Kenali Penyakit Parkinson : Simptom dan Cara Mengawal

tanda penyakit parkinson malaysia
Penyakit Parkinson bukannya gejala semula jadi pada orang tua  yang berusia lebih dari 50 tahun (kumpulan umur yang paling berisiko untuk mengalami gejala Parkinson)  dan pengidapnya boleh menikmati tahap kesihatan yang baik sekiranya mendapatkan rawatan.
.
Adalah penting untuk tidak cepat putus asa atau berasa rendah diri kerana pengidap penyakit Parkinson masih ada peluang untuk menjalani kehidupan sempurna

Bagaimana Penyakit Parkinson Boleh Berlaku?

Penyakit Parkinson merupakan penyakit degenerasi sistem saraf pusat, yang menyebabkan gangguan secara berperingkat pada sel-sel saraf di otak yang  akan mempengaruhi gerakan pesakit.
.
Parkinson menyerang sel-sel saraf pada bagian otak yang disebut substansia nigra, iaitu bahagian otak yang mengawal gerakan. Sel-sel saraf tersebut akhirnya akan rosak atau mati kerana hilang kemampuan untuk menghasilkan dopamin.
Penyakit Parkinson bersifat kronik (ekal dalam tempoh masa yang panjang) dan progresif (gejala Parkinson biasanya bertambah buruk dari masa ke masa )
.
Walaupun punca Parkinson masih dikaji dan belum ditentukan sepenuhnya, menurut John Hopkins University, kehilangan dopamine neurotransmitter adalah punca utama.
.
Apabila 50 peratus hingga 70 peratus dopamin di dalam otak berkurangan, tanda-tanda penyakit Parkinson mula berkembang.
 

Gejala dan Simptom Penyakit  Parkinson

Disebabkan Parkinson adalah penyakit yang sangat kompleks, setiap pesakit boleh mengalami pelbagai peringkat gejala yang berbeza. Tanda-tanda utama dan simptom penyakit Parkinson antaranya adalah;

penyakit parkinson malaysia,tanda khas parkinson,tanda dan simptom penyakit parkinson
Tanda-tanda utama dan simptom penyakit Parkinson

(1) Menggeletar

Ini adalah salah satu perubahan dalam pergerakan (motor) fungsi dan biasanya memberi kesan kepada tangan, rahang, kaki dan muka.

Pergerakan boleh menjadi janggal, pecah dan hampir seperti pesakit shuffling (berjalan dengan siri cepat, langkah-langkah kecil).

.

(2) Gerakan Yang Lambat 

Ini adalah istilah untuk perlahan pergerakan, Sering juga disebut bradykinesia. Seiring waktu, Parkinson akan mengganggu kemampuan penderitanya untuk bergerak atau memperlambat pergerakan. Gejala ini menjadikan gerakan yang sederhana menjadi susah dilakukan dan memakan lebih banyak waktu.

.

(3) Otot kaku

Kekakuan pada otot bisa terjadi pada bagian tubuh manapun. Gejala ini menyebabkan gerakan menjadi terbatas, bahkan menyebabkan rasa sakit.

.

(4) Gangguan keseimbangan dan postur tubuh

Penyakit Parkinson boleh menyebabkan gangguan pada postur dan keseimbangan tubuh, misalnya ketika berjalan badan akan goyah. Badan pun boleh menjadi bongkok, atau dibengkokkan pada siku, lutut, dan pinggul.

READ :  CoQ Trol Plus : Kebaikan dan Keistimewaan

.

(5) Kehilangan gerakan spontan dan pergerakan automatik

Parkinson boleh menganggu keupayaan untuk bergerak secara spontan atau menyebabkan penurunan pada gerakan-gerakan yang biasanya automatik dilakukan oleh tubuh, seperti berkelip, menelan, mengayunkan tangan ketika berjalan, dan juga gestur tubuh ketika berbicara.

.

(6)  Penurunan motor lain

Beberapa gangguan motorik lain yang boleh disebabkan oleh penyakit Parkinson adalah menurunnya kemampuan berbicara, misalnya menjadi lebih lambat, intonasi yang rata, serta tanpa ekspresi. Selain itu, Parkinson juga boleh menyebabkan kesulitan ketika menulis.

Ubat-ubatan akan sangat membantu untuk melegakan gejala-gejala tersebut di atas. Ubat-ubatan Parkinson akan meningkatkan-atau sebagai pengganti-dopamin

.

(7) Gejala-gejala lain penyakit Parkinson termasuk:

Terdapat lain-lain, gejala yang kurang biasa Parkinson juga, yang mempunyai lebih kepelbagaian dan memberi kesan kepada perkara-perkara seperti perasaan, tingkah laku, pertuturan dan penghadaman.

 • perubahan mood, seperti kemurungan dan keletihan
 • masalah kencing
 • sukar untuk menutur atau bercakap
 • tekanan darah rendah
 • masalah pencernaan, termasuk sembelit
 • tidur masalah, termasuk kesukaran beralih di atas katil
 • masalah kulit
 • Air liur meleleh
 • peningkatan berpeluh
 • kekejangan otot dan kekejangan
 • perubahan suara
 • mati pucuk

Gejala-gejala ini mungkin berbeza bagi setiap penghidap Parkinson Biasanya tanda-tanda ini hampir tidak kelihatan untuk beberapa tahun, tetapi sebagai penyakit berlangsung begitu juga dengan gejala.

Suplemen Shaklee Membantu Merawat Penyakit Parkinson

Sehingga kini penawar untuk Parkinson masih belum ditemui dan pesakit biasanya diberikan ubat-ubatan hanya untuk mengawal dan meredakan simptom parkinson.

Namun adalah penting agar pesakit tidak berputus asa dengan keadaan ini.

vitamin shaklee penawar penyakit parkinson

.

Bagaimana nutrisi dan suplemen dapat membantu pesakit parkinson

Neurotransmitter dopamine adalah berasal daripada asid amino. Setiap kali kita makan makanan yang kaya dengan protein, badan akan membahagikan asid amino ini kepada 2 jenis.

2 asid amino (L-fenilalanina dan L-tyrosine) ditukarkan kepada L-Dopa, yang kemudiannya ditukar menjadi dopamine di dalam otak.

READ :  CoQ Trol Plus : Kebaikan dan Keistimewaan

Vitamin dan mineral diperlukan untuk setiap peringkat proses penukaran ini, jadi kekurangan vitamin dan mineral boleh mengurangkan pengeluaran dopamine

Gambarajah bagaimana nutrisi memainkan peranan penting dalam perawatan pesakit parkinson
Gambarajah bagaimana nutrisi memainkan p
eranan penting dalam perawatan pesakit parkinson

1. Vivix

Beberapa kajian tentang kemampuan resveratrol dalam VIVIX yang membantu pesakit Parkinson telah dijalankan dan antaranya ialah kajian yang dijalankan oleh Penyelidik Iowa State University dan telah dikeluarkan di FASEB Jurnoul.

Resveratrol merupakan bahan utama di dalam Vivix. Vivix merupakan satu-satunya suplemen yang membantu merawat hingga ke tahap DNA. Vivix membantu merawat dengan 4 mekanisme di bawah:

a. Memperbaiki DNA

Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan ini merosakkan pengkalan data genetik, menghasilkan satu ‘typo’ (kesilapan dari yang asal) yang akan menganggu fungsi sel dan panjang umur, ramuan Vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA.

.

b. Pengawalan Genetik

Pengawalan genetik menyumbang kepada kemerosotan umur pada tahap selular. Di dalam satu ujian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan pada tahap sellular

.

c. Meningkatkan Tenaga Sel

Mitochondria (penjana tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun.
Ramuan Vivix menggalakkan biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.

.

d. Penimbunan Protein AGE

Penimbunan berlebihan protein AGE (Advanced Glycation End product) boleh menyebabkan kerosakkan tahap selular yang akan mengganggu keutuhan sel dan panjang umur. Ramuan Vivix adalah 13 kali lebih kuat dari resveratrol (kandungan unik dalam anggur ‘muscadine’) untuk melambatkan pembentukkan protein AGE.

2. Vitamin D dan Magnesium

Dalam penyelidikan didapati kita mempunyai reseptor untuk vitamin D di dalam otak dimana ia meningkatkan faktor neurotrophic diturunkan dari otak (sama seperti hormon pertumbuhan neuron) dan vitamin D juga bersifat anti-radang.

Magnesium adalah mineral yang bertindak sebagai penenang semulajadi. Antara tanda kekurangan magnesium adalah gegaran otot atau kekejangan, kelemahan otot, insomnia atau ketakutan, tekanan darah tinggi, degupan jantung yang tidak teratur, sembelit, hiperaktif, kemurungan.

READ :  CoQ Trol Plus : Kebaikan dan Keistimewaan

Kedua-dua nutrien ini merupakan kandungan penting dalam Ostematrix. Ostematrix bukan sekadar untuk tulang. Nutrien di dalamnya turut memberi manfaat bagi kepada pesakit parkinson dari segi

 • Memperbaiki kekejangan, kebas-kebas
 • Meringankan stress (stress dapat memburukkan keadaan parkinson)
 • Membantu sistem saraf dimana ia mengaktifkan enzim untuk menghasilkan tenaga, pengecutan otot dan saraf..
 

3. B Complex

Pesakit parkinson mempunyai kadar Homocysteine (asid amino yang beracun) yang tinggi dalam badan mereka. Namun pakar tidak pasti adakah ini merupakan penyebab kepada penyakit parkinson.

Nutrien yang diperlukan untuk mengurangkan homocysteine termasuk asid folik, vitamin B12 dan B6, zink dan tri-methyl-glycine (TMG). Selain itu nutrien ini merupakan faktor untuk membantu pengeluaran dopamine.

B Complex Shaklee adalah lengkap dengan 9 jenis vitamin B.

.

4. Omega Guard Shaklee

Omega-3 adalah suplemen anti-radang yang boleh memberi manfaat kepada keradangan otak yang dialami oleh pesakit parkinson.
.
Terdapat kajian dilakukan ke atas pesakit parkinson di mana pesakit parkinson dilaporkan mempunyai keadaan lebih baik dengan pengambilan minyak ikan Omega 3.
.
Omega Guard mengandungi satu rangkaian penuh 7 jenis asid lemak omega-3 semulajadi iaitu EPA, DHA, ALA dan lain-lain lagi. EPA menyihatkan jantung dan sendi anda manakala DHA pula penting bagi perkembangan dan fungsi otak.
 

Testimoni Pengguna Parkinson Shaklee

Testimoni 1 : Perubahan pada penyakit parkinson yang dialami selepas seminggu mengamalkan VIVIX SHAKLEE

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kenali Penyakit Parkinson : Simptom dan Cara Mengawal was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

2 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.