Kenali Jenis Metabolisma Badan Anda !

Setiap orang juga mempunyai tubuh dengan jenis metabolisma badan yang berbeza-beza. Sebab itu ada orang yang jenis makan banyak tapi badan tak naik , ada setengah orang makan sikit pon berat badan dah naik
Jenis Metabolisma Badan
Menurut dr Holly Wyatt, MD, dalam bukunya ‘State of Slim: Fix Your Metabolism and Drop 20 Pounds in 8 Weeks on the Colorado Diet mengatakan bahawa untuk menurunkan berat badan harus mengenal terlebih dahulu seperti apa metabolisme di tubuh anda sendiri.
 

Apa itu metabolisma badan ?

Metabolisme adalah proses badan menukarkan kalori daripada makanan kepada tenaga. Keperluan kalori atau tenaga setiap orang berbeza-beza mengikut gaya hidup masing-masing.
.
Contohnya lelaki dewasa yang aktif yang berusia antara 20-39 tahan dengan seberat 55 kilogram memerlukan 2,530 kalori sehari, manakala wanita dewasa sederhana aktif pula memerlukan 2,000 kalori sehari. Jika anda tidak aktif, keperluan tenaga harian adalah jauh lebih rendah.
.

Jenis Metabolisma Badan membabitkan tiga perkara asas:

1. kadar metabolik asas yang merangkumi keperluan kalori untuk membolehkan badan berfungsi dengan baik. Biasanya setiap orang menggunakan sehingga 75% daripada tenaga daripada tenaga harian untuk tugas ini
.
2. pencernaan dan penyerapan makanan. Kira-kira 10% daripada kalori harian digunakan untuk tugas ini.
 .
3. aktiviti fizikal harian seperti bersenam pula akan membakar baki tenaga yang ada. Berapa banyak tenaga dibakar bergantung kepada tahap aktiviti yang dilakukan.

3 jenis metabolisma badan & pola diet yang tepat untuk setiap jenisnya

jenis metabolisma badan

Keperluan kalori berbeza mengikut tahap metabolisma badan

(1) Metabolisma badan yang RENDAH

Sesiapa yang mempunyai metabolisma badan yang rendah, berat badan mudah naik . Ciri-ciri jenis metabolisme ini adalah ketika anda merasa berusaha sangat keras untuk menurunkan atau bahkan mempertahankan berat badan, sebab anda ‘bertempur’ lebih keras adalah kerana faktor fisiologi, metabolik dan genetik.
.
Cara terbaik untuk orang dengan jenis metabolisme ini adalah dengan meningkatkan kekerapan bergerak untuk membuat metabolisme anda dialihkan.
.
READ :  Metabolisma Badan Rendah : Punca Sukar Menurunkan Berat Badan
.

(2) Metabolisme Badan yang STABIL

Untuk metabolisme jenis ini, biasanya anda merasa sudah makan seperti biasa dan sukan tapi tetap sukar menurunkan berat badan. Untuk keadaan ini anda berada pada tenaga yang seimbang, sehingga tidak berpengaruh pada kalori yang masuk atau yang keluar.
.
Menurunkan dan mempertahankan merupakan 2 proses berasingan. Fokus pada salah satunya,mengurangkan pengambilan kalori atau meningkatkan latihan.
.

(3) Metabolisme badan yang TINGGI

Keadaan ini adalah jika anda belum pernah mempunyai masalah dengan usaha penurunan berat badan.Tapi amat sukar untuk menaikkan berat badan jika ia tergolong dalam golongan underweight 
.
Stabilnya angka di timbangan bukan bermakna jumlah otot dan lemak anda selalu seimbang, kedua-duanya boleh berubah.
.
Oleh sebab itu, tambah beberapa latihan kekuatan seperti latihan kardio untuk membantu membina otot dan menjaga metabolisme anda.
READ :  Tambahkan Berat Badan dengan Set Weight Gain Shaklee
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Kenali Jenis Metabolisma Badan Anda ! was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.