Hormon Tak Seimbang & Kesan Buruk Pada Wanita.

Jika kita bertanya, apa sebenarnya perkara asas kesihatan kita terganggu? Maka jawapannya adalah ketidakseimbangan hormon tubuh!
.
Saat tubuh mempunyai hormon yang tidak seimbang, seperti hormon tiroid yang terlalu banyak, lebihan hormon testosteron dan pelbagai hormon lain dalam tubuh yang seharusnya boleh berproduksi dan bekerja secara normal ternyata banyak mengalami gangguan.
.
sebelum saya ceritakan dengan lebih lanjut, meh sini saya terangkan .

Apa itu hormon ?

Hormon adalah bahan kimia yang dihasilkan oleh kelenjar endokrin yang memiliki kesan tertentu pada aktiviti organ-organ lain dalam tubuh. 

Para saintis mencari sekurang-kurangnya 50 jenis hormon berbeza yang mengembara dalam peredaran darah kita. Akan tetapi ketiga hormon ini memegang peranan sangat penting bagi perempuan.

.

Hormon yang terdapat dalam badan wanita adalah :

Estrogen

Inilah hormon yang menjadi “diva” dalam diri kaum wanita. Estrogen mencapai kemuncaknya pada masa akil baligh dan menurun secara beransur-ansur hingga akhirnya habis dan wanita memasuki tempoh menopause. Selain mengatur kitaran haid, turun naik hormon ini juga kerap menyebabkan sindrom premenstruasi.

Kadar estrogen yang berlebihan boleh mencetuskan pelbagai gangguan penyakit, seperti endometriosis atau kanser payudara. Namun hormon estrogen yang terlalu sedikit juga boleh menyebabkan ketidaknormalan ovari.

Progesteron

Progesteron adalah pengimbang estrogen. Bila estrogen bersifat memperbesar, progesteron sebaliknya. Sehingga jika estrogen menyebabkan retensi cairan, maka progesteron membantu tubuh mengeluarkan cairan berlebihan

Dihasilkan di ovari, hormon progesteron dan estrogen bekerja sama untuk mempersiapkan tubuh wanita menghadapi persenyawaan, kehamilan, serta membantu mengatur kitaran haidnya. Apabila pengeluaran progesteron tidak lagi boleh menyeimbangkan estrogen di masa premenopuase, biasanya wanita akan mengalami insomnia atau kecemasan.

.

Testosteron

Hormon testosteron memang sinonim dengan hormon lelaki, padahal hormon ini juga terdapat dalam tubuh wanita meski kadarnya sedikit. Dihasilkan oleh kelenjar adrenalin dan ovari, kadar testosteron wanita naik dan turun setiap bulan mengikut kitaran haid. Fungsi hormon ini adalah meningkatkan tenaga, ketajaman mental, serta libido (keinginan seks) . Jika testosteron menjunam, ghairah seksual juga akan menurun

READ :  Testimoni Vita-Lea

.

KESAN HORMON TAK STABIL PADA WANITA? 

Kehidupan kita sehari-hari ini banyak dihadapkan dengan berbagai ancaman seperti pencemaran, bahan kimia, ubat-ubatan,makanan yang tidak sihat, tekanan hidup yang mana semua ini telah menganggu ketidakseimbangan hormon dalam tubuh dan akhirnya memberi kesan negatif dalam kehidupan kita untuk tempoh jangka panjang
.
Kunci di dalam keseimbangan hormon adalah keseimbangan di antara hormon estrogen dan progesteron, di mana penghasilan progesteron menjadi semakin sangat berkurangan jika dibandingkan dengan estrogen. Kekurangan progesteron berbanding estrogen ini menyebabkan berbagai masalah berlaku.
 .
Antara perubahan ketara akibat hormon yang berkurangan atau tidak seimbang ini ialah perubahan dari segi:

Perubahan Fizikal

 • Hirsutism iaitu ia merupakan hormon dominan lelaki dalam tubuh wanita, yang mempengaruhi sifat kematangan lelaki seperti tulang rangka yang lebar dan ketumpatan yang lebih, jisim otot yang banyak, halkum, dan termasuklah bulu pada badan (misai dan rambut).
 • Kulit wajah berjerawat berpunca daripada pengeluaran hormon androgen  yang menstimulasikan kelenjar sebaceous dan menyebabkan kelenjar tersebut membesar & mengembang. Maksudnya, lebih banyak sebum yang dihasilkan oleh hormon androgen, lebih tinggi potensi untuk kulit seseorang itu ditumbuhi jerawat.
 • Berat badan berlebihan dan susah turunkan berat badanSesetengah kegemukan adalah berpunca dari hormon jantina berlawanan yang lebih dari sepatutnya. Risiko kegemukan akan berlaku. Kalau berdiet, berat akan turun perlahan atau tidak turun langsung dan selalunya menyebabkan kita kecewa untuk terus berdiet.
 • Rambut mudah gugur – Jika anda mempunyai kadar hormon yang tinggi, pertumbuhan rambut anda akan cepat dan tebal. Tetapi selama hormon tidak seimbang, anda mungkin kehilangan banyak rambut.
 .

Perubahan Psikologi

 • Daya ingatan menjadi lemah – memori aktif di otak anda akan gagal. Kerananya anda menjadi pelupa
 • Mudah tertekan. – Tekanan boleh merencat rembesan hormon gonadotropin. Apabila tekanan berlebihan dan berpanjangan boleh menyebabkan gangguan kitaran haid termasuk tidak berlakunya ovulasi dan tiada haid (amenorea).
READ :  Ketahui Rahsia Hebatnya Khasiat B Complex Shaklee
 .

Perubahan Sistem Reproduksi Wanita

 • Haid Tak Teratur – Jadi, jika ada perubahan hormon dalam tubuh, maka haid anda akan menjadi tidak menentu. Anda mungkin terlambat haid atau bahkan mengalami pendarahan berat akibat hiperaktif hormon.Bila anda mempunyai masalah haid tak teratur, ia menyukarkan anda untuk mengira waktu subur dengan tepat.
 • Keinginan seks yang rendah – Hormon yang tidak seimbang jelas mempengaruhi libido anda. Tahap ghairah seksual anda menurun tidak seperti biasanya, boleh jadi hormon anda sedang terganggu.
 • Sukar hamil & kemandulan  – Jika anda cuba untuk hamil selama beberapa waktu namun belum berjaya, maka anda perlu menyiasat apakah anda mempunyai masalah ketidakseimbangan hormon.
   

Vitamin Shaklee yang Berperanan Menstabilkan Hormon.

Oleh itu, jika anda mempunyai simptom di atas & ingin hamil, saya sarankan anda untuk mengambil GLA Complex Shaklee  untuk menstabilkan hormon kewanitaan anda.
.
Untuk mendapatkan kesan yang optimum, adalah lebih baik jika anda mengambil Set Kesuburan Shaklee  yang telah membantu ramai wanita untuk hamil.
 .
 
 • GLA (Asid Gamma Linolenik) adalah sejenis asid lemak perlu Omega-6 yang diperlukan oleh tubuh untuk menghasilkan hormon Prostaglandins, sejenis hormon yang diperlukan oleh regulasi hormon.
 • Kandungan hormon prostaglandins ini amat diperlukan untuk paras hormon yang seimbang dalam tubuh.
READ :  ANAK LEBIH BIJAK DENGAN SUSU IBU

Hormon pula adalah merupakan komponen dalam badan yang memberikan keseimbangan kepada tubuh. Gla Complex adalah sejenis asid lemak Omega 6 untuk membentuk prostaglandin iaitu hormon yang membantu badan mengawalatur proses badan yang normal.

Selain itu, ia juga berperanan
 • memgembalikan kitaran haid yang normal
 • membantu mengoptimumkan tahap kesuburan wanita
 • menstabilkan hormon
 • membantu wanita untuk hamil
 • menyokong sistem imun
 • memelihara  integriti sel
 

Testimoni pengguna Gla Complex Untuk Menstabilkan Hormon

#Testimoni 1


#Testimoni 2

Kenali 10 ciri hormon yang tidak seimbang pada wanita,hormon kesuburan,hormon tak stabil,tanda hormon tidak stabil,masalah hormon tidak stabil,tanda hormon tak stabil,hormon tidak stabil pada wanita,hormon tidak stabil selepas kahwin,gla complex untuk stabilkan hormon , hormon tak stabil , hormon tak stabil

#Testimoni 3

Kenali 10 ciri hormon yang tidak seimbang pada wanita,hormon kesuburan,hormon tak stabil,tanda hormon tidak stabil,masalah hormon tidak stabil,tanda hormon tak stabil,hormon tidak stabil pada wanita,hormon tidak stabil selepas kahwin,gla complex untuk stabilkan hormon , hormon tak stabil , hormon tak stabil

#Testimoni 4

#Testimoni 5

 
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , 
ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
 .
ATAU
♥ Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Hormon Tak Seimbang & Kesan Buruk Pada Wanita. was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.