10 Sebab Kenapa Perlunya Makanan Tambahan

“banyaknya hang makan vitamin. Nanti rosak buah pinggang”

“beraninya kamu suka-suka makan suplemen ni”
“sorry aku tak layan suplemen-suplemen ni. Mengarut semua ni”

Heheh. Itu antara suara-suara pihak ketiga yang biasa kita dengar bila dapat tahu atau nampak kita amalkan suplemen vitamin ni. Ada juga yang hantar mesej melalui mimik muka. erk.
Meh sini nak cerita kenapa perlu ambil suplemen vitamin.

1. Kita sering terdedah dengan pencemaran alam sekitar

Dalam sehari, bolehkan anda beritahu saya , berapa kali anda tidak terdedah kepada pencemaran? 

TIADA!! Dari saat anda menghidupkan enjin kereta anda telah pun terdedah kepada pencemaran. Tahukah anda pemeluwapan dari bahan-bahan didalam kereta terutama dari dashboard kereta anda itu mengandungi bahan kimia berbahaya? YA, ia mengandungi karsinogen, sejenis bahan kimia toksik yang boleh menyebabkan kanser.

Bagaimana pula dengan Cat rumah! Asap Rokok! Asap kenderaan! Jika di senaraikan semua puncanya, nanti ada pula yang memakai sut pelindung dan berkurung didalam rumah.

SATU lagi fakta penting yang anda perlu tahu: PENCEMARAN adalah satu faktor yang menyumbang kepada pertambahan RADIKAL BEBAS kedalam tubuh kita! Jadi tidak hairan ramai rakyat Malaysia kini mendapat penyakit yang misteri dan chronic.

2. Tubuh badan kita memerlukan dos yang lebih tinggi bagi sesetengah nutrien

Apabila tubuh badan kita tidak sihat, kita memerlukan lebih nutrient yang membekalkanantioksidan dan menigkatkan imun sistem seperti Vitamin C, Vitamin E dan lain-lain. Sekiranya kita mengalami kecederaan, pengambilan nutrien protein adalah sangat crucial bagi membantu proses baik pulih sel yang rosak dan proses penghasilan sel-sel baru.
Untuk Ibu-ibu hamil dan ibu-ibu yang sedang menyusukan anak, jumlah nutrien harian yg diperlukan adalah lebih tinggi dosnya berbanding dengan individu yang tidak hamil atau menyusukan.

3. Buah-buahan dan sayur-sayuran mungkin terjejas atau tercemar


READ :  9 Kosmetik Yang Perlu Dielakkan Semasa Hamil

Manusia lazim memilih sayuran atau buah-buahan yang tampak segar tanpa cela apabila membeli di pasaraya. 
Tahukah anda, kebiasaannya sayuran dan buah-buahan yang anda nampak lazat dan fresh itu boleh mengundang bahaya? Kebanyakan sayuran dan buah-buahan yang terdapat dipasaran kini diselaputi dengan racun serangga yang berbahaya dan bahan pengawet untuk membolehkan ia bertahan lama. Penggunaan baja kimia pula kini semakin meluas digunakan. 
Pastikan anda memilih sayuran atau buah-buahan yang ditanam secara ORGANIK.

 4. Mengamalkan gaya hidup tidak sihat

Cuba anda ceritakan jadual seharian anda ,berapa ramai yang menghabiskan lebih masa ditempat kerja berbanding berehat dan beriadah bersama keluarga? 
Waktu berkerja lazimnya bermula seawal jam 8 pagi dan berakhir seawal jam 5 petang (8 jam waktu berkerja dan 1 jam waktu rehat). Namun apa yang jelas kini, terutama bagi warga kota keluar rumah seawal jam 7 bersesak didalam LRT atau menyerah diri pada kesesakan di jalan raya dan pulang pula sehingga lewat jam 9… tiba dirumah setelah bersesak jam 10 malam…WOW!!
Bersesak dalam LRT = STRESS
Jalan Jammed = STRESS
Kerja Banyak = STRESS
STRESS —> Membawa kepada kemusnahan Vitamin B dan Vitamin C kerana kedua-dua vitamin ini sangat FRAGILE! (mudah musnah)
Bila pulang jam 10, kemudian anda semua dinner? hehehe… Inilah punca ramai yang perut boroi dan ia semakin menjadi kelaziman. Tidak cukup dinner, tambah dengan supper di Uptown/downtown. Saya ada buat survey beberapa kali di downtown cheras, boleh kira dengan jari jumlah pengunjung yang hanya pergi membeli belah, selebihnya sedang enak menikmati steamboat, satay ikan, jagung bakar, nasi lemak …pukul 2-3 pagi?? Naik hairan sebab hari-hari pasti penuh.. kemudian balik kerumah dan tidur.. Agak-agaknye kemana ya makanan yg baru dimakan itu pergi?

Makan lewat malam = pengumpulan lemak berlebihan + peningkatan cholestrol = BOROI

Dan rutin harian inilah yang terus dan terus anda lakukan…jadi tidak hairanlah penyakit High BP dan High Cholestrol kini mula menyerang individu diperingkat umur yg masih muda.

READ :  16 Kebaikan dan Khasiat Lecithin Shaklee

5. Kebanyakan rakyat Malaysia makan ikut selera rasa


Nasi lemak lazimnya dimakan diwaktu pagi untuk dijadikan santapan sarapan pagi. Namun kerana kelazatannya dan lemaknya nasi itu, ia kini dinikmati tidak kira masanya. Pelbagai gaya nasi lemak yang kita boleh dapatkan 24 jam terutama di kedai2 mamak. Fast Food pula kini menjadi budaya rakyat Malaysia. Jika dulu susah nak cari Fast Food sekarang kiosknya tumbuh bagai cendawan selepas hujan.. SEDAP dan CEPAT!
Bagi yang membesar di Melaka atau negeri sembilan, masakan berasaskan santan adalah suatu kemestian. Pertambahan calori amatlah mudah ya, manakala untuk membakarnya pula mengambil masa yang lama dan bergantung pula aktiviti apa yg dilakukan.

6. Gangguan Penyerapan Nutrisi daripada Makanan

Anda penggemar makanan/minuman berkaffein? Tahukah anda kaffein boleh menghalang penyerapan Vitamin D dan Calcium kedalam tubuh? Ia juga turut menganggu menyerapan penyerapan beberapa nutrient penting dalam tubuh.

7.  Kehilangan nutrien dalam makanan

Mungkin anda rasa anda telah berikan yang terbaik buat keluarga anda. Menyediakan makanan kegemaran suami dan anak-anak adalah perkara yang sangat menyeronokkan. Tapi, adakah anda pasti anda berjaya mengekalkan nutrisi yang terdapat di dalam makanan tersebut?
Bahan-bahan segar dari ladang akan kehilangan nutrisi ketika proses pengasingan, pembungkusan dan penghantaran. Kemudian, sampai dirumah disimpan di dalam peti sejuk – hilang sedikit nutrisi lagi.. sayuran dipotong dan terdedah akan penyebabkan pengoksidaan vitamin c, hilang nutrisi lagi.. cara memasak? menggoreng? memasak terlalu lama? jadi apa pula yang tinggal ya? Renung-renungkanlah..
RUMUSAN:
Bagi saya,suplemen adalah menjadi kewajipan disebabkan gaya hidup pada masa kini , ia adalah untuk diambil TETAPI bukan untuk menggantikan makanan harian sebaliknya untuk menampung kekurangan zat nutrisi yang tidak dapatkan dari makanan harian yang diambil. 

8. Apakah Perbezaan Antaa Mereka yang Mengambil Makanan Tambahan dan Tidak ?

Penemuan kajian 2007.Dalam kajian ini,Shaklee telah bekerjasama dengan sebuah kumpulan penyelidik daripada UC Berkeley School of Public Health data NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) telah dijadikan sumber perbandingan dengan pengguna-pengguna multivitamin lain dan bukan pengguna mana-mana suplemen. 

NHANES direkacipta untuk menyelia status kesihatan dan nutrisi populasi dan penyertaan Amerika Syarikat yang terdiri daripada temuduga di rumah dan pemeriksaan menggunakan unit pemeriksaan NHANES. Keputusan kajian mendapati kumpulan yang mengambil suplemen Shaklee memiliki tahap kesihatan yang lebih baik daripada mereka yang mengambil multivitamin lain ataupun yang tidak mengambil suplemen langsung.


————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, 
sila hubungi :
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com

ATAUPUN
♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥

Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif 
☑ Konsultasi percuma berterusan 
☑ -Layak dijemput ke ekslusif group di FB.
———————————–
10 Sebab Kenapa Perlunya Makanan Tambahan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.