Kanser Limfoma Hodgkin : Ketahui Gejala, Cara Diagnosis dan Rawatan

Kanser atau barah limfoma menjejas dan menyerang sistem limfatik iaitu sebahagian daripada sistem pertahanan dalam badan kita,  sejenis kanser darah. Ada juga yang panggil ‘kanser kelenjar’.
.
Jika anda perasan sebarang benjolan atau pembengkakan seperti di bahagian leher, bawah ketiak dan celah peha, dan boleh dilihat jelas di bawah kulit , tolong ambil perhatian.
.
Kita selalu panggil keadaan ni sebagai ‘bengkak kelenjar’. Ia tidak menyakitkan dan biasanya hilang sendiri.

Sebaliknya, jika bengkak itu tidak surut-surut dalam satu tempoh masa, malahan semakin membesar (melebihi 1 cm)

Serta mengalami masalah selalu demam, asyik letih, tak larat, hilang selera makan dan berat badan turun mendadak,

Jangan ambil mudah.

limfoma hodgkin,tanda awal kanser limfoma,bengkak kelenjar leher,cara surutkan bengkak kelenjar,
Kanser Limfoma Hogkin, bengkak kelenjar leher

Apa itu Kanser Limfoma Hodgkin?

Kanser limfoma terbahagi kepada dua iaitu;

  • Non-Hodgkin(lebih kerap menjejas pesakit berusia 55 tahun ke atas )
  • Hodgkin yang menjejas orang muda berusia antara 15 dan 20 tahun dan mereka yang berusia 50 tahun ke atas.
Limfoma  Hodgkin – sebelum ini dikenali sebagai penyakit Hodgkin – adalah kanser sistem limfa, yang merupakan sebahagian daripada sistem imun anda.

Kanser Limfoma Hodgkin merupakan kanser darah yang bermula dari sel lymphocytes, iaitu sel darah putih yang mengalir ke seluruh tubuh menerusi bendalir dikenali sebagai limfa.

Apabila nodus limfa membengkak, lymphocytes yang tidak normal akan membentuk sel tumor yang boleh menyebabkan berlakunya HL

Kanser juga mampu merebak kepada organ-organ dan tisu-tisu lain serta memusnahkan sel-sel badan yang bersebelahan dengannya. Lymphoma merupakan sejenis barah yang terhasil daripada sistem limfatik badan.
Sistem limfatik termasuk nodus limfa ( kelenjar limfa), thymus, limpa, tonsil, adenoids dan sum-sum tulang serta saluran yang berhubung dipanggil limfatik atau saliran limfa

Tanda-tanda dan Gejala Kanser Limfoma Hodgkin

Tanda-tanda Kanser Limfoma adalah;

  • Nod limfa membengkak pada bawah ketiak, leher, atau celah paha.
  • Demam  berpanjangan
  • Badan menjadi lemah dan keletihan
  • Penurunan berat badan yang mendadak
  • Sentiasa berpeluh
  • Sukar benafas dan sering sakit dada
  • Ruam kulit dan kegatalan
  • Peningkatan kepekaan terhadap kesan alkohol atau sakit di kelenjar limfa anda selepas minum arak

Diagnosis atau Prosedur Mengesan Kanser Limfoma Hodgkin

Ujian dan prosedur yang digunakan untuk mendiagnosis limfoma Hodgkin termasuk:
.

a) Pemeriksaan fizikal.

Pemeriksaan Doktor anda untuk nod limfa bengkak, termasuk di leher, ketiak dan pangkal paha, serta limpa bengkak atau hati.
.

b) Ujian darah.

Satu sampel darah anda diperiksa di makmal untuk melihat sama ada apa-apa di dalam darah menunjukkan kemungkinan kanser.
.

c) Ujian pengimejan.

Ujian pengimejan yang digunakan untuk mendiagnosis limfoma Hodgkin termasuk X-ray, tomografi berkomputer (CT) imbasan dan positron pelepasan tomografi (PET).
.

d) Pembedahan untuk membuang nod limfa bengkak.

Pembedahan kecil boleh dilakukan untuk membuang semua atau sebahagian daripada nod limfa diperbesarkan untuk ujian. Nod limfa yang dihantar ke makmal untuk ujian. Diagnosa limfoma Hodgkin dibuat jika tidak normal sel-sel Reed-Sternberg dijumpai dalam nod limfa.
.

e) Prosedur untuk mengumpul sum-sum tulang untuk ujian.

Biopsi sumsum tulang  boleh digunakan untuk mencari tanda-tanda kanser dalam sum-sum tulang. Semasa prosedur ini, sedikit sum-sum tulang, darah dan tulang dikeluarkan melalui jarum.
.
Selepas doktor anda telah menentukan sejauh mana limfoma Hodgkin anda, kanser anda akan diberikan pentas. peringkat kanser anda membantu menentukan prognosis anda dan pilihan rawatan anda.

Peringkat-peringkat Limfoma Hodgkin

Tahap tahap dan peringkat  Kanser Limfoma Hogkin ;

tahap kanser limfoma,kanser limfoma boleh sembuh,apa itu kanser limfoma tahap 4
Tahap tahap dan peringkat kanser limfoma hogkin

Kanser Limfoma Hogkin  Tahap I. 

Kanser ini adalah terhad kepada satu kawasan nod limfa atau organ tunggal.
.

Kanser Limfoma Hogkin Tahap 2

Pada peringkat ini, kanser berada di dua kawasan nod limfa atau kanser telah menyerang salah satu organ dan nodus limfa yang berhampiran. Tetapi kanser itu masih terhad kepada bahagian badan sama ada di atas atau di bawah diafragma.
.

Kanser Limfoma Hogkin Tahap 3

Apabila kanser bergerak ke nodus limfa di atas dan di bawah diafragma, ia dianggap peringkat III. Cancer juga mungkin dalam satu bahagian tisu atau organ berhampiran kumpulan nod limfa atau limpa.
.

Kanser Limfoma Hogkin Tahap 4

Ini adalah peringkat yang paling maju limfoma Hodgkin. Sel-sel kanser di dalam beberapa bahagian daripada satu atau lebih organ-organ dan tisu.
.
Kanser Limfoma Hogkin  tahap 4 memberi kesan bukan sahaja nod limfa tetapi juga bahagian-bahagian badan anda, seperti hati, paru-paru atau tulang.
 

Rawatan untuk Kanser Limfoma Hodgkin

Jenis rawatan untuk kanser limfoma hogkin akan dilakukan oleh doktor dengan mengambil kira faktor usia, tahap kesihatan, tahap kanser dan jenis kanser.

READ :  Mengejutkan ! Pesakit Kanser Paru Paru Yang Kronik Kembali Pulih

a) Kemoterapi

Kemoterapi menggunakan bahan kimia untuk membunuh sel-sel limfoma. Ubat kemoterapi perjalanan melalui aliran darah anda dan boleh mencapai hampir semua kawasan badan anda.
.
Kemoterapi sering digabungkan dengan terapi radiasi pada orang dengan limfoma peringkat awal jenis klasik Hodgkin. Kesan-kesan sampingan kemoterapi bergantung kepada ubat-ubatan tertentu yang  diberikan.
.

b) Sinaran Radiasi

Terapi radiasi menggunakan pancaran bertenaga tinggi, seperti X-ray, untuk membunuh sel-sel kanser. Untuk limfoma Hodgkin klasik, terapi radiasi boleh digunakan secara bersendirian, tetapi ia sering digunakan selepas kemoterapi. Tempoh rawatan radiasi berbeza-beza, bergantung kepada peringkat penyakit ini
.

c) Pemindahan Stemcell

 Pemindahan sel stem adalah rawatan untuk menggantikan sum-sum tulang berpenyakit anda dengan sel-sel stem yang sihat yang membantu anda mengembangkan sum-sum tulang baru
.
Semasa pemindahan sel stem, sel-sel stem darah anda sendiri dikeluarkan, beku dan disimpan untuk digunakan kemudian. Seterusnya anda menerima kemoterapi berdos tinggi dan terapi radiasi untuk memusnahkan sel-sel kanser dalam badan anda.
 

Rawatan Alternatif Bersama Vivix Shaklee

Bila sebut RESVERATROL, terus saya teringat Vivix Shaklee. Ini kerana Vivix Shaklee mengandungi lebih banyak dan lebih pekat RESVERATROL berbanding jus resveratrol.
vivix untuk kanser limfoma,surutkan bengkak kelenjar,petua hilangkan bengkak kelenjar
Malah setiap sudu kecil VIVIX SHAKLEE mengandungi 5000 ORAC antioxidant yang sangat diperlukan terutamanya oleh pesakit kanser. 
.
Mungkin inilah sebabnya sel yang menerima RESVERATROL dapat kembali menjalankan aktiviti memusnahkan sel yang rosak secara semulajadi.
.
Namun begitu oleh kerana seperti yang disebut dalam journal perubatan berkenaan, dosage yang tinggi diperlukan untuk mengembalikan proses berkenaan, saya cadangkan pesakit Hodgkin Lymphoma yang ingin berikhtiar dengan RESVERATROL melalui VIVIX SHAKLEE untuk menjalani proses VIVIX DETOX

.

Vivix juga bagus diamalkan selepas rawatan kimoterapi .Kandungan antioksidan dan resveratrol di dalam Vivix mampu meransang tubuh untuk menghasilkan sel-sel sihat dengan lebih cepat.
.
Ia juga membantu untuk memulihkan sel-sel yang telah rosak akibat rawatan kanser yang telah diambil.
Hasil pengambilan Vivix yang konsisten, ia akan menyekat kesan-kesan jangka panjang kimoterapi dari berlaku. Ini bermakna pesakit kanser Limfoma Hodgkin mempunyai peluang kedua untuk hidup sihat dan gembira.
.
Sekiranya ia diambil pada tahap awal kanser, kemungkinan besar pesakit tidak perlu menjalani rawatan radiasi ataupun kimoterapi. Vivix juga bertindak memusnahkan sel-sel kanser dan menyekat sebaran sel-sel kanser.
.
Vivix adalah ikhtiar terbaik bagi mereka yang mengalami sakit kronik seperti kanser. Tiada penyakit di atas dunia ini yang tidak mempunyai ubat, kecuali mati.
.
Jadi kita sebagai hamba-Nya perlulah berusaha sedaya mungkin. Usah mudah mengalah. Hanya Allah SWT yang menentukan usia hamba-Nya.
 

TESTIMONI SEMBUH DARI KANSER SETELAH AMALKAN VIVIX

# Testimoni 1 : Ini kisah anak saya. Anak saya disahkan mengidap kanser Hodgkins Lymphoma stage 4 pada usia 10 tahun. Beliau telah sembuh sepenuhnya setelah mengambil Vivix Shaklee.

testimoni kanser limfoma,kanser limfoma boleh sembuh,cara mengubati kanser limfoma
Simptom awal penyakit
Pada usia 10 tahun anak saya selalu mengadu sakit belakang. Saya dan suami menyangkakan kemungkinan jatuh basikal atau jatuh masa bermain.
.
Sakitnya semakin kerap. Kami bawa ke klinik dan kadang-kadang ke hospital. Di hospital doktor check ala kadar dan bekalkan Paracetamol sebagai ubat tahan sakit. Biasa la bila makan ubat sakitnya reda. Lepas tu datang balik.
.
Doktor pun tak dapat detect penyakit ank saya. Sampai satu masa doktor amik darah bagi tujuan ujian dan dihantar ke makmal darah.
.
Rawatan yang dijalankan
Doktor mengesahkan anak saya ada jangkitan kuman dalam darah. Anak saya menjalani operation kecil untuk mengambil sample di bahagian leher sebelah kiri.
.
Hati seorang ibu hancur bagai dihiris sembilu apabila doktor Teh Kok Hoi memberi tahu anak saya mengidap penyakit kronik tahap 4 dan terpaksa menjalani rawatan kimoterapi.
.
Saya dan suami diberi kaunseling supaya tabah menghadapi kemungkinan yang akan berlaku. Suami saya tenang mendengarnya sedangkan saya sudah berbagai-bagai perasaan yang timbul. Takut, cemas dan sedih. Rawatan ini 50-50.
.
Dari hari itu 20 Julai 2011 bermula episod baru dalam hidup saya. Anak saya di masukan wad KK3 di pedriatik HKL.
.
Anak saya menjalani rawatan kimoterapi dan perlukan penjagaan yang rapi. Pesakit tidak dibenarkan jumpa orang luar kerana ditakuti jangkitan kuman.
.
Kami berulang alik ke HKL selama dua tahun. Rawatan kimoterapi selama enam bulan dan masa selebihnya bagi check up susulan.
.
Setelah tempoh dua tahun anak saya disahkan sihat dari kanser tersebut namun doktor menasihati agar kami jaga pemakanannya kerana ditakuti penyakitnya akan berulang semula.
.
Kos perubatan semakin meningkat. Hospital kerajaan tidak dapat menyediakan kos rawatan bagi penyakit kanser tahap 4. Ramai pesakit pergi ke hospital swasta yang menelan belanja yang agak mahal.
.
Ikhtiar bersama Vivix Shaklee
Justeru itu saya berusaha mencari supplement bagi anak saya.  Dan akhirnya saya temui Vivix Shaklee.
.
Alhamdulillah peraturan Allah itu memang cantik. Apabila anak saya memasuki sekolah form 1 di SMAN Lenggong , anak saya ditukarkan ke hospital Ipoh bagi check up seterusnya.
.
Saya sentiasa bekalkan Vivix buat anak saya. Setelah konsisten ambil Vivix, anak saya disahkan bebas kanser pada 20. 07.2016. Satu berita yang menggembirakan.
.
Alhamdulillah lepas habis rawatan dia boleh skor balik pelajaran yg tertinggal. Yang paling menggembirakan saya Alhamdulillah periksa I’dadi tahun lepas dia dapat mumtaz.
.
Sekarang anak saya bisa menjalani kehidupan seperti remaja lain. Belajar dan bermain. Malah anak saya turut menyertai aktiviti lasak di sekolahnya. Saya pun tidak perlu risau akan keadaan anak saya ketika tinggal berjauhan dari keluarga

# Testimoni 2: Tengok bengkak kelenjar di leher dah semakin surut setelah sebulan mengamalkan Vivix ,dahulu bengkak kelenjar sebesar buah kedondong

surutkan bengkak kelenjar,testimoni kanser limfoma,kanser limfoma boleh sembuh,cara mengubati kanser limfoma
 

# Testimoni 3: Alhamdulillah ,disahkan bebas Kanser limfoma

surutkan bengkak kelenjar,testimoni kanser limfoma,kanser limfoma boleh sembuh,cara mengubati kanser limfoma

.

# Testimoni 4: 2 minggu selepas amalkan Vivix, perubahan positif yang ketara , pertuturan semakin jelas

kanser limfoma,sembuh dari kanser limfoma

.

# Testimoni 5: Kembali pulih setelah 5 tahun bertarung dengan Kanser Limfoma.Kesihatan bertambah baik dan antibodi meningkat

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kanser Limfoma Hodgkin : Ketahui Gejala, Cara Diagnosis dan Rawatan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

5 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.