Kenali Penyakit Auto Imun – Kecelaruan Sistem Imun Badan

penyebab penyakit autoimun,penyakit autoimun,penyakit auto immune,,jenis penyakit autoimun

Penyakit autoimun merupakan penyakit yang terjadi disebabkan  sistem kekebalan tubuh yang seharusnya melindungi tubuh dari serangan antigen dan alergen,malah menyerang sel-sel tubuh sendiri yang normal. Keadaan ini kemudian mencetuskan timbulnya pelbagai ganguan kesihatan yang sangat serius.

dalam bahasa mudah 

Sepatutnya sistem imun atau kekebalan tubuh kita lawan benda asing dan lindungi badan kita dari sel sel sel virus, bakteria & fungus.

tapi ….. bila keadaan auto immnue ni , sel sel badan dah gila dia serang sel sel  badan sendiri. harapkan pegar, pegar makan padi..ha gitula 🙂

Jenis Jenis Penyakit Auto Imun

Lebih 100 jenis penyakit autoimun yang dapat dikenalpasti. Disini saya hanya senaraikan antara penyakit autoimmune yang kerap dihidapi kita ,antaranya adalah :

penyebab penyakit autoimun,jenis penyakit autoimun,penyakit autoimun malaysia

(i) Penyakit autoimun yang memberi kesan kepada SISTEM ORGAN

 • Systemic Lupus Erythematosus (SLE)  ini adalah satu penyakit auto-radang kronik. Ia dilihat lebih biasa di kalangan wanita. Ujian diagnostik biasanya positif bagi antibodi terhadap protein nuklear termasuk DNA nukleik dan RNA. Antara pencetus untuk termasuk radiasi UV, jangkitan virus dan tekanan.
SLE – Komplikasi Tanpa Rawatan

 

 • Gangguan autoimun yang disebabkan oleh (HIV) Human Immunodeficiency Virus juga dilihat. Jangkitan HIV menyebabkan kemusnahan sistem imun yang membawa kepada kerosakan kepada beberapa sistem dan tisu organ.

(ii) Penyakit autoimun yang memberi kesan kepada MATA

 • Akut anterior uveitis – ini adalah penyakit keradangan utama penyakit iris mata. Terdapat persatuan genetik yang kuat dengan HLA-B27.
 • Sjögren’s Syndrome– penyakit autoimun di mana sistem imun kerosakan kelenjar yang membuat kelembapan, seperti air mata dan air liur.

(iii) Arthritis – Kesan kepada SARAF, SENDI dan TULANG

 • Ankylosing Spondylitis – ini adalah satu bentuk biasa kronik, artritis radang yang disebabkan oleh patologi autoimun. Ia memberi kesan kepada sendi di tulang belakang dan sendi sacroiliac pelvis yang membawa kepada kesakitan yang teruk, kecacatan dan kecacatan.
 • Arthritis reaktif atau Sindrom Reiter – ini biasanya dicetuskan oleh jangkitan. Terdapat tiga tanda-tanda klasik keadaan ini termasuk artritis radang sendi besar (biasanya lutut dan belakang), radang mata dengan sama ada konjunktivitis atau uveitis dan kehadiran urethritis pada lelaki (urethral keradangan) atau cervicitis (radang pangkal rahim) di kalangan wanita.
 • Rheumatoid arthritis – ini adalah satu gangguan autoimun yang memberi kesan kepada tisu pada sendi. Ia membawa kepada kerosakan teruk tulang rawan pada sendi yang menyebabkan keradangan. organ-organ lain seperti paru-paru, perikardium, pleura dan sclera mata juga mungkin terjejas.

(iv) Penyakit autoimun yang melibatkan organ-organ yang mengeluarkan HORMON

 • Diabetes Mellitus Type 1 – di sini autoantibodies memberi kesan dan mensasarkan sel-sel beta insulin pankreas yang membawa kepada kekurangan yang teruk mereka. Kekurangan insulin membawa kepada peningkatan glukosa darah dan air kencing.
 • Autoimmune Pankreatitis – ini adalah satu keadaan keradangan yang memberi kesan pankreas.
 • 21 – Hydroxylase Deficiency – keadaan ini memberi kesan kepada kelenjar adrenal. Keadaan ini membawa kepada lebihan pengeluaran androgen, iaitu hormon seks lelaki.
 • Autoimmune Thyroiditis – keadaan ini membawa kepada sel-sel radang mensasarkan sel tiroid menyebabkan mereka dimusnahkan membawa kepada kelenjar tiroid tidak begitu aktif. thyroiditis kronik atau penyakit Hashimoto boleh berada di mana-mana umur yang sering biasa di kalangan wanita pertengahan umur.
 • Penyakit Graves ‘adalah penyakit autoimun kelenjar tiroid yang membawa kepada kelenjar tiroid terlalu aktif.

🔺Penyakit autoimun yang memberi kesan kepada KULIT

 • Scleroderma – jenis gangguan autoimun biasanya memberi kesan kepada tisu penghubung kulit dan saluran darah, otot, dan organ-organ dalaman. Penyakit ini biasanya memberi kesan kepada wanita lebih biasa peringkat umur 30 dan 50 tahun antara.
 • Dermatomyositis – keadaan ini mengakibatkan keradangan otot dan ruam kulit. Ia boleh menjejaskan orang dengan kanser paru-paru, perut atau organ-organ lain.
 • Psoriasis – ini adalah satu penyakit kulit autoimun. Terdapat pertumbuhan berlebihan sel-sel baru di bawah lapisan kulit.
 • Vitiligo – dalam keadaan ini sel-sel yang memberikan pigmen pada kulit dimusnahkan membawa kepada pembentukan tompok de-berpigmen putih.
READ :  Kenali 10 Ciri Hormon Kewanitaan yang Tidak Seimbang
Vitiligo, atau dikenali sebagai SOPAK
 • Alopecia areata dilihat apabila sistem imun menyerang folikel rambut atau akar rambut.
 

(v) Penyakit autoimun yang memberi kesan kepada SARAF

 • Multiple sclerosis – ini adalah penyakit autoimun yang menjejaskan otak dan saraf. Sel-sel autoimun menyebabkan kerosakan kepada sarung myelin yang biasanya bertindak sebagai penutup pelindung yang mengelilingi sel-sel saraf.
 • Myasthenia gravis – dalam keadaan ini sistem imun menyerang saraf dan otot yang membawa kepada kelemahan yang teruk

(iv) Penyakit autoimun yang memberi kesan kepada DARAH DAN PEMBULUH DARAH

 • Polyarteritis nodosa – ini adalah penyakit autoimun yang teruk menjejaskan arteri kecil dan sederhana yang menjadi radang dan rosak. Risiko penyakit ini meningkat dengan hepatitis b dan jangkitan C.
 • Sindrom antibodi Antiphospholipid yang membawa kepada kerosakan kepada saluran darah
 • Anemia hemolitik – jenis anemia adalah disebabkan apabila sel-sel imunologi merosakkan sel-sel darah.
 • Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) – ini menyebabkan kerosakan kepada platelet darah yang penting untuk pembentukan darah beku.

(iiv) Penyakit autoimun yang memberi kesan kepada SISTEM USUS

 • Autoimmune Hepatitis – jenis ini memberi kesan kepada hati apabila sel-sel imun badan menyerang sel-sel hati. Terdapat kecenderungan genetik kepada keadaan ini. hepatitis autoimun memberi kesan 1-2 orang setiap 100,000 setahun dan memberi kesan kepada wanita lebih kerap berbanding lelaki (70%).
 • Penyakit  Celiac – ini adalah disebabkan apabila usus bertindak balas terhadap makanan yang mengandungi gluten (seperti gandum).
 • Penyakit keradangan usus (IBD) – keadaan ini membawa kepada keradangan teruk dan kronik saluran penghadaman. penyakit Crohn dan kolitis ulser adalah bentuk-bentuk utama penyakit IBD.
 • Primary biliary cirrhosis  – dalam keadaan ini sistem imun perlahan-lahan memusnahkan saluran hempedu hati ini.

Vitamin Shaklee Yang Membantu Masalah Penyakit AutoImmune

Ada beberapa supplement yang boleh membantu Pesakit yang menghidapi Autoimun. Antaranya ialah seperti vitamin dibawah berserta fungsinya:

Vivix Shaklee 

Vivix membantu dalam pemulihan sel.Pesakit autoimmune menghadapi masalah kerana sistem sel badan yang tidak berfungsi secara normal sehingga menjejaska kesihatan dan keadaan pesakit itu sendiri. Vivix merupakan produk revolusi dari Shaklee yang membantu memulihkan sel pada peringkat selular DNA

Omega Guard

Kajian yang diterbitkan dari Jurnal Asian of Pharmacies and Life Sciences menunjukkan pengambilan minyak omega 3 dapat membantu melambatkan  pesakit autoimmune dan membantu meningkatkan jumlah lipid dalam darah pesakit autoimmuneOmega Guard juga membantu atasi masalah keradangan disebabkan penyakit autoimun

READ :  Tingkatkan Selera Makan dan Berat Badan Anak dengan Mealshake

Ostematrix

Pengambilan steroid dalam jangka masa yang panjang boleh menyebabkan kehilangan kalsium dan menyebabkan penyakit osteoporosis dikalangan pesakit autoimmune.Pengambilan kalsium yang dilengkapi dengan Vitamin D amat penting untuk memastikan pesakit mempunyai bekalan kalsium yang lengkap dan mencukupi

READ :  Kesan 10 Tanda Awal Menghidap Penyakit Buah Pinggang Sebelum Terlambat

GLA Complex

Kajian menunjukkan pesakit autoimmune kebiasaan mempunyai tahap GLA  yang kurang dalam badan.Gla membantu menghasilkan “anti-inflammatory prostaglandin”  (PGE-1). Ia mengurangkan aktiviti limfosit dan membantu mengurangkan sistem autoimmune
 .
Untuk mengekalkan cara hidup sihat, seseorang pesakit autoimmune perlulah berusaha menjaga kesihatan. Oleh itu sangat penting bagi pesakit autoimmune mengatur langkah untuk mencapai matlamat kesihatan yang sebenar.

Testimoni Pengguna Menghidapi Penyakit Autoimun Yang  Mengamalkan Vitamin Shaklee

Testimoni 1,  ( Pesakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura (ITP) : Anak buah Fina mengalami ITP sehingga berlaku pendarahan dalam kepala & menjalani kimoterapi, tapi tiada perubahan . Selepas pengambilan Vivix Shaklee , akhirnya platelet dalam darah semakin meningkat

penyakit itp malaysia,pengalaman penyakit itp,bahaya penyakit,sembuh penyakit itp,Penyakit Idiopathic Thrombocytopenic Purpura

Testimoni 2 , (Psoriasis) : Pak sudin sebelum ini mengalami Psoriasis yang kronik , kini kembali pulih

psoriasis malaysia,ubat psoriasis malaysia,rawat psoriasis dengan vitamin shaklee,testimoni psoriasis shaklee,vitamin untuk psoriasis,testimoni pesakit psoriasis

Testimoni 3 , (Vitiligo) : Sebelum ini, penyakit vitiligo yang dihidapi beliau telah menyerang pigmen kulit. Selepas mengamalkan Vitamin Shaklee. Perubahan ketara pada kulit & kesihatan sangat mengujakan

penyakit sopak kulit,ubat penyakit sopak,cara sembuhkan sopak garam,testimoni set sopak shaklee,cara sembuhkan vitiligo,shaklee untuk vitiligo

Testimoni 4 , (SLE) : Sebelum ini, penyakit SLE ini bergantung dengan ubat ubatan yang mengandungi steroid untuk mengawal penyakitnya. Setelah mengamalkan Vivix secara konsisten, kesihatan semakin baik dan dos steroid dikurangkan

sle dan shaklee,set sle shaklee,penawar penyakit sle,gambar penyakit sle,penyakit sle boleh sembuh,bahaya penyakit sle

Testimoni 5 , (Ulcerative Colitis) : Doktor cakap penyakit ini tak boleh sembuh dan perlu bergantung dengan ubat steroid. Selepas amakan Vivix ,perubahan ketara pada kesihatan saya. Graf kesihatan semakin meningkat!

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kenali Penyakit Auto Imun – Kecelaruan Sistem Imun Badan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.