Ciri Ciri Sperma Abnormal atau Sperma Tak Sihat

ciri sperma tak subur
Jika pasangan suami isteri menghadapi  kesukaran  untuk  mendapat  anak, seringkali si isteri yang akan dituding jari terlebih dahulu tanpa diadakan sebarang  pemeriksaan.  Pihak  lelaki  sentiasa  akan  kekal dengan  egonya, mengelak  daripada  melalui sebarang pemeriksaan kesuburan
.
Menurut   HFEA   pada   tahun   2007,   daripada   keseluruhan   kes-kes ketidaksuburan,   32%   adalah   berpunca   dari   masalah-kesuburan lelaki, 25% masalah  kesuburan wanita dan 17% adalah kombinasi dari kedua-dua lelaki dan wanita.
 .
Salah satu daripada masalah ketidaksuburan pada lelaki adalah sperma abnormal. Justeru itu, sebaiknya kita mencegah segala punca ketidaksuburan lelaki sebelum terlambat!

kesuburan lelaki, ciri ciri sperma sihat

Sperma lelaki mengandungi 3 bahagian penting iaitu kepala (mengandungi DNA), mitokondria (tenaga) dan ekor (untuk berenang).
.
Semasa klimax air mani membentuk cairan yang pekat seperti jelly. Jika terlalu cair berisiko menyebabkan masalah kesuburan.
.
Secara purata, sebanyak 60 juta sperma dalam 1 ml air mani dan ia boleh bertahan selama 48 – 72 jam dalam pangkal rahim.
.
Purata volume air mani normal yang dihasilkan waktu pancut adalah 2-5 ml. Kadar air mani menjadi masalah jika kurang dari 1,5 ml yang disebut hypospermia yang membuatkan ejakulasi menjadi kering

Ujian Kesuburan Lelaki

Ramai yang takut nak pergi jumpa pakar bila ada masalah melibatkan kesuburan sebab taktau apa yang bakal diorang kena buat

Ok jangan takut, mai sayashare apa ujian kesuburan yang pakar akan suruh buat adalah ‘SEMEN ANALYSIS’

Semen analysis

Ujian ‘semen ananlysis’ dilakukan untuk menentukan tahap kesuburan lelaki. Air mani lelaki suami perlu dikeluarkan dan perlu dihantar ke lab dengan segera. Air mani dihasilkan kemudian dilihat melalui mikroskop.

Analisis ini untuk melihat berapa banyak jumlah sperma yang dihasilkan, tahap kualiti sperma (bentuk sperma) tersebut dan pergerakan sperma

Sangat penting untuk buat semen analysis ni sebab ramai lelaki kebanyakan sekarang ada masalah kekurangan sperma dan bentuk sperma yang abnormal,  kesan daripada merokok & dan gaya hidup

READ :  Punca Gagal Mendapatkan Cahaya Mata

Anda boleh lakukan ujian kesuburan lelaki di hospital atau LPPKN terdekat . Untuk LPPKN, hubungi cawanagan berdekatan anda ,  Kos: RM 65.00

ujian kesuburan lelaki

Apakah itu Dimaksudkan Sperma Tak Berkualiti?

Kebanyakan kes ketidaksuburan lelaki adalah dikaitkan dengan keadaan sperma   yang   tidak   normal atau abnormal . Ciri ciri yang  dikatakan  tidak normal ini termasuklah dari segi :

i) Kekurangan Bilangan Sperma

Seorang lelaki dikatakan mempunyai sperma yang sedikit sekiranya mempunyai jumlah bilangan sperma  yang kurang dari  20 juta/ml.Dalam cecair simen inilah jumlah spermatozoa merupakan penentu kejayaan memperoleh keturunan

Jika jumlahnya di bawah 10 juta/ml, dia dikatakan mempunyai sperma yang sangat kurang. Pada lelaki ditemui kes spermatozoa yang kurang (oligozoospermia) atau bahkan tak dijumpai sel sperma sama sekali (azoospermia).

 .

ii) Pergerakan Sperma

Untuk mencapai sel telur, sel sperma harus mampu melakukan perjalanan panjang. Ini pun menjadi penentu terjadinya pembuahan.Jumlah sel sperma yang cukup, jika tak dibarengi pergerakan yang normal, membuat sel sperma tak akan mencapai sel telur.

Sebaliknya, walaupun jumlahnya sedikit tetapi pergerakannya cepat, boleh mencapai sel telur.
 .
Kualiti pergerakan sperma dinilai berdasarkan 4 tahap:
Tahap 1 dan 2 adalah dikategorikan sebagai sperma yang  mempunyai  kualiti pergerakan  yang
baik  dan  mempunyai  peluang yang baik untuk  sampai ke tiub fallopio dan seterusnya mempersenyawakan ovum.
.

iii) Morfologi (bentuk fizikal) Sperma Tidak Normal

 
Sperma  yang  bermutu  mempunyai  kepala  yang  normal  berbentuk bujur dan bersambung  dengan ekor yang panjang dan   lurus seperti berudu. Sperma yang  mempunyai  bentuk  kepala  tidak  normal  amat  sukar untuk sperma bersenyawa dengan telur.
.
Bentuk yang tidak normal juga  mempengaruhi pergerakan sperma  ke  arah  ovum. Masalah ketidaksuburan  akan  timbul  jika lebih  dari  50% sperma berbentuk tidak normal.
 .

 iv) Cairan Semen Terlalu Kental

Cecair simen yang terlalu kental mengakibatkan sel sperma sukar bergerak. Persenyawaan pun jadi sukar kerana sel sperma tak berjaya mencapai sel telur.
 .

v) Saluran Tersumbat

Saat ejakulasi, sperma keluar dari testis menuju zakar melalui saluran yang sangat halus. Jika saluran-saluran itu tersumbat, maka sperma tak boleh keluar. Ia juga boleh berlaju disebabkan kurang menjaga kebersihan alat kelamin sehingga menyuburkan kehidupan virus atau bakteria.
 .

vi)  Kerosakan Testis

Testis yang sihat akan menghasilkan sperma yang baik secara kualiti dan kuantiti.Testis boleh rosak kerana virus dan pelbagai jangkitan, seperti gonorrhea, sifilis, dan sebagainya. 

Testis ini sangat sensitif. Jika testis terganggu, pengeluaran sperma boleh terganggu. Jika ianya berlaku , lelaki tetap mengeluarkan sperma tetapi  tanpa sel sperma (azoospermia).
 

Masalah Dan Faktor Ketidaksuburan Pada Lelaki

Ada beberapa faktor yang menyebabkan kesuburan lelaki menurun dan terganggu,antaranya adalah ;

  • Masalah usia : semakin berusia seseorang lelaki itu maka paras testosterone semakin menurun. Bila hormon ini menurun maka ia secara tak lansung juga menyebabkan pelbagai masalah lain seperti ketidaksuburan.
  • Masalah pada kelenjar prostat. Kemungkinan lelaki akan mengalami masalah prostate yang membengkak. Ini menyebabkan mereka susah untuk membuang air kecil, merasakan tidak puas kencing dan juga pancutan air kencing tidak laju.
  • Masalah mati pucuk, di mana tidak berupaya untuk ada ereksi semasa hubungan. Ini ada kaitan dengan masalah tekanan dan persekitaran, ubat ubatan, merokok dan juga alkohol.
  • Ada juga lelaki yang mengalami masalah kanser prostat dan ini sudah tentu akan menghilangkan segala kelakiannya.

Vitamin Shaklee Yang Membantu Meningkatkan Kesuburan Lelaki

set kesuburan lelaki,set kesuburan lelaki shaklee, vitamin untuk kesuburan lelaki
Antara Vitamin kesuburan lelaki shaklee adalah ;
Zink membantu mengekalkan kuantiti sperma dan paras testosterone yang bersesuaian. Zink juga membantu mengekalkan keinginan seksual yang tinggi dan menghasilkan sperma yang sihat. 
.
Kekurangan Zink bagi suami akan mengakibatkan pelbagai masalah seksual termasuk sperma yang tidak normal, low count sperm dan penyakit prostat.
.
Terkenal sebagai vitamin seks. Menggalakkan pembentukan sel-sel baru termasuk RNA dan DNA. Juga berkhasiat untuk meningkatkan kelelakian dan menyuburkan organ reproduksi lelaki dan juga wanita.
.
Kajian lain juga mendapati bahawa Vitamin E :
      • meningkatkan kesihatan dan kualiti sperma.
      • ia menunjukkan bahawa pergerakan sperma, peratus sperma hidup dan peratus daripada spermatozoa normal, semuanya meningkat dengan penambahan vitamin E dan selenium.

Testimoni Pengguna Set Kesuburan Lelaki Shaklee

 Antara testimoni pengguna Set Kesuburan Lelaki Shaklee ;
.

 # Testimoni 1: Suami isteri mengamalkan Set Kesuburan Shaklee, Sperma suami semakin pekat dan bekualiti serta isteri disahkan hamil selepas 2 bulan penggunaan

 
testimoni set kesuburan lelaki shaklee
.

 # Testimoni 2: Pakar sahkan sperma suami mati disebabkan tabiat merokok dan disahkan tak boleh dapat anak. Ikhtiar dengan Set Kesuburan Lelaki Shaklee,. Selepas beberapa minggu  dapat berita gembira , isteri disahkan hamil 

testimoni set kesuburan lelaki shaklee
 
Testimoni Pelanggan yang akhirnya berjaya hamil setelah ikhtiar dengan Set Kesuburan Shaklee dan suaminya pula mengambil Set Kesuburan Lelaki untuk memekatkan sperma
 
————————————
Saya Nornadia Mansor , ID Shaklee : 866457 
adalah pengedar sah Shaklee anda
 .
Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan,
sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.
ATAUPUn
..
berdekatan dengan anda, Sila gunakan ID 866457 
untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan ♥
.
Setiap pembelian di laman ini, anda layak menerima :
☑ Jadual pengambilan vitamin
☑  Tips ekslusif
☑ Konsultasi percuma berterusan
Ciri Ciri Sperma Abnormal atau Sperma Tak Sihat was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.