CYST : Ketahui Cara Rawatan Cyst Mengecut Tanpa Perlu dibedah!

petua tradisional hilangkan fibroid,kecutkan cyst dan fibroid,kecutkan cyst dan fibroid,cara kecutkan cyst dengan cepat,suplemen untuk kecutkan cyst
Soalan popular yang sering diajukan adaalah bagaimana cara rawat cyst mengecut tanpa pembedahan. Alternatif cara kecutkan cyst secara semulajadi dengan cepat tanpa pembedahan.

OVARIAN CYST BUKAN PENYAKIT?

Menurut kata Dr. Zubaidi Ahmad ovarian cyst tu bukan penyakit. Ovarian cyst ini selalunya dihadapi oleh wanita muda. Dan selalunya, kehadiran cyst ini tidak menunjukkan simptom-simptom tertentu.
Cyst adalah sejenis tumbuhan dalam kilang ovari kita. Ketumbuhan ini mesti mengandungi cecair/fluids, sama ada air cecair bercampur protien, darah beku, darah haid, minyak dan lemak, lendir.
Ianya diketahui apabila pemeriksaan ultrasound atau pelvic secara rutin dilakukan. Secara amnya, setiap kali kitar haid, organ ovari akan mengelembung dinamakan ovarian follikel.
.
Ianya mengandungi ovum dan apabila ovum dikeluarkan, sepatutnya ovari akan mengecut, tetapi sesetengah akan membesar melebihi 2cm. Ini dikenali sebagai cyst.
.
95% ovarian cyst ini adalah tidak merbahaya tetapi adakalanya ia boleh mendatangkan kemudaratan seperti sakit bawah abdomen, rasa kembung abdomen, sakit pada payudara, merasa letih, masalah ketidaksuburan dan sakit kepala.
 

Bilakah pembedahan buang cyst perlu dilakukan ?

Pembedahan buang cyst dalam rahim bukanlah cara utama untuk mengubati cyst. Pembedahan cyst dilakukan jika:
  • untuk melakukan biopsy. Ini jika doktor mengesyaki ianya mungkin kanser.
  • untuk membuang ovarian cyst sekiranya ia memudaratkan seperti sakit perut, haid tidak teratur,pendarahan  dan sebagainya.
  • saiznya melebihi 5cm  dan dikhuatiri akan pecah.
  • untuk melakukan pembuangan ovari sekiranya disahkan jangkitan atau kanser ovari.
Bagi ovarian yang bukan kanser dan tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu
.
Walaupun bukan semua ovarian cyst mesti dibuang, tetapi semua kes kanser ovari mestilah menjalani pembedahan pembuangan ovari.
.
Bagi ovarian yang bukan kanser dan tidak mendatangkan masalah kepada pesakit, doktor akan menimbang antara risiko dan kebaikan pembedahan itu.
.

Kriteria yang memungkinkan perlunya pembedahan buang cyst 

kriteria yang memungkinkan perlunya pembedahan buang cyst akan di pertimbangkan jika berlaku perkara-perkara berikut;
  • Ovarian cyst berlaku di kedua-dua belah ovari
  • Ovarian cyst melebihi saiz 5cm
  • Ovarian maish kekal saiz walaupun selepas menunggu 2-3kali kitaran haid.
  • Pemeriksaan ultrasound menunjukkan Ovarian cyst itu bukan jenis yang biasa.
  • Pesakit tidak pernah mengalami kitaran haid langsung
  • Menggunakan pil perancang kehamilan
  • Pesakit telah menopause
  • Pesakit adalah gadis remaja.
Apa yang saya senaraikan di atas adalah antara kriteria yang memungkinkan perlunya pembedahan.Tetapi, jika anda mengalami salah satu kriteria itu, tidak bermakna anda harus di bedah. Kerana ia bergantung juga pada pertimbangan doktor yang merawat anda.

TAPI ! perlu saya ingatkan disini. Ramai yang menganggap selepas cyst dibuang, maka mereka telah terselamat dari penyakit tersebut. Sebenarnya SALAH !

READ :  Cyst Kembali Berulang Walaupun Telah Dibuang Melalui Pembedahan

Oleh itu, bagi pesakit cyst perlulah lebih menekankan aspek kesihatan diri, pemakanan yang bagus .

Merawat Cyst dengan Shaklee

Rawat dan kecutkan ovarian cyst dengan shaklee adalah alternatif  yang selamat untuk anda mengecutkan cyst tanpa pembedahan dengan berkesan adalah vitamin yang tinggi antioksidan adalah Vitamin A,C, E .

Di Shaklee, saya sarankan pengambilan vitamin ACE iaitu Vitamin A (Carotomax) , Vitamin C (Sustained Relesed Vita C ) dan Vitamin E (Vita E Complex) . Selain itu pengambilan GLA  Complex juga sangat membantu.
.
vitamin shaklee untuk kecutkan cyst,
Rawat dan cara kecutkan cyst dan fibroid dengan cepat dengan shaklee tanpa pembedahan

Nota : Set ACE bukan hanya untuk pesakit cyst dan fibroid, ia juga bagus untuk mengelakkan penyakit lain seperti kanser, ketumbuhan ,meningkatkan imun badan, kesihatan mata,stabilkan hormon dalam badan dan banyak lagi fungsi dan kegunaannya

.

(i) Set ACE (Vitamin A,Vitamin C, dan Vitamin E)

  • agen yang sangat efektif dalam menstimulasi sistem kekebalan untuk melindungi tubuh.
  •  mempercepatkan proses penyembuhan
  • vitamin antioksidan yang berupaya membunuh hormon xenoestrogen dan radikal bebas di dalam tubuh yang menjadi punca cyst
  • elakkan cyst dari membesar
  • elakkan cyst dari   berulang.sebab ada kes cyst telah kecut setelah ambil Gla Complex sahaja, selepas pesakit berhenti pengambilan vitamin,cyst semakin membesar kembali disebabkan hormon xenoestrogen tak dihapuskan sepenuhnya
  • kecutkan cyst

.

(ii) Gla Complex

  • stabilkan hormon dalam badan – cyst dan fibroid dirangsang oleh hormon estrogen. Kandungan hormon estrogen yang berlebihan menggalakkan pertumbuhan
  • kecutkan cyst
  • atasi haid tak teratur – hormon estrogen sentiasa dikeluarkan oleh kilang ovari, manakala progesteron dikeluarkan jika berlaku ovulation atau penetasan telur yg berlaku pada hari 13-14-15-16 dalam pusingan haid.
Vitamin Shaklee ini dicadangakan dalam membantu menstabilkan hormon dalam badan anda sekali gus mencegah cyst, fibroid & kanser.

Testimoni Pengguna Cyst Shaklee

Testimoni yang berjaya kecutkan cyst dan fibroid dengan Produk Shaklee (Set Cyst Shaklee)
pembedahan cyst ovari,set shaklee untuk cyst dan fibroid, testimoni cyst mengecut shaklee,hilangkan cyst dengan shaklee,kecutkan cyst dan fibroid
testimoni kecutkan cyst dengan vitamin Shaklee
.

# Testimoni 2: Selepas seminggu mengamalkan Vitamin Shaklee, cyst mengecut dengan baik 

pembedahan cyst ovari,set shaklee untuk cyst dan fibroid, testimoni cyst mengecut shaklee,hilangkan cyst dengan shaklee,kecutkan cyst dan fibroid
.

# Testimoni 3: Cyst kedua rahim semakin mengecil . dan kembali subur selepas cyst mengecut dengan mengamalkan Vitamin Shaklee untuk kecutkan cyst

pembedahan cyst ovari,set shaklee untuk cyst dan fibroid, testimoni cyst mengecut shaklee,hilangkan cyst dengan shaklee,kecutkan cyst dan fibroid

# Testimoni 4: Sebelum ni dah 3 kali pembedahan buang cyst,selepas amalkan vitamin shaklee cyst dah takde,haid semakin teratur

pembedahan cyst ovari,set shaklee untuk cyst dan fibroid, testimoni cyst mengecut shaklee,hilangkan cyst dengan shaklee,kecutkan cyst dan fibroid
.

# Testimoni 5:

pembedahan cyst ovari,set shaklee untuk cyst dan fibroid, testimoni cyst mengecut shaklee,hilangkan cyst dengan shaklee,kecutkan cyst dan fibroid
.

# Testimoni 6

pembedahan cyst ovari,set shaklee untuk cyst dan fibroid, testimoni cyst mengecut shaklee,hilangkan cyst dengan shaklee,kecutkan cyst dan fibroid
 
Secara ringkasnya, sama ada cyst di bahagian rahim atau ovari, ianya tetap cyst dan perlu kepada rawatan alternatif selain pembedahan .
.
Selagi terdaya, rawat dan ikhtiarlah dan jgn putus asa kerana rahmat Allah itu sentiasa ada bg mereka yg sentiasa kuat semangat dan tidak putus asa.
.
Penyakit itu datang dari-NYA dan hanya kepada-NYA juga kita minta ianya disembuhkan..aminnn

Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
CYST : Ketahui Cara Rawatan Cyst Mengecut Tanpa Perlu dibedah! was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

17 Ulasan

  1. assalamualaikum..sya dh kawin 9bln..tp belum dikurniakan ank…ada cyst dan juga segugut…blh bg saranan ubt yg patut saya amalkan utk mengandung

  2. assalamualaikum. saya nak tanya, ibu saya telah menopause dan saya syak ibu saya mengalami ovarian cyst sebab perutnya makin lama makin kembang seperti ibu mengandung. wajarkah saya menyuruh ibu saya untuk mengambil gla complex terlebih dahulu sebelum berjumpa doktor?

  3. assalamualaikum. saya ingin bertanya, ibu saya sudah menopause dan perutnya semakin lama semakin kembang seperti ibu mengandung. saya syak itu adalah ovarian cyst. patutkah saya menyuruh ibu saya untuk mengambil gla complex sebelum berjumpa doktor?

  4. @Nur Farhana:wasalam farhana, perut membesar jugak salah satu simptom cyst..sebaiknya lakukan pemeriksaan scan untuk lebih tepat kerana cyst jarang menunjukkan simptom awal..bila cyst dan membesar boasanya baru seseorang itu menyedari kehadiran cyst.

    ibu farhana juga boleh mengambil vitamin shaklee ini untuk usaha mengelakkan cyst dari membesar dan membantutkan tumbesaran cyst

  5. @athirah rahim: biasanya bila cyst 5cm keatas doktor akan suggestkan pembedahan,tapi sebagai alternatif mengecutkan ,cik boleh mengamalkan vitamin untuk mengecutkan cyst shaklee..Insyaallah membantu..

    walaubagaimanapun, sangat penting jga untuk cik amalkan pemakanan yg sihat, kurangkan stress dan persekitaran yg positif. Jika berminat, boleh hubungi saya secara terus di 013-4211610

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.