7 Tips Kecut dan Hilangkan Buasir Dengan Berkesan

kecutkan buasir dengan berkesan,

Ketahui tips untuk kecutkan buasir, berpunca dari masalah sembelit yang teruk! . Siapa yang ada pengalaman kena buasir , nak duduk pon susah,rasa tak selesa ,.pedih weh bila kena . Ada kes sehingga isi dubur terkeluar. Sakitnya, hanya allah je yang tahu.

Dah macam macam cara cuba tapi  tak berkesan, tetap tak berjaya kecutkan buasir. Apa lagi buat research kat internet la macam macam suggestion , akhirnya saya temui penawar buasir

Jadi kalau korang ada masalah sembelit, tak lawas. Sebaiknya jangan biarkan sehingga menjadi buasir.

Apa itu penyakit buasir ?

Buasir , atau bahasa perubatannya “Hemoroid” berpunca dari sembelit yang teruk, susah nak buang air besar. Kadang tu sampai seminggu!

Buasir adalah  pembengkakan pada vena yang terletak di bahagian rektum dan dubur yang berlaku akibat meneran  . Ianya boleh berlaku sama ada di dalam dubur atau di kawasan luar.

Bengkak itu terjadi disebabkan oleh pengembangan saluran darah pada sel-sel yang melapisi saluran dubur.

Diikuti dengan pendarahan selepas membuang, terjadi disebabkan oleh luka apabila najis keras bergesel dengan buasir.

Biasanya pesakit akan berasa sakit kesan tekanan otot dubur ke atas bengkak tersebut sehingga menyebabkan proses pembuangan air besar menjadi amat perit. 

Jenis – jenis buasir

jensi buasir,buasir dalaman dan luaran
Jenis dan perbezaan buasir dalaman dan luaran

(i) Buasir Dalaman

Buasir ini tidak terasa sakit dan gatal kerana ia terletak jauh ke dalam rektum. Buasir dalaman tidak merbahaya tetapi meneran dan gangguan dari laluan najis semasa membuang air besar boleh mencederakan permukaan buasir  dan menyebabkannya berdarah.

Anda akan terlihat titisan darah yang berwarna merah cerah pada kertas tisu atau di mangkuk tandas. Jika keadaan ini berlaku anda perlu mendapat bantuan perubatan, kerana darah tersebut mungkin datang dari sumber lain seperti ketumbuhan atau kanser kolorektum

READ :  16 Kebaikan dan Khasiat Lecithin Shaklee

.

(ii) Buasir Luaran

Buasir jenis inilah yang selalu kita dengar mengakibatkan gejala-gejala seperti sakit, pedih dan gatal di dubur.

Jika buasir ini tersepit (bekalan darah akan terputus), bekuan darah akan terjadi di dalamnya menyebabkan ia terasa amat sakit. Gejala-gejala beginilah yang menyebabkan buasir jenis ini memerlukan perhatian dan rawatan perubatan.

Apabila sahaja salur darah vena rektum meregang atau memberi dan terjadinya buasir adalah sukar untuk ia dibuang atau ditanggalkan sepenuhnya.

Buasir ini akan berulang kembali walaupun dengan tekanan atau bebanan yang lebih ringan berbanding dengan yang dahulunya.

Tanda dan Simptom Buasir

Berikut adalah tanda-tanda biasa buasir. Boleh berlaku serentak beberapa tanda atau hanya salah satu :

Sakit pada bahagian dubur semasa atau selepas buang air besar disebabkan sembelit teruk (jarang membuang air besar) dan najis terlalu keras

  • Tak selesa pada dubur bila bertinggung atau berdiri lama
  • Sakit pada bahagian dubur bila duduk
  • Bengkak pada bahagian luar dubur
  • Titisan darah segar semasa buang air besar
  • Ada sejenis cairan pada dubur apabila buasir sudah pada tahap ketiga. Cairan ini juga boleh menyebabkan kegatalan pada dubur

tanda buasir teruk,simptom buasir

 

Peringkat-peringkat Buasir

Penyakit buasir ni ada 4 peringkat, jika ada tanda-tanda macam kat bawah ni, boleh jumpa Doktor cepat-cepat untuk mengelakkan berlarutan ;
tahap buasir,peringkat buasir,buasir peringkat awal,gambar buasir peringkat awal
Tahap dan peringkat buasir
Buasir tahap 1 : Berlaku pendarahan dan bengkak menonjol keluar
.
Buasir tahap 2 : Disebabkan oleh pergerakan usus, bengkak akan keluar tetapi secara spontan akan masuk balik kat dubur tu.
.
Buasir tahap 3 : Keadaan yang sama seperti tahap dua, tetapi bengkak tersebut akan hanya berada di dalam setelah ditolak masuk secara fizikal, maknanya korang kena la tolak guna jari,memang sakitlah sikit.
 .
Buasir tahap 4 : Darah pekat keluar, menyebabkan rasa sakit dan susah untuk meneran. Buasir akan berada di luar kawasan dubur. Sakit dan perlu  dibedah kalau dah macam ni
 

7 Tips dan Petua Kecut dan Hilangkan Buasir Dengan Berkesan

Beberapa petua untuk menghilangkan buasir dengan berkesan adalah beberapa cara antaranya ;

READ :  SEMBELIT PUNCA TERHASILNYA JERAWAT !

1. Ubah corak pemakanan

Utama sekali, anda perlu ubah corak pemakanan.

  • Ambil makanan yang tinggi serat seperti buah-buahan, bijirin dan sayur-sayuran setiap hari.
  • Elakkan makan makanan pedas

Makanan pedas boleh menyebabkan buasir berulang , banyakkan makan buah dan sayur untuk membantu mengelakkan najis keras.

.

2. Minum air kosong dengan kerap

Cairan dalam badan membantu mengelakkan masalah sembelit.

.

3. Jangan berdiri atau duduk terlalu lama

Ini kerana ia memberi penekanan pada perut dan salur darah. Sesekali rehatkan diri agar otot perut juga dapat berehat. Lakukan senaman dengan kerap agar semua otot badan dapat meregang dengan sihat.

.

4. Jangan meneran dengan kuat

Ingat, elak meneran dengan kuat kerana ia memberi tekanan pada saluran venus di kawasan dubur. Tekanan yang kuat menyebabkan ia bengkak dengan cepat.

.

5. Jangan tahan berak

Jika terasa ada keinginan untuk membuang air, jangan tahan atau melengah-lengahkannya. Najis akan jadi kering dalam dubur dan susah untuk dikeluarkan.

.

6. Jangan lengah mendapatkan rawatan

Ini kerana buasir boleh menyebabkan komplikasi seperti tisu mati dan lemah anggota badan akibat tidak mendapat penjagaan yang sewajarnya.Jumpalah doktor sekiranya sudah mencapaintahap kritikal.

.

7. Boleh Amalkan supplemen yang berkhasiat.

Untuk mencegah buasir, anda boleh amalkan Set Buasir Shaklee  yang membantu penghidap buasir untuk mengecutkan kembali dan MENCEGAHNYA sebelum terlambat.

 

Vitamin Shaklee Yang Membantu Kecutkan Buasir

Adakah rangkaian produk Shaklee dapat membantu mengurangkan/menghilangkan penyakit buasir ini? Ye. Set Buasir Shaklee mempunyai 3 rangkaian produk yang sangat sesuai untuk merawat masalah buasir iaitu :
kecutkan buasir shaklee,set buasir shaklee 2018,vitamin shaklee untuk buasir, penawar buasir
Vitamin Set Buasir Shaklee yang terbaik untuk kecutkan bengkak buasir dengan berkesan
baik untuk sendi dan otot. Omega bantu untuk kecutkan otot yang membengkak akibat tekanan otot dubur ketika membuang air besar
.
Bantu kurangkan sembelit dan melancarkan pembuangan air besar serta memberi keselesaan ketika alami luka di bahagian dubur
 .
Pengambilan zinc complex adalah amat disarankan pada pesakit buasir yang mengalami najis berdarah ketika membuang air besar. Zinc Complex dapat membantu menyembuhkan luka di bahagian dubur dengan lebih cepat
 .
Insyaallah, Set Buasir Shaklee ini dapat menghilangkan penyakit buasir yang dihadapi.
.
Saya kira pelaburan untuk set buasir Shaklee ini adalah pelaburan yang berbaloi kerana ianya tahan sampai 3 bulan.
.
Disini juga saya sertakan testimoni-testimoni berjaya dengan Set Buasir Shaklee.
 

Testimoni Pelanggan Yang Berjaya Kecutkan Buasir dengan Set Buasir Shaklee

#Testimoni 1 : 2 hari selepas amalkan Set Buasir Shaklee , suami dah boleh bergerak seperti biasa.Buasir dah mengecut!

kecutkan buasir shaklee,petua kecutkan bengkak buasir,cara merawat buasir,shaklee untuk buasir,testimoni buasir shaklee
.

# Testimoni 2: Perubahan besar selepas amalkan Set Buasir, buang air dah tak sakit lagi, ketulan pada dubur semakin mengecut!

testimoni set buasir shaklee,kecutkan buasir shaklee,cara kecutkan buasir dalaman
.

# Testimoni 3: Terkejut ! selepas 3 hari ,buasir dah takde!

cara kecutkan buasir dalaman,ubat kecutkan buasir
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
7 Tips Kecut dan Hilangkan Buasir Dengan Berkesan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.