Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri

Masalah keputihan? Memang merimaskan. Setiap wanita sebenarnya mengalami apa yang dipanggil keputihan. Normal. Tapi ia jadi tak normal apabila keputihan ini mengganggu kehidupan seorang wanita, sehingga boleh menjadi satu penyakit.
.
Masalah hubungan intim  terganggu bukan sahaja disebabkan oleh masalah kekurangan nafsu seks untuk bersama pasangan, masalah kekeringan faraj, tetapi juga disebabkan oleh masalah keputihan yang banyak hingga menyebabkan si isteri berasa kurang selesa dan si suami hilang selera
.
Takmo intro lebih panjang.saya nak share artikel daripada entry mengenai masalah keputihan ini.

Adakah anda mengalami masalah keputihan ?

  • Kegatalan pada kemaluan?
  • Selalu keluar cecair berwarna putih dan kekuningan disertai dengan bau?
  • Ketidakselesaan apabila ‘bersama’ suami?
  • Terpaksa memakai panty-liner setiap hari?

Statistik menganggarkan 75 peratus wanita sudah berkahwin mengalami masalah keputihan disebabkan aktiviti seksual. Penggunaan produk intim bertoksik seperti sabun, syampu dan gel mandian turut menyumbang kepada gangguan flora bakteria sedia ada di dalam faraj wanita.

.

Keputihan adalah proses perubahan hormon dan pembersihan sel mati dikeluarkan dari dalam lubang faraj. Secara biologi keputihan akan berlaku pada sekitarnya sebelum haid bagi setiap wanita.

Jangan Anggap Keputihan Sebagai Benda Remeh!

Ramai wanita menganggap keputihan itu adalah gejala yang normal dan akan sembuh dengan sendirinya. Anda silap! Keputihan adalah lebih jauh daripada itu.
 .
Tahukah anda bahawa keputihan terjadi disebabkan antara 2 sebab ini. Iaitu jangkitan bakteria seperti Bacteria Vaginosis ataupun kulat seperti Trichomoniasis dan Candida Albicana
 .
 .
Jika rawatan kulat ini tidak dirawat, maka kesannya akan menjadi bertambah teruk. Kulat ini mampu merebak keseluruh tubuh anda dan seterusnya jangkitan ini boleh menyerang organ-organ penting dalam badan anda.
Jangkitan bakteria atau kulat ini juga mampu merebak ke pasangan kita. Hasilnya organ seksual lelaki juga akan mengalami kegatalan, kemerahan, kesakitan dan juga kulit melecet.
.
keputihan,jangkitan kuman akibat keputihan,atasi keputihan,faraj berbau
Rajah diatas menunjukan bagaimana bakteria dan kulat merebak kedalam saluran faraj.
.

INFO Mengenai Keputihan

  • Keputihan atau lelehan lendir yang keluar daripada faraj wanita ada pelbagai sifatnya dan berbeza di antara wanita.
  • Biasanya berwarna jernih atau kelabu keputihan.
  • Jika keputihan tidak berubah warna kekuningan atau kehijauan bermakna tiada jangkitan.
  • Pangkal uterus juga mengeluarkan lendir dengan tujuan mencantumkan benih lelaki (sperma) dan perempuan (ovum) dalam proses persenyawaan.
  • Lendir dikeluarkan menghasilkan tenaga dan makanan kepada sperma bagi tempoh persenyawaan berlaku.
  • Jika anda aktif dalam melakukan hubungan kelamin, perlu jalani ujian pap smear dan pemeriksaan pelvis.
  • Keputihan atau lendir faraj berubah akibat perubahan hormon dan perubahan mental, jangkitan, ubatan, penyakit dalaman. Wanita mempunyai kitaran haid yang dipengaruhi oleh hormon.
  • Keputihan dianggap bermasalah seandainya ia keluar terlalu banyak, berbau busuk, hanyir dan menyebabkan bahagian sulit berasa gatal atau radang.
READ :  Hipoglisemia atau Kurang Gula Dalam Darah
 

Vitamin Shaklee dapat membantu Merawat Keputihan Yang Dialami Wanita

keputihan,Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri, atasi masalah keputihan, set kewanitaan shaklee, kegatalan vagina,keintiman hubungan suami isteri,keputihan shaklee,keputihan hubungan seksual, kekeringan faraj, keputihan,vitamin e , alfalfa complex
Fungsi kedua vitamin ini untuk kewanitaan kita :
– Anti oksida, anti penuaan, menyokong dan mempercepat pembaik pulihan otot & baik untuk jantung, dan ada yang menggelarkannya sebagai sex vitamin!

Baca di link ini untuk mengetahui Tingkatkan Keintiman Di Kamar Dengan Vitamin E

.

– Baik untuk kesihatan dalaman wanita, berfungsi seperti Kacip Fatimah (perapat!), membantu melancarkan kitaran haid, dan banyak lagi kebaikan Alfalfa (seperti dinyatakan di atas).

 

Apa kata yang dah cuba Set Kewanitaan Shaklee  untuk merawat keputihan

 #Testimoni 1

keputihan,Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri, atasi masalah keputihan, set kewanitaan shaklee, kegatalan vagina,keintiman hubungan suami isteri,keputihan shaklee,keputihan hubungan seksual, kekeringan faraj, keputihan
Testimoni 1
  #Testimoni 2

keputihan,Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri, atasi masalah keputihan, set kewanitaan shaklee, kegatalan vagina,keintiman hubungan suami isteri,keputihan shaklee,keputihan hubungan seksual, kekeringan faraj, keputihan
Testimoni 2
 .
Sejak mama mengamalkan alfalfa, masalah keputihan mmg kurang. Ini kerana..terus terang mama cerita..baba sangat2 memuji selepas mama mengamalkannya. Hubungan kami juga menjadi lebih mesra. Bila baba dah puji, mama seronoklah..heheeee. Mama terasa diri mama begitu bersih, lagi satu nak solat pun senang..tidak perlu risau! Mama mengalami masalah sembelit dari sekolah lagi.
Mama masih ingat, arwah opah Qaireen selalu cakap macam ni kalau mama dalam toilet “Dilla ko ni berak tahi batu ke?” tapi itulah kenyataannya. Bayangkan senjak dari dulu mama “terseksa” setiap kali nak membuang. Kadang2 tu sampai berdarah! Seminggu tak lebih dari 3 kali membuang. 
sekarang Alahmdulillah seminggu 4 ke 6 kali membuang, dan yang paling penting tiada lagi darah yang keluar. Mama juga salah seorang yang mempunyai penyakit eczema. Mama mmg tidak boleh duduk di tempat2 yang kotor, ada rumput, berhabuk, berpasir dan banyak lagi. Malah cadar tilam mama pun, mama akan ganti setiap minggu.
Tapi sekarang, Alhamdulillah..seronok sangat bila mama join SGM, sebab waktu SGM kami duduk di tikar yang dibentang atas rumput. Masalah bintik2 dan gatal2 mmg tiada.

  #Testimoni 3

keputihan,Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri, atasi masalah keputihan, set kewanitaan shaklee, kegatalan vagina,keintiman hubungan suami isteri,keputihan shaklee,keputihan hubungan seksual, kekeringan faraj, keputihan
Testimoni 4

  #Testimoni 5

keputihan,Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri, atasi masalah keputihan, set kewanitaan shaklee, kegatalan vagina,keintiman hubungan suami isteri,keputihan shaklee,keputihan hubungan seksual, kekeringan faraj, keputihan
Testimoni 5
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
.
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
✉ Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
 .
☑ jadual pengambilan vitamin
☑ tips ekslusif
☑ konsultasi percuma berterusan
☑ layak dijemput ke ekslusif group di FB.
 
——————————
Keputihan Boleh Menganggu Hubungan Intim Suami Isteri was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

4 Ulasan

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.