Kenali Simptom Awal Kanser Usus dan Rawatan Terbaik

Memang tidak dapat dinafikan bahawa penyakit kanser usus besar atau kanser kolon boleh dianggap sebagai “penyakit pembunuh”.

Dianggarkan seorang dalam 33 orang rakyat Malaysia berisiko menghidap kanser usus besar. Ia adalah kanser yang kedua paling biasa yang dihidapi oleh rakyat Malaysia pada hari ini.

Malangnya kira-kira 50 peratus pesakit kanser ini telah merebak ke tisu yang lebih jauh dalam tubuh, menjadikan peluang untuk mereka terus hidup semakin merosot.

Ini kerana kebanyakan pesakit kanser usus besar ini gagal mengesan penyakit mereka di peringkat awal

Tanda-Tanda Kanser Usus

Pencegahan awal sangat penting sebelum seseorang itu menunjukkan sebarang simptom yang mengaitkannya dengan kanser usus besar.
Yang pasti, didikan mengenai fakta kanser usus besar serta kadar penyembuhan yang dapat dicapai jika melalui pengesanan dan rawatan awal mampu menyelamat nyawa

Antara tanda yang mungkin seseorang mengalami penyakit kanser usus ialah :

 1. Masalah pembuangan air besar, sama ada ceirit birit atau sembelit
 2. Berak berdarah – darah bercampur dengan najis, kadangkala najis bewarna hitam seperti kopi. Ini merupakan antara tanda-tanda awal barah usus.
 3. Perubahan tabiat membuang air besar seperti sembelit. Tabiat membuang air besar bagi setiap individu adalah berlainan. Jika kekerapan membuang air besar menjadi terlalu lama, contohnya daripada tabiat hari- hari ke tandas menjadi berkurangan kepada setiap tiga atau empat hari sekali.
 4. Sering mengalami masalah abdomen yang tidak selesa, seperti rasa senak, kembung dan rasa banyak gas dalam perut.
 5. Sering mengalami rasa tidak lawas iaitu selalu rasa seperti tidak puas buang air besar
 6. Selalu rasa penat dan letih
 7. Hilang selera makan dan turun berat badan. Pesakit akan menjadi kurus serta hilang selera makan dalam jangka waktu yang singkat.
 8. Tabiat ke tandas, tetapi tiada najis – Pesakit merasakan seperti mahu membuang air besar, tetapi apabila ke tandas, tiada najis yang keluar. Ini adalah disebabkan oleh kanser yang terletak pada bahagian rektum.

Malangnya ramai pesakit kanser usus besar tidak mengalami tanda-tanda pada awal. Apabila tanda-tanda ini telah berlaku, penyakit ini telah merebak ke bahagian yang lain dan agak terlambat.

Malah ramai yang masih mengalami ‘penafian diri’ (self-denial), dan menyangka tanda-tanda itu disebabkan oleh masalah gastrik dan kembung perut yang biasa saja.

READ :  18 Kelebihan,Kebaikan dan Khasiat Vivix Shaklee

Jadi jika mengalami tanda-tanda tersebut, buatlah pemeriksaan doktor terutama bagi warga yang berumur 60 tahun ke atas.

Punca Terjadinya Kanser Usus

Punca terjadinya kanser usus adalah disebabkan beberapa faktor ,antaranya adakah :

 1.  Umur – Warga emas mempunyai risiko yang tinggi kerana 90% kes kanser usus dinegara kita membabitkan golongan berumur 50 tahun ke atas.
 2. Kehadiran Polip Dalam Usus – Kebanyakan kanser usus bermula dengan polip. Ketumbuhan kecil yang bersifat bukan kanser ini tumbuh pada dinding usus besar. Sesetengah polip ini boleh berubah kepada kanser.
 3. Keturunan – Sekiranya terdapat ahli keluargaa anda yang mempunyai sejarah menghidap kanser usus,maka anda juga berisiko untuk mendapat penyakit ini
 4. Merokok – Asap rokok boleh meningkatkan risiko terhadap pertumbuhan polip. Oleh itu,golongan perokok mempunyai 30-40% risiko untuk menghidap kanser usus berbanding bukan perokok.
 5. Minum Alkohol – Terlalu banyak minuman keras boleh meningkatkan risiko kanser usus.
 6. Berat Badan Obesiti – Individu obesiti serta tidak mengamalkan gaya hidup aktif mempunyai peluang tinggi untuk menghidapi kanser usus.
 7. Pemakanan – Terdapat kajian yang menunjukkan beberapa jenis makanan dibawah boleh meningkat risiko untuk seseorang itu mengalami kanser tersebut. Diet tersebut adalah:
   • Pengambilan daging merah yang terproses,  daging merah yang telah menjalani pemprosesan seperti penambahan garam, pengawetan, penapaian dan juga pengasapan(smoking)
   • Makanan yang kurang serat dan kurang air boleh menyebabkan sembelit. Sembelit yang lama tersimpan dalam usus merosakkan dinding usus & berisiko untuk bertukar jadi sel kanser.
   • Makanan yang terlebih radikal bebas, terlebih bahan penyebab radang merosakkan dinding usus secara langsung & sel usus bertukar jadi kanser, menyumbat usus dan orang tu tak dapat buang air besar
punca kanser usus
Pemakanan antara punca utama kanser usus

Tahap atau Peringkat Kanser Usus

Tahap kanser adalah cara menerangkan tentang situasi kanser contoh lokasi, perebakan dan adakah ia melibatkan fungsi organ lain.
.
Dengan mengetahui tahap, ia memberi panduan kepada doktor untuk menentukan rawatan dan meramalkan peluang untuk sembuh.

Tahap I : Kanser terletak di lapisan dalam usus atau dubur

Tahap II : Kanser merebak melalui dinding usus atau dubur

Tahap III : Kanser merebak ke nodus limfa berhampiran

Tahap IV : Kanser merebak ke bahagian badan yang jauh seperti hati dan paru paru.

Bagaimana Kanser Usus dikesan dan disaring?

Di Malaysia, pihak Kementerian Kesihatan menyediakan perkhidmatan saringan kanser usus di Klinik-klinik Kesihatan.

READ :  Testimoni : Vivix Shaklee Membantu Menyembuhkan Penyakit Tibi

Ujian yang dilakukan untuk mengesan kehadiran kanser usus adalah FOBT (Fecal Occult Blood Test). Ujian ini mengkehendaki pesakit untuk memberikan sampel najis untuk diuji kehadiran darah (secara mikroskopi).

Jika ujian ini positif, maka pemeriksaan lanjut iaitu endoskopi akan dijalankan untuk menentukan punca kehadiran darah mikroscopi ini.

Antara sebab-sebab lain FOBT menjadi positif adalah :

 • Polip usus – daging-daging kecil yang boleh menjadi punca barah usus atau disebabkan oleh keradangan.
 • Angiodysplasia – saluran darah kecil yang tidak normal yang boleh luka di dalam usus lalu menyebabkan pendarahan.
 • Diverticulum – poket di dalam usus disebabkan oleh otot usus yang lemah (faktor usia, sembelit)
 • Ulser perut – ini juga boleh menyebabkan kehadiran darah mikroskopi.

Hanya melalui ujian kolonoskopi, barah usus dapat disahkan. Kolonoskopi merupakan satu prosedur di mana tiub plastik yang berkamera dimasukkan melalui dubur pesakit untuk melihat di dalam usus besar.

Prosedur ini membolehkan ruang usus dilihat secara visual dan membolehkan biopsi diambil sekiranya sebarang ketumbuhan dijumpai.

Jika biopsi menunjukkan kehadiran sel-sel kanser, pesakit akan memerlukan ujian lanjut seperti X-ray , Ultrasound, CT Scan atau MRI untuk mengetahui tahap kanser dan memastikan bahawa kanser tidak merebak ke organ-organ lain seperti hati, pundi kencing dan paru-paru.

Rawat Kanser Usus dengan Vivix Shaklee

 Kanser usus, perlu diberi rawatan di peringkat awal lagi bagi memastikan peluang untuk pulih pada tahap yang tinggi. Malahan jika di tahap 4 sekalipun harapan untuk pulih juga cerah dengan menjalani rawatan yang disarankan.

Bagi rawatan alternatif untuk merawat kanser usus saya cadangkan Vivix Shaklee.

Vivix Shaklee merupakan supplemen yang tinggi antioksidan. Kandungan resveratrol yang ada dalam Vivix Shaklee dapat menghalang sel kanser dari merebak dan menggalakkan proses membunuh sel-sel yang tak normal di dalam badan.

Tahukah anda, satu kajian yang telah diterbitkan di “Journal of Agricultural anda Food Chemistry”, telah temui anggur muscadine kaya dengan ellagic acid. Menurut American Institute, For Cancer, ellagic acid boleh merencatkan perkembangan sel kanser.

Alhamdulillah , ternyata Vivix Shaklee sangat membantu pesakit kanser usus dan mengelakkan sel kanser membiak dengan lebih teruk kerana Vivix Shaklee mengandungi kuasa 10 kali resveratrol yang menentang sel kanser, anda boleh lihat rajah dibawah  :

READ :  Kanser Kulit - Jenis, Tanda dan Langkah Pencegahan
Ramuan Vivix telah terbukti memberi kesan positif terhadap empat mekanisme utama penyebab penuaan. 4 mekanisma utama penuaan selular:
 • Kerosakan DNA – Vivix memelihara dan memulihara kerosakan DNA
 • Pengawal Genetik (Fitrah) – Vivix memberi impak positif tehadap pengawal genetik dengan memperlahankan penuaan pada peringkat selular
 • Penurunan Tenaga Selular – Mitochondria dalam sel tubuh kita menghasilkan tenaga (spark plug) – Ramuan Vivix merangsang biogenesis mitochondrin
 • Penimbunan Protein AGE (Advanced glycation end products) – Vivix 10 kali lebih berkuasa berbanding resveratrol sahaja dalam memperlahankan pembentukan Protein AGE.
 

Resveratrol merupakan perubatan semulajadi pertama yang mempunyai bukti kukuh menunjukkan ia menghalang atau menghentikan pelbagai peringkat kanser.

Resveratrol bukan sahaja menghindar kanser, malahan ia dicadangkan sebagai rawatan tambahan.

Shaklee memperkenalkan Vivix Shaklee yang kaya dengan resveretrol ,mempunyai rangkaian produk yang boleh digunakan sebagai oleh pesakit kanser sama ada belum menjalani rawatan, sedang menjalani rawatan, mahupun selepas menjalani rawatan terapi kimo.

Testimoni Pengalaman Pesakit Kanser Usus

# Testimoni 1: Pesakit Kanser tahap 4, selepas 2 botol penggunaan Vivix . Doktor sahkan bebas kanser

testimoni kanser usus, kanser kolon,kanser usus,vivix shaklee
.
# Testimoni 2: Pesakit Kanser kolon  semakin pulih selepas pengambilan vitamin shaklee . 2 kali proses kimoterapi ditunda
testimoni kanser usus, kanser kolon,kanser usus,vivix shaklee,kanser usus
.

# Testimoni 3: 

kanser usus,simptom kanser usus, kanser usus tahap 1 kanser perut,kanser usus tahap 4,kanser usus ,tanda kanser usus tahap 2,kanser usus tahap 3,kanser usus simptom,tanda tanda kanser perut,tanda kanser usus perut,kanser usus dan shaklee

 Cadangan ini adalah berdasarkan kajian saya selama menjadi ahli Shaklee dan bersandarkan koleksi testimoni seantero dunia.

Anda boleh hubungi saya untuk mendapatkan konsultasi menggunakan set kanser ini bagi tujuan rawatan kerana terdapat sedikit pantang larang yang perlu diikuti.

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kenali Simptom Awal Kanser Usus dan Rawatan Terbaik was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.