seimbang juga boleh menjadi faktor penyumbang.
.

(3) Kemurungan

Kanser mungkin mengganggu cara hidup dan mengancam impian serta cita-cita yang bermakna dalam kehidupan seseorang. Tekanan fizikal dan emosi yang diakibatkan oleh kanser dan rawatannya pada badan biasanya menyebabkan kemurungan.
.

(4) Cirit-birit

Cirit-birit boleh berlaku apabila kemoterapi merosakkan sel melapisi usus. Jika anda mengalami kesakitan dan
kekejangan serta cirit-birit atau jika anda mengalami cirit-birit melebihi 24 jam, sila hubungi doktor anda.
.

(5) Kelesuan

Kelesuan ialah apabila seseorang berasa lemah atau penat lebih pantas daripada biasa selepas aktiviti fizikal, mental atau emosional. Kelesuan ialah kesan sampingan utama kemoterapi. Ada banyak penyebab kelesuan dan biasanya anemia merupakan punca utamanya.
.

(6) Keguguran rambut

Doktor boleh memberitahu anda sama ada keguguran rambut (alopesia) boleh berlaku dengan ubat yang anda ambil. Keguguran rambut boleh berlaku pada semua bahagian badan. Apabila keguguran rambut berlaku, rambut biasanya akan tumbuh semula selepas rawatan kemoterapi berakhir.
.

(7) Jangkitan

Kemoterapi boleh menyebabkan anda mudah mendapat jangkitan. Ini berlaku kerana kebanyakan ubat anti kanser mempunyai kesan ke atas sum-sum tulang & mengurangkan keupayaannya untuk menghasilkan sel darah putih yang membantu anda melawan jangkitan.
.

(8) Kehilangan Selera Makan

Sebahagian daripada perubatan kemoterapi mungkin mempengaruhi sel sistem penghadaman – menyebabkan kehilangan selera makan, loya dan cirit-birit.
.

(9) Masalah Mulut, Gusi dan Kerongkong

Penjagaan oral yang baik penting semasa
rawatan kemoterapi dijalankan kerana ubat anti kanser boleh menyebabkan kerengsaan di dalam mulut atau kerongkong anda. Selain daripada kesakitan, kerengsaan mulut boleh dijangkiti kuman di dalam mulut anda.
.

(10) Loya dan Muntah-muntah

Loya dan muntah-muntah selalunya boleh dikawal atau dikurangkan dengan pengubatan.
.

(11)Masalah Seksual

Lelaki – Pengubatan kemoterapi mungkin mempengaruhi sel sperma yang boleh menyebabkan ketidaksuburan sementara atau kekal.
.
Wanita – Kitaran haid mungkin tidak menentu atau terhenti sepenuhnya semasa menjalani rawatan kemoterapi. Boleh mendapat jangkitan vagina dan mungkin mengalami simptom menopause seperti berasa panas. Kesan-kesan sampingan ini biasanya adalah kesan  jangka pendek rawatan dan akan hilang akhirnya.
 

Vitamin Yang Bersesuaian Selepas Rawatan Kemoterapi

Pesakit yang ingin berasa cergas selepas kemoterapi, di samping meningkatkan potensi sembuh harus menjaga makan dan mengambil vitamin selepas rawatan kemoterapi untuk membetulkan semula sel sihat yang telah rosak.
.
Ia bukan untuk di ambil semasa kemoterapi, tetapi di ambil 2 hari selepas rawatan kemoterapi .Vitamin ini bertujuan untuk memulihkan semula sel yang baik dan sel yang sihat dan membantu pesakit untuk cergas dan sihat.
.
Untuk sesi kemoterapi yang berikutnya, pastikan pengambilan set ini dihentikan 2 hari sebelum rawatan.
.
  • National Cancer Institiute mengesahkan keberkesanan Vitamin C untuk sesetengah jenis kanser & mengesyorkan ia digunakan bersama kaedah kimoterapi membantu pesakit menghadapi kesan sampingan dadah kimo.
  • Sistem daya pertahanan diri yang kuat dengan sendirinya akan mematikan  sel kanser yang abnormal dan membiak itu. Kanser akan terjadi apabila sistem pertahanan seseorang lemah dan gagal mengawal pembiakan sel kanser dalam tubuh

.

DTX Complex – (180 biji)

  • Kemoterapi merupakan rawatan yang melibatkan penggunaan dadah yang merbahaya.
  • DTX complex membantu membersihkan hati dari bahan yang merbahaya yang ditinggalkan oleh rawatan kemoterap
.

Alfalfa Complex – (180 biji)

  • Untuk memastikan darah tidak berasid dan kekal tahap alkali. 
  • Ini penting untuk memastikan sel kanser tidak merebak.

Pengguna Set Rawatan Selepas Kemoterapi Shaklee

# Testimoni 1 : 8 kali kimoterapi + Kanser Usus + Sebulan di ICU . Kesan kimoterapi memberi kesan pada mak . Dian ikhtiar degan pengambilan ESP Shaklee. Perkembangan yang sangat memberansangkan hasil pengambilan Vitamin Shaklee

Shaklee Bantu Kesan Sampingan Kemoterapi ,Kurangkan Kesan Sampingan Kemoterapi,rencatkan sel kanser, vivix untuk kanser,sembuh dari kanser
.

# Testimoni 2 : Kanser Ovari (rahim terpaksa dibuang) + 2 kali kimoterapi . Leya mengalami kesan sampingan dari pembuangan rahim seperti wanita menopause walaupon di masih berusia 27 tahun. Selepas pengambilan Vivix Shaklee, kesan sampingan yang dirasakan sebelum ini kembali pulih

Shaklee Bantu Kesan Sampingan Kemoterapi ,Kurangkan Kesan Sampingan Kemoterapi,rencatkan sel kanser, vivix untuk kanser,sembuh dari kanser
.

# Testimoni 3 : Senggugut Teruk , kesan sampingan dari kimoterapi  . Kesan sampingan berkurangan selepas mengamalkan Vivix Shaklee

Shaklee Bantu Kesan Sampingan Kemoterapi ,Kurangkan Kesan Sampingan Kemoterapi,rencatkan sel kanser, vivix untuk kanser,sembuh dari kanser
.

# Testimoni 4 : Sebelum ini doktor sahkan perlu jalani kimoterapi 12 kali lagi .Selepas mengamalkan Vivix Shaklee proses kimoterapi dikurangkan , hanya perlu menjalani 6 kali 

Shaklee Bantu Kesan Sampingan Kemoterapi ,Kurangkan Kesan Sampingan Kemoterapi,rencatkan sel kanser, vivix untuk kanser,sembuh dari kanser

Saya berpegang kepada prinsip bahawa mesti ada ubat atau penawar kepada semua jenis penyakit kecuali mati . jika kita berusaha dengan kuat, maka Allah akan tunjukkan jalan yang kita tidak sangka dan memberi peluang kepada kita untuk keluar dari masalah yang dihadapi.

Berdoa siang dan malam tanpa henti dan berserah sepenuhnya tawakkal kepadanya dalam menunjukkan jalan ikhtiar yang paling mujarab dan sesuai.

ALlah itu maha mendengar lagi maha mengasihani kepada seluruh hambanya. Pasti satu keajaiban yang LUAR BIASA saya akan temui untuk mengubati penyakit ini.

Akhirnya, hasil usaha dan ikhtiar kami semua ,akhirnya kami ditemukan dengan ubat kanser yang dikatakan oleh pakar tersebut dan saya tanpa berlengah lagi terus mencuba dengan harapan dapat menyembuhkan penyakit ini dengan segera.
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kesan Sampingan Selepas Menjalani Rawatan Kemoterapi was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

1 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.