Pengalaman Saya Mengalami HB Rendah atau Anemia Semasa Hamil

Pengalaman saya mengalami masalah hemoglobin rendah (hb low) atau anemia semasa hamil.  Risiko hemoglobin rendah (hb low) semasa hamil , jangan dipandang ringan, ia boleh membahayakan bayi dan ibu.
.
Semasa kandungan pertama , saya adalah antara ibu mengandung yang mengalami anemia & hemoglobin rendah (hb low) . Tapi Alhamdulillah, sepanjang kehamilan yang kedua ,tekanan darah saya normal . Syukur ,Nurse pon puji
Apabila paras hemoglobin tidak mencukupi, seseorang itu berisiko untuk mendapat anemia. Apabila sel darah merah yang matang dan membawa oksigen semakin berkurangan, di sinilah serangan anemia bermula
.
Hemoglobin tidak mencukupi untuk membawa oksigen ke seluruh badan, dan jantung perlu bekerja keras untuk membekalkan oksigen ke seluruh badan.
Walaupun dah 33 minggu kehamilan, HB saya tetap cantik. Jom tengok gambar kat bawah ni .Segalanya cantik . Korang mesti nak tahukan apa rahsia nya 😛
.

HB semasa kandungan pertama, 2013 (siap tulisan merah lagi tu uols 😛 )

.

HB semasa kandungan kedua, 2015 :

hb rendah ketika mengandung,pengalaman hb rendah semasa mengandung,hemoglobin rendah semasa mengandung

Nak tahu tak apa rahsia saya kekalkan tekanan darah atau HB dengan cantik sepanjang kehamilan kedua ni?

Bagaimana Hemoglobin Rendah (hb low) atau Anemia dikesanpasti?

Keadaan ini dapat dikesan awal jika datang klinik untuk pemeriksaan sebaik sahaja mengetahui yang diri anda mengandung. Semasa pemeriksaan, jururawat akan mengambil sedikit darah untuk ujian.
.
Bacaan HB yang normal ialah 11.5-15.5. Bawah dari itu menandakan bacaan HB kita adalah rendah.
.
Bacaan Hemoglobin Paras Anemia
11.0 keatas Normal
9.5 hingga 10.9 Anemia Ringan
8.0 hingga 9.4 Anemia Sederhana
6.9 hingga 7.9 Anemia Kritikal
6.9 dan kebawah Anemia Sangat Kritikal
READ :  Teknik Kurangkan Sakit Kontraksi Ketika Bersalin Tanpa Ubat

Tanda tanda HB rendah (low) semasa mengandung?

Tanda tanda  tekanan darah rendah  atau HB rendah (low)

  • mengakibatkan keletihan yang amat teruk. Keletihan ini berlaku kerana badan tidak mempunyai set darah merah untuk membawa oksigen ke dalam badan.
  • Kesejukan tangan & kaki.
  • Jantung berdebar dengan laju.
  • Nak pitam ketika bangun atau melakukan pergerakan yang cepat antara duduk & bangun.
  • Kerap mengah & sesak nafas.

Punca Hemoglobin Rendah (HB Low) atau Anemia semasa hamil

  • Kekurangan zat besi akibat diet pemakanan yang tidak seimbang.
  • Kelemahan penyerapan zat besi dalam tubuh
  • Kesan sampingan akibat kaedah perubatan tertentu
  • Kekurangan hormon : Paras hormon tiriod yang rendah
  • Kehilangan banyak darah ketika haid / kehamilan.
  • Masalah hemoglobinopathy (keganjilan hemoglobin dalam darah)
  • Gangguan pembentukan sel darah merah seperti Thalasemia

Risiko HB rendah(HB Low) semasa hamil pada ibu dan bayi 

Kesan paras HB rendah yang terlalu kritikal adalah berisiko,bahaya dan akan membawa kesan seperti

  • Anda mungkin mengalami keguguran
  •  Melahirkan anak tidak cukup bulan atau bayi pramatang
  • Mudah mengalami tumpah darah (pendarahan ) semasa bersalin
  • Merencatan pada perkembangan bayi di dalam kandungan.
  • Depresi atau tekanan
  • ‎Ibu mengalami kegagalan jantung
  • Bayi kurang dari berat normal 2.5kg
  • Ibu mudah pitam atau pengsan
  • Intrauterine growth restriction (IUGR) atau Pertumbuhan janin terbantut
READ :  SOAL JAWAB MENGENAI KEGUGURAN: ADAKAH ANDA BERISIKO!

Kesemua akibat-akibat tersebut mengancam kesihatan dan kesejahteraan ibu serta kandungan dan boleh membawa MAUT

 

Supplement atau Vitamin Shaklee Untuk Naikkan HB dengan Cepat Semasa Hamil

Ramai pakar bersetuju bahawa pengambilan nutrisi yang terbaik sepanjang kehamilan sangat digalakkan dan perlu diberi perhatian yang lebih serius bagi ibu yang sedang mengandung.

PENGAMBILAN VITAMIN atau SUPLEMEN juga dapat MEMBANTU MENINGKATKAN KADAR HB ibu mengandung.

Vitamin Shaklee yang sesuai diamalkan bagi tujuan menaikkan HB rendah (low) atau anemia adalah seperti berikut:

.naikkan hb shaklee,menaikkan hb secara cepat

1. VITALEA IRON FORMULA

Vitalea Iron Formula mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah dan menghasilkan sel darah merah yang sihat. Zat besi menjadi sebahagian drpd struktur hemoglobin yg membawa okseigen ke tisu dan sel.
.

2. VITAMIN C

Vitamin C Shaklee membantu penyerapan vitamin B12 dan zat besi.Malah juga membantu pengeluaran hemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan.
.

3. B COMPLEX

B Complex Shaklee neningkatkan sel darah merah dan hemoglobin. Ia lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk B12 dan folat

READ :  Vitamin Shaklee untuk Ibu Mengandung

Testimoni Vitamin Shaklee untuk Naikkan Bacaan HB Rendah

# Testimoni 1: pengalaman hb rendah semasa mengandung dengan vitamin shaklee. Dari hb rendah 8.5,naik kepada 9.5 dalam masa 2 minggu

cara menaikkan hb pada ibu hamil, pengalaman hb rendah semasa mengandung,naikkan hb shaklee
Pengalaman hb rendah semasa mengandung dengan vitamin shaklee

.

# Testimoni 2 : cara menaikkan hb pada ibu hamil dengan Vitamin atau suplemen shaklee. Bacaan hb meningkat dari 9.8 kepada 11 selepas 2 minggu pengambilan

menaikkan hb dengan cepat,shaklee untuk naikkan hb,makanan tambah darah ibu hamil
Cara menaikkan hb pada ibu hamil
.

# Testimoni 3: Bacaan hb rendah semakin meningkat dari 9.7 kepada 10.5 selepas mengamalkan Vitamin Shaklee

shaklee untuk menaikkan hb,cara menaikkan hb pada ibu hamil

.

# Testimoni 4 : Sebelum ni hb border line je, selepas seminggu amalkan shaklee…zuppp,terus naik hb 12.3!
shaklee untuk menaikkan hb,cara menaikkan hb pada ibu hamil
———————————–

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(ii) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Pengalaman Saya Mengalami HB Rendah atau Anemia Semasa Hamil was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.