Kanser Kulit – Jenis, Tanda dan Langkah Pencegahan

Salam semua,

Harini saya ingin berkongsikan dengan anda info mengenai kanser kulit. Mesti anda semua nak tahukan apa punca, simptom dan bagaimana rawatannya?

Kulit adalah organ terbesar tubuh dan  bahagian yang penting dalam komponen badan kita.Cuba bayangkan manusia tanpa kulit.Ngerikan ?

Kulit adalah selapur luar tubuh yang berperanan melindungi organ dalaman kita dari panas, luka, cahaya dan jahitan.Ia mengawal suhu tubuh dan menyimpan air, lemak dan vitamin D.

Insyaallah, disini saya akan kongsikan dengan anda info

Apa itu Kanser Kulit?

Barah kulit merupakan ketumbuhan pada kulit disebabkan oleh sel yang tidak normal.  Lebih kerap berlaku dikalangan mereka yang berkulit cerah dan banyak dedah pada cahaya matahari. Terdapat pelbagai jenis barah kulit yang berasal dari sel-sel lapisan kulit yang berlainan.

Penyakit kanser kulit berlaku disebabkan banyak punca. Barah kulit lebih cenderung melibatkan bahagian badan seperti muka, kepala, leher, serta lengan. Ini disebabkan bahagian-bahagian tersebut tidak dilindungi dan terdedah terus kepada pancaran matahari

Jenis Jenis Kanser Kulit 

Kanser kulit terbahagi pada beberapa jenis, iaitu

 

 • Basal cell carcinoma – satu tompok kulit yang kecil dan semakin membesar menjadi tompok yang bulat atau bujur dan seterusnya tumbuh menjadi ketumbuhan yang mempunyai rolled edge. Barah ini mungkin berdarah pada bahagian tengahnya dan seterunya membentuk ulser yang bernama rodent ulcer.
 • Squamous cell carcinoma – berwarna merah dan berbentuk tidak sekata. Ianya sakit bila disentuh dan boleh juga membentuk ulser. Bahagian tepi barah juga lebih tinggi berbanding bahagian tengah
 • Melanoma – berwarna gelap atau hitam  Permukaan barah ini biasanya tidak sekata. Pada peringkat awal, tahi lalat mempunyai bahagian tepi yang tidak sekata dan mempunyai berbagai warna pada permukaan barah. Diameter barah ini biasanya melebihi 6mm.

Tanda atau Simptom Kanser Kulit

Perhatikan tanda-tanda berikut yang paling biasa adalah :

 • Perubahan kepada kulit, terutamanya ketumbuhan baru atau luka yang tidak sembuh.
 • Kanser kulit tidak semuanya kelihatan sama. Sebagai contoh, kanser tersebut   bermula sebagai benjolan kecil, licin, berkilauan, pucat, atau kelihatan berlilin. Atau ia boleh muncul sebagai benjolan merah yang jelas. Kadangkala benjolan tersebut berdarah atau membentuk kerak. Kanser kulit juga boleh bermula  sebagai tompokan rata, merah, kasar, kering atau bersisik.
 • Perubahan saiz yang melebihi 5mm
 • Perubahan warna
 • Inflamasi iaitu kemerahan di sekelilingnya
 • Berdarah dan berkeruping

Siapa Yang Berisiko Mendapat Kanser Kulit ?

Terdapat banyak faktor risiko yang menyebabkan barah kulit pada seorang pesakit. Ianya termasuk:

 • Pendedahan berlebihan kepada cahaya ultraungu – merosakkan DNA dan seterusnya menyebabkan kejadian barah kulit. Kulit yang kerap terdedah kepada UVA dan UVB dalam jangkamasa yang panjang samada dari sinaran matahari atau penggunaan alat pancaran UV akan meningkatkan risko seseorang mendapat barah kulit.
 • Jenis kulit – Individu yang mempunyai jenis kulit yang cerah mempunyai risiko yang lebih tinggi berbanding individu yang gelap warna kulitnya.
 • Faktor genetik
 • Kekurangan sistem ketahanan badan – Pesakit yang mendapatkan rawatan selepas pemindahan organ mempunyai risiko yang lebih tinggi mendapat penyakit barah kulit.
 • Pendedahan kepada arsenik dan radiasi –  meningkatkan risiko seseorang mendapat barah kulit. Kadar arsenik yang lebih tinggi daripada paras yang dibenarkan boleh disebabkan oleh air minuman dari perigi yang tercemar. Selain itu, pendedahan seseorang kepada pancaran radiasi juga meningkatkan risiko mendapat barah kulit.
 • Merokok – dihubungkait dengan kejadian barah kulit
 • Kronik ulser – Individu yang mempunyai ulser yang tidak sembuh selepas bertahun-tahun ataupun parut yang tertentu mungkin mempunyai kecenderungan menjadi barah kulit pada jangka masa yang panjang.
 • Banyak tahi lalat – Orang yang mempunyai banyak tahi lalat atau tahi lalat luar biasa yang dipanggil dysplastic naevi juga mempunyai risiko
 • Berkulit cerah – Kanser kulit lebih kerap terjadi kepada individu yang berkulit cerah. Mereka mempunyai jumlah melanin (pigmen kulit) yang kurang. Ini menyebabkan mereka mendapat kurang perlindungan daripada sinaran UV yang memudaratkan dan boleh menyebabkan kanser kulit.
 • Sistem imun yang lemah – Pesakit yang menghidap penyakit HIV / AIDS atau mereka yang mengambil ubat jenis immunosuppressant selepas pemindahan organ mempunyai sistem imun yang lemah.
 • Sejarah  di dalam keluarga – Jika ada di antara ahli keluarga anda yang pernah menghidap , maka kebarangkalian untuk anda mendapatnya juga adalah tinggi.

Bagaimana Mengesan Kanser Kulit?

Mengesan kanser kulit boleh sembuh 100 peratus jika setiap satu daripadanya dirawat dengan segera oleh doktor sebelum ia berpeluang untuk tersebar. Oleh itu anda perlu membuat pemeriksaan dengan kerap bagi mengesan ketumbuhan baru atau lain-lain perubahan pada kulit.

Setiap ketumbuhan baru yang berwarna atau sebarang perubahan pada ketumbuhan yang sedia ada perlu dirujuk kepada doktor dengan segera.

READ :  7 Cara Mengatasi Keputihan Semasa Hamil
 
Diagnosis sel basal karsinoma dan sel squamous karsinoma selalunya didiagnosis dan dirawat dengan cara yang sama. Apabila satu kawasan kulit kelihatan tidak normal, doktor mungkin membuang semua atau sebahagian daripada ketumbuhan tersebut (Biopsi) .

 

READ :  Anak-anak Asthma dan Lelah, Semput Atasi dengan OMEGA GUARD
Biopsi adalah satu-satunya jalan untuk mengenalpasti sesuatu masalah itu sebagai kanser.Para doktor selalunya membahagikan kanser kulit kepada dua peringkat: lokal (mempengaruhi hanya kulit sahaja) atau metastatik (menular ke kawasan lain).

Langkah Pencegahan Dari Kanser Kulit 

Kejadian barah kulit pada seseorang dapat dikurangkan dengan beberapa langkah seperti berikut:
 • Mengurangkan pendedahan kepada pancaran matahari terutamanya individu yang mempunyai warna kulit yang cerah’
 • Mengelakkan pendedahan kepada pancaran matahari pada waktu yang mempunyai kadar UV yang tinggi iaitu dari pukul 9 pagi hingga 3 petang
 • Memakai pakaian berlengan panjang serta memakai topi bila melakukan aktitiviti di bawah pancaran matahari
 • Menggunakan krim pelindung matahari (topical sunscreen) yang dapat menhalang pancaran UVA dan UVB satu jam sebelum terdedah kepada pancaran matahari

kanser kulit

Bagaimana Merawat Kanser Dengan Vitamin Shaklee

Rajah di bawah menerangkan bagaimana sel kanser terjadi. Anda boleh lihat bagaimana sel kanser membiak pada tahap selular. Shaklee mempunyai produk iaitu Vivix yang mampu membaik pulih hingga tahap selular bagi menangani sel kanser dari terus membiak dan menjadi tumor seterusnya kanser.

 

Di sinilah Vivix berperanan besar dalam memperbaiki semula sel-sel sihat. Pembaikan itu berlaku sehingga ke tahap selular DNA tau. Mana DNA yang rosak Vivix bantu sihatkan malah menambah tempoh hayat DNA (DNA pun ada hayat ye). Bila kita sakit tak kira la sakit apa, banyak DNA kita rosak dan mati.
Nak tau lebih lanjut mengenai Vivix boleh baca link dibawah

Kanser Kulit Kembali Pulih Setelah 4 Minggu Pengambilan Vivix Shaklee

Jom kita ikuti kisah Puan Ann dibawah :
❝ Pada Oktober 2007, saya didiagnosed sebagai pengidap Sel Basal Karsinoma (kanser kulit) pada kaki kiri saya. Pakar kulit memotong dan mengikis keluar kulit kanser tersebut dan menyuruh saya semula berjumpanya 6 bulan kemudian. Pada July 2008 luka tersebut masih tidak sembuh dan kelihatan semakin membesar.
 
Kami dijadualkan untuk melakukan pembedahan untuk membuang keluar kesuluruhan luka termasuk sedalam mana yang diperlukan dan membuang kulit yang sihat di sekitarnya (kira-kira saiz syiling 20 sen) . Pada Ogos ,saya mula menggunakan Vivix dan 4 minggu kemudiannya, semasa saya pergi untuk melakukan pembedahan, kanser tersebut telah hilang !
 
Suami saya , Edd, penghidap diabetis yang agak lama dan mengambil insulin yang bertambah dari sama ke semasa. Beliau berperang dengan penyakitnya sekian lama untuk mendapat A1C ( pemeriksaan kadar gula dalam darah) dibawah paras 7. Setelah 4 minggu menggunakan Vivix , pemeriksaan kedihatan beliau menunjukkan paras A1C  menurun dari 7.2 ke 6.6. Pastinya kami mengharapkan keputusan yang lebih baik lagi untuk pemeriksaan berikutnya 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kanser Kulit – Jenis, Tanda dan Langkah Pencegahan was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.