Elakkan Luka Kencing Manis Menjadi Parah Sehingga Terpaksa Dipotong

luka kencing manis di kaki,petua sembuhkan luka kencing manis

Pernah saya melihat sendiri bagaimana deritanya pesakit kencing manis yang kronik sehingga luka di kaki membusuk dan terpaksa dipotong.

Pemotongan kaki adalah risiko bagi pesakit kencing manis adalah jalan yang terakhir, melibatkan kos yang tinggi

Luka di kaki kerana diabetes agaknya menjadi hal yang menakutkan. Selain kerana susah sembuh, banyak yang akhirnya terpaksa dipotong.

Luka kencing manis susah nak disembuhkan disebabkan imun badan yang semakin merosot dan disebabkan aliran darah yang tersumbat ,menjadi punca kenapa darah sukar membeku untuk menutup luka dan mengakibatkan kekurangan oksigen ke tempat luka.

Luka diabetes perlu kerap dicuci bagi mengelakkan jangkitan. Sekaligus menjadi pengajaran pada kita untuk menjaga kesihatan.

READ :  6 Perkara Anda Wajib Tahu Tentang Penyakit Kencing Manis atau Diabetes

Kenapa Pesakit Kencing Manis Perlu Melakukan Pembedahan Potong Kaki?

Jika anda menghidapi kencing manis ,7  komplikasi dan risiko bahaya yang menanti iaitu :

 • Kegagalan fungsi buah pinggang
 • serangan jantung disebabkan arteri tersumbat
 • angin ahmar atau strok
 • penyakit saraf (neuropati)
 • gangren atau mati disebahagian tubuh (kaki jadi hitam)
 • mata kabur dan boleh menyebabkan buta
 • pemotongan anggota badan
 • kulit menjadi kering
Luka kaki bermula dengan kebas, mati rasa, dan barulah luka. Kadar gula yang tinggi membuat bakteria merebak. Akibatnya luka tadi membusuk. Hal ini diburukkan lagi oleh metabolisme tubuh yang terganggu. Kaki tidak mendapat aliran darah yang cukup disebabkan rangkaian saraf rosak dan tidak berlaku pengaliran darah pada kaki

Bacaan normal untuk badan kita ialah < 6 mmol/L dalam keadaan berpuasa dan < 8 mmol/L selepas minum air gula.

READ :  6 Tips Penjagaan Tapak Kaki untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes
Jika dibiarkan tanpa rawatan pesakit kencing manis yang ada luka atau ulser dikaki mempunyai 15% risiko dipotong kaki (amputasi) akibat luka yang semakin membusuk, bernanah dan mati rasa (gangrene)
 .
Jika paras gula anda berada di paras yang tidak normal, jangan berlengan dan biarkan perkara ini. Anda harus bertindak segera sebelum 7 komplikasi lain menyerang anda
 

Statistik Pesakit Kencing Manis Di Malaysia

Statistik yg mengejutkan di Malaysia pada tahun 2013 seramai lebih dari 40000 pesakit diabetes di potong tangan atau kaki atau kedua-duanya sekali.
 .
Bayangkan jika mereka itu adalah ibu atau bapa anda kita, adakah anda sanggup melihat tangan atau kaki mereka di potong walaupun anda tahu ianya boleh di rawat?
 

Tips Mengelakkan Luka Bagi Pesakit Kencing Manis atau Diabetes

Langkah-langkah awal boleh diambil bagi mengelakkan masalah luka ini daripada berlaku. Antara nasihat yang boleh diberikan ialah:

 • Sentiasa memastikan kaki tidak terlalu kering. Kaki yang kering boleh merekah dan luka. Pesakit boleh menggunakan minyak bayi atau minyak zaitun bagi melembabkan kulit.
 • Kaki perlu dilap apabila keluar daripada bilik air atau tandas. Kaki yang basah, terutamanya di celah-celah jari, memudahkan jangkitan kulat (fungus)
 • Pesakit perlu memeriksa stokin dan kasut sebelum memakai mereka bagi memastikan tiada batu, kayu atau benda-benda tajam di dalamnya.
 • Sentiasa memakai kasut yang sesuai sekiranya berjalan. Elakkan selipar atau sandal yang mendedahkan jari kerana ia lebih mudah terluka.
 • Sentiasa memeriksa kaki sebelum tidur, dengan menggunakan cermin bagi melihat kawasan-kawasan yang sukar dilihat. Pemeriksaan kaki sendiri ini seeloknya dibuat dua kali sehari.
 

Bagaimana Vivix Shaklee Dapat Membantu Masalah Kencing Manis atau Diabetes?

Bagaimana Vivix Shaklee membantu mengawal kencing manis? Ramuan Vivix yang terdiri daripada campuran botani yang kaya dengan resveratrol dan polifenol dapat memberi manfaat kepada pesakit diabetes dengan:
.
vivix untuk diabetes,kelebihan vivix untuk kencing manis,ubat kencing manis paling berkesan,,shaklee untuk kencing manis
Vivix Shaklee terbaik untuk pesakit kencing manis. Membantu stabilakn gula dalam darah, meningkatkan kepekatan insulin, menyembuhkan luka diabetes dengan cepat

1- Memperlahankan atau mengurangkan Sindrom Resistansi Insulin 

Vivix adalah antioksidan yang berkuasa untuk membantu melindungi dan membaiki sel yang rosak. Jadi, pengambilannya secara berterusan dapat memberi manfaat dalam mengurangkan Metabolic Syndrome yang mengarah kepada penyakit kardiovaskular dan kencing manis yang disebabkan oleh kerosakan gen.
.

2- Mengawal kepekatan gula dalam dara

Karbohidrat yang dicerna akan menghasilkan gula yang memberikan kita tenaga. Walau bagaimanapun, pengambilan karbohidrat yang tinggi seperti nasi akan menyebabkan kandungan gula dalam darah kita meningkat.
.
Dengan Vivix, polifenol yang terkandung dalam anggur muscadine akan melambatkan pencernaan dan penyerapan karbohidrat dalam darah dan seterusnya mengelakkan pengumpulan gula yang tinggi yang menyebabkan kencing manis.
.

3- Mengelakkan kerosakan mata, menggalakkan penyembuhan luka dengan segera 

Polifenol Anthocyanins yang terkandung di dalam Vivix membantu dalam membaiki penglihatan dan menyembuhkan luka dengan segera.
.

4- Mencegah pembentukan protein AGE

Protein AGE (advanced glycation end products) terhasil daripada protein dan gula berlebihan dalam badan. Ia boleh menyebabkan atherosclerotic, sel mati dan komplikasi penyakit kencing manis. Salah satu dari mekanisma anti-penuaan Vivix adalah dengan memperlahankan penbentukan protein AGE ini

Testimoni Pengguna Vivix Shaklee untuk Pesakit Kencing Manis atau Diabetes

#Testimoni 1: Bacaan kencing manis atau diabetes menurun dari 14 kepada 7.1 selepas mengamalkan Vivix Shaklee

sembuh kencing manis,testimoni vivix kencing manis,kelebihan vivix untuk kencing manis,vivix penawar kencing manis
testimoni vivix kencing manis
.

#Testimoni 2: Vivix membantu mengawal bacaan gula dalam darah pesakit kencing manis, dialisis tak perlu buat dan ayah disahkan bebas diabetes

sembuh kencing manis,testimoni vivix kencing manis,kelebihan vivix untuk kencing manis,vivix penawar kencing manis
.

#Testimoni 3 : Buat keputusan untuk ambil Vivix disebabkan diabetes dan luka kak tam sembuh sembuh. Dalam masa 2 minggu mengamalkan Vivix shaklee,luka kencing manis dikaki semakin kering dan tertutup

sembuh kencing manis,testimoni vivix kencing manis,kelebihan vivix untuk kencing manis,vivix penawar kencing manis
.

#Testimoni 4: Luka kencing manis dikaki menampakan perubahan positif selepas mengamalkan Vivix dan Zinc Complex Shaklee dalam masa 1 bulan penggunaan

sembuh kencing manis,testimoni vivix kencing manis,kelebihan vivix untuk kencing manis,vivix penawar kencing manis
.

#Testimoni 5: Derita penyakit kencing manis selama 7 tahun. Hidupnya berubah selepas mencuba produk Shaklee untuk merawat masalah kesihatan kencing manis dan perubahan positif dalam masa 2 minggu penggunaan

.

#Testimoni 6: Selepas mengamalkan 1 botol Vivix Shaklee dengan pengambilan dua kali sehari membantu mengelakkan kaki pesakit kencing manis daripada menjalani pembedahan

.

#Testimoni 7

.

#Testimoni 8

Perlu diingatkan, selain pemakanan supplement, makan juga harus dijaga, supaya seimbang dan mengambil dalam kuantiti yang betul.
.
Jika anda mengambil ubat doktor, jangan sewenang2 membuang atau menhentikan pengambilan. Ikut nasihat doktor.
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Elakkan Luka Kencing Manis Menjadi Parah Sehingga Terpaksa Dipotong was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.