Kencing Tikus atau Leptospirosis : Mampukah Ia Dirawat dan Disembuhkan ?

penyakit kencing tikus boleh sembuh,pengalaman penyakit kencing tikus,testimoni shaklee kencing tikus,shaklee untuk kencing tikus
“Akak boleh bantu saya? Husband akak kena jangkitan kencing tikus, dan 2 hari di IVU..Dah 3 minggu dah. Badan jadi lemah. Tak boleh bangun. Ada tak antara vitamin Shakee yang bersesuaian”
 .
Ini antara mesej yang diterima dari kawan saya, Penyakit kencing manis semakin meningkat .  Penyakit kencing tikus  yang tenat/teruk dan boleh berjangkit, sangat berbahaya sehingga boleh membawa maut
.
Jadi , harini saya nak kongsikan beberapa info yang mungkin serba sedikit dapat membantu anda dalam memperolehi maklumat mengenai penyakit kencing tikus atau nama saintifiknya adalah Leptospirosis sumber daripada Dr Fuad Hashim
 

Apa itu Penyakit Kencing Tikus atau Leptospirosis

Leptospirosis adalah penyakit jangkitan daripada haiwan kepada manusia (zoonosis), disebabkan oleh kuman leptospira.

Kuman ni biasanya ada pada tikus, tapi boleh juga ada pada kucing, burung, dan lain lain . Sebab tu kita panggil penyakit ni ‘kencing tikus’. Kuman ni ada pada lendir/cecair dari tikus. Biasanya terjadi di negara beriklim panas.
komplikasi kencing tikus,penawar kencing tikus,bahaya kencing tikus,cara mencegah kencing tikus

Antara nama nama lain oenyakit kencing tikuts atau  Leptospirosis adalah;

  • Penyakit Weil
  • Demam Icterohemorrhage
  • Penyakit Swineherd’s
  • Demam pesawah (Rice-field fever)
  • Demam Pemotong tebu (Cane-cutter fever)
  • Demam Swamp
  • Demam Lumpur
  • Jaundis berdarah
  • Penyakit Stuttgart
  • Demam Canicola.

Bagaimana Penyakit Kencing Tikus Boleh Merebak

Bakteria  Kencing Tikus atau Leptospira berjangkit dan merebak apabila kita terdedah dengan TANAH dan AIR yang dicemari dengan kuman ni.

Sebab tu, orang yang bekerja dengan tanah (petani/peladang), sisa kumbahan, kedai haiwan, veterinar lebih terdedah kepada leptospirosis. Termasuk juga yang terlibat dengan rekreasi dan sukan air yang semakin popular sekarang..

Jadi, kalau kita tak sihat atau demam lepas pergi mandi kolam, air terjun, lata atau masuk hutan, tolong dapatkan rawatan dari doktor dan tolong bagitau sejarah ini, walaupon dah sebulan berlalu!!
sebab simptom leptospirosis boleh terlaku walaupun sudah sebulan kita terdedah dengan kuman ini
kencing tikus,penawar kencing tikus,pengalaman penyakit kencing tikus,penyakit kencing tikus boleh sembuh,punca penyakit kencing tikus,tanda gejala kencing tikus

Tanda , Simptom atau Gejala Penyakit Kencing Tikus atau Leptospirosis

Tanda atau gejala anda berjangkit dengan bakteria kencing tikus adalah seperti dibawah;

  1.  Masa pengeraman di antara 2 hingga 26 hari (anggaran 10 hari).
  2. Bermula dengan demam, menggigil, sakit anggota tubuh dan sakit kepala. Gejala ini melibatkan lebih kurang 75% hingga 100% pesakit.  (gejala yang biasa dialami)
  3.  Batuk tidak berkahak (25%-35% kes)
  4.  Loya, muntah dan cirit-birit.
  5.  Radang selaput mata.
  6.  Antara 7% hingga 40% pesakit mungkin mengalami sakit otot, pembesaran limpa atau hati, bengkak salur kelenjar, sakit tekak, kekerasan otot, perubahan bunyi pada paru-paru atau ruam.
  7.  Sakit sendi, sakit tulang, sakit tekak dan sakit perut adalah gejala yang kurang berlaku.
Jika anda mengalami tanda-tanda dan gejala ini, cepat dapatkan pemeriksaan di hospital.
 

Siapa Yang Berisiko Terkena  Penyakit Kencing Tikus 

  • Melakukan pekerjaan yang terdedah kepada panas– Petani, penternak/peladang, pekerja rumah penyembelihan, doktor haiwan, pemotong kayu, pekerja sistem pembentungan, pesawah dan anggota tentera.
  • Aktiviti rekreasi dalam air seperti berenang , berkayak dan berbasikal di laluan denai di kawasan panas.
  • Terdedah kepada peralatan di rumah termasuk, binatang peliharaan seperti anjing, binatang peliharaan untuk disembelih, ruang perangkap air dan mengambil makanan yang telah digigit oleh binatang seperti tikus, tupai dan arnab.

Diagnosis Tanda dan ujian makmal Yang Menentukan Positif  Leptospirosis

Jika anda mempunyai tanda tanda penyakit kencing tikus atau leptospirosis, anda perlu ke hospital dan pihak hospital akan mengesan atau diagnosis adakah anda positif penyakit kencing tikus. Antara cara diagnosisnya adalah;

  • Ujian sel darah putih (WBC).
  •  Analisa air kencing juga menunjukkan keputusan luar biasa.
  • Peningkatan kadar creatine kinase dalam darah dikesan pada lebih kurang 50% pesakit.
  • Antara 40% pesakit mengalami sedikit peningkatan enzim hati.
  • Diagnosa biasanya dibuat melalui ujian serologi (antibodi).
  • Kuman dapat dilihat dengan jelas menerusi mikroskop dark field gelap (dark field microscopy), silver stained atau mikroskopi floresent.
  • Tidak seperti Treponema, pallidum, leptospira boleh membiak melalui darah dan air tulang belakang. Biasanya ia membiak secara perlahan dan pengesanan makmal diperlukan.
  • Ujian air kencing biasanya positif pada minggu kedua selepas serangan penyakit (illness) dan kekal sehingga 30 hari.

Komplikasi Penyakit Leptospirosis

90% yang dijangkiti lepto akan datang dengan demam biasa dan sembuh sendiri. 10% lagi akan datang dengan sakit teruk dengan komplikasi atau risiko penyakit kencing tikus ,antaranya adalah;
  • Tindakbalas Jarisch-Herxheimer bila diberi penicillin.
  • Jangkitan kuman di otak (Meningitis).
  • Perdarahan yang teruk.
  • Gangguan penafasan
  • Kegagalan fungsi hati (mata dan kulit menjadi kekuningan)
  • Kegagalan fungsi buah pinggang  (kencing kurang/sikit),
  • Tekanan darah rendah 
  • Pendarahan ( batuk berdarah dan sesak nafas)

Vitamin Shaklee Untuk Masalah Kencing Tikus

Untuk masalah Leptospirosis ni, boleh ke suplemen membantu? Boleh ikhtiar, Allah yang menyembuhkan. Biasanya saya cadangkan

shaklee untuk kencing tikus,komplikasi kencing tikus,ubat kencing tikus,pengalaman penyakit kencing tikus,penyakit kencing tikus boleh sembuh

Vivix  

  • antioksidan yang tinggi dan membantu memperbaiki sel yang rosak hingga ke peringkat DNA
  • menghalang virus dari merosakkan sel membran
  • meningkatkan imuniti tubuh
READ :  Virus Zika : 8 Fakta Yang Perlu Diketahui Ibu Mengandung
.

Nutriferon 

  • yang kaya dengan interferon semulajadi
  • menjadi benteng pertahanan kepada bakteria dan virus yang menyerang.
.

SR Vitamin C 

  • meningkatkan sistem pertahanan badan
  • membantu proses penyembuhan ke paras yang optimum.
.
Leptospirosis atau kencing tikus boleh melumpuhkan sistem pertahanan badan. Ubat-ubatan hospital boleh mengurangkan simptom tetapi tidak mampu meningkatkan imuniti tubuh.
 .
Jadi di sinilah suplemen memainkan peranan. Mencegah lebih baik dari merawat. Hubungi saya untuk sebarang tempahan atau pertanyaan.

Testimoni Bekas Pesakit Kencing Tikus Yang Berjaya Sembuh

Testimoni 1 :

Sebelum Tahun Baru Cina pada akhir bulan Januari 2014, saya dijangkiti penyakit kencing tikus. Penyakit ini adalah melalui virus tikus yg amat merbahaya. Sebab ia akan menjangkit organ2 badan lain.
 .
Saya amat bersyukur dgn izin Tuhan dan bantuan produk Shaklee, saya telah pulih dgn baik. Terima kasih Tuhan dan Shaklee.

Testimoni 2 :

2 hari ditahan di ICU. Mengadu sakit dada , badan jadi lemah, muka bengkak. Selepas beberapa hari (2 hari je lemah 🙂 )diberikan Nutriferon dan Vivix Shaklee nampak perubahan yang ketara. Lepas 2 hari keluar wad, dah kelaut ..Haihh
penyakit kencing tikus boleh sembuh,pengalaman penyakit kencing tikus,testimoni shaklee kencing tikus,shaklee untuk kencing tikus

Testimoni 3 :

Penyakit Kencing Tikus yang telah menyerang bahagian badan yang lain berjaya sembuh dengan ikhtiar Vivix Shaklee
penyakit kencing tikus boleh sembuh,pengalaman penyakit kencing tikus,testimoni shaklee kencing tikus,shaklee untuk kencing tikus
————————————
Saya Nornadia Mansor ,  ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
 .
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
 .
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Kencing Tikus atau Leptospirosis : Mampukah Ia Dirawat dan Disembuhkan ? was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.