Cyst Semasa Mengandung , Berbahaya atau Tidak

cyst semasa mengandung,bahaya cyst semasa hamil
Cyst bukan saja dihidapi oleh wanita tidak mengandung, malah ada wanita hamil walaupun ada cyst . Bahaya ke cyst semasa mengandung?
.
Sebelum itu, baiklah kiranya kalau saya terangkan serba sedikit mengenai cyst.
 

Apa itu Ovarian Cyst?

Ovarian cysts atau kantung yang mengandungi cecair (fluid-filled structures) yang pada ovari, boleh mengecut dengan sendirinya.
.
Namun selalunya ovarian cyst yang bersaiz 5cm ke atas selalunya selalunya tidak mengecut. Namun janganlah berputus harap.
.
Banyakkanlah doa dan amal-amalan soleh. Semoga dengan kebaikan yang puan lakukan, doa puan akan dimakbulkan Allah.
.
kecutkan cyst semasa mengandung,bahaya cyst semasa hamil
cyst semasa mengandung dan bahaya cyst semasa hamil
 

Bahaya Cyst Ketika Mengandung

Pertama sekali, ibu-ibu tidak perlu panik jika doktor tidak melakukan apa-apa semasa ibu didapati mempunyai cyst ovari ketika hamil
.
Apa yang PERLU adalah temujanji untuk scan semula ketika kandungan berusia 14 – 16 minggu.

Cyst yang selalu dijumpai ketika mengandung ialah berasal dari corpus luteum (iaitu sarung yang ditinggalkan oleh telur matang ataupun follicle yang mana berfungsi untuk menghasilkan hormon progesteron bagi membantu perkembangan rahim sebagai persediaan untuk kehamilan)
.
Kadang kala, air boleh terkumpul dalam sarung telur ini dan ia akan kelihatan sebagai cyst melalui ultrasound. Cyst ini biasanya boleh mencapai sehingga saiz 5 cm.
.
Kebanyakan cyst ini akan mengecut apabila kandungan mencapai usia 14- 16 minggu.

.

Jadi, ada 3 Kemungkinan untuk Ovarian Cyst semasa mengandung itu samada bahaya atau tidak adalah:

  1. Ovarian cyst yang bersaiz 5cm ke atas selalunya selalunya tidak mengecut , dan perlukan pembedahan.
  2. Sekiranya saiz cyst anda kurang daripada 5cm, selalunya ia tidak akan mengganggu pembesaran janin dan tidak berbahaya. Namun pemeriksaan secara berkala perlu dilakukan. Jika cyst semakin membesar, kemungkinan pembedahan akan diusulkan
  3. Cyst yang boleh membesar sehingga 10 cm atau lebih. Cyst yang besar ada risiko untuk pecah, berdarah, dan berputar. Jika ini berlaku, ibu – ibu akan mengalami sakit di abdomen. Pembedahan kecemasan adalah diperlukan untuk membuang cyst dan memberhentikan pendarahan.
  4. Jika cyst ini perlu dibuang, paling selamat dibuat ketika trimester kedua. Namun ada sedikit risiko rahim akan mengalami kontraksi dan kemungkinan bayi dilahirkan lebih awal.

Risiko Cyst Ketika Mengandung

Doktor selalu khuatir jika saiz cysts itu membesar, cyst itu akan pecah atau berpintal. Ia akan menyebabkan sakit perut dan berkemungkinan akan gugur atau kelahiran bayi pramatang.

Risiko keguguran adalah sehingga 12% jika pembedahan membuang cyst ovari dilakukan di trimester pertama (sebelum 12 minggu). Oleh itu jika cyst perlu dibuang, paling selamat dibuat ketika trimester kedua.

READ :  Gembiranya Bila Doktor Sahkan Kanser Ovari Sudah CLEAR!

Namun ada sedikit risiko rahim akan mengalami kontraksi dan kemungkinan bayi dilahirkan awal.

Oleh itu doktor selalunya akan membuat pemeriksaan ultrasound secara berkala untuk memastikan saiz cyst ovary tidak melebihi 5cm

Risiko Cyst Ketika Mengandung
Risiko Cyst Ketika Mengandung, Cyst penyebab keguguran
Ini adalah pengalaman salah seorang pelanggan saya sendiri, yang menghadapi cyst semasa mengandung. Namun,  masalah cyst yang ada menyebabkan janin tak membesar dan akhirnya gugur.

Adakah semua Cyst semasa Mengandung perlu melalui pembedahan buang cyst?

Kebanyakan cyst ini akan mengecut apabila kandungan mencapai usia 14- 16 minggu. TAPI, ada juga cyst yang boleh membesar sehingga 10 cm atau lebih.
.
Cyst yang besar ada risiko untuk pecah, berdarah, dan berputar.  Sekiranya hal ini berlaku, ibu – ibu akan mengalami sakit di abdomen. Pembedahan kecemasan adalah diperlukan untuk membuang cyst dan menghentikan pendarahan.
.
Disebabkan itulah, kebanyakan doktor akan menasihatkan pembedahan membuang cyst jika ketika temujanji didapati cyst menjadi lebih besar. . Selalunya cyst sebesar 6-8cm akan dibedah jika tidak mengecut selepas beberapa minggu.
.
Masa paling baik untuk pembedahan antara usia kelahiran antara 14-16 minggu (trimester kedua).  Terdapat dua cara pembedahan yang dilakukan sama ada secara , bergantung kepada saiz cyst dan fasiliti hospital tersebut
  • Pembedahan. Pembedahan yang dirancang (elective) adalah lebih baik daripada pembedahan secara kecemasan (emergency).
  • Laparoscopy. Bergantung kepada saiz cyst dan fasiliti hospital tersebut, pembedahan ini boleh dijalankan secara laparoscopy (lubang kecil dan dimasukkan kamera) ataupun laparotomy (potong abdomen).

Risiko pembedahan cyst ketika hamil

Jika cyst ini perlu dibuang, paling selamat dibuat ketika trimester kedua (sebelum 12 minggu).

READ :  Tanda Tanda Cyst Dalam Rahim Yang Bermasalah

Risiko pembedahan cyst ketika hamil / operation buang cyst semasa mengandung risiko keguguran adalah sehingga 12% jika pembedahan membuang cyst ovari dilakukan di trimester pertama

Namun ada sedikit risiko rahim akan mengalami kontraksi dan kemungkinan bayi dilahirkan awal.

Oleh itu selalulah berbincang dengan doctor dan lakukanlah pemeriksaan ultrasound secara berkala untuk memastikan cyst itu tidak membesar dan puan dapat melahirkan anak dengan selamat.

Vitamin Shaklee kecutkan Cyst semasa mengandung

Vitamin Shaklee kecutkan Cyst semasa mengandung , dapat mengelakkan operation buang cyst semasa mengandung dan mengelakkan saiz cyst dari terus membesar

# Testimoni 1 : Cyst semasa mengandung buatkan beliau kerap kejang di perut ,sekarang selepas amalkan Shaklee masalah itu tiada lagi testimoni cyst semasa mengandung .

# Testimoni 2 : Saiz cyst tidak membesar & tak perlu dibedah

testimoni shaklee kecut cyst semasa mengandung

Gambar diatas saya kongsikan pengalaman kawan saya yang mengalami masalah cyst semasa hamil dan Alhamdulillah telah selamat bersalin.

Beliau berkongsi kisah kakak iparnya yang pernah mengalami cyst semasa mengandung, tapi disebabkan cyst semakin membesar , cyst penyebab keguguran Akhirnya terpaksa buang rahim dan tak boleh hamil lagi

Maaf, saya bukan menakutkan anda. Cuma sekadar perkongsian dan peringatan untuk diri sendiri untuk kita sentiasa peka tentang kesihatan kita

Anda masih punyai harapan untuk kecutkan cyst . Jangan terlalu bimbang kerana stress juga adalah salah satu punca cyst membesar.

 Shaklee kecutkan Cyst semasa mengandung ,operation buang cyst semasa mengandung,cyst semasa mengandung
Vitamin Shaklee kecutkan Cyst semasa mengandung , dapat mengelakkan operation buang cyst semasa mengandung

Vitamin Shaklee kecutkan Cyst semasa mengandung

☑️ B Complex (120 biji)

B Compleks dikenali sebagai vitamin anti stress dan seimbangkan hormon memainkan peranannya untuk menenangkan minda yang tertekan sekaligus meningkatkan peluang kehamilan. Tubuh dan otak stress menjadi antara  faktor penghalang untuk kehamilan terjadi dan mempengaruhi pengaktifan cyst.
.
Selain itu, B Complex membekalkan asid folik yang penting untuk untuk persediaan sebelum dan selepas  mengandung dan membantu elakkan masalah tulang belakang bayi (spina bifida)
.

☑️ Omega Guard (90 biji)

Omega Guard Shaklee diperkayakan dengan Omega 3 dan Omega 6. Omega 3 asid lemak boleh membantu dengan keseimbangan hormon. Keseimbangan Omega dalam tubuh sangat perlu adalah penting untuk kesihatan anda.
.
Kebanyakan cyst berpunca daripada pengambilan diet yang tak seimbang terutamanya faktor pemakanan. Ia berisiko menghadapi masalah atau ketumbuhan cyst dalam rahim lebih dari satu.
.

☑️ Sustained Released Vita C (180 biji)

Vitamin C dengan fungsi antioksidannya berperanan membebaskan serangan radikal bebas yang menyebabkan pengaktifan cyst. Vitamin C juga meningkatkan daya ketahanan dalam tubuh untuk melawan penyakit cyst
.
Vitamin C Shaklee ialah bersifat Sustained Release 500mg yang mana pelepasan perlahan-lahan iaitu 100mg setiap jam. Ia juga mengandungi Bio-flavonoid C complex yang membantu meningkatkan penyerapan Vitamin C dan menghalang daripada dirosakkan oleh pengoksidaan dalam badan.
NOTA KAKI : Pesakit Cyst semasa hamil tak digalakkan mengambil GLA COMPLEX!
 

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Cyst Semasa Mengandung , Berbahaya atau Tidak was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.