Cara Saya Keluarkan dan Cairkan Kahak Tanpa Nebulizer dan Bebas Ubat

cairkan kahak,petua hilangkan kahak
Kahak yang banyak berkumpul di dalam dada menganggu saluran nafas , menyebabkan sesak nafas ,serangan asma dan juga kemungkinan jangkitan kuman dalam paru paru. Akhirnya terpaksa ke klinik untuk sedut oksigen nebulizer untuk cairkan kahak atau terus di masukkan ke wad
.
Jangan dibiarkan batuk berkahak berlarutan  dan bersarang lama di dalam badan anak, nanti menyesal tak sudah
.
Cuba bayangkan bayi yang berusia 2 tahun kebawah bagaimana  keadaan mereka bile berkahak, nak keluarkan kahak sendiri pon belum pandai lagi. Tengok mereka bernafas tersangkut .diiringi bunyi kahak yang  menyentap jiwa si ibu kann😢
Saluran pernafasan yang terganggu

Punca Kahak Terhasil ?

Kahak terhasil daripada beberapa sebab dan punca ,antaranya adalah;

  • Batuk dan selsema adalah punca utama kahak terjadi .Pernah tak anda terfikir bagaimana kahak terhasil? Baru je jadi batuk dan selsema tapi kahak bersarang kat dalam dada?
  • Jangkitan kuman pada paru-paru dimana terdapat lendir dan nanah. Ini mungkin terjadi akibat dari tersedak susu atau bayi tidak disendawakan semasa selesai menyusu.
  • Habuk dan debu di kediaman atau haiwan peliharaan. Perhatikan juga pada kipas dan karpet. Pastikan kediaman sentiasa bersih.
  • Udara atau bau bahan kimia yang berada dipersekitaran
  • Suhu/cuaca persekitaran. Bayi perlu sentiasa dalam keadaan suhu yang tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas.
  • Regurgitasi susu/jus asid dari perut. Susu formula juga boleh mengakibatkan berlakunya kahak. Susu yang terbaik adalah susu ibu.
  • Makanan lain yang berunsur tenusu seperti coklat, keju dan lain2.

Cara Saya Bantu Keluarkan dan Cairkan Kahak Tanpa Nebulizer

Paru-paru baby 6 bulan lebih kecil berbanding dengan paru-paru kita ni. Ubat boleh membantu , tetapi no 1 adalah PENCEGAHAN.

Kali ini saya nak berkongsi dengan para ibu bapa tentang tips cairkan kahak secara semulajadi tanpa nebulizer.
.
Jadi, apa cara yang boleh melegakan dan  cairkan rkahak anak-anak kita? Para Ibubapa bolehlah berikhthiar dengan cara berikut, mengikut keselesaan dan keserasian disamping berdoa kepadaNya.
cara cairkan kahak anak,petua hilangkan batuk bayi,cairkan kahak semula jadi
Cara dan petua keluarkan atau cairkan kahak anak dengan berkesan

#1 : Aliran udara yang baik

Pastikan setiap pagi, buka pintu dan tingkap supaya aliran udara dapat mengalir dengan baik.
 .

#2 : Teknik Tepuk Percussion

Belajar teknik tepukan percussion untuk longgarkan kahak berkesan bila anak selsema dan batuk tanpa menggunakan wap panas.
.
Langah untuk melakukan Teknik Percussin adalah :
  • Bentukkan tangan seperti mangkup (cupped your hands). Setelah tangan dibentukkan seperti mangkuk, tangan diletakkan di atas badan bayi.
  • Ibu jari mestilah tegak atau ‘parallel’ dengan jari yang lain.
  • Setiap tepukan mesti mengeluarkan bunyi macam ‘lompong’ di dalam.
  • Jika bunyi seperti ‘slapping’ itu bermakna tangan anda tidak cukup bentuk ‘mangkuk’.
  • Posisi baby yang terbaik ialah yang dapat menggunakan gravity untuk bantu pengeluaran lendir.
    1. Diiringkan atas riba atau;
    2. Support dada dengan tangan anda
cara membuang kahak dengan cepat,petua hilangkan kahak
Teknik Percussion
Baby akan keluar hingus tak pun batuk sampai muntah kahak. Kalau anak tertelan tak mengapa, jangan panik sebab kahak tu akan keluar melalui najis.
.

#3 :  Wap bersama bawang putih dan minyak zaitun

Teknik ini saya sering gunakan kepada bayi saya.
Caranya buat minyak bawang  putih adalah dengan ;
  • 2 ulas bawang putih yang dibakar dengan kulit, kemudian lenyekkan sedikit didalam besen
  • Air panas
  • Napkin nipis (saya tidak gunakan, risau bayi tak dapat tahan)
Keluarkan kahak anak menggunakan teknik percussion
Riba anak dengan menhadapkan mukanya ke besen tersebut. Tutup kepalanya dengan napkin nipis. Wap tadi akan masuk ke dalam rongga anak.
.
Kemudian tepuk belakang anak seperti teknik percussion tadi. InsyaAllah teknik ini akan melegakan dan melancarkan pernafasannya. Batuk dan selsema akan berkurangan.
.

#4: Penjagaan makanan  dengan mengambil makanan yang berkhasiat dan membekalkan nutrisi.

Ibu yang menyusukan bayi, harus menjaga pemakanan. Ibu boleh makan sup dengan melebihkan bawang putih didalam sup tersebut. Ibu juga boleh mengambil supplement yang bersesuaian untuk ibu menyusu.
.

#5 : Kunyit

Kunyit sememangnya terkenal dengan antibiotik semulajadi selain bawang putih. Tumbuk kunyit hidup, sapukan di dahi dan batang hidung anak. InsyaAllah selsemanya akan mengering.

#6 : Minyak Bawang Putih

Bawang putih adalah antara makanan anti-bakteria yang sangat baik untuk membunuh sel-sel bakteria. Kalau anak kita yang sakit tu masih menyusu, ibu bolehlah makan bawang putih (letak lebih sedikit dalam masakan ataupun makan begitu sahaja bagi siapa yang berani .

Sel bawang putih itu akan menjadi sebahagian dari susu dan membantu untuk membunuh kuman.
Ibu boleh juga membuat minyak bawang putih untuk disapu pada dada, belakang, dan betis bayi

READ :  Review : Rawat Asthma atau Penat Tanpa Nebulizer atau Inhaler

Cara cara membuat MINYAK BAWANG PUTIH;

  1. Ambil seulas bawang putih dan bakar atas api sehingga terbuka kulitnya. Jangan sampai hangus ye.
  2. Cincang halus bawang putih tersebut dan masukkan ke dalam bekas kecil. Cari bekas yang bertutup supaya boleh simpan lama.
  3. Masukkan minyak zaitun (kalau takde, minyak masak pun boleh yang belum guna pun boleh) ke dalam bekas yang mempunyai bawang putih.
  4.  Ramas minyak bersama bawang putih sehingga minyak tu pun berbau bawang putih & Sapukan pada bayi dengan kerap di bahagian dada, belakang, dan betis.
cara buat minyak bawang putih,stokin bawang putih
Letakkan minyak bawang putih pada tapak kaki ,dada anak
.

#7 :  Mandian lemon

Letakkan hirisan lemon dalam air mandi bayi. Baunya dipercayai dapat membantu mengeringkan hingus bayi dan aromanya juga menenangkan.
.

#8 : Minyak bawang putih

Bakar bawang putih seperti teknik Wap bersama bawang putih dan minyak zaiton , cuma, tidak perlukan air panas. hanya tambah minyak masak/ zaitun/ bayi dan sapukan didada untuk legakan pernafasannya.
.

#9: Pengambilan Omega Guard Shaklee Yang sangat Bagus Mencairkan Kahak

Legakan dengan pengambilan supplemen omega 3. Di Shaklee kami membekalkan Omega Guard dengan 99% asdi lemak . Ambil 2-3 biji sehari.
ubat asma paling mujarab,cairkan kahak,omega guard untuk asthma,minyak ikan untuk asma
Omega Guard shaklee, vitamin atau suplemen paling mujarab untuk mengelakkan serangan asma, mencairkan kahak dan meningkatkan imun badan
Tahukah korang yg minyak ikan boleh cairkan kahak? Bagaimana omega guard ini boleh membantu mencairkan kahak?

Satu kajian di Hospital DiRaja Prince Alfred Australia menunjukkan mereka yg makan ikan lebih dari seminggu dapat mengurangkan masalah pernafasan.

Individu yg mengalami masalah asma mempunyai kandungan omega3 yg rendah di dalam badan. Omega 3 membantu mengurangkan keradangan dalam paru2 yg menyebabkan asma/lelah.

Omega Guard  Shaklee adalah Minyak ikan asli, tulen dan pekat. Tinggi DHA & EPA. Kandungan OMEGA-3 yg tinggi membantu mengurangkan keradangan. Kandungan omega3, 50% lebih pekat berbanding jenama lain.

Asid lemak ini bertindak sebagai anti-radang. Ia membantu melegakan asma, cairkan kahak.

Testimoni Yang Berjaya Mencairkan Kahak

Testimoni 1 : Omega Guard Shaklee, vitamin terbaik untuk cairkan kahak . Batuk berkahak semakin berkurang dan imun badan semakin meningkat

cairkan kahak,cara membuang kahak dengan cepat,ubat buang kahak,shaklee untuk kahak
Vitamin Shaklee, Omega guard membantu untuk cairkan kahak dengan berkesan

Testimoni 2: Serangan asma semakin berkurang , selepas konsisten amalkan Omega Guard . Selepas 3 bulan,yaya disahkan bebas asma

cairkan kahak,cara membuang kahak dengan cepat.ubat buang kahak,shaklee untuk kahak

Elakkan serangan asma berulang dengan Omega Guard. Kini tak perlu lagi ulang alik hospital dan sedut nebulizer.

READ :  Bronkitis : Tips Merawat Anak Yang Disyaki Acute Bronchitis

Testimoni 3:Omega Guard Shaklee, vitamin terbaik untuk cairkan kahak . Selesema dan batuk berkahak semakin pulih ,

.

Testimoni 4: Omega Guard Shaklee, vitamin terbaik untuk cairkan kahak .Sebelum ini disahkan Viral Induced wheeze dan anak trauma dengan syringe dan nebulizer. Ikhtiar dengan Omega Guard memberi kesan yang positif pada kesihatan anak, mencairkan kahak dan melegakan selesema

cairkan kahak,cara membuang kahak dengan cepat,ubat buang kahak,shaklee untuk kahak


Bagaimana ingin Mendapatkan Vitamin Shaklee?

(i) Hubungi Saya :

Jika anda berminat atau ingin mengajukan soalan, sila hubungi :
 .
✆ SMS | WhatsApp : 013 4211 610 [Nadia]
.
📱 Link Terus untuk Whatsapp :
http://www.wasap.my/60134211610
http://www.wasap.my/60134211610
.
📩 Email : nornadiamansor@yahoo.com
.

(i) Buat belian di cawangan Shaklee terdekat

Walk In ke mana mana cawangan Shaklee berdekatan,  gunakan ID 866457 untuk dapatkan supplement anda dgn Harga Sungguh Menjimatkan
.
Cara Saya Keluarkan dan Cairkan Kahak Tanpa Nebulizer dan Bebas Ubat was last modified: by
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Link Berkaitan

You may also like

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.