11 Tips Mengelakkan Serangan Asma Berulang

Serangan asma boleh berlaku dalam berbagai keadaan. Jadi, untuk mengelakkan serangan asma berulang, ada beberapa tips yang saya ingin kongsikan dengan anda utnuk mengurangkan serangan asma

Asma tak boleh diubati , tapi  boleh dikawal dengan cara mengurangkan serangan melalui penjagaan rapi

Zaman sekarang ni dengan habuk yang penuh diruang udara, pastu pulak kita duk dalam aircond.Cuaca kat luar pulak kejap panas membahang, kejap sejuk mcm salji.memang tak membantu lah ape lagi untuk pengidap asma.

11 Tips Mengelakkan Serangan Asma Berulang

Penyakit asma merupakan salah satu penyakit berbahaya yang menyebabkan kesukaran bernafas secara berulang. Seandainya simptom asma berlaku lebih kerap dan ubat pelegaan gagal mengawalnya, apa yang diperlukan adalah langkah pencegahan agar tanda-tanda asma tidak berulang dan bagi mengelakkan serangan bertambah teruk.

Penyakit Asma adalah penyakit paru-paru yang disebabkan oleh keradangan kronik saluran pernafasan. Proses keradangan adalah sebahagian daripada sistem pertahanan (imun) badan kita.

.

1. Gunakan  pelapik kalis alahan (allergy proof cover) pada tempat tidur.

Basuh cadar dan sarung bantal secara mingguan dalam air panas (melebihi 130 darjah F) untuk menghilangkan hama dan menggunakan penyahlembap (dehumidifier) untuk mengurangkan kelembapan yang berlebihan dan membantu mencegah kulat

.

2. Jangan benarkan haiwan peliharaan dibawa masuk bilik tidur atau pada perabot.

Bulu haiwan boleh melekat pada cadar dan perabut anda seperti sofa dan menyebabkan bulunya berterbangan diudara apabila diketuk

.

3. Alih keluar permaidani dan mainan boneka dari bilik tidur.

Jika permaidani tidak boleh dikeluarkan, vakum sekurang-kurangnya dua kali seminggu dengan pembersih dilengkapi dengan penapis udara HEPA. Permaidani dan anak patung bersifat lembut dan boleh mengumpul habuk dengan banyak. Jadi, tidak sesuai untuk anak anda yang menghidap asma.

READ :  Tanda Tanda Ovulasi pada Wanita

.

4. Elakkan asap rokok

Asap rokok yg dihembus lebih halus partikelnya dan lebih mudah diserap terus ke paru paru. Asap rokok beracun ini boleh melekat selama 6 bulan pada baju, rambut, kereta, dan banyak lagi.

.

5. Elakkan Pembersih dan Cecair Pencuci Yang Bertoksik

mungkin pencuci dan pembersih di rumah anda adalah antara’mencetuskan’ sebarang alergik ke atas anak. Pernah tak anda terfikir yang cecair pencuci yang anda gunakan di rumah salah satu penyumbang/pencetus (trigger) kepada masalah Asthma anak anda?

Lebih-lebih lagi kalau anda suami isteri sebenarnya TIDAK ADA SEJARAH pernah mengalami Asthma.

Cuba periksa semula cecair pencuci / cecair pencuci yang anda gunakan untuk membersihkan rumah anda. Adakah ianya selamat? Selamat daripada bahan-bahan toksin yang mampu menjadi ‘trigger’ untuk serangan Asthma anak kesayangan anda?

.

6. Kurangkan Tekanan Perasaan atau Stress

Ketegangan emosi dan kebimbangan boleh menyebabkan tercetusnya simptom asthma. Ambil langkah untuk kurangkan tekanan dalam hidup anda . Luangkan masa mencari ketenangan

.

7. Kualiti Udara

 .

8. Senaman

Aktiviti fizikal adalah penting – walaupun anda mengalami asma. Tapi, pastikan anda melakukan senaman dalam bangunan tertutup seperti dalam rumah, gymnasium . Kurangkan risiko serangan asma yang disebabkan oleh senaman pada cuaca yang sangat sejuk atau sangat panas.
 .

9. Pastikan orang di sekeliling anda tahu anda mempunyai asma.

Adalah penting untuk ahli keluarga, kawan-kawan, rakan sekerja, guru dan jurulatih untuk dapat mengenali tanda-tanda serangan asma – dan tahu apa yang perlu dilakukan jika ianya berlaku

READ :  SUPPLEMENT SHAKLEE UNTUK ANAK ANAK

.

10. Dorongan dari guru-guru dan jurulatih anak anda.

Debu kapur  boleh mencetuskan serangan asma – jadi ia boleh membantu untuk anak anda untuk duduk jauh dari papan hitam dalam kelas. Atau jurulatih atau guru pendidikan jasmani boleh memberikan maklumat penting tentang gejala asma semasa latihan

.

11. Bersedia

Tahu lokasi hospital yang terdekat – untuk rumah , kerja dan sekolah anak anda. Semasa  dalam perjalanan, cari kemudahan kecemasan yang terdekat terlebih dahulu, dalam kes serangan asma.

Merawat Asthma Dengan Set Asma Shaklee

Shaklee ada menyediakan Set Asthma untuk kanak-kanak atau pun dewasa yang menghadapi masalah Asthma. InsyaAllah dengan konsisten Set Asthma ni, insyaAllah akan ucapkan bye bye kepada nebulizer! hihi
.
Set Asthma Shaklee terdiri daripada Omega Guard dan Nutriferon
.
set asthma shaklee,Vitamin Shaklee untuk penyakit Asma,Set Untuk Pesakit Asthma Shaklee

(i) Omega Guard

omega shaklee untuk asma,omega guard untuk anak lelah,minyak ikan untuk asma,shaklee untuk asma dewasa,Vitamin Shaklee untuk penyakit Asma
Omega Guard Shaklee untuk Asma

Antara ubatan yang biasa dicadangkan oleh doktor untuk merawat asthma adalah steroid. Tetapi kita harap maklum steroid, memberi kesan sampingan untuk jangka masa panjang.

Untuk info anda, kandungan Omega 3 mampu bertindak seperti steroid tetapinya ianya tidak akan memberi kesan sampingan seperti steroid. Bonus bagi ibu menyusukan bayi kerana kandungan dalam DHA dalam Omega akan disalurkan kepada anak (DHA baik untuk otak anak).

Kajian juga menunjukkan mereka yang menghidapi penyakit berkaitan inflamasi seperti asthma mempunyai kandungan Omega 3 yang rendah dalam tubuh!
.

(ii) Nutriferon

vitamin c untuk asma,set asthma shaklee,nutriferon untuk asma,vitamin untuk asthma,suplemen untuk asma
Nutriferon untuk Asma

Penyelidik menemui keupayaan interferon menghalang populasi sel imun yang mencetuskan asthma.

Secara semulajadi 1 kelas sel limfosit T yang dikenali sebagai T helper 2 cells (Th2 cell) membantu melindungi menentang jangkitan dengan merembeskan bahan kimia untuk meransang pembengkakan; tetapi dalam sesetengah individu, sel Th2 boleh menyebabkan tindak balas alergik kepada sel normal yang tidak berbahaya seperti pencemar dan debunga.

READ :  Tips Diet Dan Kesihatan Mengikut Bentuk Tubuh

Apabila sel Th2 menjadi reaktif kepada tersebut, ia mencetuskan semua proses pembengkakan yang biasa terhadap penyakit alergi seperti asthma dan ekzema.

Journal of Immunology mencadangkan interferon digunakan untuk terapi pesakit asthma. Interferon akan menghalang pembentukan sel Th2 dan kestabilannya dengan memberhentikan perembesan asthma-causing chemical lalu memberhentikan simptom asthma.

Testimoni Pengguna Pesakit Asma Yang Mengamalkan Vitamin Shaklee

Antara testimoni pengguna Omega Guard yang bebas dari asthma
.

Testimoni 1 : Vitaminn C dan Omega Guard membantu kurangkan kahak dan meningkatkan imun badan anak

Testimoni 2: Sebelum ni tiap malam kena pakai inhaler untuk elak asma, setahun 3 kali masuk hopital. Slepas amalkan omega dalam 3 bulan, anak saya bebas dari asma

Testimoni 3: Tahap kesihatan anak semakin meningkat

Testimoni 4: Disahkan viral induced wheeze,kini dah 9 bulan tanpa rawatan hospital


Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
11 Tips Mengelakkan Serangan Asma Berulang was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.