Jenis Ubat-ubatan Yang Menjejaskan Penyerapan Kalsium,Risiko Tinggi Tulang Reput atau Osteoporosis

Penyakit yang menyerang dengan senyap ini boleh dicegah atau  diperlahankan sekiranya kemerosotan tulang itu dikesan awal awal lagi, tetapi tidak boleh diundurkan sebaik sahaja ia mula bertapak

Penggunaan ubat-ubatan dalam masa yang panjang  yang menyusutkan tulang dan mengganggu penyerapan kalsium. Secara tak langsung mungkin terlibat dalam osteoporosis

Apa itu Osteoporosis ?

Osteoporosis adalah keadaan kemerosotan kepadatan normal tulang, menyebabkan tulang menjadi rapuh.

Ia menyumbang kepada keadaan kerapuhan tulang dan menjadikan tulang seperti span dan rapuh dari dalam. Masalah yang berlaku pada tulang rangka ini melemahkannya dan menyebabkan risiko tulang retak atau patah semakin meningkat.

Tulang normal mengandungi protein, kolagen dan kalsium yang menjadikannya kuat.

Tulang yang mempunyai masalah osteoporosis pula boleh retak hanya disebabkan kecederaan ringan yang biasanya tidak boleh menyebabkan tulang patah.

Keretakan boleh terjadi sama ada dalam bentuk retak (seperti pinggul retak) atau rekahan mampat pada tulang vertebra tulang belakang.

 

Jenis Ubat-ubatan Yang Menjejaskan Penyerapan Kalsium

Ubat-ubatan yang mungkin boleh menjejaskan penyerapan kalsium.

1. Steroid untuk merawat sakit sendi dan asma (Kostikosteroid) 

Steroid ni, memang ramai orang kata ubat paling power, especially untuk sakit-sakit la. Kalau orang yang sokmo sakit sendi, memang tau dah aim dia p klinik nak minta steroid.

Tapi, steroid juga boleh mengurangkan hormon seksual, mengurangkan penyerapan kalsium daripada usus dan meningkatkan penyingkiran kalsium melalui air kencing.

READ :  Amalkan 2C Untuk Dapatkan Kulit Yang Cantik Dan Flawless

.

2. Hormon tiroid berlebihan.

Sama ada sebab penyakit hipertiroid ataupun orang tu hipotiroid tapi bila dirawat dengan hormon tiroid, berlebih la pula

.

3. Ubat gastrik

(Antasid) yang mengandungi aluminium.

.

4. Ubat darah tinggi atau jantung

yang bersifat ataupun membuang air. Pada masa yang sama turut membuang kalsium yang banyak melalui air kencing.

.

5. Ubat untuk merawat sawan atau anti kekejangan

.

6. Pil perancang keluarga

(Credit : Dr Bruce Miller, Osteophorosis)

Kesan Kekurangan Kalsium Dalam Badan

🔺Kekejangan otot

🔺Pereputan tulang – risiko besar mengalami osteoporosis

🔺Mudah terkena virus – Kalsium membantu melindungi tubuh daripada serangan virus dan bakteria jahat.  maka badan lebih terdedah terhadap penyakit terutama berpunca dari virus dan bakteria , herpes dan hepatitis.

🔺Gangguan fungsi saraf – menyebabkan kelemahan otot dan degupan jantung yang tidak teratur.

🔺Insomnia – maka beberapa organ penting seperti jantung juga boleh terganggu sehingga menyebabkan susah tidur.

Bagaimana Atasi Masalah Ini?

Saya cadangkan 2 cara untuk mengatasi masalah ini. Iaitu

(1) Atasi Punca Penyakit 

Jika anda mengalami masalah atau penyakit tertentu yang menyebabkan anda terpaksa bergantung dengan ubat, saya sarankan pengambilan Vivix Shaklee  . Vivix Shaklee membantu mengatasi semua masalah kesihatan menyeluruh .

READ :  Set Mighty 3 Gems Shaklee

Salah satu sebabnya adalah ia bertindak dari sel / DNA.

Sel/DNA kita yang rosaklah adalah punca pelbagai penyakit. Bila sel/DNA rosak, organ kita yang terdiri dari sel tak mampu berfungsi seperti biasa.

Dr Zubaidi ada menulis mengenai DNA / sel rosak dalam satu majalah kesihatan tahun 2016.

Vivix mempunyai bahan yang sangat bagus baiki DNA/sel rosak sehingga boleh kawal merebaknya satu-satu penyakit.

Vivix hanya di makan 1 sudu kecil sahaja setiap hari. Mudah kan?

.

(2)  Tingkatkan Pengambilan Kalsium .

Jika anda mengamalkan susu segelas setiap hari berserta ubat ubatan di atas. Keperluan kalsium anda masih belum mencukupi

Disebabkan pengambilan ubat ubatan diatas menyebabkan gangguan penyerapan kalsium dalam badan dan boleh menyebabkan masalah lain timbul. Saya sarankan pengambilan Ostematrix Shaklee yang tinggi dengan kalsium ,untuk menampung keperluan kalsium dalam badan.

Ostematrix Bukan Kalsium Biasa

1 tablet ostematrix ada gabungan yang super hebat dan lengkap untuk membina tulang yang kuat, padat dan sihat, kerana:

  • terdapat 1,000mg (100%DV) calcium dari sumber alam semulajadi (bukan artificial). Paling concentrated dan juga paling mudah diserap.
  • ada 400mg (100%DV) magnesium yang bantu menggabungkan calcium ke dalam tulang dan menguatkan tulang.
  • di dalamnya ada 400IU vitamin D (100% DV) yang merangsang penyerapan kalsium.
  • memiliki boron dalam jumlah yang ‘perfect’ untuk membantu metabolisma tulang.
  • vitamin K yang akan mengikat mineral dan membentuk tulang
  • ada mangan, copper dan zinc, sebagai membantu mengaktifkan enzim yang akan membina jisim tulang.
 .
klinikal test telah membuktikan Osteomatrix meningkatkan kadar penyerapan kalsium
READ :  6 Tips Memilih Produk Minyak Ikan Terbaik

.

Kenapa Perlu Pilih Ostematrix Luar Biasa Ini
  • mengandungi nutrient dan mineral yang sempurna dan lengkap
  • terbukti secara klinikal (bukan cakap kosong)
  • mudah ditelan dan mudah diserap oleh tubuh badan
  • semulajadi (bukan tiruan)
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
.
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
.
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUN♥ Walk In ke mana2 Branch seluruh Malaysia, Sila gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :

☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan

————————————

Jenis Ubat-ubatan Yang Menjejaskan Penyerapan Kalsium,Risiko Tinggi Tulang Reput atau Osteoporosis was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.